Surowe dżemy

DŻEM MALINOWY Z CHIA

to szybki, prosty w przygotowaniu dżem.
Świetnie komponuje się z kanapkami, lodami, naleśnikami...

 KLASYK WŚRÓD DŻEMÓW  DŻEM MALINOWY Z CHIA  niezbędny w każdej kuchni...  świetnie komponuje się z kanapkami, lodami, naleśnikami...

Składniki:
- 2 szklanki malin. Maliny mogą być mrożone;
- 4 łyżki nasiona chia;
- opcjonalnie cukier.

 KLASYK WŚRÓD DŻEMÓW  DŻEM MALINOWY Z CHIA  niezbędny w każdej kuchni...  świetnie komponuje się z kanapkami, lodami, naleśnikami...

Maliny rozgniatamy widelcem, albo blendujemy. Jeśli maliny są gorzkie słodzimy do smaku.
Do rozdrobnionych malin wsypujemy chia i dokładnie mieszamy.
Dżem odstawiamy do lodówki na dobre 2 godziny, aby zgęstniał.


 KLASYK WŚRÓD DŻEMÓW  DŻEM MALINOWY Z CHIA  niezbędny w każdej kuchni...  świetnie komponuje się z kanapkami, lodami, naleśnikami...


BŁYSKAWICZNY SUROWY DŻEM MALINOWO - DAKTYLOWY Z NASIONAMI CHIA

...to błyskawiczny dżem
...o błyskotliwym kolorze...
...i obłędnym smaku...
 Potrafię w środku nocy jechać po składniki na ten dżem...i zarywać noce w Jego Błyskotliwym Dżemowym towarzystwie :) 


Składniki (na ciut więcej niż szklankę dżemu):
- 100 g (niecała szklanka) drobno posiekanych daktyli. Czym drobniej je posiekamy tym mamy mniej roboty z blenderem/mikserem;
- 200 g (około 1 i pół szklanki) malin...sprawdzają się zarówno świeże, jak i mrożone maliny;
- 1/2 łyżeczki nasion chia. Bez nasion chia nie zrobimy dżemu. Nasiona te są, jak klej dla wszystkich składników.
- ewentualnie sok z cytryny, gdyby nam było za słodko.



Do naczynia wrzucamy posiekane daktyle i maliny - wszystko miksujemy, aby uzyskać gładką konsystencję. Następnie masę malinowo - daktylową przelewamy do naczynia czy też słoika. Do naczynia/słoika wrzucamy nasiona chia. Wszystko delikatnie mieszamy. Zostawiamy do zgęstnienia 15minut....i gotowe.


Dżem świetnie przechowuje się w lodówce do 5 dni.

Rada: jeśli masz mocno twarde/ suche daktyle namocz je w wodzie około 30minut.
         : jeśli dżem jest za słodki warto dodać kilka kropli soku z cytryny. 




BŁYSKAWICZNY SUROWY DŻEM JEŻYNOWY Z NASIONAMI CHIA


Dżem jeżynowy jest bardziej cierpli w smaku zatem jeśli chcecie uzyskać słodki smak dajcie tyle samo daktyli i tyle samo jeżyny czyli 1 i pół szklanki jeżyny na 1 i pół szklanki daktyli.