Kluski

Na tej stronie:
- kluseczki marchewkowo - ziemniaczane;
- kluski buraczane z dziurką;
- kluski warzywne;
- kluski z jarmużu. 


KLUSECZKI MARCHEWKOWO-ZIEMNIACZANE

...bez  mąki  i bez jajek...pyszne i proste w przygotowaniu🌞

KLUSECZKI MARCHEWKOWO-ZIEMNIACZANE BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

 Składniki na 40 klusek:
Ciasto można zarażać na 14 dni. 
- 0.5 kg marchewki;
- 0.5 kg ziemniaków;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej plus odrobinę mąki ziemniaczanej do posypania stolnicy;
- sól;
- oliwa z oliwek.

KLUSECZKI MARCHEWKOWO-ZIEMNIACZANE BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Ziemniaki i marchewki obieramy. Myjemy. Ziemniaki i marchewki gotujemy w osobnych garnkach z dodatkiem soli i oliwy. Kiedy nasze warzywa są miękki odcedzamy je z wody. Studzimy. Ostudzone marchewki i ziemniaki wrzucamy do jednego naczynia, wrzucamy mąkę i zwykłą ubijaczką do ziemniaków ubijamy nasze warzywa na jednolitą masę. Można użyć do tego praski do warzyw albo innego urządzenia. Ziemniaki połączą się świetnie z mokrą marchewką i stworzą jednolitą masę. 
Gdyby nasza masa nie chciała się łączyć dodajemy dodatkową łyżkę mąki. 

Następnie na stolnicy sypiemy mąkę ziemniaczaną a z naszego ciasta robimy kluseczki...z dziurką bez dziurki...w postaci kopytka...forma klusek dowolna. 
Jeśli lepienie kuleczek nie wychodzi Ci pomocz ręce zimną wodą i zacznij lepić kulki. Ciasto nie będzie się lepiło. 

KLUSECZKI MARCHEWKOWO-ZIEMNIACZANE BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Do garnka wlewamy zimna wodą, wlewamy łyżkę oliwy i wsypujemy odrobinę soli. Kiedy woda zacznie się gotować wrzucamy kluski. Jedna po drugiej i czekamy, aż wypłyną...po wypłynięciu czekamy 5 minut. Dopiero po 5 minutach od wypłynięcia wolno nam wyciągnąć kluski. Będą one mięciutkie w środku. 

Kluski podajemy gorące...można je posypać koperkiem.
Kluski można obsmażyć na drugi dzień na oliwie z oliwek...są tak samo pyszne.

KLUSECZKI MARCHEWKOWO-ZIEMNIACZANE BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA






KLUSKI BURACZANE Z DZIURKĄ 

a może

KLUSKI Z BURAKA 

Małe różowe z dziurką...stoją w jednym rzędzie...
jedne prawie idealne...
inne zwariowane...
jeszcze inne pokazują od razu swoją buraczaną osobowość
Kluski buraczane...szybkie, zdrowe.
Smakują na ciepło polane octem balsamicznym...i na zimno...jedzone w biegu...różowe maleństwa...aż można się zakochać...od pierwszego gryza.

Małe różowe z dziurką...stoją w jednym rzędzie...jedne prawie idealne...inne zwariowane...jeszcze inne pokazują od razu swoją buraczaną osobowość😉 Kluski buraczane...szybkie, zdrowe. Smakują na ciepło polane octem balsamicznym...i na zimno...jedzone w biegu...różowe maleństwa...aż można się zakochać...od pierwszego gryza😍  Wieczorem przepis wrzucę na bloga. Przyjemnego dnia🌻🍁 🍁 #kluskiśląskie #kluskizburaka #burak #dumplings #beetroot #gotujemy #cooking #cleaneats #eat #eatclean #vegan #vegans #fitfood #freegluten #healthyfood #obiad #dinner #paleo #zdrowejedzenie #foodporn #food #instafood #instaphotos #goodtimes #instagram #love #inspiration #buraki #smile #vegeterian
Składniki:
- 700 g buraków; 
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- około szklanki mąki ryżowej;
- sól;
- oliwa z oliwek.
Małe różowe z dziurką...stoją w jednym rzędzie...jedne prawie idealne...inne zwariowane...jeszcze inne pokazują od razu swoją buraczaną osobowość😉 Kluski buraczane...szybkie, zdrowe. Smakują na ciepło polane octem balsamicznym...i na zimno...jedzone w biegu...różowe maleństwa...aż można się zakochać...od pierwszego gryza😍  #burak #kluski

Buraki obieramy z liści. Myjemy. Gotujemy ze skórką w osolonej wodzie. Kiedy buraki są miękkie odcedzamy je z wody. Studzimy. Buraki obieramy ze skórki. Następnie buraki wkładamy do naczynia i buraki ubijamy tak samo, jak byśmy robili puree ziemniaczane. Robimy to zwykłą ubijaczką do ziemniaków.


Do miski wkładamy: puree buraczane. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mąkę ryżową i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto ma odchodzić od rąk. Nie warto przesadzać z mąką - ma ona jedynie skleić buraki. Jeśli damy za dużo mąki kluski będą długo się gotować i stracą buraczany posmak. 
Z ciasta robimy kluseczki...mogą mieć one dowolny kształt. Mogą być z dziurką...kuleczki...a la pierożki. 


Na średnim gazie wstawiamy garnek z wodą. Wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy szczyptę soli. Kiedy woda się zagotuje wrzucamy kluski. Kluski po wypłynięciu na wierz winny się pogotować dobrą minutę. Zazwyczaj proces gotowania kluski trwa około 3-4 minut. 

Łyżką cedzakową wyciągamy kluski.

Układamy na talerzu..polewamy delikatnie octem balsamicznym i gotowe.


Małe różowe z dziurką...stoją w jednym rzędzie...jedne prawie idealne...inne zwariowane...jeszcze inne pokazują od razu swoją buraczaną osobowość😉 Kluski buraczane...szybkie, zdrowe. Smakują na ciepło polane octem balsamicznym...i na zimno...jedzone w biegu...różowe maleństwa...aż można się zakochać...od pierwszego gryza😍





WARZYWNE KULECZKI 

ALBO WARZYWNE KLUSECZKI
ALBO ZIEMNIACZANE KULKI

nazwać można je na różne sposoby...
ale najważniejsze, że są pyszne i można przygotować je na wiele sposobów...
...do wyboru do koloru...

 WARZYWNE KULECZKI   ALBO WARZYWNE KLUSECZKI  ALBO ZIEMNIACZANE KULKI   nazwać można je na różne sposoby...  ale najważniejsze, że są pyszne i można przygotować je na wiele sposobów...  ...do wyboru do koloru...

 Składniki:
- około 1 kg ziemniaków;
- 1 papryka czerwona lub żółta lub zielona. Papryka może być także konserwowa;
- 1 średniej wielkości cebula - kolor dowolny;
- garść zielonej pietruszki lub szczypiorku;
- około 1 łyżeczki czarnuszki. Jeśli jesteś fanem czarnuszki śmiało można dodać jej więcej;
- szczypta gałki muszkatołowej;
- sól do smaku;
- oliwa do smażenia;
- ewentualnie dowolna mąka - nadaje się zarówno ryżowa jak i kasztanowa itd. 


Ziemniaczane kulki można zrobić z różnych warzyw. Zamiast papryki można dodać rzodkiewki, ogórka kiszonego, zielony groszek, kukurydzę....co kto lubi...i czym nasza spiżarnia bogata...

Bazą kulek są ziemniaki i cebula oraz sól pozostałe składniki można dowolnie dobierać. 
  

Zaczynamy nasze ziemniaczane tango...

Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w łupinkach w osolonej wodzie. Kiedy ziemniaki będą miękkie odcedzamy wodę. Ziemniaki zalewamy na chwilę zimną wodą, aby się nie oparzyć przy ich wyciąganiu. Ziemniaki przeciskamy przez praskę. 
Jeśli nie masz praski do ziemniaków: obierz ziemniaki z łupinek i dobrze rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Zrób z nich po prostu gładkie pure bez żadnych dodatków. 


Paprykę i cebulę obieramy, oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. 
Na patelni wlewamy oliwę i podsmażamy pokrojoną paprykę i cebulę. 

Do garnka wrzucamy masę ziemniaczaną i usmażone warzywa. Do garnka wlewamy łyżkę oliwy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wrzucamy czarnuszkę, szczyptę gałki muszkatołowej. Doprawiamy całość solą.


Myjemy dłonie w zimnej wodzie i lepimy z naszej warzywnej masy małe kulki.
Jeśli kulki nie wychodzą bo masa warzywna jest zbyt rzadka dodaj odrobinę mąki i odrobinę soli.

 WARZYWNE KULECZKI   ALBO WARZYWNE KLUSECZKI  ALBO ZIEMNIACZANE KULKI   nazwać można je na różne sposoby...  ale najważniejsze, że są pyszne i można przygotować je na wiele sposobów...  ...do wyboru do koloru...

Na patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją dosyć mocno. Na patelni układamy kolejne kulki.     Nie przewracamy kulek zbyt często bo będą się zniekształcać. Kulki smażymy około 3 - 4 minut z każdej strony.

 WARZYWNE KULECZKI   ALBO WARZYWNE KLUSECZKI  ALBO ZIEMNIACZANE KULKI   nazwać można je na różne sposoby...  ale najważniejsze, że są pyszne i można przygotować je na wiele sposobów...  ...do wyboru do koloru...

Jeśli zależy Ci na tym, aby kulki miały ładny brązowy kolor przed smażeniem kulki lekko obtocz w dowolnej mące i smaż je p 3-4 minuty z każdej strony. 

Rada: 
Jeśli do kulek dodasz zielony groszek kulki należy smażyć także od 3-4 minut. Warto wówczas dodać nieco więcej gałki muszkatołowej.
Jeśli do kulek chcesz dodać pora zamiast cebuli sugeruję dodać tylko białą cześć pora bez twardej zielonej części.

 WARZYWNE KULECZKI   ALBO WARZYWNE KLUSECZKI  ALBO ZIEMNIACZANE KULKI   nazwać można je na różne sposoby...  ale najważniejsze, że są pyszne i można przygotować je na wiele sposobów...  ...do wyboru do koloru...

 

 

KLUSKI Z JARMUŻU

 
KLUSKI Z JARMUŻEM

Składniki: 
- 250 g jarmuż;
- 500 g ziemniaków;
Proporcje: ziemniaków zawsze jest dwa razy tyle, co jarmużu. 
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
Mąka ziemniaczana nie zawiera glutenu. Mąka ma nam tylko połączyć składniki. 
- 2 jajka lub 4 jajka przepiórcze lub szklanka siemienia lnianego z wodą;

- sól;
- oliwa.

KLUSKI Z JARMUŻEM

Jarmuż dokładnie myjemy. Z jarmużu usuwamy łodygi.



"Obrany" z łodyg jarmuż gotujemy w osolonej wodzie dobre 30 minut. Kiedy jarmuż jest miękki - zazwyczaj po 30minutach - odcedzamy go i studzimy. Jarmuż drobniutko kroimy/ albo miksujemy/blendujemy.
Jarmuż pod wpływem gotowania zmieni kolor, jakby poszarzeje. 


Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy ziemniaki są miękkie odcedzamy je z wody. Studzimy. Ziemniaki ubijamy.

Do miski wkładamy: drobniutko pokrojony/zmiksowany jarmuż, ubite ziemniaki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, szczyptę soli, jajka/siemię lniane. 


Wszystkie składniki mieszamy. Mąka ziemniaczana ma tylko łączyć składniki. 
Z zielonej masy dużą łyżką zbieramy ciasto...robimy dziurkę. Kluski układamy na stolnicy posypanej mąką. 

KLUSKI Z JARMUŻEM

Kluski wkładamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek. Kluski gotujemy 5 minut od momentu po wypłynięcia.

Zasada: czym mniejsze kluski tym krótszy czas gotowania po wypłynięciu, ale minimum to 3 minuty.

Rada: Kluski można podać z dowolnym sosem: pieczarkowym, ciemnym itd.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz