DŻEM MALINOWY Z CHIA
to szybki, prosty w przygotowaniu dżem.Świetnie komponuje się z kanapkami, lodami, naleśnikami...
Składniki:
- 2 szklanki malin. Maliny mogą być mrożone;
- 4 łyżki nasiona chia;
- opcjonalnie cukier.
Maliny rozgniatamy widelcem, albo blendujemy. Jeśli maliny są gorzkie słodzimy do smaku.
Do rozdrobnionych malin wsypujemy chia i dokładnie mieszamy.
Dżem odstawiamy do lodówki na dobre 2 godziny, aby zgęstniał.
BŁYSKAWICZNY SUROWY DŻEM MALINOWO - DAKTYLOWY Z NASIONAMI CHIA
...to błyskawiczny dżem
...o błyskotliwym kolorze...
...i obłędnym smaku...
Potrafię w środku nocy jechać po składniki na ten dżem...i zarywać noce w Jego Błyskotliwym Dżemowym towarzystwie :)
Składniki (na ciut więcej niż szklankę dżemu):
- 100 g (niecała szklanka) drobno posiekanych daktyli. Czym drobniej je posiekamy tym mamy mniej roboty z blenderem/mikserem;
- 200 g (około 1 i pół szklanki) malin...sprawdzają się zarówno świeże, jak i mrożone maliny;
- 1/2 łyżeczki nasion chia. Bez nasion chia nie zrobimy dżemu. Nasiona te są, jak klej dla wszystkich składników.
- ewentualnie sok z cytryny, gdyby nam było za słodko.
Do naczynia wrzucamy posiekane daktyle i maliny - wszystko miksujemy, aby uzyskać gładką konsystencję. Następnie masę malinowo - daktylową przelewamy do naczynia czy też słoika. Do naczynia/słoika wrzucamy nasiona chia. Wszystko delikatnie mieszamy. Zostawiamy do zgęstnienia 15minut....i gotowe.
Dżem świetnie przechowuje się w lodówce do 5 dni.
Rada: jeśli masz mocno twarde/ suche daktyle namocz je w wodzie około 30minut.
: jeśli dżem jest za słodki warto dodać kilka kropli soku z cytryny.
BŁYSKAWICZNY SUROWY DŻEM JEŻYNOWY Z NASIONAMI CHIA
Dżem jeżynowy jest bardziej cierpli w smaku zatem jeśli chcecie uzyskać słodki smak dajcie tyle samo daktyli i tyle samo jeżyny czyli 1 i pół szklanki jeżyny na 1 i pół szklanki daktyli.