Kalafior

Na tej stronie:
- gorące kalafiorowa serki;
- stek z kalafiora;
- kalafior z zielonym groszkiem w sosie curry na ciepło;
- sałatka z pieczonego kalafiora i orzechów laskowych.




GORĄCE KALAFIOROWE SERKI 

delikatne w smaku, lekko ciągnące. Uwielbiam je z warzywami albo z owocami. Są po prostu pyszne.
Składniki na 12 - 15 serków:
- 1/2 ugotowanego, zimnego kalafiora;
- 200 g fety bl;
- 1 jajo.
Plus
- chlust oleju do smażenia.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
Następnie blendujemy na jednolitą masę. 
Patelnia ustawiamy na średni ogień. Kiedy olej będzie ciepły nakładamy serki.
1 serek = 1 łyżka ciasta. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. I gotowe. Podajemy od razu na stół. 



STEK Z KALAFIORA

czyli roślinny stek w aromatycznej marynacie. Można podać z chlebem, sałatką. Można posypać kukurydzą, granatem, zieleniną. Tyle ile talerzy tyle wersji steka.
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Składniki:
- kalafior średniej wielkości;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- 2 łyżki oleju do pieczenia plus chlust oleju do smażenia (nie używamy oliwy z oliwek);
- opcjonalnie szczypta suszonego czosnku albo czerwonej papryki albo pieprzu.
Opcjonalne dodatki:
- jogurt naturalny bl;
- zielona pietruszka do posypania;
- granat do posypania;
- kukurydza do posypania.
 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Kalafiora myjemy i tniemy na plastry grubości 2 - 3 cm.
Następnie przygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju i szczyptę czosnku albo papryki albo pieprzu cytrynowego. Mieszamy.  
Kalafiora nacieramy delikatnie marynatą. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Patelnię kładziemy na średni ogień, wlewamy chlust oleju. Kiedy patelnia się rozgrzeje kładziemy nasze steki. Smażymy około 1,5 minuty z jednej strony i 1,5 minuty z drugiej strony.
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Następnie steki kładziemy na papier do pieczenia. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU
I wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C grzanie góra- dół na 20 - 25 minut. I gotowe.
Steki wykładamy na talerz i od razu podajemy z naszymi dodatkami. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY





KALAFIOR Z ZIELONYM GROSZKIEM W SOSIE CURRY NA CIEPŁO 

noce coraz zimniejsze, w starym domu rozpalony piec bucha ogniem. Brzuchy trzeba rozgrzać. Najlepiej ciepłym kalafiorem, strzelającym groszkiem i super gęstym sosem curry.

KUCHNIA BEZ GLUTENU
BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki:
- kawałek kalafiora;
- kubek zielonego groszku. Świetnie się sprawdzi mrożony groszek;
- garść zielonego koperku do posypania;
- 2 łyżki oliwy;
Składniki do sosu;
- 3 łyżki soku z cytryny;
- 3 łyżki majonezu bez glutenu;
- 3 łyżki dowolnego miodu. 
- 3 łyżeczki  curry.
Rada: Sosu nie podgrzewamy bo zrobi się woda.

KALAFIOR BEZGLUTENOWY

W garnku zagotowujemy  wodę wlewamy łyżkę oliwy. Do garnka wrzucamy zielony groszek. Gotujemy 10-15 minut do miękkości.
Kiedy nasz groszek się gotuje bierzemy patelnię wlewamy łychę oliwy, patelnię rozgrzewamy, a kiedy jest ciepła wrzucamy nasz małe różyczki kalafiora i smażymy dosłownie 5 minut, aby się ślicznie zarumieniły i złapały ciepło. Kalafiorową patelnie zostawiamy na piecu tylko wyłączamy ogień.
Następnie odcedzamy groszek. Groszek zalewamy dosłownie na chwilę zimną wodą, aby był pięknie zielony. Groszek wrzucamy na patelnię z kalafiorem i bardzo delikatnie mieszamy.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Wszystkie składniki na sos dokładnie miksujemy, blendujemy.
Na talerz kładziemy groszek i kalafior. Gotowym sosem polewamy ciepły kalafior i groszek, całość posypujemy koperkiem i delikatnie posypujemy pieprzem. I gotowe.

Danie podaje się i je od razu, na drugi dzień nie smakuje już dobrze tym bardziej, że z sosu robi się woda po podgrzaniu i nie jest on już aksamitnie gęsty.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY






SAŁATKA Z PIECZONEGO KALAFIORA I ORZECHÓW LASKOWYCH

Kalafior surowy, lub lekko podgotowany jest świetną bazą sałatek. Smakuje wyśmienicie bowiem i na ostro i na słodko. Dziś na mym stole kalafior lekko podpieczony z pieczonymi orzechami i obficie posypany granatem i selerem. Ta sałatka świetnie smakuje z kurczakiem albo rybnymi szaszłykami. 
Na co dzień ta sałatka podawana jest zarówno w Jerozolimie, jak i w Australii. Jest prosta, smaczna...a ten pieczony kalafior....i ten magiczny sos...nieziemskie smaki. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU

Składniki:
- 1 mały kalafior podzielony na różyczki;
- 1 duża łodyga selera naciowego;
- 30 g orzechów laskowych ze skórką;
- 10 g zielonej pietruszki;
- 1/2 pestek z granatu;
- 5 łyżek oliwy;
- opcjonalnie zielona pietruszka do posypania. 
Składniki na sos:
- 1/3 łyżeczki cynamonu;
- 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego;
- 1 łyżeczka octu jabłkowego;
- 2 łyżeczki syropu klonowego;
- sól i pieprz do smaku

BEZ GLUTEN GLUTENU LAKTOZA

Rozgrzewamy piekarnik do 220stopniC (200stopniC z termoobiegiem).
Kalafior dzielimy na małe różyczki. Z granatu wydobywamy pestki. Seler naciowy obieramy z nitek i tniemy na dowolne kawałki. 
Różyczki kalafiora mieszamy z 5 łyżkami oliwy szczyptą soli i pieprzu. Różyczki wrzucamy na blaszkę do pieczenie i pieczemy od 10-30 minut w zależności od naszych gustów. Kalafior może być lekko podpieczony, a można zaczekać, aż uzyska złoto - biały kolor. 
Upieczony kalafior przekładamy do dużej miski. 

Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 170stopniC (150stopniC z termoobiegiem). Wsypujemy orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca na 17 minut.

Orzechy po upieczeniu wrzucamy w całości do kalafiora lub też gruba je siekamy. Upieczone orzechy są bardzo miękkie i świetnie je się kroi. 

Do miski z kalafiorem wrzucamy: orzechy, granat, seler i sos. Sałatkę można posypać zieloną pietruszką, koperkiem. Sałatkę mieszamy i od razu podajemy. 
Sałatka świetnie smakuje do 12 godzin.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY