Jarmuż

Na tej stronie:
- jarmuż z pieczarkami;
- sałatka z jarmużu, mango i czarnuszki;
- chipsy z jarmużu.




JARMUŻ Z PIECZARKAMI

ma cudny smak, pachnie fantastycznie. Można podać go jako dodatek do obiadu, albo jako samodzielne danie na ciepłą kolację. Można wymieszać z kaszą i mamy fajne kaszotto, albo bardzo drobno posiekać i zrobić z niego pesto do makaronu. A może po prostu wsadzić w wielką bułę i zabrać ze sobą. Wariacji i możliwości smakowych co nie miara. Na pewno warto spróbować bo jest pysznie, zdrowo, kolorowo.

JARMUŻ Z PIECZARKAMI BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki:
- garść świeżych liści jarmużu;
- 0,5 kg pieczarek;
- 1 duża cebula;
- 2 łyżki masła bez laktozy;
- sól do smaku;
- duże sitko.

JARMUŻ Z PIECZARKAMI BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Jarmuż dokładnie myjemy. Grube łodygi z jarmużu delikatnie odkrajemy, aby nasze danie nie było gorzkie. Zagotowujemy wodę. Jarmuż wkładamy do miski. Miskę umieszczamy w zlewie. Kiedy nasza woda wrze zalewamy wrzątkiem jarmuż i czekamy 3 minuty. Po tym czasie wrzątek wylewamy, jarmuż przekładamy na sito i zalewamy go zimną wodą. Dzięki temu jarmuż będzie chrupiący i zielony. Jarmuż odcedzamy z wody i kładziemy na bok.


Pieczarki i cebule obieramy i tniemy na dowolne kawałki. Patelnię umieszczamy na średnim ogniu wrzucamy 2 łyżki masła. Kiedy masło się roztopi wrzucamy na patelnię cebulę. Czekamy około 2 minut, aż cebula się lekko podpiecze. Następnie zwiększamy ogień na duży i wsypujemy pieczarki. Pieczarki puszczą sok a woda powinna zakryć grzyby. Dopiero teraz zmniejszamy gaz i redukujemy wodę. Zazwyczaj trwa to około 8 minut. Na patelni musimy mieć pieczarki i cebulkę ślicznie usmażone bez wody. Teraz solimy, delikatnie mieszamy i wrzucamy jarmuż. Danie ściągamy z pieca. Całość mieszamy i raz jeszcze doprawiamy solą.

JARMUŻ Z PIECZARKAMI BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY






SAŁATKA Z JARMUŻU, MANGO I CZARNUSZKI

w pysznym sosie z pomarańczy i miodu...jest lekko, wiosennie, pysznie💛💚

SAŁATKA Z JARMUŻU, MANGO I CZARNUSZKI

Składniki:
- 300 g jarmużu bez łodyg;
- 1 spore dojrzałe mango;
Składniki na sos:
- kilka kropli soku z cytryny;
- kilka kropli soku z pomarańczy;
- łyżka oliwy;
- łyżka miodu:
- łyżka czarnuszki.

SAŁATKA Z JARMUŻU, MANGO I CZARNUSZKI
SAŁATKA Z JARMUŻU, MANGO I CZARNUSZKI

Jarmuż delikatnie płuczemy, odkrywamy listki od twardej i gorzkiej łodygi i tniemy na paseczki.
Mango obieramy i dowolnie kroimy.
Wszystkie składniki sosu mieszamy.

Do miseczki wrzucamy paseczki jarmużu, pokrojone mango. Całość zalewamy sosem i dokładnie mieszamy.

SAŁATKA Z JARMUŻU, MANGO I CZARNUSZKI





CHIPSY Z JARMUŻU 

albo CZIPSY Z JARMUŻU

...zwą jak zwą...jedno jest pewne można się od nich uzależnić. Chipsy można jeść same albo z różnymi dipami. Chipsy są także świetną przystawką. Chipsy są pyszne i mocnooo zdrowe ponieważ jarmuż zawiera wszystkie najważniejsze witaminy i minerały🌞Na zdrowie.

CHIPSY Z JARMUŻU BEZGLUTENOWE

Składniki:
- jarmuż;
- oliwa z oliwek. Może być także olej;
- sól albo chili albo papryka . 

Niezbędny jest ostry nóż do wycinania włókien z liści jarmużu.

Czipsy bezglutenowe

Ostrym nożem delikatnie obcinamy liście. 
Jarmuż dokładnie myjemy. Ważne jest to dokładne mycie ponieważ jarmuż jest ulubieńcem różnych małych zwierzaków. 

Ostrym nożem wycinamy spore włókna- środkowe- w liściach. Ja zazwyczaj duże liście zostawiam na smoothie a z małych przygotowuję chipsy dzięki czemu omijam proces wycinania włókien w liściach.
Liście suszymy. Jeśli zależy nam na małych chipsach liście rwiemy na mniejsze kawałki. 

CZIPSY BEZGLUTENOWE DIETETYCZNE

Piekarnik ustawiamy na 150 stopni C.  Liście wkładamy do dużego naczynia, zalewamy odrobiną oliwy z oliwek, tak, aby liście z każdej strony były "zmoczone" w oliwie, posypujemy je solą, albo papryką, a może  chili....dokladnie mieszamy. Tak przygotowane liście układamy na blaszce wyłożonej papierem. Układamy tak, aby liście na siebie nie nachodziły. 

Nasze liście wkładamy na 3-5 minut do piekarnika i gotowe.

CZIPSY BEZGLUTENOWE DIETETYCZNE

Jeśli często przygotowujesz chipsy czy pieczone warzywa warto zaopatrzyć się w specjalną karbowaną blaszkę dzięki, której nie trzeba używać papieru do pieczenia a czipsy czy warzywa nie przywierają.