Zupy

Na tej stronie:
- zupa rybna z warzywami;
- pomidorowa na rosole z mozzarellą i kiełkami;
- zupa warzywno -chrzanowa;
- zimowy barszcz;
- rosolnik babciny;
zupa pomidorowa z kalafiorem zamiast ryżu;
- letnia zupa groszkowo - marchewkowa;
- zupa krem z czerwonej kapusty;
- warzywny barszcz czerwony;
- zupa krem - fasolowa;
- ogórkowy chłodnik;
- gazpacho andaluzyjskie;
- warzywna zupa podana z łososiem i ziołami;
- zupa pieczarkowa z cukinią;
- zupa kasztanowa;
- zupa warzywna;
- zupa marchewkowa z sezamem i mlekiem kokosowym;
- zupa bananowa;
- zupa z fioletowych ziemniaków z płatkami selera;
- zupa pietruszkowo - gruszkowa;
- zupa selerowo - gruszkowa;
- zupa z białych warzyw;
- zupa truskawkowa.


- 1  puszka mleka kokosowego;
- 2 szklanki zupy pomidorowej;
- 3 łyżki łagodnego sosu chiii;
- ugotowany makaron ryżowy
- garść dowolnych drobno posiekanych orzechów;
- opcjonalnie starta na grubych oczkach skórka z cytryny.


ZUPA RYBNA Z WARZYWAMI 

gęsta zupa świetna na zimowy stół, na świąteczny stół. Pachnie warzywami, brokułem, pomidorkami, łososiem, którego możemy zastąpić inną rybą. Zupę podaje z ziemniakami i na obiad i na ciepłą kolację.
Jest domowo, pysznie, a potem ciepło w brzuszku.
Składniki na garnek o średnicy ok. 20 cm:
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę;
- 2 marchewki pokrojone w kostkę;
- 2 - 3 ziemniaki pokrojone w kostkę;
- garść różyczek brokuła;
- garść pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół;
- chlust oleju do smażenia;
- kawałek ryby pokrojonej w kostkę. U mnie łosoś;
- opcjonalnie 2 łyżki śmietany bez laktozy.

Zaczynamy gotowanie.
Garnek stawiamy na małym ogniu.
Wlewamy olej. Następnie wsypujemy cebulę.
Następnie wsypujemy ziemniaki i marchewkę. Smażymy około 10 - 15 minut. 
Następnie zalewamy zimną wodą. Garnek zamykamy i gotujemy do miękkości ziemniaków.
Następnie wrzucamy różyczki brokuła.
Następnie wrzucamy pomidorki i rybę.
Gotujemy 30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Na samym końcu możemy zupę zaprawić śmietaną. Do szklanki wlewamy śmietanę i trochę zupy i mieszamy. Następnie wlewamy do garnka i mieszamy.


ZUPA POMIDOROWA NA ROSOLE Z MOZZARELLĄ I KIEŁKAMI FASOLI

Kiedy zostanie mi trochę rosołu przecedzam go do garnka, dolewam wody, wrzucam 3 duże pomidory, małą cebulę i kawałek selera. Wszystko gotuję na maleńkim ogniu. Następnie cebulę, seler wyciągam. A całość miksuję. Dopiero teraz doprawiam. Wlewam na talerze, wrzucam kiełki zamiast makaronu, kawałek mozzarelli bez laktozy zamiast kleksa śmietany i na stół. A do tego talerz z chlebem.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na średni garnek zupy:
- 2 szklanki rosołu;
- 2 szklanki wody;
- 1/4 selera;
- 3 duże pomidory;
- 1 mała cebula dowolnego koloru;
- sól i pieprz do smaku.
Do podania:
- mozzarella bez laktozy;
- kiełki fasoli albo jarmużu albo selera.
 
Do garnka wlewamy wodę, przecedzony rosół. Wkładamy pomidory, obraną seler i cebulę. 
Kiedy seler i cebula jest miękka wyciągamy je z zupy. 
A zupę miksujemy i dopiero teraz doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy i na talerze wlewamy. Następnie dodajemy kawałek mozzarelli i kiełki zamiast makaronu. I gotowe.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY


 


ZUPA WARZYWNO -CHRZANOWA 

z ogromnej ilości warzyw i małego słoiczka chrzanu. Pycha z chlebem, makaronem albo z jajkiem.
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Składniki: 
- 2 duże marchewki;
- 2 średniej wielkości pietruszki;
- 1 mała seler;
- 1 por - biała część;
- 1 biała cebula;
- 2 ziemniaki;
- solidna łycha masła bez laktozy;
- 1 słoiczek chrzanu czyli około 160g;
- 1 mała śmietana bez laktozy;
- płaska łyżeczka soli;
- kilka ziarenek pieprzu i kilka ziarenek ziela angielskiego.  

Warzywa obieramy, myjemy, tniemy na mniejsze dowolne kawałki.
Do garnka wrzucamy łychę masła. Kiedy masło zacznie się delikatnie rozpuszczać wrzucamy wszystkie warzywa i przyprawy i smażymy dobre 5 minut. Warzywa muszą się przesmażyć, aby wydobyć z nich cały aromat. Następnie wlewamy zimną wodę, tak, aby tylko zakryła warzywa. I gotujemy najlepiej pod przykrywką na maleńkim ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie wyłączamy i odstawiamy garnek na inny palnik pieca. 
Do śmietany wrzucamy sól i dokładnie mieszamy. 
Do garnka z ugotowanymi warzywami wrzucamy chrzan ze słoiczka i śmietanę z solą. I mieszamy. Następnie blendujemy na jedwabistą gęstą masę, próbujemy. Jeśli trzeba dodajemy soli i gotujemy zupę przez co najmniej minutę.
 
KUCHNIA BEZ GLUTENU




 
 

ZIMOWY BARSZCZ 

czyli zupa przytulak na zimowe pory i wieczory. Zupa to niezwykła bo z burakami, pomidorami i całą plejadą warzywnych, zimowych gwiazd. W starym domu mówi się, że zimą najważniejszy jest "ciepły brzuszek", dlatego  zimowy barszcz podaje się i na obiad i w ramach ciepłej kolacji. Na zdrowie.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki:
- 1 kg pręgi wołowej;
- 8 kubków zimnej wody;
- 1 posiekana drobno na talarki cebula;
- 2 pomidory obrane ze skórki i drobno posiekane na kwadraciki;
- 1 mała kapusta pokrojona na cztery części;
- 750 g buraków obranych i pokrojonych w drobne plasterki lub startych na tarce "grube oczka";
- 2 ziemniaki obrane i pokrojone w cienkie plasterki lub stare na tarce na "grubych oczkach";
- 2 marchewki obrane i pokrojone w cienkie plasterki lub starte na tartce "grube oczka";
- 3 liście laurowe średniej wielkości;
- 1 łyżeczka ziela angielskiego;
- 2 łyżeczki octu;
- do posypania: natka zielonej pietruszki lub świeży koperek;
- sól i pieprz do smaku.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 
Do dużego garnka wkładamy wołowinę, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie. Wlewamy zimną wodę wodę i zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu, pod przykryciem dobrą 1 godzinę.
W między czasie przygotowujemy pomidory i wszystkie warzywa. Po godzinie mięso wyciągamy a do wywaru wrzucamy pomidory i przygotowane warzywa. Mięso można pociąć na drobne paseczki i włożyć ponownie do zupy. Zupę gotujemy ponownie między 30 - 40 minut z otwartą przykrywką garnka. 
Jeśli zupę będziemy gotować z pokrywką starci ona swój jasny kolor. 
Kiedy nasze warzywa w zupie są miękkie wlewamy ocet. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Wrzucamy pietruszkę, koperek. I na stół. Zupę można podać z ziemniakami i chrzanem.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 


ROSOLNIK BABCINY

Rosolnik ma maleńkie oczka, w odróżnieniu od rosołu, jest gęsty dzięki temu, że jest przygotowany z mięsa wołowego i kurczaka, ma niesamowity kolor dzięki smażonej z cukrem marchewce. Rosolnik podajemy z makaronem, albo ze szczypiorkiem i mięsem z niego, albo z ryżem i koperkiem, albo sam. Rosolnik dzięki długiemu gotowaniu ma bardzo intensywny smak i przepięknie pachnie a do tego na długo po jego zjedzeniu czuć ciepło w brzuszku. Rosolnik można mrozić.
ROSOLNIK BABCINY  Rosolnik ma maleńkie oczka, w odróżnieniu od rosołu, jest gęsty dzięki temu, że jest przygotowany z wołowiny i kurczaka, ma niesamowity kolor dzięki smażonej z cukrem marchewce. Rosolnik podajemy z makaronem, albo ze szczypiorkiem i mięsem z niego, albo z ryżem i koperkiem, albo sam. Rosolnik dzięki długiemu gotowaniu ma bardzo intensywny smak i przepięknie pachnie a do tego na długo po jego zjedzeniu czuć ciepło w brzuszku. Rosolnik można mrozić.
Składniki na duży garnek:
- 1 kg mięsa w tym 700 g mięsa wołowego i 300 g kurczaka;
- 2,5 litra zimnej wody;
- 1 średniej wielkości cebula; 
- 1 marchewka;
- 1 pietruszka;
- 1/4 selery albo 1/2 mniejszej selery.
- 1 liść laurowy;
- 3 ziarenka ziela angielskiego;
- 3 - 4 ziarenka czarnego pieprzu;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka cukru;
- chlust oleju bezwonnego. 
Mięso opłukujemy w zimnej wodzie, warzywa obieramy i myjemy w zimnej wodzie. 
Do garnka wlewamy zimną wodę, wrzucamy przyprawy, cebule i mięso, stawiamy na maleńki ogień na dobre 4 - 5 godziny. Po tym czasie wrzucamy seler i pietruszkę. I gotujemy jeszcze 30 minut.
Marchewkę trzemy na grubych oczkach. Patelnię stawiamy na mały ogień, wlewamy mały chlust olej, kiedy olej się lekko podgrzeje wrzucamy startą marchewkę i podsmażamy cały czas ma małym ogniu, następnie dodajemy 1 łyżeczkę cukru i mieszamy. Marchewka winna zrobić się miękka i lekko brązowa w niektórych miejscach od karmelu. 
Startą marchewkę wrzucamy do rosolnika. Teraz dopiero dodajemy sól. I gotujemy całość 15 - 20 minut. Rosolnik gotowy.



ZUPA POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH  POMIDORÓW I KALAFIOREM ZAMIAST RYŻU

Moja Babcia zawsze powtarza: nie ma pomidorowej bez selera. Seler daje słodycz cierpkim w smaku pomidorom. Nie ma znaczenia czy damy liście selera czy kawałek korzenia selera. Seler w pomidorowej jest niezbędny. A do tego łyżka tłuszczu, aby smaki się połączyły. Kiedy zupa jest już gotowa dodamy do niej zamiast ryżu  starty surowy kalafior, który w połączeniu z ciepłą zupą smakuje niczym ryż.

ZUPA POMIDOROWA Z KALAFIOREM

Składniki:
- 4 duże pomidory;
- 1 marchewka;
- 1 mała cebula;
- 2 liście selera albo kawałek selera;
- 4 - 5 różyczek kalafiora;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- sól i pieprz do smaku;
- tarka duże oczka.

ZUPA POMIDOROWA Z KALAFIOREM

Do dużego garnka wkładamy pomidory w całości, obraną marchewkę,obraną cebulę, liście selera albo kawałek korzenia selera. Całość zalewamy zimną wodą, następnie wlewamy łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy odrobinę pieprzu i gotujemy na małym ogniu około godziny. Po tym czasie wszystkie składniki blendujemy, miksujemy. Teraz dopiero doprawiamy solą i pieprzem i ponownie zagotowujemy.
Zupę nalewamy na talerze i do każdego talerza ścieramy przed podaniem na grubych oczkach kalafior. Ilość kalafiora zależy od naszych upodobań. 

ZUPA POMIDOROWA Z KALAFIOREM
PRZEPISY BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

 

LETNIA ZUPA GROSZKOWO - MARCHEWKOWA 

lekka zupa, którą można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szybka w przygotowaniu. Zamiast makaronu marchewka - wstążki. Ta zupa pachnie domem i latem.
ZUPA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Składniki na średni garnek:
- 2 marchewki;
- garść zielonego groszku;
- 5 - 8 łodyg świeżego lubczyku;
- sól i pieprz do smaku;
- łyżka masła bez laktozy albo oliwy z oliwek. 
ZUPA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Groszek myjemy i obieramy z końcówek i twardego, gorzkiego łyka. Groszek kroimy na pół.
Marchewkę myjemy, obieramy. Następnie nożem obierakiem obieramy na cieniutkie plastry.
Do garnka wlewamy zimną wodę. Wrzucamy garść lubczyku, groszek, masło, odrobinę soli i pieprzu. Po 5 minutach wrzucamy marchewkę. Gotujemy około 20 - 30 minut.  Kiedy nasze warzywa są mięciutkie a zupa cudnie pachnie wyciągamy lubczyk. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. I gotowe.
ZUPA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA



ZUPA KREM Z CZERWONEJ KAPUSTY 

W starym domu zrobiło się zamieszanie, jaka zupa dziś na obiad? - pytano kilkakrotnie... - z czerwonej kapusty - odpowiadałam spokojnie. To ja poproszę odrobinę - słyszałam. - To ja naleje do pełnego talerza - odpowiadałam i robiłam swoje w kuchni. Po kwadransie dobiegają mnie głosy....a nie ma jeszcze trochę tej zupy? Pyszna jest i taki fajny ma smak. - Odrobinę jest - odpowiadałam z uśmiechem schowanym między kącikami ust.
ZUPA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Składniki:
- 0,5 kg czerwonej kapusty;
- 1 duża obrana czerwona cebula;
- 1 duży burak albo dwa mniejsze;
- 1 duży obrany ziemniak albo dwa mniejsze;
- 1 duże obrane jabłko albo dwa mniejsze;
- 1/2 soku z cytryny;
- 2 szklanki bulionu warzywnego albo rosołu;
- 2-3 łyżki oliwy;
- pieprz i sól do smaku. 

 Dwa garnki.
Zupę gotujemy na średnim ogniu. 

Do zupy można dodać keks jogurtu bez laktozy, czy odrobinę mleka sojowego.


Buraka obieramy i kroimy na mniejsze dowolne kawałki. Do garnka wlewamy 2-3 szklanki zimnej wody. Wrzucamy buraki i gotujemy dobre 15 minut na średnim ogniu. Następnie buraki wyciągamy, ale nie wyrzucamy a do buraczanej wody wlewamy sok z połówki cytryny.
Do drugiego garnka wlewamy oliwę. Kiedy oliwa zacznie się podgrzewać wsypujemy pokrojoną dowolnie cebulę, kapustę i delikatnie mieszamy. Kiedy cebula i kapusta lekko się podsmażą i zmniejszą swoją objetość- czyli po około 5 minutach - zalewamy je bulionem, tak, aby warzywa były przykryte i gotujemy dobry kwadrans.

Po upływie kwadransu do garnka wrzucamy pokrojone dowolnie jabłko, ziemniaki i ugotowanego wcześniej buraka....i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Następnie do zupy wlewamy sok z buraka i cytryny i całość gotujemy dobre 15 minut. Następnie zupę miksujemy/ blendujemy.







WARZYWNY CZERWONY BARSZCZ 

można przygotować wcześniej będzie wówczas smaczniejszy ponieważ wszystkie smaki się "przegryzą". Bazą dobrego barszczu poza burakami są jabłka. Najlepiej sprawdzają się tu stare dobre odmiany jabłek np. szara reneta. Miłej zabawy w kuchni.


Składniki:
- 1 cebula;
- 3- 4 duże buraki;
- 2 duże marchewki;
- 2 całkiem spore pietruszki;
- pół dużego selera; 
- 1 por - biała część;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 duże jabłko lub 2 małe jabłka;
- 1 łyżka masła bez laktozy lub 1 łyżka oliwy;
- 1 łyżka majeranku;
- 3 - 5 ziela angielskiego;
- 2 liście laurowe;
- 6 - 8 ziaren czarnego pieprzu;
- szczypta soli.  


Warzywa obieramy, myjemy. Cebulę i czosnek obieramy, myjemy i kroimy na drobne kawałki. Do garnka wrzucamy masło/wlewamy oliwę. Garnek ustawiamy na średnim ogniu. Do lekko rozgrzanego tłuszczu wrzucamy cebulę i czosnek. Wszystko lekko szklimy. Do zeszklonej cebuli i czosnku wrzucamy resztę warzyw. Zalewamy warzywa wodą. Do warzyw wrzucamy pokrojone na mniejsze cząstki jabłka. Jabłka wrzucamy ze skórką. 
Dodajemy wszystkie przyprawy: majeranek, sól pieprz, liść laurowy; ziele angielskie.  
Gotujemy na maleńkim ogniu około 2 godzin. Następnie barszcz odcedzamy do innego mniszego garnka. Posypujemy majerankiem i odstawiamy na kilka godzin, aby barszcz się "przetrawił.

Barszcz podajemy na ciepło ze smażonymi jabłkami, kaszą.  



BARSZCZ UKRAIŃSKI

Kilka razy robiłam barszcz ukraiński, ale nigdy nie był on esencjonalny, treściwy i pachnący. Zazwyczaj była to zupa ze sporą ilością warzyw. Dopiero kiedy dostałam od moskiewskiej gospodyni poniższy przepis odnalazłam właściwy smak barszczu ukraińskiego. Nie czuć w nim buraków...jest pachnący, sycący i bardzo pracochłonny, ale wart tych licznych zabiegów...bo jest pyszny...przepełniony warzywami, przyprawami, mięsem i starą dobrą kuchnia. 

Kuchnia bez glutenu bez laktozy

Składniki:
- 200 g buraków ćwikłowych, obrannych i pokrojonych w słupki;
- 200 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w słupki;
- 2 łyżki oleju;
- 1 cebula drobno posiekana;
- 1 marchewka obrana i grubo starta albo pokrojona w słupki;
- 1 czerwona papryka pozbawiona gniazd nasiennych i drobno pokrojona;
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
- 2 pomidory drobniutko pokrojone;
- 1/2 małej białej kapusty drobno poszatkowana;
- 400 g czerwonej fasoli z puszki odsączonej i wypłukanej;
- sól i pieprz. 

Składniki na wywar:
- 500 g tłustego antrykotu wołowego lub innego tłustego mięsa. Świetnie nadaje się tutaj kura albo solony boczek. Zupa smakuje także wyśmienicie jeśli jest zrobiona na golonkach. W przypadku solonego boczku pomijamy sól a zupę solimy dopiero na końcu;
- 1 cebula obrana;
- 1 liść laurowy;
- 2,5 litra zimnej wody. 

Do dużego garnka wkładamy: mięso, cebulę, liść laurowy, szczyptę soli i zalewamy 2.5 litra zimnej wody. Gotujemy na małym ogniu godzinę. Od czasu do czasu zbierając szumowinę. 

Po godzinie do wywaru wrzucamy buraki i ziemniaki. Gotujemy kolejne pół godziny.

W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy na patelnię cebulę i marchewkę. Smażymy na średnim ogniu przez 5-  7 minut mieszając. Marchewka powinna się zrobić miękka i lekko brązowa.
Następnie na patelnię do cebuli i marchewki wrzucamy paprykę i przecier pomidorowy. Całość smażymy jeszcze około 2-3 minuty. Następnie wrzucamy pomidory i lekko całość przesmażamy. 
Następnie zawartość patelni wrzucamy ostrożnie do garnka z wywarem.
Całość gotujemy dobre 10 minut.

Następnie po 10 minutach wrzucamy do garnka kapustę i fasolę i gotujemy kolejne 7 - 10 minut. 

Zupę podajemy z koperkiem z pajdą chleba.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY


 

ZUPA KREM FASOLOWA 

piękny smak...aksamitna...delikatna...mimo, że to fasolowa 

ZUPA KREM FASOLOWA BEZ MĄKI

Składniki:
- garść zielonej fasolki szparagowej;
- opcjonalnie kilka liści cykorii;
- 2 średnie ziemniaki;
- 1 mała cebula;
- 1 żółty pomidor;
-  1 mała biała cebula;
- kawałek mięsa albo kości najlepiej ze schabu;
- szczypta soli;
- 2 ziarenka ziela angielskiego.

Warzywa obieramy i myjemy. Warzywa z ziemi myjemy zawsze zimną wodą. Mięso myjemy.
Do garbka wlewamy zimną wodą. Do garnka wkładamy mięso/ kość. Po kwadransie wrzucamy wszystkie warzywa i przyprawy. Gotujemy do miękkości. Następnie schodzone miksujemy i ponownie zagotowujemy
Podajemy z ziemniakami, albo pajdą chleba i kabanosami bez glutenu. 

ZUPA KREM FASOLOWA BEZ MĄKI I BEZ JAJEK





CHŁODNIK Z OGÓRKÓW 

to moje ogórkowe, wakacyjne odkrycie. Chłodnik jest lekki, świeży, orzeźwiający i paradoksalnie nie czuć w nim ogórków, jak w ogórkowej. Pachnie wakacjami, podróżami, połączeniem różnych smaków....a w tym kolorze można się zakochać po prostu....i odpłynąć na ogórkową wyspę.

CHŁODNIK Z OGÓRKÓW

Składniki:
- 3 duże ogórki;
- 1 mała cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 6-8 listków świeżej mięty;
- 1 puszka mleka kokosowego;
- 1 kostka sera owczego. Świetnie nadaje się ser kozi, bawoli, prawdziwa feta. Można użyć także naturalnego tofu. 
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki octu jabłkowego;
- płatki migdałów do posypania;
- sól do smaku.

CHŁODNIK Z OGÓRKÓW BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY ALERGIA NIETOLERANCJA POKARMOWA

Ogórki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, tniemy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera. Cebulę, ząbek czosnku obieramy, tniemy na kawałki, wkładamy do blendera.
Dodajemy: oliwę, ocet, mleko kokosowe, ser lub tofu, miętę, szczyptę soli. Wszystko dokładnie miksujemy na gładki, jedwabisty krem. Jeśli krem jest bardzo gęsty dolewamy wody i ponownie blendujemy.  Chłodnik wstawiamy na kwadrans do lodówki.
Między czasie prażymy płatki migdałów na suchej patelni. Chłodnik podajemy z migdałami. Można go posypać kawałkami sera, plasterkami ogórka. 
Chłodnik można przechowywać w lodówce 24godziny.

CHŁODNIK Z OGÓRKÓW BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY #BEZGLUTEN

 

  

GAZPACHO ANDALUZYJSKIE

mocno pomidorowe
...bez chleba
...bez gotowania
Subtelna zupa, która świetnie się sprawdza na upalne dni. Ja przygotowuję ją w ogromnej misce, która stoi dumnie na najwyższej półce w lodówce przez dzień...czasem dwa.
W Andaluzji przygotowuje się gazpacho w miskach i podaje w szklankach do whisky.

GAZPACHO ANDALUZYJSKIE BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Składniki:
- 1 kg pomidorów malinowych;
- 1 papryka - kolor dowolny;
- 1 ogórek;
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 3 łyżki oliwy;
- 3 łyżki octu z czerwonego wina;
- sól do smaku. 

GAZPACHO ANDALUZYJSKIE

Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski, w której można blendować/ miksować. 
Paprykę, ogórka, cebulę, ząbek czosnku obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski z pomidorami. Do miski wlewamy: oliwę, ocet i dodajemy odrobinę soli.
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na jednolitą masę.  Następnie wkładamy do lodówki na dobrą godzinę....i gotowe. 

Rada: gazpacho można przechowywać w lodówce do dwóch dni. Oliwa i ocet ładnie konserwują naszą zupę.

GAZPACHO ANDALUZYJSKIE




  WARZYWNA ZUPA Z ŁOSOSIEM

Wielkanoc nastała wraz z wiosną...rozkwita natura...rozkwitamy i my...rozkwita i nasza kuchnia, która z dnia na dzień będzie lżejsza i bardziej kolorowa. A na moim stole...kwiaty...kwiaty...kwiaty bo to one są najpiękniejszą ozdobą stołu. One cieszą nas a na talerzach zupa ze wszystkich możliwych warzyw zmiksowana na aksamitną masę i posypana kawałeczkami łososia,ziół i chleba. Wiosno trwaj i na naszym stole i w naszych sercach. 



Składniki:
- warzywa, które mamy pod ręką. Ważne, aby były w przybliżonych proporcjach czyli 2pietruszki, 2 marchewki, pół selera itd.
- 1 łyżeczka kozieradki;
- plaster wędzonego łososia;
- 2 łyżki oliwy;
- zioła, które lubimy do posypania;
- chleb drobniutko pokrojony w kosteczkę. Chleb nie musi być świeży bo i tak najdzie ciepłą zupą.

Do garnka wlewamy oliwę i lekko ją podgrzewamy. Wrzucamy kozieradkę i lekko ja podsmażamy. Kozieradka podsmażona daje efekt kostki rosołowej. Do garnka wrzucamy nasze warzywa dowolnie pokrojone i zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości. Następnie studzimy-blendujemy-gotujemy-podajemy. Podajemy w łososiem drobniutko pokrojonym. Całość posypujemy ziołami, szczypiorkiem, sezamem itd. 






ZUPA PIECZARKOWA Z CUKINIĄ 

...z grzankami z chleba ryżowego posypany czarnym sezamem.

...na te mrozy w sam raz...uszy nawet ogrzeje. Tylko, żeby przebiśniegi te mrozy przetrwały. 


Składniki:
- 700 g pieczarek;
- 1 cukinia;
- pół szklanki mleka sojowego;
- 2 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 ziemniaki;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- łyżeczka kozieradki;
- sól i pieprz. 

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek drobno siekamy. Do garnka wlewamy oliwę. Garnek wstawiamy na mały ogień wrzucamy cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone pieczarki i dalej podsmażamy. Kiedy pieczarki są miękkie solimy i pieprzymy. Wrzucamy kozieradkę i lekko podsmażamy. 
Kiedy kozieradka jest podsmażona wrzucamy: cukinię, ziemniaki. Wszystko lekko podsmażamy następnie zalewamy wodą i mlekiem sojowym. Zupę gotujemy około 15-20 minut. Po tym czasie 2/3 zupy blendujemy, aż uzyskamy aksamitną zupę. Następnie łączymy z resztą zupy, której nie blendowaliśmy.

Na suchej patelni podprażamy sezam i chleb ryżowy. 
Zupę wlewamy w talerz posypujemy sezamem i chlebem. 


 

 

ZUPA KASZTANOWA 

albo

ZUPA Z KASZTANÓW

I się stało...przywędrowało do mnie dobre kg kasztanów. Gary poszły w ruch. Książki szalały na blacie kuchennym. Telefon zrobił się czerwony niczym płyta pieca od ustalania proporcji...i wyszła pyszna zupa kasztanowa na mleku kokosowym. Posypałam ją delikatnie prawdziwą feta, aby nie zakłócić kasztanowego smaku.


Składniki:
- 0,5 kg kasztanów;
- 1 czerwona cebula;
- 1 duża marchewka;
- 1 mała pietruszka;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 ząbki czosnku;
- 1 szklanka mleka kokosowego;
- 2 liście laurowe;
- szczypta soli i pieprzu.

Kasztany nacinamy nożem. W sporym garnku zagotowujemy wodę.Do wrzącej wody wrzucamy kasztany. Gotujemy około minut. Następnie kasztany wrzucamy do zimnej wody i obieramy ze skorupek. Obrane kasztany siekamy na mniejsze części, aby były łatwiejsze do miksowania.
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek. Lekko podgrzewamy i wrzucamy: cebulę, marchewkę, pietruszkę, czosnek. Warzywa można pociąć na drobne kawałki albo wrzucić w całości. Dusimy warzywa około 5 minut następnie wrzucamy posiekane kasztany. Do garnka wrzucamy liść laurowy i wlewamy wodę, tak, aby zakryła warzywa i kasztany. Gotujemy około 20-30 minut. Następnie wyciągamy liść laurowy. Wlewamy mleko kokosowe i wszystko dokładnie miksujemy. Po zmiksowaniu ponownie zupę zagotowujemy. Dodajemy sól i pieprz.




ZUPA WARZYWNA na prędze wołowej

Zupa...zupa...warzywna na zimowe chłody. Można wlać do termosu i w drogę. Zupa zimowa, zmiksowana. Jest w niej cały pęczek włoszczyzny i ze dwa ziemniaki a do tego solidny kawałek pręgi wołowej. Pręga wołowa powoduje, że zupa jest gęsta i bardzo smaczna. Zupa potrzebuje niewiele przypraw od co szczypta soli...ziarnko angielskie i listek laurowy. Zupę można posypać słonecznikiem albo orzechami...i zieleniną...smacznego.


Składniki:
- 1 pęczek włoszczyzny;
- 2 ziemniaki;
- kawałek pręgi wołowej;
- 1 ziarenko angielskie;
- 1 listek laurowy;
- szczypta soli.

Warzywa obieramy. Do garnka wlewamy zimną wodę. Do garnka z wodą wkładamy warzywa, pręgę i przyprawy. Warzywa gotujemy do miękkości. Kiedy warzywa są miękkie pręgę i liść wyciągamy. Warzywa miksujemy. Zupę zagotowujemy ponownie.  
Zupę posypujemy słonecznikiem i natką pietruszki. 




ZUPA MARCHEWKOWA Z SEZAMEM 

I  MLEKIEM KOKOSOWYM 

posypana kolendrą...albo inną zieleniną. 
Nagle proste danie robi się wykwintne, pachnące. 
Zaś goście pytają kilka razy: czy to na prawdę zwykła marchewkowa?

ZUPA MARCHEWKOWA Z SEZAMEM  I  MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki:
-  około 6-7 marchewek;
- 1 średnie ziemniaki;
- 2 cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- kawałek imbiru około 2cm;
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek;
- szczypta soli;
- mleko kokosowe lub śmietana kokosowa - kleks z jednej łyżki na każdy talerz;
- sezam do posypania zupy na talerzu;
- pietruszka, kolendra inna zielenina do posypania na talerzu.


Marchewkę, ziemniaki obieramy. Kroimy na mniejsze dowolne kawałki.
Cebulę, czosnek, imbir obieramy i kroimy na dowolne mniejsze kawałki. 

Do garnka wlewamy oliwę. Kiedy oliwa się rozgrzeje wrzucamy pokrojoną: cebulę, czosnek, imbir. Lekko podsmażamy w garnku około 1-2minuty. Następnie wrzucamy do garnka: marchewkę, ziemniaki. Wszystko podsmażamy jeszcze 1 minutę. Następnie wlewamy wodę - tak, aby zakryła warzywa - i gotujemy około 20 minut. Kiedy warzywa są miękkie odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy zupa przestygnie całość miksujemy/blendujemy i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy solą.

Zupę wlewamy na talerz/do miseczki. Posypujemy sezamem i dodajemy kleks mleka kokosowego.



 

ZUPA BANANOWA

Kiedy trzeba pędzić na sanki...po pierniczki...po ciepłe rękawiczki...po babcię do sąsiadki.
Kiedy trzeba pędzić bez tchu i w kuchni bo za chwilkę serial...bo ktoś ma zadzwonić...trzeba zrobić ciepłą przytulna ZUPĘ BANANOWĄ...pachnie latem, przyprawami. Otula nas swoim smakiem niczym ciepły kocyk. Smacznego🥄

 Składniki:
- 3 banany;
- mleko kokosowe - jedna puszka tj.ok.100ml;
- szczypta gałki muszkatołowej;
- pół łyżeczki cynamonu;
- opcjonalnie 1 łyżka cukru.

Mleko kokosowe wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Można wsypać do mleka łyżkę cukru. Banany obieramy że skórki. Kiedy mleko zaczyna się gotować wrzucamy banany. Całość gotujemy dobre 5 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie zupę blendujemy. Po czym  zupę zagotowujemy ponownie. Wrzucamy cynamon, gałkę i wszystko mieszamy.
Zupa jest gęsta, słodka i długo nagrzewa nasz brzuch.

Rada: zupę jemy od razu po ugotowaniu. Zupa zmienia kolor z sekundy na sekundę, ale wcale nie wpływa to na Jej walory smakowe.

  

ZUPA Z FIOLETOWYCH ZIEMNIAKÓW Z PŁATKAMI SELERA

a do tego może smażone boczniaki.

Pomysł na zupę przyszedł sam kiedy w naszym domu pojawiło się nagłe 5kg fioletowych ziemniaków przypominających śliwki. I co tu z nimi począć? Fioletowe ziemniaki mają lekko orzechowy posmak...są bardziej wyraziste w smaku. Szkoda ich na danie pod tytułem ziemniaki z wody. 
Przepis na zupę wpadł mi do głowy sam...połączenie przyszło samo. Proporcje same się zrobiły.
Zatem do dzieła...zaskoczmy domowników a może gości. Miny są przednie na widok fioletowej zupy. 


Składniki:
- 1 kg fioletowych ziemniaków;
- 1 średni por potrzebujemy jedynie białą część pora. Jeśli nie mamy pora używamy dwie białe cebule;
- 2 łyżki masła bez laktozy lub masła;
- mała seler około 200g;
- 2 plastry szynki albo boczku albo 1 skrzydełka albo dowolny mały kawałek mięsa, kiełbaski....dla połączenia smaków. 
- 1 garść koperku lub natki pietruszki do posypania;
- sól do smaku;
- świeżo zmielony pieprz;
- 800 ml wody (tj. około 4 szklanki wody).


Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w drobną kosteczkę.
Pora (lub cebulę) obieramy, myjemy, kroimy drobniutko.
Seler obieramy, myjemy, trzemy "na grubym oczku".

Jeśli nie masz czasu na warzywne krojenie wrzuć wszystkie warzywa do dowolnej maszyny, która umie siekać, kroić...i w dowolny sposób pokrój warzywa.

Do garnka wrzucamy masło i kawałek wędliny albo mięsa. Kiedy masło lekko się rozpuści do garnka wrzucamy pora lub cebulę i ziemniaki. Smażymy wszystko na złoty kolor około 3 - 4 minuty.
Do garnka wlewamy wodę. Gotujemy około 35 minut na średnim ogniu. Zupę lekko studzimy a następnie zupę miksujemy/ blendujemy.
Następnie do zblendowanej zupy wsypujemy startą seler i zagotowujemy zupę z selerą około 6-8 minut.
Zupę odstawiamy na dobrą godzinę i dopiero po jej upływie zupę doprawiamy solą, pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem, natką pietruszki.
Zupę można śmiało przechowywać w lodówce...po dobie ma ona jeszcze bardziej fioletowy kolor i intensywny smak.

Zupę można podać z grzybami jako jedno obiadowe danie. 




KREMOWA ŚNIEŻNA DELIKATNA 

ZUPA PIETRUSZKOWO - GRUSZKOWA

jest perfekcyjna
idealna....pod każdym względem... 
To taka zupa - krem, której smak się po prostu pamięta.  
Pomysł przyszedł do mnie sam...rano skoro świt...jako pierwsza myśl...i powstał jeszcze tego samego dnia. Proporcje też przyszły same...od tak po prostu...ale koniec pisania...bo niby, jak opisać niebiański delikatny smak. 

KREMOWA ŚNIEŻNA DELIKATNA  ZUPA PIETRUSZKOWO - GRUSZKOWA  jest perfekcyjna  idealna....pod każdym względem... #zupa #soup #gruszka #pietruszka

 Składniki:
- 0,5 kg pietruszki;
- 0,5 kg gruszek;
- opcjonalnie szczypta gałki muszkatołowej;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- opcjonalnie sól do smaku.


Pietruszkę obieramy i tniemy na mniejsze kawałki. Gruszki obieramy i tniemy na mniejsze kawałki. Wszystko myjemy.
W garnku lekko rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy do garnka kawałki pietruszki i kawałki gruszki. Wszystko lekko podsmażamy około 2- 3 minut. Gruszka puści sok...ale to nic...niechaj przez chwilkę połączy się z oliwą. Następnie wszystko zalewamy zimną wodą tak, aby woda przykryła pietruszkę i gruszki. Całość gotujemy do miękkości na małym ogniu.
Kiedy pietruszka jest miękka ściągamy garnek z ognia i czekamy do przestygnięcia. Zupę miksujemy/ blendujemy. Ponownie wstawiamy na mały ogień wsypujemy opcjonalnie szczyptę gałki muszkatołowej i szczyptę soli. Ponownie zagotowujemy.

Rada: przed podaniem można zrobić małego kleksa z oliwy z oliwek...posypać szczypiorkiem...a może listkami świeżej, pachnącej bazylii. 


 

JESIENNA ZUPA KREM SELEROWO - GRUSZKOWA 

z gałką muszkatołową. Piękny delikatny smak, subtelny zapach.Delikatność w pełnym wymiarze. 
ZUPA KREM SELEROWO - GRUSZKOWA   z gałką muszkatołową   ...piękny delikatny smak...subtelny zapach...  Delikatność w całym wymiarze.
Składniki na 1 średni garnek:
- 1 seler;
- 2 gruszki;
- szczypta gałki muszkatołowej;
- 2 łyżki oliwy z oliwek albo bezwonnego oleju;
- sól do smaku.
 
Seler obieramy ze skórki i tniemy na mniejsze kawałki. Gruszki obieramy i tniemy na mniejsze kawałki. Wszystko myjemy.
W garnku lekko rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy do garnka seler i gruszki. Lekko podsmażamy. Zalewamy zimną wodą tak, aby woda przykryła seler i gruszki i gotujemy do miękkości na małym ogniu. Kiedy seler jest miękka ściągamy garnek z ognia i czekamy do przestygnięcia. Zupę blendujemy. Ponownie wstawiamy na mały ogień wsypujemy szczyptę gałki muszkatołowej i szczyptę soli. Ponownie zagotowujemy. I gotowe.
ZUPA KREM SELEROWO - GRUSZKOWA   z gałką muszkatołową   ...piękny delikatny smak...subtelny zapach...  Delikatność w całym wymiarze.
 ZUPA KREM SELEROWO - GRUSZKOWA   z gałką muszkatołową   ...piękny delikatny smak...subtelny zapach...  Delikatność w całym wymiarze.
 

  ZUPA Z BIAŁYCH WARZYW

to magiczna zupa ponieważ za każdym razem smakuje inaczej...raz jest ona bardziej cukiniowa...innym razem pozostawia po sobie kalafiorowy posmak...a jeszcze innym przypomina intensywna zupę porowa. 
Zupa z białych warzyw to grecka zupa. Wkładamy do garnka to co mamy....byle kolor warzyw był zawsze ten sam...mieszamy z oliwa i fantasticoooo zupa gotowa.

ZUPA Z BIAŁYCH WARZYW  to magiczna zupa ponieważ za każdym razem smakuje inaczej...raz jest ona bardziej cukiniowa...innym razem pozostawia po sobie kalafiorowy posmak...a jeszcze innym przypomina intensywna zupę porowa.  Zupa z białych warzyw to grecka zupa. Wkładamy do garnka to co mamy....byle kolor warzyw był zawsze ten sam...mieszamy z oliwa i fantasticoooo zupa gotowa.


Składniki:
białe warzywa, które akurat mamy w kuchni. Białe warzywa wrzucamy do garnka w proporcjach, które nam odpowiadaja. 
Moja zupa została przygotowana z:
- kawałek cukinii. Cukinia została obrana ze skórki;
- 2 ziemniaki;
- 1 żółta papryka;
- 3 małe pietruszki;
- kawałek selera;
- 4 różyczki kalafiora;
- 1 por;
- 3 łyżki oliwy z oliwek. Jeśli nie masz oliwy świetnie nadaje się masło bez laktozy;
- sól i pieprz do smaku.

ZUPA Z BIAŁYCH WARZYW  to magiczna zupa ponieważ za każdym razem smakuje inaczej...raz jest ona bardziej cukiniowa...innym razem pozostawia po sobie kalafiorowy posmak...a jeszcze innym przypomina intensywna zupę porowa.  Zupa z białych warzyw to grecka zupa. Wkładamy do garnka to co mamy....byle kolor warzyw był zawsze ten sam...mieszamy z oliwa i fantasticoooo zupa gotowa.

Warzywa obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka. Warzywa zalewamy zimna woda. Wlewamy do garnka oliwę/ lub masło. Garnek ustawiamy na średnim ogniu. Gotujemy do miękkości warsyw. Następnie wszystko miksujemy...i gotowe.

Zupę podajemy z pieczywem lub jako osobne danie obiadowe.

Rada: nie wrzucaj do zupy ziół. Zupa z białych warzyw to zupa, która pachnie czystymi warzywami.
Nie bój się wrzucić do zupy żółta fasolkę.

 ZUPA Z BIAŁYCH WARZYW  to magiczna zupa ponieważ za każdym razem smakuje inaczej...raz jest ona bardziej cukiniowa...innym razem pozostawia po sobie kalafiorowy posmak...a jeszcze innym przypomina intensywna zupę porowa.  Zupa z białych warzyw to grecka zupa. Wkładamy do garnka to co mamy....byle kolor warzyw był zawsze ten sam...mieszamy z oliwa i fantasticoooo zupa gotowa.




ZUPA Z SOKU TRUSKAWKOWEGO I TRUSKAWEK Z CZARNYM PIEPRZEM

zupa na ciepło, na zimno. Zupa może być daniem obiadowym, albo deserem podanym z gałką lodów. Zupa poraża kolorem i smakiem...

ZUPA Z SOKU TRUSKAWKOWEGO I TRUSKAWEK Z CZARNYM PIEPRZEM  zupa na ciepło   ...na zimno  ...może być daniem obiadowym, ale i deserem z gałką lodów...  poraża kolorem i smakiem...  NA ZDROWIE

ZUPA Z SOKU TRUSKAWKOWEGO I TRUSKAWEK Z CZARNYM PIEPRZEM  zupa na ciepło   ...na zimno  ...może być daniem obiadowym, ale i deserem z gałką lodów...  poraża kolorem i smakiem...  NA ZDROWIE

 
Składniki ( 4-6 porcji):
- 1 kg dojrzałych odszypułkowywanych truskawek;
- 1 łyżka cukru;
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 - 5 listków mięty;
- pieprz czarny do smaku.


Truskawki myjemy i oczyszczamy. Odstawiamy 1/3 truskawek - będą nam potrzebne na koniec. Resztę owoców kroimy dowolnie.

Duże żaroodporne naczynie umieszczamy nad rondlem z wodą gotująca się na maleńkim ogniu. Do naczynia wkładamy truskawki. Posypujemy cukrem. Wrzucamy liście mięty Naczynie przykrywamy i zostawiamy na około 40 minut.


W tym czasie truskawki puszczą sok...zrobi się owocowy bulion. 
Truskawki po 40minutach odstawiamy do ostygnięcia na około 20-30 minut. Następnie zupę przelewamy przez sito. Jeśli zupa jest zbyt kwaskowa dorzucamy cukier puder i mieszamy.


Zupę wlewamy do talerza, miseczki posypujemy truskawkami i posypujemy lekko czarnym pieprzem.

Rada: jeśli chcesz podać zupę na ciepło po przelaniu jej przez sito ponownie ją podgrzej już w garnku. 
Jeśli chcesz podać zupę z lodami - jako forma deseru - schłodź zupę przez około 2 godziny w lodówce. Lody dodaj przed samym podaniem.

ZUPA Z SOKU TRUSKAWKOWEGO I TRUSKAWEK Z CZARNYM PIEPRZEM  zupa na ciepło   ...na zimno  ...może być daniem obiadowym, ale i deserem z gałką lodów...  poraża kolorem i smakiem...  NA ZDROWIE



GRECKA ZUPA POMIDOROWA

jest pomidorowa...
...jest pełna słońca...
letnia...wakacyjna... 
...błyskawiczna i prosta w przygotowaniu...

GRECKA ZUPA POMIDOROWA...pełna pomidorów...pełna słońca...bez glutenu...bez laktozy.

Składniki:
- 1 kg pomidorów tj. około 4 dużych pomidorów;
- 2 średnie marchewki;
- 1/2 kostki sera feta;
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 - 4 listki bazylii;
- pieprz do smaku. 


Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki.
Marchewki obieramy i myjemy.
Listki bazylii myjemy. 
Pomidory, marchewki, listki bazylii wrzucamy do garnka zalewamy zimną wodą i wlewamy oliwę z oliwek. Gotujemy 40 - 50 minut. Kiedy nasze marchewki są miękkie a pomidory "rozpłyną" się w wodzie dodajemy pieprz. Wszystko lekko studzimy. Kiedy zupa lekka ostygnie wrzucamy ser fetta. Wszystkie składniki miksujemy/blendujemy. 
Zupę zagotowujemy. Podajemy z koperkiem lub pietruszką. 


Rada: Zupę można podać na zimno, na ciepło...z chlebem, z bagietką, z ryżem.
Zupę przed podaniem można posypać pokruszonym serem feta.
Ostrożnie z soleniem tej zupy ser feta jest sam w sobie już słony. 

GRECKA ZUPA POMIDOROWA...prosta pomidorówka, która nie może nie wyjść. Pyszna. Prosta. Smaczna. Bez glutenu, bez laktozy.

 

 

 

ZUPA SZPINAKOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM

 czyli nie taki ten szpinak straszny, jak o nim mówią


Składniki:
- spora garść szpinaku - spora czyli dobre pół garnka, w którym będziemy zupę gotować luźnych liści szpinaku;
- 1 średniej wielkości biała cebula;
- 2 średniej wielkości ziemniaki;
- 2 - 3 łyżek mleka kokosowego;
- oliwa do smażenia;
- sól i pieprz do smaku. 

Liście szpinaku myjemy, odcinamy korzonki. Cebulę obieramy szatkujemy na drobne dowolne kawałki. Ziemniaki obieramy i tniemy w kostkę. 
Do garnka wlewamy oliwę. Do garnka wrzucamy cebulę. Smażymy na złoty kolor około 3 - 4 minuty. Wrzucamy do garnka pokrojone ziemniaki i smażymy wraz z cebulą około 1 minuty. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy liście szpinaku - wszystkie składniki mieszamy. Gotujemy około 20 - 25 minut na średnim ogniu. Zupę lekko studzimy a następnie zupę miksujemy/ blendujemy. Do zupy wlewamy mleko kokosowe i jeszcze raz miksujemy/blendujemy. Zupę zagotowujemy. Dopiero teraz doprawiamy solą i pieprzem. 
Zupa ma przyjemny, aksamitny smak.

Rada: jeśli lubisz ostrzejsze zupy dodaj do zupy 2 ząbki czosnku i usmaż je wraz z cebulą.  


 

ZUPA Z SELERA NACIOWEGO Z RYŻEM


Składniki: 
- 12 łodyg selera naciowego;
- 1 łyżka natki pietruszki;
- 1 szklanka ryżu - dowolnego ryżu białego;
- 2 łyżki masła bez laktozy;
- 2 łyżki oliwy z oliwek z dowolnego tłoczenia;
- 1 liść laurowy;
- sól i pieprz do smaku.


Seler naciowy obieramy i drobno tniemy.
Pietruszkę myjemy i drobno tniemy.
Do garnka - postawionego na mały ogień - wrzucamy masło i wlewamy oliwę. Wrzucamy do garnka seler, natkę pietruszki, liść laurowy. Wszystko podsmażamy około 10 minut, aż seler zmięknie. 
Zwiększamy  ogień na średni. Do garnka wlewamy wodę. Gotujemy około 10 minut. Po 10 minutach wrzucamy ryż i gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy z zupy liść laurowy.
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Można zupę posypać żółtym serem bez laktozy.

Zupa świetnie przechowuje się w lodówce.




SOLANKA

.. to wyżyny kulinarne...
to zupa o nieco niespotykanym smaku...
Kiedyś robiono ją z wołowych serc gotowanych na wołowych kościach. Dziś robi się ją z salami, z chorizo, z mieszanek mięs...

Solanka to "uboższa" wersja rosyjskiego rosolnika, gdzie sok z ogórków kiszonych równoważy intensywny smak mięsa. 


Składniki:
- 250 g dowolnego salami lub mieszanek mięs, kiełbas, kabanosów. 
- 1 cebula - kolor dowolny;
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
- opcjonalnie 1 pomidor;
- 2 średnie marchewki;
-   100 g pieczarek;
- 3 ogórki kiszone lub małosolne. Nie nadają się ogórki konserwowe ponieważ nawet odrobina octu psuje cały smak zupy;
- opcjonalnie 1 pietruszka;
- opcjonalnie 1 papryka dowolnego koloru;
- około 15 oliwek bez pestek. Kolor oliwek dowolny;
- 100 ml soku z ogórków kiszonych;
- 3 łyżki oleju;
- 1 łyżeczka cukru;
- 1 ziele angielskie;
- 1 liść laurowy;
- sól i pieprz do smaku. 

Do podania: natka pietruszki i ewentualnie plasterek cytryny.



Marchewkę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
Pietruszkę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. 
Paprykę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę,
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki;
Cebulę obieramy, myjemy, kroimy w kosteczkę;
Ogórki kiszone kroimy w drobna kosteczkę;
Oliwki kroimy w drobne plasterki;
Mięso, wędliny, kabanosy kroimy w drobne kawałki.

Do garnka wlewamy oliwę. Do lekko podgrzanej oliwy wrzucamy mięso, wędlinę, miks mięs i wędlin...co akurat mamy, co nam zostało w lodówce. Po 3 minutach wrzucamy cebulę i pieczarki. Kiedy pieczarki i cebula lekko się poddusi wrzucamy koncentrat pomidorowy i łyżeczkę cukru. Koncentrat pomidorowy musi lekko się podsmażyć, aby wydobył się z niego smak pomidorów. Następnie wrzucamy marchewkę. Jeśli mamy pietruszkę i paprykę - wszystko jeszcze chwilę dusimy. Wszystko smażymy jeszcze około 5 minut ciągle mieszając. 
Do garnka wrzucamy kiszone ogórki. Zalewamy wszystko sokiem z ogórków i wodą. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, troszkę soli. 
Kiedy warzywa w naszej solance będą już miękkie wrzucamy oliwki. Wszystko razem jeszcze gotujemy około 5 minut. 

Solankę podajemy z plasterkiem cytryny i zieloną pietruszką. 

Solankę warto doprawić solą i pieprzem dopiero po około 2-3 godzinach od gotowania, kiedy smaki warzyw połączą się z mięsiwem.

Rada: Jeśli zupy wyjdzie za dużo śmiało można ją zamrozić. Solanka świetnie się mrozi i smakuje tak samo dobrze. 





ZUPA OGÓRKOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM

ogórek...ogórek...ogórek...nie jeden ma garniturek
raz świeży mooocno zielony
innym razem lekko pod-kiszony...
Ogórek...ogórek...ogórek
z kokosem tworzy świetny duet...
 ...,który w zupie najlepiej się odnajduje....

Składniki:
- 5 dużych ogórków kiszonych lub około 8 małych ogórków kiszonych;
- 1/2 średniej selery;
- 1/2 pora z białą częścią. Jeśli nie masz pora możesz dodać średnią cebulę dowolnego koloru;
- 4 ziemniaki;
- około 1 szklanki mleka kokosowego;
- koperek do posypania;
- sól i pieprz do smaku;
- olej do smażenia.

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w drobną kosteczkę.
Pora (lub cebulę) obieramy, myjemy, kroimy drobniutko.
Ogórki kroimy w kosteczkę lub trzemy na "grubym oczku".
Seler obieramy, myjemy, kroimy na drobną kostkę lub trzemy "na grubym oczku".

Jeśli nie masz czasu na warzywne krojenie wrzuć wszystkie warzywa do dowolnej maszyny, która umie siekać, kroić...i w dowolny sposób pokrój warzywa.

Jeśli chcesz zrobić tą zupę w express tempie....pokrój warzywa w dowolne kawałki....na samym końcu po prostu zupę zblendujesz/zmiksujesz.


Do garnka wlewamy olej. Wrzucamy do garnka pokrojonego pora, seler i ziemniaki. Smażymy warzywa około 2-3 minut. Następnie zalewamy warzywa wodą i wrzucamy pokrojone ogórki kiszone.
Zupę gotujemy około 20 minut. Następnie do zupy wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Zupę należy zagotować. 

Zupa express: kiedy warzywa są już miękkie zmiksuj je. Wlej mleko kokosowe. Zupę należy ponowienie zagotować.   

Zupa ma delikatny smak. Warto nie przesadzać z solą i pieprzem, kiedy zupa "przejdzie" smakami a ogórek połączy się z mlekiem kokosowym zupa ma bardziej wyrazisty i wciąż delikatny smak.

Rada: przed podaniem posyp koperkiem. 






ZUPA CHRZANOWA

pyszna alternatywa dla tradycyjnego żurku.
Podajemy z ziemniakami, boczkiem czy też kiełbaską bez glutenu.


Składniki:
- 1 średniej wielkości cebula biała lub czerwona. Jeśli nie przepadasz za cebulą dodaj białą cześć pora;
- 4 duże ziemniaki albo 6-7 mniejszych;
- 1 średnia seler lub pół dłużej selery;
- 100 g śmietany bez laktozy;
- 200 g startego chrzanu lub słoiczek chrzanu tartego tj. około 180g chrzanu zamkniętego w słoiczku.
- 2 łyżki masła bez laktozy lub 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżka majeranku;
- sól i pieprz do smaku. 

Ziemniaki, seler, cebulę (lub por) obieramy, myjemy, kroimy w większą kostkę. 
W garnku roztapiamy masło lub lekko podgrzewamy oliwę. Wrzucamy do garnka warzywa. Warzywa podsmażamy około 3 minut. Następnie zalewamy wodą. 

Warzywa gotujemy do miękkości. Następnie warzywa miksujemy/blendujemy. Dodajemy chrzan i śmietanę i jeszcze raz miksujemy/blendujemy. Następnie jeszcze raz zupę podgrzewamy. 
Doprawiamy na końcu majerankiem, solą i pieprzem. 

Zupa jest najlepsza po kilku godzinach, kiedy warzywa "przegryzą" się z chrzanem.



 

GRUZIŃSKA ZUPA POMIDOROWA 

to gruzińska zupa bez baraniny...jej podstawą są pomidory i niewielka ilość orzechów włoskich. Szybka w przygotowaniu, smaczna i zdrowa.


Składniki: 
 - 4 duże pomidory albo puszka pomidorów albo większy słoik przecieru pomidorowego;
- 2 średnie cebule (najlepsze czerwone);
- 1/2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich;
- kawałek dowolnego mięsa lub kawałek kości ze schabu;
- 1/4 selery lub jeden zielony liść selera lub łyżeczka soli selerowej;
- posiekany koperek do smaku (nadaje się także pietruszka);
- liść laurowy;
- oliwa;
- sól i pieprz do smaku. 


Cebule myjemy, obieramy i drobno kroimy. 
Orzechy włoskie mielimy w młynku albo drobno kroimy. 
Pomidory myjemy i drobno kroimy na dowolne kawałki.
Seler obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki.   
Mięso myjemy. Nie kroimy na mniejsze kawałki.



Cebulę szklimy lekko na oliwie następnie wrzucamy zmielone orzechy. Wszystko chwilę smażymy na małym ogniu. Następnie zalewamy wodą. Wrzucamy pomidory, mięso, seler, liść laurowy. Gotujemy około 40 minut. Mięso wyciągamy. Pozostałe składniki miksujemy/blendujemy. 
Podajemy z koperkiem i zmielonymi orzechami.

 



KARTOFLANKA

to skandynawska zupa zimowa podawana z ikrą taszy, ale my możemy wykorzystać naszą wyobraźnię kulinarną i zasoby naszej spiżarni....i podać ją zarówno z grzybami, jak i boczkiem czy wędzonym łososiem. 


Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków;
- 1 średni por;
- 1 małe jabłko; 
- 2 łyżki masła bez laktozy lub masła;
- 3 gałązki tymianku;
- 1 garść koperku lub natki pietruszki;
- ewentualnie 1 ząbek czosnku bardzo drobno posikany;
- sól do smaku;
- świeżo zmielony pieprz;
- 800 ml wody (tj. około 4 szklanki wody);
- 50 ml śmietany bez laktozy;



Obieramy ziemniaki i kroimy na cienkie plasterki. Ziemniaki wrzucamy do miski z zimną woda na około 10minut. Po 10 minutach odlewamy wodę z ziemniaków. 
Od pora odkrajany piętkę i wierzchołek. Pora kroimy na cienkie prążki. Pora starannie płuczemy w zimnej wodzie, aby usunąć ewentualne resztki ziemi. 
Jabłko obieramy i kroimy na ćwiartki. 

Do garnka, w którym będziemy gotować zupę wrzucamy masło. Na małym ogniu topimy masło. Wrzucamy do niego plasterki ziemniaków, krążki pora, ćwiartki jabłka, czosnek jeśli go chcemy użyć w zupie. Smażymy warzywa około 3-4 minut.  Do warzyw wrzucamy tymianek. Pół łyżeczki soli i szczyptę pieprzu.
Wszystko smażymy około 1 minuty. 

Do garnka z warzywami (,które się smażą) wlewamy wodę, tak, aby zakryły nasze warzywa. Gotujemy na małym ogniu około 20minut aż ziemniaki będą miękkie. 

Po 20minutach do zupy wlewamy śmietanę. Ewentualnie doprawiamy pieprzem. Całość gotujemy jeszcze około 5 minut. 

Zupę blendujemy/miksujemy. Wlewamy z powrotem do garnka. Podgrzewamy i doprawiamy do smaku ponownie solą i pieprzem. Warto na talerzu zupę posypać świeżym tymiankiem.





ZUPA MIGDAŁOWA 

to śniadaniowa zupa na ciepło. 
Ma piękny zapach migdałów a w połączeniu z dżemem jest słodka, pyszna i w niczym nie przypomina mlecznych zup podawanych w przedszkolach. Zatem...zaczynamy...przygodę...
bo zupa migdałowa z rana postawi na nogi nawet wielkiego hipopotama. 


W starych książkach kucharskich znaleźć można nie jeden przepis na zupy z dżemów. Dziś jedynie w książkach niektórych zakonów i zakonnic spotkać można przepisy na zupę z dżemu. Ja postanowiłam troszkę pomieszać....aby było jeszcze smaczniej, jeszcze zdrowiej i radośnie w miseczce śniadaniowej. 
 

Składniki:
- 2-3szklanek mleka migdałowego lub mleka ryżowego;
- 3 krople olejku migdałowego;
- 50 g migdałów w całości;
- 100 g białego ryżu (co odpowiada około pół szklanki ryżu = jeden woreczek ryżu);
- 2 łyżki płatków migdałowych;
- pół słoika dżemu. 


Do garnka wlewamy dwie szklanki mleko i wsypujemy ryż. Wlewamy olejek migdałowych. Wrzucamy migdały w całości. 
Wszystko gotujemy dobre 15 minut. Ryż musi być miękki. Nie wolno nam dodawać do naszej mlecznej zupy cukru ponieważ zupa będzie za słodka. 


Kiedy ryż się zagotuje studzimy odrobinę zupę. Dodajemy pół słoika dżemu.
Lekko miksujemy całość. Zupę posypujemy płatkami migdałów, aby miło nam chrupało. 

Jeśli chcemy, aby zupa miała konsystencję typowej zupy wlewamy do ryżu nie dwie a trzy szklanki mleka migdałowego lub ryżowego. Wówczas należy zmiksować/blendować zupę tak długo, aż migdały połączą się z ryżem i dżemem...i powstanie jednolita "masa zupowa".


 

Zupa krem marchewkowo - porowa 

to bardzo delikatna i bardzo aromatyczna zupa. Ważne, aby marchewki były soczyste i słodkie. Najlepsze są małe lub średniej wielkości. Wielkim marchewkowym dinozaurom mówimy głośno: nie. 
Nie wolno jeść z marchewek zielonych części, które czasem są przy zielonej naciowej fryzurze marchewki. 

Składniki:
-  5 średnich marchewek;
- 1 duży por - nadaje się i biała i zielona część;
- ewentualnie cebula;
- pół czerwonej papryki. Jeśli nie mamy surowej papryki można dodać także konserwową;
- 3 plastry szynki bez glutenu lub boczku bez glutenu lub mały kawałek mięsa bez kości;
-  2 łyżki oliwy lub łyżka masła bez laktozy;
- sól i pieprz.

Marchewkę obieramy. Z pora ściągamy pierwszą warstwę płaszczyka i przecinamy go delikatnie, aby dobrze umyć pozostałe jego warstwy.  Jeśli zależy nam na ostrzejszym smaku zupy dodajemy do niej cebulę: cebulę obieramy.Z papryki surowej wycinamy gniazdo.
Marchewkę kroimy na większe kawałki, pora kroimy na drobne kawałki, paprykę kroimy na większe kawałki. cebulę kroimy na drobne kawałki. 

Marchewkę, pora, paprykę i cebulę - jeśli decydujemy się ją dodać - podsmażamy na tłuszczu. Dodajemy po 3 minutach wędlinę lub mięso. Wszystko lekko podsmażamy kolejne 3 minuty. Uwaga: warzywa nie mogą się zrobić rumiane. Następnie całość zalewamy wodą, tak, aby pokryła wszystkie warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu około 30minut. Kiedy nasze warzywa są miękkie zupę odstawiamy i czekamy aż ostygnie. 

Wszystkie składniki miksujemy/blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.





Zupa batatowo - kokosowa


Bataty nie są słodkimi ziemniakami. W sklepach i na bazarkach kupimy jasne bataty, które rozpadają się w czasie gotowania i pomarańczowe bataty, które po ugotowaniu robią się miękkie i słodkie. Sugeruję wybrać te pomarańczowe.

Składniki:
- 1 duża cebula biała albo czerwona;
- 4 duże bataty (około 1 kg);
- puszka mleka kokosowego;
- mały pęczek świeżej kolendry albo łyżeczka mielonej kolendry;
- 1 łyżka świeżego imbiru  lub pół łyżeczki mielonego imbiru;
- 2 łyżki oliwy. 


Bataty obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Imbir obieramy i kroimy na plasterki/dowolnie. 
Do garnka wlewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i bataty. Smażymy na małym ogniu przez 5 minut. Potem wrzucamy imbir i pół kolendry - mieszamy. Wszystko zalewamy wodą. 

Wszystkie składniki gotujemy przez 40 minut na małym ogniu. Bataty muszą być miękkie. 
Zupę odstawiamy do ostygnięcia - dodajemy resztę kolendry i mleko kokosowe. Wszystko blendujemy/miksujemy. 

Jeśli chcemy, aby zupa miała ostrzejszy smak do zupy dodajemy na sam koniec sok z limonki/cytryny. 


 

Włoska zupa kukurydziana


 Składniki:
- 1 puszka konserwowej kukurydzy;
- 1 puszka pomidorów w zalewie. Pomidory mogą być w całości w kawałkach;
- 1 mała cebula (kolor dowolny);
- 1 średnia papryka (kolor dowolny);
- 3 średniej wielkości ziemniaki;
- pół szklanki śmietany bez laktozy. Jeśli nie mamy śmietany można dodać także mleko bez laktozy albo mleko ryżowe;
- sól i pieprz do smaku.




Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy i kroimy na pół.
Ziemniaki, kukurydzę, cebulę, paprykę gotujemy z solą na małym ogniu przez 40 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki i gotujemy około 10minut. Studzimy. Miksujemy/blendujemy i dodajemy śmietanę i pieprz.


Zupę podajemy na ciepło. Zupa jest najlepsza po jednym dniu stania w lodówce.



Zupa marchewkowo -pomarańczowa



- 1 kg marchewki;
- 3 pomarańcza;
- oliwa z oliwek;
- cukier.


Marchewkę i pomarańcza obieramy. Wlewamy do garnka oliwe z oliwek i wrzucamy marchewki. Jeśli marchewki są większe tniemy je na mniejsze kawałki.
Marchewkę podsmażamy lekko na oliwie z oliwek około 3minut na średnim ogniu.
Wlewamy po tym czasie wodę - tak,aby zakrywała wszystkie marchewki. Gotujemy do miękkości marchewek.


Kiedy marchewki są miękkie wrzucamy pomarańcza i gotujemy dalej około 10min.


Następnie całość miksujemy i dopiero teraz dodajemy cukier.









BURACZANY KREM NA MLEKU KOKOSOWYM 

czyli fioletowa zupa, w której nie czuć buraka...nic a nic...szybka, tania i prosta.
Zaczynamy....budzić w sobie buraczane smaki....


Wypróbowałam już kilka przepisów z książek kucharskich i z internetu, w których wszędzie to samo 3 buraki i 2 cm imbiru itd. Po kilku wylanych garach zupy, po kilku potknięciach dużych i małych dziś moja wersja zupy - krem z buraka. 


W tej zupie najważniejsze są proporcje. Jeśli źle je wyliczymy wyjdzie albo zabielany barszcz czerwony albo zupa kokosowa. Zasada tej zupy jest jedna 1kg buraka=1puszka mleka kokosowego.

 Składniki:
 - 0,5 kg buraka - zawsze wybieramy małe ładne buraki;
- 0,5 puszki mleka kokosowego (około 200 ml);
- 1 łyżka imbiru świeżego. Jak nie mamy pół łyżeczki imbiru w proszku;
- pół limonki albo 1/4 cytryny;
- sól;
- ewentualnie papryczka chili;


Buraki obieramy i kroimy na drobną kostkę. Czym drobniej pokroimy tym szybciej zupę podamy na stół. Imbir obieramy i kroimy na drobne plasterki (kawałki). Czym drobniej pokroimy imbir tym lepiej, w przeciwnym wypadku włókna imbiru będzie czuć w zupie.
Jeśli ktoś lubi zupy na ostro można dodać do zupy małą papryczkę chili. 

Buraki zalewamy zimną wodą, wrzucamy imbir i ewentualnie papryczkę. Wszystko gotujemy do miękkości. 

Kiedy buraki są miękkie odstawiamy na chwilkę do ostygnięcia. (Jeśli dodaliśmy papryczkę należy ją teraz wyciągnąć.) Buraki z imbirem miksujemy. Wlewamy mleko kokosowe. Wszystkie składniki ponownie chwilę miksujemy, aż otrzymamy piękną jednolitą masę. Doprawiamy cytryną i solą.