Figa

  Na tej stronie:
- miodowe figi z migdałami;
- sałatka figowa;
- figowy drożdżowiec; 
- kanapka z twarożkiem i z figą.
 
 
 

MIODOWE FIGI Z MIGDAŁAMI

figa mała, nie duża, ale smakuje niebiańsko.

MIODOWE FIGI Z MIGDAŁAMI  DIETA ELIMINACYJNA

Składniki:
- figi;
- miód - około łyżeczka na jedna figę;
- 4- 5 migdałów na jedną figę;
- 2 łyżki masła bez laktozy. 

Figę myjemy. Figę nacinamy na krzyż. Nie trzeba mocno figi nacinać. Figa sama się otworzy pod wpływem ciepłego masła i miodu.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Suchą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Wrzucamy masło. Kiedy masło roztopi się układamy na niej figę. Figi smażymy około 1 minuty. Następnie polewamy figę miodem. Trzymamy kilka sekund. Figa pod wpływem ciepła i miodu zacznie się sama otwierać.
Po polaniu figi miodem na patelnię można wrzucić migdały, płatki migdałów, rodzynki, żurawinę itd....lekko się one przypieką i lekko wchłoną maślano - miodowy sos. 
Figę podajemy od razu. Migdały podajemy z figą albo obok figi.

Rada: nie trzymaj fig na patelni dłużej niż 2 minut. Do smażenia nadają się tylko świeże, dojrzałe figi.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 

 

 

 

SAŁATKA FIGOWA 

dawno...dawno temu letni czas spędzałam w Grecji. Mój mały biały domek mieścił się nieopodal morza i domku greczynki, która była mistrzem świata w gotowaniu prostych dań. W oknach mojego białego domku rosło drzewo z maleńkimi niczym śliwka owocami...a wokół drzewa panował istny ul. Przez cały okres pobytu nie skusiło mnie dokładnie przyjrzeć się owym małym pociesznym owocom. Kiedy szykowałam się do drogi powrotnej...pomyślałam, że warto by było zabrać figi...jak się "rozciapią" zrobię z nich dżem. Idę do mojej sąsiadki greckiej i mówię, że figi by mi się przydały...a Ona w śmiech...bambina mówi przecież Ty masz figi przy domu. 
Od tej pory wiem, że figi muszą być mooocnoo fioletowe, z ładną skórką i wcale nie muszą być duże. 
Dziś na mym stole szybka sałatka z fig, sera i zieleniny a wszystko to skąpane w oleju lnianym albo oliwie z oliwek...smacznego.

 KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZY

Składniki:
- 2 figi;
- 1 plaster sera, który jeść możesz. Ja użyłam twardego sera koziego;
- garść kiełek. Ja użyłam kiełek buraka i słonecznika;
- 2 łyżki oliwy z oliwek. Można śmiało użyć także oleju sezamowego;
- 1 łyżeczka dowolnego miodu;
- dosłownie pół łyżeczki octu balsamicznego.


KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZY

Figi myjemy i tniemy na dowolne kawałki. Kiełki płuczemy. Oliwę z oliwek, miód, ocet balsamiczny mieszamy. Ser tniemy na dowolne kawałki.
Na talerzu układamy kiełki, figi. Posypujemy serem. Polewamy sosem. Sałatkę ostrożnie doprawiamy jedynie świeżo zmielonym pieprzem.

Rada: sałatka źle znosi lodówkę. Warto ją zrobić tuż przed podaniem.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZY




FIGOWY DROŻDŻOWIEC

czyli 

CIASTO DROŻDŻOWE Z FIGAMI 

...w rękach przy wyrabianiu rośnie nam w dłoniach. W piekarniku rośnie, jak na drożdżach..
...co za ciasto...
a po wyciągnięciu z pieca można je jeść i jeść🌞🦋🦋

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZY
 Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej;
- 2 szklanki mąki kukurydzianej;
- 4 białka lub 4 łyżeczki siemienia lnianego zmiksowane w 4 łyżkach wody;
-1 paczka suchych drożdży lub 1/2 paczki drożdży;
- 1/2 szklanki drobnego cukru;
- 2 łyżki wody;
- 1 szklanka mleka sojowego albo ryżowego. Do ciasta drożdżowego nie nadają się inne mleka roślinne. 
- 3-4 fig.

Mleko lekko podgrzewamy do temperatury pokojowej. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku.  
Do miski wsypujemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Gdyby ciasto nie chciało się lepić dodajemy odrobinę wody. 

Ciasto drożdżowe nie znosi metalu, hałasu i zimna. Wyrabiamy je rękami, oddając ciepło naszych rąk. Po wyrobieniu odstawiamy w spokojne i ciepłe miejsce na 30 minut. 

W tym czasie kroimy figi na dowolne kawałki mogą być plasterki, księżyce, ósemki...pełna dowolność. 

Po upływie 30 minut ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki, dekorujemy figami i wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego na 180stopniC. 

 CIASTO DROŻDŻOWE Z FIGAMI
CIASTO DROŻDŻOWE Z FIGAMI


 

KANAPKA Z TWAROŻKIEM I Z FIGĄ 

Twarożek kozi nie każdemu przypada do gustu...jednak z figą...ma fajny smak...a cała kanapka ślicznie pachnie i pysznie smakuje🌼Dlaczego kozi? Ponieważ przy alergii czy też nietolerancji laktozy okazuje się, że można jeść produkty kozie, owcze czy bawole. Zawsze jednak warto sprawdzić, która laktoza jest dla Nas dobra🌞🌼

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZY

Składniki:
- kromka dowolnego chleba bez glutenu. Świetnie sprawdzą się tu także wafle ryżowe;
- 1 łyżeczka masła bez laktozy;
- 1 figa. Figę jemy ze skórką. Odcinamy jedynie ogonek.
- 1 łyżka twarożku koziego.

Kromkę chleba/ krążek ryżowy smarujemy masłem i twarożkiem. Kładziemy na nią pokrojoną w dowolny sposób figę. 

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZY