Kawa, herbata

Na tej stronie:
- kombucha;
- zimowa herbata z rozmarynem, pomarańczą i goździkami;
- herbata lawendowo - miętowa; 
- kawa z anyżem i z wanilią;
- kawa z kwiatami pomarańczy. 


KOMBUCHA

to napar herbaciany z grzyba japońskiego, herbacianego. Ten herbaciany napar ma ogromną ilość dobrych bakterii i drożdży. W starym domu zaparzamy gotową kombuchę zawsze przy zmianie frontów...kiedy za oknem raz słońce raz deszcz. Wzmacnia bowiem ona odporność organizmu i świetnie działa na nasze jelita i jest istną bombą minerałów. 
Gotową kombuchę można kupić w sklepie ze zdrową żywnością. Kombuchę można kupić w postaci herbaty do przygotowania albo już gotową w butelce. 


Składniki:
- kombucha;
- woda.

Kombuche zaparzamy zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. I gotowe.





 
 

 ZIMOWA HERBATA Z ROZMARYNEM, POMARAŃCZĄ I GOŹDZIKAMI 

Kiedy temperatura za oknem osiąga taki poziom, że gdy się dmucha i chucha powstają małe chmurki w powietrzu to znak, że trzeba zaparzyć zimową herbatę. Zimowa herbata wcale nie zawiera herbaty. A jest bardzo aromatyczna dzięki rozmarynowi, zdrowa dzięki pomarańczy, rozgrzewająca dzięki miodkowi i likwidująca stany zapalne dzięki goździkom. Proporcje mamy tutaj dowolne. A więc pomarańcze w dłoń, woda w ruch i się rozgrzewamy, nagrzewamy.   
 
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
 
Składniki:
- 1 pomarańcze z solidnie umytą skórką;
- kilka goździków;
- 1 gałązka rozmarynu;
- woda 80 stopni C;
- łyżeczka miodu.  

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
 
Pomarańczę dokładnie myjemy w ciepłej wodzie i tniemy na plasterki o dowolnej grubości. Następnie w plasterek pomarańczy wkładamy goździki - ilość goździków zależy od nas.
Gałązkę rozmarynu wcześniej opłukaną w zimnej wodzie kładziemy do filiżanki. Następnie wkładamy do niej pomarańczę z goździkami i zalewamy wodą. Przykrywamy spodkiem, aby nasza herbata się zaparzyła i naszła. Po 3 - 5 minutach herbata gotowa, zostało tylko dodać miód

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

 
 
 


HERBATA LAWENDOWO - MIĘTOWA 

Lato trwa w pełni, a lawendowe kwiatki znów kierują się w stronę słońca. Wystarczy je delikatnie zerwać, zalać wrzątkiem i zaczyna się przedstawienie. Kwiaty lawendy robią się białe a woda zaczyna niesamowicie pachnieć. W połączeniu z miętą tworzy się herbaciane arcydzieło natury. A potem już tylko cukier, albo cytryna, a może odrobinę lodu. I gotowe.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Składniki:
- 250 ml wrzącej wody;
- 1 łodyga mięty;
- 1 kwiat lawendy;
- opcjonalnie cukier do smaku;
- opcjonalnie plaster cytryny. 

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Do szklanki wkładamy łodygę mięty pełną świeżych listków oraz kwiat lawendy. Następnie wsypujemy cukier tyle, ile chcemy i lubimy i zalewamy wrzątkiem. Nie przykrywamy. 
Kiedy lawendowe kwiatki zrobią się białe nasza herbata jest gotowa.
 
Herbatę można pić na ciepło, na zimno, z lodem.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA






PACHNĄCA KAWA Z ANYŻEM I Z WANILIĄ

na rozbudzenie, na pobudzenie, na miłe popołudnie, na to, aby poza nosem reszta ciała się obudziła i noga się ruszyła i jedna komórka z drugą się otworzyła. Wiosna...wiosna...pachnąca kawą się zaczyna.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
 
 Składniki:
- 2 łyżki kawy w ziarnach;
- 1 gwiazdka anyżu:
- 1 mała torebka cukru waniliowego.

Kawę mielimy wraz z gwiazdką anyżu. Jeśli nie mamy dużego młynka do kawy tłuczkiem do mięsa dzielimy gwiazdkę anyżu na mniejsze części i mielony wraz z ziarnami kawy.
 
Następnie do dużego rondla wsypujemy zmieloną kawę z anyżem i cukier waniliowy. Rondel ustawiamy na piec, na średni palnik, mały ogień. Do rondla wlewamy wrzącą wodą i całość gotujemy  około 10-15 minut. Kawa zmiesza się wówczas z anyżem i cukrem waniliowym.

I gotowe. Do kawy można wsypać dodatkowy cukier, wlać odrobinę mleka roślinnego. Najlepiej sprawdzi się tu mleko sojowe albo waniliowe mleko sojowe. 

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA






KAWA PO ARABSKU

Kiedy pierwszy raz wypiłam kawę z kwiatami pomarańczy pomyślałam, że nigdy nie jadłam tak słodkiej i tak pachnącej pomarańczy. A potem zaczęłam się śmiać....przecież to kawa. 
Kawa po arabsku jest pikantna a zarazem słodka. A jej smak na długo pozostaje w pamięci. 

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Składniki:
- 4 łyżki kawy grubo zmielonej;
- 1,5 łyżeczki kardamonu;
- 1 litr świeżo zagotowanej wody;
- 1 łyżeczka suszonych kwiatów pomarańczy. Kwiaty pomarańczy można kupić w dużych supermarketach. Koszt ok.10zł. 

Do dużego rondla wsypujemy kawę i kardamon w wlewamy gotującą się wodę. Wrzucamy kwiaty pomarańczy i całość zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu przez 1 minutę. Po 1 minucie ogień zamykamy, rondel przykrywamy na około 30 minut, aż kawa się zaparzy.

Po 30 minutach kawę podgrzewamy na maleńkim ogniu i możemy ją podawać. Pijemy z cukrem.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA