Bób

Na tej stronie:
- placki z bobu;
- bób z miętą i oliwą z oliwek.


PLACKI Z BOBU

Bardzo delikatne w smaku, bardzo puszyste. Po przekrojeniu aksamitne ponieważ ciasto blendujemy. Na patelni dosłownie rosną. Najlepsze od razu po usmażeniu z mizerią. 
Proporcje ziemniaków i bobu możemy zmieniać dowolnie. Może być więcej bobu albo więcej ziemniaków. Może być sam bób i jeden ziemniak. Ale zawsze skrobi ziemniaczanej musi być 1/4 do zblendowanej masy, inaczej placki nie będą puszyste i nie będą rosnąć w trakcie smażenia.  
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na 8 - 10 placków:
- 4 - 5 ugotowanych średniej wielkości ziemniaków lub 8 - 9 małych zimnych ziemniaków najlepsze z dnia poprzedniego;
- 5- 6 łyżek ugotowanego, obranego bobu;
- 1/2 łyżeczki soli;
- opcjonalnie 1 łyżka startego żółtego sera;
- opcjonalnie 1 jajko;
- 2 - 3 łyżki skrobi ziemniaczanej;
- 2 chlusty oleju do smażenia.
 
Proporcje 3/4 masy z ziemniaków i bobu na 1/4 skrobi ziemniaczanej.
Jajko ma połączyć wszystkie składniki, ale jeśli nasze ziemniaki nie są sypkie możemy je pominąć. 
Żółty ser dodajemy dla aromatu. 
Wszystkie składniki poza skrobią ziemniaczaną wrzucamy do miski i blendujemy na jednolitą masę. 
Następnie naszą masę przesuwamy, aby zajęła 3/4 miski, a do pozostałej 1/4 miski wrzucamy skrobię ziemniaczaną i mieszamy/blendujemy na jednolitą masę. 
Patelnie stawiamy na średni ogień, wlewamy olej. Kiedy olej rozgrzeje się łyżką nakładamy placki. 
1 łyżka = 1 placek. Nie formujemy placków, ciasto samo się uformuje.
Placki smażymy na lekko rumiany kolor z obu stron. I gotowe. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY



MŁODY BÓB Z MIĘTĄ I OLIWĄ Z OLIWEK 

prosty i szybki w przygotowaniu. Orzeźwiający, soczysty, lekki w smaku. Pyszny z chlebem i herbatą miętową.
Składniki:
- 1 kg nieobranego bobu;
- kilka kropli cytryny;
- 3 - 4 gałązki świeżej mięty do posypania;
- oliwa z oliwek do polania;
- sól do smaku. Najlepsza będzie grubą sól morska.
Bób gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli cytryny. Bób gotujemy do miękkości. 
Kiedy bób jest miękki wodę odlewamy i od razu bób zalewamy zimną wodą. Zimną wodę odlewamy. 
Bób obieramy. Do obranego bobu wlewamy oliwę z oliwek, wsypujemy dowolnie pokrojoną miętę i sól. I gotowe. Podajemy na ciepło lub na zimno.