Ryby

Na tej stronie:
- łosoś pod bazyliowo - ziemniaczaną pierzynką; 
- pieczony pstrąg w maśle z dodatkiem szałwii. 
- sałatka rybna z suszonymi pomidorami i oliwkami; 
- śledzie z mleka sojowego na gotowanej cebuli;
- śledzie z imbirem i porem;
- sałatka z wędzonego śledzia; 
- zupa rybna;
- sałatka z wędzonej makreli;
- tatar z łososia;
- sałatka śledziowa;
- cytrynowy dorsz z rozmarynem;
- łosoś z papają i awokado;
- łososiowe kuli ryżowo - ziołowe;
- sałatka śledziowa  z ogórkiem i z jabłkiem;
- karp smażony w cebuli.
 



 ŁOSOŚ POD BAZYLIOWO - ZIEMNIACZANĄ PIERZYNKĄ

Szybkie danie na obiad albo kolację. Łososia obtaczamy w pierzynce i myk do piekarnika. Wyciągamy i jest pysznie. Pierzynka daje aromat, łosoś jest wilgotny...pachnie cała kuchnia.
Składniki:
- 1 kawałek łososia;
- folia albo papier do pieczenia.
Składniki na pierzynkę:
- 1 duży, obrany ziemniak starty na grubych oczkach;
- 1 łyżka albo i więcej startego twardego sera bez laktozy;
- 1 łyżka albo i więcej pokrojonej drobniutko bazylii;
- chlust oleju do smażenia.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C grzanie góra - dół.
Łososia płuczemy w zimnej wodzie. Kładziemy na kawałek foli/papieru do pieczenia.
Do miseczki wrzucamy wszystkie składniki na pierzynkęwlewamy chlust oleju i delikatnie mieszamy, aż składniki się połączą.
Na kawałek łososia kładziemy obficie pierzynkę, także z boku.  
Wkładamy do piekarnika na 20 - 30 minut, aż pierzynką się przyrumieni, a łosoś zetnie. I gotowe.




 PIECZONY PSTRĄG W MAŚLE Z DODATKIEM SZAŁWII 

ze świeżo mielonym pieprzem. Niewiele składników, mało pracy i wspaniały efekt. Ten przepis wydobywa z pstrąga to, co najlepsze. Paluchy lizać.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki:
- 1 pstrąg w całości albo 2 filety;
- 4 łyżeczki masła bez laktozy;
- 8 - 10 małych listków szałwii ; 
- świeżo mielony pieprz;
- folia aluminiowa plus foremka aluminiowa.
 
Pstrąga z całości oczyszczamy, myjemy pod zimną wodą i osuszamy. Pstrąga kładziemy na folię aluminiową. Do środka pstrąga wkładamy 3 - 4 listki szałwii i 2 łyżeczki masła. 
Następnie pstrąga z wierzchu posypujemy świeżo mielonym pieprzem, kładziemy na wierzch pozostałe listki szałwii i 2 łyżeczki masła. 
Jeśli mamy filety robimy identycznie.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Następnie górę i dół naszej foli zawijamy do środka, a następnie zawijamy boki. I gotowe.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Rybkę wkładamy do dodatkowej foremki aluminiowej. Dzięki temu jeśli coś wypłynie z ryby podczas pieczenia zostanie w foremce. A jeśli robimy więcej ryby w kilku foremkach zawsze można wyciągnąć tyle ryby ile potrzeba, a resztę zawinąć i podgrzać później, albo wstawić do lodówki. 
Naszego pstrąga wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C bez termoobiegu grzanie góra - dół na 30 minut.
I gotowe, podajemy z plasterkiem cytryny.    
 

SAŁATKA RYBNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I OLIWKAMI 

Sałatkę można przygotować z dowolnej ryby, surowej, wędzonej, pieczonej czy gotowanej. Rybę dowolnie kroimy na większe czy mniejsze kawałki. Można ją nawet zrolować. A kiedy połączy się ona z suszonymi pomidorami, oliwkami i sosem na bazie ziół i ketchupu będzie ona zupełnie inaczej smakować. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki:
- 4 kawałki/ filety ryby;
- 100 g suszonych pomidorów w oleju;
- 100 g zielonych oliwek bez pestek;
- 1 łycha oliwy z oliwek albo oleju;
- 1 łycha przecieru pomidorowego albo ketchupu;
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 łyżka masła bez laktozy albo oleju do smażenia;
- 1 gałązka bazylii;
- 1 gałązka tymianku;
- troszkę koperku czy zielonej pietruszki;
- kilka kropli cytryny albo octu albo octu balsamicznego. 

Suszone pomidory w oleju to słoik gotowych pomidorów w oleju. Od nas zależy czy będą one w dodatkowo w ziołach czy z papryką czy z innymi dodatkami. My potrzebujemy tylko suszone pomidory. 
Ryba nadaje się każda. Może być to opakowanie łososia wędzonego czy pstrąga. Może być karp, który został z kolacji. Może być kawałek makreli wędzonej. Świetnie się nada śledź. Sprawdzi się gotowana sieja. 
Zielonych oliwek nie zamieniamy innymi. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Cebule i czosnek obieramy z łupin i drobno szatkujemy. 
Na patelnię wlewamy olej albo wrzucamy kawałek masła bez laktozy. Kiedy tłuszcz się podgrzeje wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek i zmniejszamy ogień, tak, aby cebula nabrała ładnego złocistego koloru, a się nie spaliła. 

Rybę kroimy na dowolne kawałki. Pomidory suszone i oliwki kroimy drobniutko.
Wszystkie zioła, koperek drobno siekamy.

Kiedy nasza cebulka z czosnkiem będą miały złoty kolor wrzucamy je do miseczki. Następnie wrzucamy pokrojone suszone pomidory, oliwki, zioła, koperek. Dodajemy przecier pomidorowy, kilka kropli cytryny albo octu, aby wyostrzyły smak sałatki i wszystko mieszamy. 
Można doprawiać solą i pieprzem, choć zazwyczaj obywa się bez dodatkowych przypraw.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY




ŚLEDZIE Z MLEKA ROŚLINNEGO NA GOTOWANEJ CEBULI 

to takie śledzie, których wszyscy będą Ci zazdrościć. A jak zapytają o przepis trzeba powiedzieć: tajemnica szefa kuchni :) Śledzie są bardzo delikatne, a do tego delikatna jest kolorowa cebulka. Nic w tym połączeniu nie jest dominująca, a jedynie zaskakuje łagodnością. Te  śledzie nie mają nic wspólnego z ostrymi marynatami, z którymi kojarzy nam się taki śledzik. Ale od początku. 
Śledzie mają aksamitny smak dzięki temu, że sporo czasu moczyły się w mleku sojowym, zaś cebula została polana solidnie wrzątkiem, co sprawiło, że straciła goryczkę i swoją ostrość, ale nie smak. Śledzie można przygotować nawet tydzień przed podaniem. Wystarczy wsadzić je do słoiczka wraz z cebulką i pozostałą zawartością i otworzyć przed samym podaniem. Na zdrowie.  
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki:
- 1 szklanka mleka sojowego albo mleka bez laktozy; 
- 8 filetów śledziowych Matias albo a la Matias;
- 2 średniej wielkości, dowolnego koloru cebule;
- 200 ml oleju rzepakowego lub oleju lnianego;
- kilka ziarenek ziela angielskiego;
- 2 - 3 liście laurowe;
- kilka ziarenek pieprzu. 
- 2 większe słoiki lub naczynie, w którym będziemy przechowywać śledzie.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Śledzie płuczemy w zimnej wodzie. Wkładamy do pojemnika i zalewamy mlekiem. Następnie pojemnik odstawiamy w chłodne miejsce na noc (co najmniej na 12 godzin). 
Następnie nasze śledzie delikatnie i bardzo krótko opłukujemy z mleka pod zimną wodą. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki około  4cm.  

Cebulę drobniutko kroimy w kostkę, albo w krążki. W czajniku gotujemy sporo wody.
Pokrojoną cebulę wkładamy na sito i obficie przelewamy wrzącą wodą. 

W słoiku/naczyniu, w którym będziemy przechowywać śledzie układamy warstwami: cebulę, śledzie. Wsypujemy kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego. Na ściankach słoika układamy liście laurowe. Warstwy układamy, aż nie skończą nam się składniki. Całość zalewamy olejem. Na wierzch słoika wsypujemy kilka ziarenek pieprzu. 
Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie nasze śledzie są gotowe.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY




ŚLEDZIE Z IMBIREM I POREM 

Za oknem wiosennie, pierwsze krokusy zaczęły pokazywać swoje łebki, przebiśniegi pomalutku wychodzą z ziemi. Czas zwiększać odporność. W kuchni starego domu króluje imbir, cebula i por. A na stole mięciutkie śledzie pokrojone na mniejsze kawałki z imbirem i porem, kolorowe, aromatyczne. Proste w przygotowaniu, można schować w słoik i cieszyć się nimi na dłużej.
ŚLEDZIE Z IMBIREM I POREM  za oknem wiosennie, pierwsze krokusy zaczęły pokazywać swoje łebki, przebiśniegi pomalutku wychodzą z ziemi. Czas zwiększać odporność. W kuchni starego domu króluje imbir, cebula i por. A na stole mięciutkie śledzie pokrojone na mniejsze kawałki z imbirem i porem, kolorowe, aromatyczne. Proste w przygotowaniu, można schować w słoik i cieszyć się nimi na dłużej.

Składniki na 1 litrowy słoik:
- 8 płatów śledzi matias albo a la matias;
- 1 szklanka mleka sojowego;
- słoiczek różowego imbiru;
- 1/2 pora;
- olej bezwonny np. Kujawski.

ŚLEDZIE Z IMBIREM I POREM  za oknem wiosennie, pierwsze krokusy zaczęły pokazywać swoje łebki, przebiśniegi pomalutku wychodzą z ziemi. Czas zwiększać odporność. W kuchni starego domu króluje imbir, cebula i por. A na stole mięciutkie śledzie pokrojone na mniejsze kawałki z imbirem i porem, kolorowe, aromatyczne. Proste w przygotowaniu, można schować w słoik i cieszyć się nimi na dłużej.

Śledzie płuczemy w zimnej wodzie. Następnie wkładamy do pojemnika i zalewamy mlekiem. Owijamy delikatnie naczynie folią i wkładamy na noc do lodówki.
Po nocy śledzie wyciągamy, płuczemy zimną wodą z nadmiaru mleka. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy je do naczynia/słoika. 
Imbir kroimy na mniejsze kawałki.  Por dokładnie myjemy i tniemy na cieniutkie kawałki zarówno z białej, jak i zielonej części pora. Od nas zależy ile damy imbiru i drobniutko pokrojonego pora. 
Pocięty por i imbir wrzucamy do śledzi, całość zalewamy olejem - tak, aby olej całkowicie pokrył śledzie  i wstawiamy do lodówki na dobre 5 godzin, aby wszystko się przegryzło. 
Śledzie tak przygotowane można trzymać do tygodnia w lodówce. 

ŚLEDZIE Z IMBIREM I POREM za oknem wiosennie, pierwsze krokusy zaczęły pokazywać swoje łebki, przebiśniegi pomalutku wychodzą z ziemi. Czas zwiększać odporność. W kuchni starego domu króluje imbir, cebula i por. A na stole mięciutkie śledzie pokrojone na mniejsze kawałki z imbirem i porem, kolorowe, aromatyczne. Proste w przygotowaniu, można schować w słoik i cieszyć się nimi na dłużej.
ŚLEDZIE Z IMBIREM I POREM za oknem wiosennie, pierwsze krokusy zaczęły pokazywać swoje łebki, przebiśniegi pomalutku wychodzą z ziemi. Czas zwiększać odporność. W kuchni starego domu króluje imbir, cebula i por. A na stole mięciutkie śledzie pokrojone na mniejsze kawałki z imbirem i porem, kolorowe, aromatyczne. Proste w przygotowaniu, można schować w słoik i cieszyć się nimi na dłużej.



 

 

SAŁATKA Z WĘDZONEGO ŚLEDZIA 

Kto zamiast śledzia kupił piklinga czyli wędzonego śledzia ręka w górę? Jak dobrze, że nie tylko ja myślałam, że pikling to rodzaj śledzia. Ufff...sałatka z piklinga to codzienne dania na skandynawskich stołach. Dziś będzie i gościła na naszym. Zdumiewający jest smak tego wędzonego śledzia, jak nie śledź. A w połączeniu z grubo ciętym ziemniakiem i jabłkiem ma bardzo przyjemny. delikatny i mało wędzony smak. Czasem warto strzelić gafę, aby coś fajnego odkryć w kuchni. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki:
- 1 śledź wędzony;
- 1 twarde jabłko;
- 1 duży ugotowany ziemniak;
- szczypiorek, koperek, albo inna zielenina do posypania;
- kapary do posypania jeśli lubimy;
- oliwa albo olej roślinny;
- sól i pierz.

Oliwa, olej powinny być bezwonne i bez zapachowe.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Śledzia wędzonego obieramy ze skóry, ości i najlepiej rękami obrywamy od niego mniejsze kawałki. Dzięki temu, że robimy to rękami a nie nożem kawałki mają ładny wygląd i nie kruszą się. Gotowe kawałki śledzia kładziemy do miseczki.
Jabłko obieramy i tniemy na większe dowolne kawałki.
Ziemniaka tniemy na większe dowolne kawałki.


Pocięte jabłko i ziemniaka wkładamy do miseczki ze śledziem. Wszystko delikatnie mieszamy. Posypujemy szczypiorkiem, kaparami - jeśli lubimy. 
Do miseczki wlewamy odrobinę oleju, wsypujemy szczyptę soli, pieprzu - mieszamy i polewamy naszą sałatkę. 
Od razu podajemy na stół. Sałatka bardzo źle się przechowuje w lodówce.
  
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY






ZUPA RYBNA

przygotowana z różnych filetów ryb, z warzywami, z przyprawami. Zupa jest delikatna w smaku, pachnie morzem, słońcem. Jest bardzo aromatyczna i pożywna, a przy tym fajnie rozgrzewa. Świetnie się sprawdzi na wigilijny stół, ale i na obiad świąteczny. W żadnej innej zupie nasi goście przy stole nie znajdą tak smakowitego połączenia łososia, dorsza, soli, karpia, warzyw i przypraw. 

ZUPA RYBNA  przygotowana z różnych filetów ryb, z warzywami, z przyprawami. Zupa jest delikatna w smaku, pachnie morzem, słońcem. Jest bardzo aromatyczna i pożywna, a przy tym fajnie rozgrzewa. Świetnie się sprawdzi na wigilijny stół, ale i na obiad świąteczny. W żadnej innej zupie nasi goście przy stole nie znajdą tak smakowitego połączenia łososia, dorsza, soli, czy karpia i warzyw.
ZUPA RYBNA  przygotowana z różnych filetów ryb, z warzywami, z przyprawami. Zupa jest delikatna w smaku, pachnie morzem, słońcem. Jest bardzo aromatyczna i pożywna, a przy tym fajnie rozgrzewa. Świetnie się sprawdzi na wigilijny stół, ale i na obiad świąteczny. W żadnej innej zupie nasi goście przy stole nie znajdą tak smakowitego połączenia łososia, dorsza, soli, karpia, warzyw i przypraw.

Składniki na 8 talerzy:
- 1 kg filetów różnych ryb na przykład: łososia, dorsza, soli, karpia itd.
- 1 liter bulionu warzywnego; 
- 5 większych ziemniaków pokrojonych na większą kostkę;
- 1/4 dużego selera pokrojonego na większą kostkę;
- 5 średniej wielkości marchewek pokrojonych na małą kostkę;
- 2 średniej wielkości pietruszki pokrojone na małą kostkę;
- 2 cebule pokrojone w małą kosteczkę; 
- 5 średniej wielkości ząbków czosnku drobniutko pokrojonych;
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego;
- 5 ziarenek ziela angielskiego;
- 3 liście laurowe;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka majeranku;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- 1 łyżeczka ziarenek pieprzu;
- garnek na 2,5 litra wody.

Jeśli nie mamy akurat bulionu warzywnego można go przygotować z dwóch kostek bulionu warzywnego. 2 kostki bulionu warzywnego rozpuszczamy w 1 litrze wody.

ZUPA RYBNA  przygotowana z różnych filetów ryb, z warzywami, z przyprawami. Zupa jest delikatna w smaku, pachnie morzem, słońcem. Jest bardzo aromatyczna i pożywna, a przy tym fajnie rozgrzewa. Świetnie się sprawdzi na wigilijny stół, ale i na obiad świąteczny. W żadnej innej zupie nasi goście przy stole nie znajdą tak smakowitego połączenia łososia, dorsza, soli, karpia, warzyw i przypraw.

Ryby opłukujemy pod zimną wodą, obieramy z ości. Ryby kroimy na większe kawałki. Ja zawsze wolę pokroić na spore kawałki ponieważ w trakcie gotowania, nalewania, jedzenia ryby same "pokruszą się" na mniejsze kawałki. 

Do dużego garnka wlewamy 1, 5 litra zimnej wody. Do garnka z wodą wsypujemy wszystkie pokrojone w kostkę warzywa i wszystkie przyprawy. Garnek wstawiamy na średni gaz. 
Po 5 minutach gotowania warzyw wlewamy do garnka bulion z warzyw. Po kolejnych 5 minutach wsypujemy do garnka pokrojone ryby. Gotujemy dalej około 30 minut.
Po 30 minutach dodajemy do zupy koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze 5 - 10 minut i gotowe.
Zupę doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. 

Zazwyczaj łączny czas gotowania zupy to 45 - 50 minut.

ZUPA RYBNA  przygotowana z różnych filetów ryb, z warzywami, z przyprawami. Zupa jest delikatna w smaku, pachnie morzem, słońcem. Jest bardzo aromatyczna i pożywna, a przy tym fajnie rozgrzewa. Świetnie się sprawdzi na wigilijny stół, ale i na obiad świąteczny. W żadnej innej zupie nasi goście przy stole nie znajdą tak smakowitego połączenia łososia, dorsza, soli, karpia, warzyw i przypraw.





SAŁATKA Z WĘDZONEJ MAKRELI ZE ŚLIWKAMI

prosta, sałatka pełna smaków. Przepełniona wędzoną rybą, śliwkami, jabłkami, cebulą. Pyszna na śniadanie, kolację z kromką chleba.  

SAŁATKA Z WĘDZONEJ MAKRELI ZE ŚLIWKAMI  prosta, jesienna sałatka pełna smaków. Przepełniona wędzoną rybą, śliwkami, jabłkami, cebulą. Pyszna na śniadanie, kolację z kromką chleba.
SAŁATKA Z WĘDZONEJ MAKRELI ZE ŚLIWKAMI  prosta, jesienna sałatka pełna smaków. Przepełniona wędzoną rybą, śliwkami, jabłkami, cebulą. Pyszna na śniadanie, kolację z kromką chleba.

Składniki:
- 500 g wędzonej makreli;
- 4 średniej wielkości ogórki konserwowe;
- 3 małe cebule dowolnego koloru;
- 5 śliwek dowolnego gatunku;
- 2 twarde jabłka; 
- szczypiorek do posypania;
- 2 łyżki jogurtu bez laktozy; 
- 3 - 4 łyżek majonezu bez laktozy;
- 1 łyżeczka musztardy;
- 1 łyżka soku z cytryny do smaku;
- sól, pieprz i odrobinę cukru pudru do smaku.

Jogurt bez laktozy można zastąpić jogurtem sojowym.
Przepis na majonez bez laktozy znajduje się w zakładce: majonez. 

SAŁATKA Z WĘDZONEJ MAKRELI ZE ŚLIWKAMI  prosta, jesienna sałatka pełna smaków. Przepełniona wędzoną rybą, śliwkami, jabłkami, cebulą. Pyszna na śniadanie, kolację z kromką chleba.

Makrelę obieramy ze skóry i usuwamy ości. Następnie makrelę dzielimy na mniejsze kawałki.

Ogórki kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobniutka kostkę. Jabłka kroimy ze skórką w kosteczkę. Śliwki kroimy w paseczki. Szczypiorek drobniutko kroimy.

Majonez mieszamy z musztardą i jogurtem. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, polewamy sosem majonezowym. Delikatnie mieszamy, aby ryba pozostała w kawałkach. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Sałatkę wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie podajemy na stół.

SAŁATKA Z WĘDZONEJ MAKRELI ZE ŚLIWKAMI  prosta, jesienna sałatka pełna smaków. Przepełniona wędzoną rybą, śliwkami, jabłkami, cebulą. Pyszna na śniadanie, kolację z kromką chleba.





TATAR Z ŁOSOSIA 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 
Składniki:
- 1 plaster łososia;
- 1/2 zielonego ogórka;
- 1/2 awokado;
- 4-6 borowików marynowanych;
- sok z 1/2 limonki;
- 1 łyżeczka białego sezamu do posypania.

Wszystkie składniki drobniutko kroimy. W ringu wkładamy: grzyby potem awokado potem łososia potem ogórki. Posypujemy sezamem i skrapiamy sokiem z limonki.

Wszystkie składniki można także wymieszać dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek i podać, jako sałatkę. Warto lekko całość popruszyć czarnym pieprzem i lekko solą.

TATAR Z ŁOSOSIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY





SAŁATKA ŚLEDZIOWA

pyszna i zdrowa...bardzo fit i bardzo kolorowa prawie tęczowa...
a w niej sporo warzyw i śledź

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki:
- garść rukoli;
- 1 marchewka;
- 1-2 łodygi selera naciowego;
- 1/2 zielonego ogórka;
- 1 filet śledzia z oleju;
- 1 mała czerwona cebula;
- 2-3 rzodkiewki;
- łodyga koperku;
- oliwa z oliwek. 

Warzywa myjemy, obieramy, myjemy. Warzywa i śledzia kroimy na dowolne kawałki. 
Warzywa układamy warstwowo następnie polewamy oliwą z oliwek.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

 

 

 

CYTRYNOWY DORSZ Z ROZMARYNEM

czyli ryba po włosku...jest soczysta i pyszna. 

CYTRYNOWY DORSZ Z ROZMARYNEM

Składniki:
- 4 filety z dorsza;
- szczypta rozmarynu;
- mąka ryżowa do obtoczenia;
- masło klarowane do smażenia;
- cytryna. Potrzebny będzie sok z cytryny i skórka z cytryny. 


Filety z dorsza płuczemy w zimnej wodzie. Kroimy na dowolne kawałki. Posypujemy mąką ryżowa z każdej strony. 
Na patelnię kładziemy masło klarowane. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje kładziemy na patelnię filety. Filety podsmażamy...czyli czekamy, aż mięso ryby od strony patelni lekko się zetnie i zacznie robić się białe. 
Kiedy filety się lekko podsmażają włączamy piekarnik na 180 stopni C.

Blaszkę do pieczenia pokrywamy papierem do pieczenia. Na blaszkę przekładamy podsmażone filety. Na wierz fileta kładziemy rozmaryn, skórkę z cytryny, odrobinę masła, lekko spryskujemy sokiem z cytryny. 

Filety pieczemy w piekarniku około 10 minut.

 
 





ŁOSOŚ Z PAPAJĄ I AWOKADO 

po prostu trzeba zjeść a potem zakochasz się od pierwszego westchnienia widelca, od pierwszego spojrzenia.
 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki:
- 1 plaster łososia tj.100 g;
- 1/2 średniej papai;
- 1 dojrzałe awokado;
- chlust oliwy z oliwek;
- 1/2 cytryny do skropienia.


Łosoś  wędzony na zimno. Ważne, aby miał ładny, lekko pomarańczowy kolor. Łosoś może być także z puszki. 
Awokado do tego dania nie nadaje się twarde, niedojrzałe awokado. Awokado ma być dojrzałe tylko wówczas nada maślany - delikatny posmak.

 

Papaje kroimy na pół. Wyrzucamy pestki pozostawiając jedną łyżkę na później do posypania. Następnie obieramy papaję ze skórki i kroimy dowolnie jej miąższ. 
Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy na dowolne kawałki. Od razu należy skropić awokado cytryną, aby nie zrobiło się lekko brązowe.  
Łososia kroimy na dowolne kawałki. Jeśli jest to łosoś z puszki odcedzamy go i kroimy na dowolne kawałki.
 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

W dowolnym naczyniu układamy papaję, łososia i awokado. Polewamy wszystkie składniki odrobiną oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. Awokado ma samo w sobie naturalny tłuszcz więc sugeruję nie przesadzać z oliwą.
Danie posypujemy pestkami papai. Pestki mają delikatny pieprzowy posmak dlatego warto zrezygnować w tym daniu z pieprzu.
Rada: 
Danie to można poukładać na osobnych talerzach. Można wszystkie składniki wrzucić do miseczki lekko wymieszać i podawać, jako sałatkę.

 

 

ŁOSOSIOWE KULKI RYŻOWO - ZIOŁOWE

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki:
- 2 plastry łososia;
- pół szklanki białego ryżu lub 1 woreczek białego ryżu;
- zioła: bazylia, szczypiorek, koperek, pietruszka zielona - łącznie około 3 - 4 łyżek ziół;
- około 8 liści szpinaku lub/i sałaty.

ŁOSOSIOWE KULKI RYŻOWO - ZIOŁOWE

Ryż zalewamy w misce zimną wodą i moczymy przez około 2 godziny. Po tym czasie ryż dokładnie płuczemy i przecedzamy przez sito. Ryż gotujemy w posolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż do miękkości. Kiedy nasz ryż będzie miękki i wchłonie całą wodę odstawiamy go na 10 minut do ostygnięcia.


Plastry łososia przekrawamy na pół. 
Liście szpinaku lub/i sałaty myjemy i układamy na półmisku, desce.  
Do lekko ostudzonego ryżu wrzucamy zioła. Lekko mieszamy ryż z ziołami. Przyprawiamy solą i pieprzem. Z ryżu formujemy małe kuleczki wielkości włoskiego orzecha. Każdą kulkę ryżowo - ziołową owijamy w łososia i układamy na listku szpinaku lub sałaty.
Podajemy od razu po przygotowaniu.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Rada: jeśli kuleczki przygotowujesz kilka godzin przed podaniem łososia skrop lekko sokiem z cytryny.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY





SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z OGÓRKIEM I Z JABŁKIEM

Sałatka z ogórkiem i jabłkiem to moja ulubiona sałatka śledziowa. Jest to moja receptura, w której najważniejsze są proporcje. 

to moja ulubiona sałatka śledziowa, w której najważnijesze są proporcje.

Składniki:
- 3 sztuki śledź a la matias lub inna ryba;
- 2 małe ogórki kiszone. Nie nadają się ogórki zaprawiane w occie;
- pół jabłka - najlepiej champion. Jabłko musi być twarde ze słodkim posmakiem;
- 1/4 małej cebuli;
- pęczek zielonej pietruszki;
- oliwa z oliwek;
- pieprz. 

Śledzie moczymy około trzech godzin. Następnie kroimy w drobne paseczki. Ogórki, jabłko ze skórką, cebulę kroimy w kosteczkę. Pietruszkę drobno siekamy. 
Wszystko składniki mieszamy i odkładamy na 2-3 godzin do lodówki/chłodnego miejsca, aby składniki się "przegryzły". 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 
Wyjmujemy sałatkę z lodówki i dopiero teraz dolewamy oliwę z oliwek i doprawiamy pieprzem. Śledź ma posmak soli więc solić sałatki nie trzeba. Sałatkę można przechowywać śmiało 2-3 dni w lodówce.


ŚLEDŹ W BIAŁEJ KOŁDERCE, czyli sałatka śledziowa z jabłkiem i czerwoną cebulą. 

  Składniki:
- 4 filety śledziowe;
- 1 czerwona cebula;
- 1 jabłko champion;
- majonez bez laktozy;
- śmietana bez laktozy;
- pieprz.

Śledzie moczymy około trzech godzin. Następnie kroimy w drobne paseczki. Cebule, jabłko ze skórką, kroimy w kosteczkę.
Śmietanę mieszamy z majonezem - zasada tyle samo majonezu, co śmietany. Doprawiamy pieprzem. 
Następnie wszystko składniki mieszamy i odkładamy na 2-3 godzin do lodówki, chłodnego miejsca, aby składniki się "przegryzły". 




KARP SMAŻONY W CEBULI 

 po prostu najlepszy.
KUCHNIA BEZ GLUTENU

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki:
- 2 średniej wielkości cebule dowolnego koloru;
- 1 karp - do 1,5 kg ze skórą. Karp może być w całości, w dzwonkach, w płatach.
- 3 - 4 łyżki masła klarowanego do smażenia;
- sól i pieprz do smaku;
- opcjonalnie kilka kropel soku z cytryny.

Cebulę obieramy, myjemy, tniemy na dowolne koła, pióra itd.  Grubość cebuli winna mieć około 1cm. Cebula bowiem ma stanowić bazę, na której usmażymy rybę. Ma być "poduszeczką" dla ryby i przekaźnikiem ciepła. Zatem cebula nie może być cienko pokrojona bo się szybko spali. 
Pokrojoną cebulę układamy na patelni, wrzucamy masło. Patelnie stawiamy na średni ogień. Kiedy tłuszcz lekko się podgrzeje. Na zimnej, nie upieczonej cebuli i lekko podgrzanym tłuszczu kładziemy karpia. 
KARP SMAŻONY W CEBULI

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Rybę pieczemy na średnim ogniu cały czas. Ani nie zwiększamy, ani nie zmniejszamy ognia. Kiedy widać, że mięso ryby jest białe dopiero przewracamy karpia na drugą stronę.Warto do "przewracania" użyć szerokiej i długiej łyżki drewnianej wówczas karp ładnie nam się przewróci na drugą stronę i się nie "połamie".
KARP - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KARP - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KARP - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
W trakcie pieczenia cebula zacznie się piec, zacznie przyklejać się do skóry ryby - nie ma to znaczenia. Cebula jest tylko bazą do smażenia - nie będziemy jej jeść.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Kiedy mięso ryby z obu stron jest białe - trzymamy jeszcze rybę przez dobre 5 minut na patelni. Aby ryba nie była sucha można ją skropić w trakcie pieczenia sokiem z cytryny. I gotowe. Rybę delikatnie ściągamy z patelni, zostawiając na patelni cebulę.
  KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY