Ciasto i inne słodkości

Na tej stronie:
- galatertkowiec z owocami;
- ciasto śliwkowe
- ciasto czereśniowe;
- galaretkowe babeczki z owocami;
- ciasto z rabarbarem na mące jaglanej;
- truskawkowe ciasto;
- ciasto z rabarbarem;
- brownie;
- wielkanocne jagodowe babeczki;
- wielkanocna babka z jabłkami;
- pieczone jabłka z goździkami, migdałami i czekoladą;
- pierniki;
- ciasto dyniowe z mąki koksowej;
- ciasto dyniowe z gruszka;
- galaretkowiec na mleku kokosowym;
- galaretka z czarnym bzem.




GALARETKOWIEC Z MALINAMI

pyszny😊 owocowy🍓kolorowy🌈 
wywołuje same uśmiechy przy stole na twarzach małych i dużych🌞😍


Składniki:
- 2 galaretki malinowe albo poziomkowe bez glutenu;
- garść malin;
- żelatyna spożywcza;
-  duża puszka mleka kokosowego. 

1. GALARETKA Z MALINAMI
Maliny delikatnie płuczemy, kładziemy na talerz, ręcznik papierowy aby obeschły.
Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, ale dajemy do nich o połowę mniej wody niż jest zapisane na opakowaniu. Jest to ważne ponieważ do galaretki wrzucimy owoce, które muszą w niej stężeć.
Czekamy aż nasza galaretka zrobi się letnia. W tym czasie maliny wkładamy delikatnie do naczynia, w którym będzie można swobodnie ciąć nożem.  Maliny zalewamy letnią galaretką. Jeśli dodasz gorącą galaretkę maliny się ugotują i zrobi się "ciapka". Następnie nasze maliny z galaretką wkładamy do lodówki...i czekamy aż nasza galaretka stężeje.Następnie nasze galaretki kroimy - w naczyniu - w kratkę.

2. MLEKO
Żelatynę rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. 
Mleko uwalniamy z puszki i przelewamy do większego naczynia, w którym można śmiało miksować/ blendować/ solidnie mieszać. Żelatynę wlewamy do mleka i mieszamy/ miksujemy/ blendujemy, tak, aby żelatyna dobrze wymieszała się z mlekiem kokosowym. Ja dodaję czasem dodatkowo łyżkę cukru do mleka - kiedy wiem, że maliny nie są zbyt słodkie.
Mleko studzimy.

3. GALARETKOWIEC
Pokrojoną galaretkę z owocami przekładamy do jednego dużego naczynia i zalewamy schłodzonym mlekiem.
Galaretkowca wkładamy do lodówki na dobre dwie do trzech godzin.

GALARETKOWIEC Z OWOCAMI







CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Dziś było u nas masę...wiatru...wody...słońca...i żagli w tle. A w koszyku ciasto śliwkowe czekało w towarzystwie termosu z kawą. Ciasto nie jest za słodkie a śliwki fajnie rozpływają się w ustach i mieszają z wilgocią wody⛵☀️Ciasto robi się szybko...a znika z koszyka jeszcze szybciej☀️ale cio tam...najważniejsze, że wszystkim smakuje🌈☀️

CIASTO ZE ŚLIWKAMI BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Składniki: 
- 0,5 kg dowolnej mąki bezglutenowej. Ja użyłam mąki ryżowej pomieszanej z mąką kokosową.
- szczypta soli;
- 1 szklanka cukru. Szklanka 250 ml;
- 1 szklanka oleju. Szklanka 250 ml. Odradzam olej słonecznikowy mąka nie pomiesza się z tym olejem i olej "wybije" z ciasta.
- 4 białka albo 4 łyżeczki siemienia lnianego zmiksowane w wodzie. Wody tyle, aby siemie można było zmiksować i powstała bardzo gęsta masa, która zlepi nam ciasto.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Pamiętaj, aby proszek był świeży inaczej zakalec murowany;
- 2 - 3 łyżki wody; 
- garść śliwek dowolnego gatunku;
- mąka ziemniaczana do posypania śliwek. 


Śliwki myjemy, usuwamy pestki, posypujemy mąką ziemniaczaną. 

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i mieszamy. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski i będą w nim tworzyć się bąble powietrza. Zazwyczaj mieszanie ciasta trwa 10minut. Ciasto powinno mieć konsystencje ciasta do pizzy. Ciasto odchodzi od ścianek i od ręki.
Następnie ciasto wkładamy do foremki. Na ciasto układamy śliwki skórką do dołu. 
Ciasto wkładamy na 50- 60 minut do piekarnika nagrzanego na 180stopni C.

CIASTO ŚLIWKOWE BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA





CIASTO CZEREŚNIOWE 

Kiedy powiedziałam głośno przy stole, że będę piec placek czereśniowy zapadła cisza. Jak to czereśniowy? Zwyczajnie - odparłam śmiejąc się w środku z min moich towarzyszy przy stole. Po chwili okazało się, że nikt nie jadł czereśniowego ciasta...Zatem pora brać się do dzieła i próbować, aby spróbować🍒❤
Mąka ryżowa poszła w ruch...czereśnie podskakiwały przy usuwaniu pestek...oj działo się działo. A efekt? Ciasto mięciutkie, pachnące latem a te czereśnie...aj...brak słów...po prostu palce lizać
🍒
CIASTO CZEREŚNIOWE BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Foremka standardowa keksówka albo standardowa foremka do tarty.

Składniki na ciasto: 
- 0.5kg mąki ryżowej albo innej mąki bezglutenowej;
- 1 szklanka cukru;
- 1 szklanka dowolnej oliwy.
- 4 białka albo 4 łyżeczki siemienia lnianego zmiksowane w wodzie. Wody tyle, aby siemie można było zmiksować i powstała bardzo gęsta masa, która zlepi nam ciasto.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 2 łyżki wody;
do tego
- garść czereśni bez pestek do posypania.

CIASTO CZEREŚNIOWE BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Czereśnie myjemy i dowolnym przyrządem usuwamy pestki. Ja zazwyczaj sprawdzam wykałaczką, czy aby na pewno nie ma pestek.

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i mieszamy. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski i będą w nim tworzyć się bable powietrza. Zazwyczaj mieszanie ciasta trwa 10minut. Ciasto powinno mieć konsystencje ciasta do pizzy. Ciasto odchodzi od ścianek i od ręki.
Następnie ciasto wkładamy do foremki. Ciasto posypujemy obficie czereśniami.
Ciasto wkładamy na 50- 60 minut do piekarnika nagrzanego na 180stopni C.

CIASTO CZEREŚNIOWE BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY





GALARETKOWA BABECZKA Z OWOCAMI 

a w niej zamknięte...
...lato...
...agrest...truskawki...poziomki...borówki...porzeczka...promyk słońca...
...kilka listków mięty. 
Trzeba tylko uważać kładąc ją na stół bo może okazać się, że zniknie z niego w super letnim tempie🌞 Mój Tata jest specjalistą od tych znikających babeczek🍒🍓🌞

GALARETKOWA BABECZKA Z OWOCAMI
GALARETKOWA BABECZKA Z OWOCAMI

Składniki na 4 sztuki:
- garść owoców, które akurat mamy poza kiwi i ananasem;
- 4 galaretki bez glutenu;
- kilka listków mięty;
- 1 litr wody.

Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale dajemy połowę mniej wody. Czyli 4 galaretki rozpuszczamy w litrze wody.
Owoce myjemy i wrzucamy do miseczek.
Czekamy, aż galaretka przestygnie i zalewamy nią owoce. Dzięki temu owoce się nie ugotują. Kiedy mamy już zalane galaretką owoce wrzucamy pojedyncze listki mięty.
Galaretki wkładamy do lodówki. Kiedy galaretki będą gotowe na chwil kilka wkładamy je do naczynia z wrzątkiem...uwolnimy nasze babeczki :)

GALARETKOWA BABECZKA Z OWOCAMI
PRZEPISY BEZ GLUTEN I BEZ LAKTOZA






CIASTO Z RABARBAREM 
z migdałami na mące jaglanej 

Można piec je na ciężkich mąkach bezglutenowych na dowolnych tłuszczach od oleju poprzez margarynę a i tak wyjdzie niczym puszek...i będzie zjedzone do ostatniego okruszka...tajemnicą tego ciasta jest rabarbar, który piecze się w całości zapleciony niczym warkocz na cieście🌼🌼🌼aj...palce lizać🌼🦋

BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Składniki na foremkę 30×10cm.
- 300g mąki jaglanej. Można użyć także innej mąki bezglutenowej;
- 220 g rabarbaru;
- łyżeczka sody;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 135 g cukru. Można użyć ksylitolu;
- 4 białka albo 4 łyżeczki siemienia lnianego zmiksowanego w 4-5 łyżkach wody.
- pół szklanki dowolnego mleka roślinnego;
- 1/4 szklanki oleju albo 1/2 rozpuszczonej margaryny;
- płatki migdałów do posypania.

Piekarnik nagrzewamy na 180stopniC. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. 
Rabarbar myjemy i obcinamy końcówki. 
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki: jajka, mleko itd. Następnie wlewamy do suchych składników i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do foremki i układamy rabarbar w całości jeden przy przy drugim. Ja czasem układam dwie warstwy rabarbaru jedna na długość foremki druga na szerokość foremki. Inwencja jest tu dowolna. 
Ciasto wkładamy do pieca na 55minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest suche. Gorące ciasto posypujemy płatkami migdałów. 

CIASTO BEZ GLUTEN I BEZ JAJ






CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Truskawkowe ciasto...
..na...truskawkowy czas...
..wokół...truskawkowe myśli...
...i...truskawkowy świat...
...a...truskawkowe ciasto pachnie latem...
pachnie kolorowo- tęczowo. 
Dziś truskawkowy placek dla Mojej Mamy🍓🍓

CIASTO Z TRUSKAWKAMI BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
CIASTO Z TRUSKAWKAMI BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY TRUSKAWKOWE BEZGLUTENOWE


Foremka o średnicy 23cm czyli odrobinę mniejsza niż płaski talerz.

Składniki na ciasto: 
- 0.5kg mąki ryżowej albo innej mąki bezglutenowej;
- 1 szklanka cukru;
- 1 szklanka oliwy albo oleju słonecznikowego do pieczenia...albo innego oleju, który mamy w domu i nadaje się do pieczenia.
- 4 białka albo 4 łyżeczki siemienia lnianego zmiksowane w wodzie. Wody tyle, aby siemie można było zmiksować i powstała bardzo gęsta masa, która zlepi nam ciasto.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 2 łyżki wody;
do tego
- 10 -15 truskawek.

Truskawki myjemy i przecinamy na pół posypujemy je lekko cukrem i odstawiamy na bok. 
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Mieszamy tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Zazwyczaj mieszanie ciasta trwa 10minut. Ciasto powinno mieć konsystencje ciasta do pizzy. Ciasto odchodzi od ścianek i od ręki.
Następnie ciasto wkładamy do foremki. Ciasto posypujemy obficie pokrojonymi truskawkami. Truskawki można poukładać jedna przy drugiej.
Ciasto wkładamy na 60 minut do piekarnika nagrzanego na 180stopni C.

CIASTO Z TRUSKAWKAMI BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY




CIASTO Z RABARBAREM

moje ulubione słodkie...pulchne...mięciutkie...rozpływa się w ustach...i kiedy się je je...to chce się już kolejny kawałek...
I pomyśleć, że kiedy byłam mała krzywiłam się na sam widok tych zielono-czerwonych patyków i mówiłam rabirabi🤣🌞🌼🌼🌼🌼🌼🌼

CIASTO Z RABARBAREM

Foremka o średnicy 23cm czyli odrobinę mniejsza niż płaski talerz.

Składniki na ciasto: 
- 0.5kg mąki ryżowej albo innej mąki bezglutenowej;
- 1 szklanka cukru;
- 1 szklanka oliwy albo oleju słonecznikowego do pieczenia...albo innego oleju, który mamy w domu i nadaje się do pieczenia.
- 4 białka albo 4 łyżeczki siemienia lnianego zmiksowane w wodzie. Wody tyle, aby siemie można było zmiksować i powstała bardzo gęsta masa, która zlepi nam ciasto.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 2 łyżki wody;
do tego
- 8 łodyg rabarbaru.

Rabarbar myjemy i tniemy na kawałki od 2-3 cm. Posypujemy lekko cukrem i odstawiamy na bok. 
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy. Mieszamy aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Zazwyczaj mieszanie ciasta trwa 10minut. 
Następnie ciasto wkładamy do foremki. Ciasto posypujemy obficie pokrojonym rabarbarem. 
Ciasto wkładamy na 60 minut do piekarnika nagrzanego na 180stopni C.

CIASTO Z RABARBAREM

Rada: jeśli ciasto nie chce się odklejać od ścianek miski dolej troszkę wody. Dzięki wodzie wszystkie składniki zaczną się łączyć a ciasto będzie się odklejać od ścianek miski.

CIASTO Z RABARBAREM




BROWNIE 

czyli

BROWNIE NA MĄCE RYŻOWEJ 


to moje ulubione ciasto...można się utopić w tej czekoladzie...
...pachnie...czekoladowo...smakuje... czekoladowo...
a piecze się chwila moment🌼🍓

BROWNIE FREE GLUTEN LAKTOZA
CIASTO BEZ GLUTENU, BROWNIE

Składniki:
- 250 g czekolady tj. zazwyczaj 4 tabliczki gorzkiej czekolady. Gorzka czekolada nie zawiera glutenu, ale mimo to warto przeczytać jej skład. Ilość tabliczek czekolady będzie zależna od producenta czekolady.
- 250 g masła bez laktozy;
- 250 g cukru pudru;
- 120 g mąki ryżowej;
- 4 białka z jajek. Jeśli nie możesz nawet białek zastąp je siemieniem lnianym. Wymieszaj 4 łyżeczki siemienia zmielonego na 4 łyżki wody.
- 30 - 40 g kakao bez glutenu;
- szczypta soli.

Sos czekoladowy do brownie.
Zaczynamy od tego co najlepsze czyli od sosu czekoladowego. W rondelku roztapiamy masło. Kiedy masło jest już roztopione wrzucamy czekolady i zmniejszamy gaz na minimum. Po 2 minutach wyłączamy gaz i delikatnie mieszamy nasz czekoladowy sos.
Czasem po tym czasie czekolada się nie roztopi wówczas ponownie trzeba włączyć gaz i pilnować, aby sos się nie przypalił a czekolada roztopiła się i połączyła z masłem.
Nasz sos czekoladowy odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto do brownie.
Do miski wrzucamy cukier i białka i ubijamy ubijaczką/mikserem. Ubijamy lekko...nie jak na bezę tylko, tak, aby cukier zamieszał się dokładnie z białkami. Identycznie postępujemy z siemieniem lnianym. Następnie do naszej masy wlewamy ostudzony czekoladowy sos i mieszamy dalej ubijaczką/ mikserem.
Następnie wsypujemy: mąkę, kakao i sól i tylko lekko mieszamy. Łączymy jedynie składniki.

Masę brownie przelewamy do foremki i pieczemy 25minut w temperaturze 180stopniC.
Przy sprawdzaniu brownie w trakcie pieczenia (w piecu) nasz patyczek zawsze będzie wilgotny bo w brownie jest sos czekoladowy dlatego na patyczku nie może być ciasta a wilgotność patyczka jest normalna.

Zazwyczaj brownie piecze się krócej niż 25minut, ale brownie na mące ryżowej piecze się dokładnie 25minut wynika to z innej struktury mąki ryżowej.

DIETA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Rada: do ciasta na samym końcu czyli tuż przed wylaniem do foremki można wrzucić migdały, kawałeczki czekolady, rodzynki, kawałeczki chałwy. One pięknie rozpuszcza się w trakcie pieczenia. 







SZWEDZIE CIASTO OWOCOWE NA CIEPŁO

I się stało zabrakło mi ciasta na stół...popędziłam do kuchni i przygotowałam ciasto skandynawskie, które robi się raptem w 25min. Sytuacja opanowana i wyszło, jakby musiało być bo ciasto skandynawskie z owoców podaje się na ciepło.


Składniki:
- 1kg jabłek dowolnej odmiany albo inny owoc, który akurat mamy. U mnie były to jagody z puszki. Ważne, aby było to kg owocu. 
- 1/2 szklanki cukru;
- 6 białek;
- 1/2 szklanki zmielonych migdałów;
- tłuszcz do wysmarowania foremki. 

Jabłka obieramu i kroimy w większa kostkę. Nasze jablka pogotowujemy z 3 łyżkami wody. Nie robimy jablecznikowej masy tylko jabłka lekko pogotowujemy. Następnie odlewamy wodę a jabłka przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki. 
Białka ubijamy z cukrem. Kiedy białka są już ubite wrzucamy zmielone migdały i mieszamy. 
Masą białkową zalewamy jabłka. Pieczemy w temperaturze 175stopniC na środkowej kratce przez 20minut. 
Podajemy na ciepło. Jeśli ktoś z naszych domowników toleruje laktozy można ciasto podać na ciepło z bitą śmietaną. 






WIELKANOCNE JAGODOWE BABECZKI KUKURYDZIANE 

Jagodowe babeczki to stary przepis naszego starego domu. Moja Babcia zawsze powtarzała: idealne ciasto jest zawsze wtedy, kiedy jest wszystkiego po równo...wówczas babeczki czują harmonię. Wiosną wraca harmonia między dniem i nocą...a w moim piekarniku harmonia między ciastem a jagodami. Zaczynamy babeczkową przygodę. 


Składniki na 25 babeczek:
- 500 g mąki kukurydzianej;
- 500 g cukru pudru;
- 1 szklanka oleju;
- 1 szklanka wody;
- 4 białka; 
- 2 łyżeczki suchych drożdży bez glutenu. Warto sprawdzić na opakowaniu drożdży datę ważności i na ile kg mąki jest opakowanie;
- 500 g jagód - mogą być mrożone, ze słoika.

Drożdże lubią cukier i wodę. Zatem wsypujemy mąkę i cukier do miski robimy dołeczek. Do dołeczka wlewamy troszkę wody. Wsypujemy drożdże. Zasypujemy dołeczek i lekko mieszamy. Po kwadransie dodajemy resztę wody, olej i białka. Wszystko mieszamy i odstawiamy na dobrą godzinę. Po godzinie znów mieszamy, tak aby powstawały "bąble powietrza" i znów odstawiamy na dobrą godzinę. Po godzinie mieszamy i dzielimy ciasto na dwie połówki. Z pierwszej połowy ciasta formujemy "dno babeczek" czyli ciasto wkładamy do foremek, muffinek, papilotek itd. następnie kładziemy na ciasto jagody. Następnie z drugiej połowy ciasta robimy "nakrycie" jagód. Czyli zakrywamy ciastem jagody. 


Babeczki odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Babeczki wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika 180Cstopni.  
Po ostygnięciu babeczek pudrujemy je solidnie. 





WIELKANOCNA BABKA Z JABŁKAMI 

przypomina mi dzieciństwo i rady mojej babci....mocno trzep te białka...będzie babka puchata :)

BEZGLUTENOWA BABKA

Składniki:
- 200 g cukru pudru;
 - 150 g mąki uniwersalnej bezglutenowej; 
- 100 g mąki ziemniaczanej;
 - 5 białek; 
- 1 jabłko obrane i pokrojone na malutkie kawałeczki;
 - szklanka oleju;-
 - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu. 

Rada: jeśli Twój organizm nie akceptuje żadnej mąki babkę zrób z samej mąki ziemniaczanej. Daj wówczas 300 g samej mąki ziemniaczanej i pozostałe składniki. 
Do miski wlewamy olej i mieszamy go z cukrem. Kiedy cukier wchłonie olej wrzucamy mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mieszamy wszystko na aksamitną masę. 
W drugiej misce ubijamy białka na sztywno. Następnie białka przekładamy do miski z ciastem i bardzo delikatnie mieszamy. Mieszamy że 3- 4 razy, aby białka nie połączyły się z ciastem, a były widoczne. Dzięki temu babka będzie pulchna i puszysta. Na koniec wrzucamy drobniutko pokrojone jabłka i znów lekko mieszamy. 
Ciasto wkładamy do foremki, którą smarujemy olejem i lekko oprószamy mąką ziemniaczaną. 
Babkę pieczemy w temperaturze 160stopni C około 60 minut. 


WIELKANOCNA BABKA BE ZGLUTENU




PIECZONE JABŁKA Z GOŹDZIKAMI, MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ 

Składniki:
- jabłka czym mniej soczyste tym lepsze;
- goździki;
- tabliczka czekolady;
- opcjonalnie migdały. 

Jabłka myjemy. Jabłka nakłuwamy goździkami. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Jabłka wkładamy do pieca na 20 minut. 
Kiedy jabłka się upieką nakładamy na nie czekoladę. Po prostu kładziemy kawałek czekolady na rozgrzane jabłko. Jabłka można posypać cynamonem i migdałami. 





PIERNIKI BEZ GLUTENU I BEZ LAKTOZY 
czyli pieczemy zdrowo i kolorowo :) 

Składniki:
- 500 g mąki ryżowej. Mąki można dowolnie mieszać czyli np. 250 g mąki ryżowej i 250 g mąki kokosowej albo innej, którą akurat mamy w kuchni. 

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu. Pamiętaj, aby sprawdzić datę ważności proszku. Na starym proszku do pieczenia pierniki nie wyjdą.
- 150 g cukru;
- 1 opakowanie przyprawy do pierników;

- 120g oliwy albo kostka rozpuszczonego masła bez laktozy;
- 120g miodu. Miód dowolny. Nadaje się zarówno gryczany, jak i akacjowy czy inny.

- 2 białka. Jeśli ktoś nie toleruje jajek, albo ma problem z trawieniem białek zastępujemy je 2 łyżkami siemienia lnianego, które rozpuszczamy w szklance lekko ciepłej wody.  Po dobrym kwadransie siemię lniane miksujemy z wodą, aby powstała jednolita gęsta masa. 
- papier do pieczenia;
- lukier biały lub/i wszelkie inne dodatki do ozdoby pierników.

Mąkę, proszek i przyprawę do pierników mieszamy w misce. Oliwę (rozpuszczone masło) mieszamy z miodem oraz z białkami (lub wcześniej przygotowanym siemieniem). Wrzucamy cukier i wszystko mieszamy. Kiedy cukier połączy się z tłuszczem i powstanie jednolita masa dodajemy sypkie składniki czyli mąkę wraz z proszkiem i przyprawą do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy, aż ciasto będzie odchodzić nam samodzielnie od rąk. 

Ciasto wykładamy na stolnicę lekko posypujemy mąką. Z ciasta formujemy kuleczkę.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy, na co najmniej godzinę do lodówki.
Po upływie godziny ciasto wykładamy z lodówki na stolnicę lekko oprószoną mąką i delikatnie je wałkujemy. Delikatnie, aby nie dziurawić naszego ciasta.
  

Ciasto wałkujemy do 1 cm, jeśli pierniki mają być zawieszką na choinkę.

Od 1 cm do 2cm jeśli mają być do zjedzenia. 

Pierniki układamy na blaszce, na którą wcześniej kładziemy papier do pieczenia.

Pierniki wkładamy do piekarnika na 180stopni na 8-15 min w zależności od grubości piernika. 
Pierniki dekorujemy kolorowym lukrem ze specjalnych pisaków, kiedy są jeszcze ciepłe. Zaś dekorujemy tradycyjnym lukrem, kiedy są zimne.  
Pierniki fantastycznie przechowuje się do 4 tygodni w szczelnych puszkach, słojach. Warto na dni położyć serwetkę.





CIASTO DYNIOWE Z MĄKI KOKOSOWEJ 

po prostu pyszności, że aż palce lizać.
Bazą tego ciasta są dwa składniki: dynia i mąka kokosowa. 

 
Składniki:
- 1 mała dynia. Rodzaj dyni nie ma znaczenia. Z 1 kg dyni otrzymujemy 850g miąższu i około 620g purée dyniowego czyli około 3 szklanek purée. My potrzebujemy do ciasta 2 szklanki purée dyniowego;
- 2 laski cynamonu;
- 2 szklanki mąki kokosowej;
- 2 szklanka cukru;
- 1 szklanka oleju;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu. 


Zanim zrobimy ciasto trzeba przygotować purée dyniowe. Purée dyniowe można zrobić z całej dyni wykorzystać tyko jego część na przygotowanie ciasta a  resztę zamrozić.

Purée dyniowe: dynie obieramy ze skórki i z pięknego wnętrza. Kroimy na dowolne kawałki. Obraną dynię myjemy i wrzucamy do garnka. Do garnka wlewamy odrobinę wody - tak, aby dno garnka było lekko przykryte wodą. Dzięki temu dynia się nie przyklei do spodu garnka.    
Do garnka wrzucamy laski cynamonu. Wstawiamy na malutki ogień i czekamy, aż dynia zmięknie. Od czasu do czasu można zajrzeć do garnka i pomieszać dynię. Zazwyczaj czas przygotowania purée to 30 - 45 minut w zależności od rodzaju dyni, jaką mamy i kawałków na jakie udało nam się pokroić dynię.
Kiedy nasza dynia ostygnie wyciągamy cynamon. Dynie miksujemy na gładkie purée. Warto poświęcić puree więcej czasu...czym bardziej aksamitne puree tym lepsze ciasto. Jeśli w purée będą grudki w naszym cieście także one będą. 

Ciasto:
2 szklanki schłodzonego purée dyniowego wrzucamy do miski. Do purée dyniowego dodajemy 2 szklanki mąki kokosowej. Następnie dodajemy 2 szklanki cukru. Wlewamy szklankę oleju. Dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia.  
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto winno mieć konsystencje gęstszego ciasta naleśnikowego.
Jeśli ciasto ma grudki dodaj odrobinę wody i dobrze wymieszaj. Mąka kokosowa to jedna z najcięższych mak i wchłania ona sporo płynu.
Ciasto przelewamy do foremki do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika 180c na około 50 minut. Ciasto jest dobre kiedy patyk jest leciutko wilgotny, ale ciasto nie przykleja się do niego.  Może Ci się wydawać, że ciasto jest wilgotne i trzeba je jeszcze potrzymać w piekarniku. Nic bardziej mylnego. Moje ciasto ze zdjęcia było 15 minut za długo w piecu i ma zbyt przypieczony spód. Dlatego godzina w piecu dla tego ciasta to maxxx.
Ciasto wyciągamy z piekarnika i czekamy godzinę zanim wyciągniemy je z foremki.







CIASTO DYNIOWE Z GRUSZKĄ

 Ciasto dyniowe z gruszką...jeszcze ciepłe...bez lukru i dekoracji...proste ciasto na jesienne popołudnie. Udało się...pachnie cynamonem i gruszką, której kawałki uśmiechają się do nas niczym promienie słoneczne🍐☀️


Składniki:
- 1 mała dynia. Rodzaj dyni nie ma znaczenia. Z 1 kg dyni otrzymujemy 850g miąższu i około 620g purée dyniowego czyli około 3 szklanek purée. My potrzebujemy do ciasta 12 łyżek purée.
- 2 laski cynamonu;
- 2 szklanki mąki ryżowej. Konieczna jest mąką ryżowa, aby utrzymała nasze gruszki;
- 1- 2 gruszek odmiana dowolna;
- 1 szklanka cukru;
- 1 szklanka oleju;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- 1 opakowanie cukru waniliowego bez glutenu;

Zanim zrobimy ciasto trzeba przygotować purée dyniowe. Purée dyniowe można zrobić z całej dyni wykorzystać tyko jego część na przygotowanie ciasta a  resztę zamrozić.

Purée dyniowe: dynie obieramy ze skórki i z pięknego wnętrza. Kroimy na dowolne kawałki. Obraną dynię myjemy i wrzucamy do garnka. Do garnka wlewamy odrobinę wody - tak, aby dno garnka było lekko przykryte wodą. Dzięki temu dynia się nie przyklei do spodu garnka.    
Do garnka wrzucamy laski cynamonu. Wstawiamy na malutki ogień i czekamy, aż dynia zmięknie. Od czasu do czasu można zajrzeć do garnka i pomieszać dynię. Zazwyczaj czas przygotowania purée to 30 - 45 minut w zależności od rodzaju dyni, jaką mamy i kawałków na jakie udało nam się pokroić dynię.
Kiedy nasza dynia ostygnie wyciągamy cynamon. Dynie miksujemy na gładkie purée. Warto poświęcić puree więcej czasu...czym bardziej aksamitne puree tym lepsze ciasto. Jeśli w purée będą grudki w naszym cieście także one będą. 

Ciasto:
12 łyżek schłodzonego purée dyniowego wrzucamy do miski. Do purée dyniowego dodajemy 2 szklanki mąki. Następnie dodajemy szklankę cukru. Wlewamy szklankę oleju. Dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz cukier waniliowy.  
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto winno mieć konsystencje gęstszego ciasta naleśnikowego.

Ciasto przelewamy do foremki do pieczenia.
Gruszki obieramy i tniemy na ósemki. Gruszki układamy w dowolnej kompozycji na cieście.
Ciasto wkładamy do piekarnika 180c na około 40 minut. Ciasto jest dobre kiedy patyk jest leciutko wilgotny, ale ciasto nie przykleja się do niego. 
Ciasto wyciągamy z piekarnika....posypujemy cukrem pudrem...bądź czekoladą...a może kładziemy na nie lekko podpieczoną gruszkę. 



 

GALARETKOWIEC NA MLEKU KOKOSOWYM

czyli małe babeczki, które je się 
...na śniadanie...do obiadu...i cichaczem do kolacji.

  GALARETKOWIEC NA MLEKU KOKOSOWYM  czyli małe babeczki, które je się   ...na kolacje...do obiadu...i cichaczem do kolacji

Składniki:
- puszka mleka kokosowego;
- 4 galaretki - miło jeśli będą miały różne smaki i kolory. 
Warto, aby były to galaretki bez glutenu;
- żelatyna - 3 łyżki.

  GALARETKOWIEC NA MLEKU KOKOSOWYM  czyli małe babeczki, które je się   ...na kolacje...do obiadu...i cichaczem do kolacji

Przygotowujemy cztery miseczki, talerzyki lub inne naczynie, w których łatwo będzie kroić galaretki.
Następnie nasze galaretki przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu, ale rozpuszczamy je w o połowie mniejszej ilości wody niż jest to podane na opakowaniu. Każdy producent, smak galaretki może mieć inne proporcje wody dlatego warto dobrze się wczytać w sposób przyrządzenia podany na opakowaniu. Zazwyczaj galaretkę rozpuszczamy w połowie wody tj. w 250 ml wody (szklance), ale nie jest to reguła.

Przygotowaną galaretkę wlewamy do naczynia i czekamy, aż stężeje. Następnie nasze galaretki kroimy - w naczyniu - w kratkę. Moja kratka, jak widać na zdjęciu nie jest idealna. Czasem wyjdzie kwadrat czasem ładny rąb, albo trapez.... ale nie ma to żadnego większego znaczenia.

Żelatynę rozpuszczamy w 300ml gorącej wody. 
Mleko uwalniamy z puszki i przelewamy do większego naczynia, w którym można śmiało miksować/ blendować/ solidnie mieszać. Żelatynę wlewamy do mleka i mieszamy/ miksujemy/ blendujemy, tak, aby żelatyna dobrze wymieszała się z mlekiem kokosowym.
Mleko studzimy.

Galaretki pokrojone przekładamy do jednego dużego naczynia, albo do mniejszych foremek.
Galaretki mieszamy. Kiedy mleko ostudzi się zalewamy nim nasze galaretki. Nie mieszamy.
Galaretkowca wkładamy do lodówki na dobre dwie do trzech godzin.

Uwaga: Nie wolno galaretek zalać ciepłym mlekiem z żelatyną bo galaretki się rozpuszczą i wyjdzie piękna mazia jednego koloru.

Rada: jeśli nie mamy kilku miseczek robimy jedną galaretkę czekamy aż stężeje. Następnie na nią wlewamy kolejny płyn galaretki - zimny - czekamy aż stężeje itd. Następnie kroimy wszystkie galaretki w jednym naczyniu i zalewamy zimną masą mleka kokosowego. 


  GALARETKOWIEC NA MLEKU KOKOSOWYM  czyli małe babeczki, które je się   ...na kolacje...do obiadu...i cichaczem do kolacji

  

 


GALARETKA Z CZARNYM BZEM

Zazwyczaj z końcem maja kwitnie czarny bez. Kwitnie on około dwóch tygodni. Czarny bez to małe białe kwiatki o cudnym zapachu i smaku. 
Kiedy czarny bez zaczyna kwitnąć zacieram już ręce...będą moje ulubione galaretki. 


Składniki:
- 1 gałązka kwiatu czarnego bzu;
- 1 galaretka owocowa o dowolnym smaku. Moja ulubiona to pomarańczowa albo cytrynowa. 


Galaretkę przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Czarny bez dokładnie myjemy ponieważ lubią w nim mieszkać maleńkie czarne stworki. Kwiatki obrywamy od łodygi. 
Kwiatki czarnego bzu - w ilościach do pół łyżeczki do łyżeczki - kładziemy do dowolnej foremki. Kwiatki bzu zalewamy galaretką. Galaretkę ostudzoną wkładamy do lodówki. 
Kiedy galaretka będzie gotowa. Wkładamy na chwilkę foremkę z galaretką do ciepłej wody, aby galaretka odeszła od foremki. Galaretkę jeszcze na chwilkę wkładamy do lodówki.  


Pamiętaj, aby nie jeść surowych kwiatków. Zawsze muszą ulec one obróbce termicznej. 






TRUSKAWKOWE KORECZKI 

do śniadania...
do obiadu....
i na piknik....i w pojemnik...


Składniki:
- kilka dużych truskawek;
- puszka liczi;
- ćwierć melona;
- kilka mniejszych czereśni. 

Do koreczków świetnie nadają się i borówki i ciemne winogrono.
Niezbędne są drewniane wykałaczki. 

W truskawce wydrążamy łyżką do melonów/owoców mały otwór. Należy to zrobić od dowolnej strony truskawki, ale bardzo delikatnie ponieważ  w przeciwny razie ścianki truskawki nam się porozdzierają. 
W miejsce wyciętej kuleczki w truskawce delikatnie wkładamy tam liczi. 
Następnie na wykałaczkę nadziewamy kulkę melona i czereśnie. Wykałaczkę z owocami wbijamy w truskawkę.  
Jeśli liczi jest większe niż truskawka - ,co czasem się zdarza -  wówczas w liczi delikatnie wsuwamy truskawkę i na liczi wbijamy delikatnie wykałaczkę z owocami.


Owocowe koreczki świetnie się przechowują w lodówce - do jednego dnia - jeśli polejemy je syropem cukrowym. 
Przepis na syrop cukrowy: bierzemy pół litra wody i pół kg cukru. Wodę wlewamy do garnka. Do garnka wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. W międzyczasie można (opcjonalnie) wrzucić skórkę z cytryny. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Studzimy. Przelewamy do naczynia.  

 

OWOCOWE KULECZKI...

SAŁATKA OWOCOWA Z MIĘTĄ 

 owocowe kulki świetne na deser...na drugie śniadanie



  Składniki:
- 1 mały melon albo połowa dużego melona;
- mały kawałek arbuza około 200g;
- 1 kiwi;
- 3- 4 dużych listków mięty;
- 200 ml lekkiego syropu cukrowego.

Syrop cukrowy to taki syrop, który zawsze warto mieć w lodówce. Syrop wytrzymuje w lodówce około 2 - 3 tygodni.
Syropem można polewać owoce, desery, można go w dowolny sposób aromatyzować dodając goździki, miętę itd. Można zanurzać w nim na chwilkę suszone owoce. 

Przepis na syrop cukrowy: bierzemy pół litra wody i pół kg cukru. Wodę wlewamy do garnka. Do garnka wsypujemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. W międzyczasie można (opcjonalnie) wrzucić skórkę z cytryny. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Studzimy. Przelewamy do naczynia.   

 

 Przygotuj melona, arbuza, kiwi. Podziel na pół całe owoce. Używając łyżki do melonów formujemy kuleczki.


Kuleczki wkładamy do miseczki lub na talerz. Kuleczki polewamy syropem cukrowym.


Miętę siekamy na drobne listeczki i delikatnie posypujemy nimi nasze kuleczki.

Kuleczki schładzamy w lodówce około 10 minut i podajemy.


Rada: jeśli lubisz wyraźne smaki w niektóre kuleczki włóż goździka. Goździka wyciągnij kuleczki przed podaniem.
Jeśli chcesz poprawić wygląd kuleczek posyp je dodatkowo pokrojonymi ziarenkami granata.
 
     

KULECZKI RAFAELLO

daktylowe
figowe
z domieszką migdałów 
albo kokosu
a może orzecha
...w kuleczkowym świecie wszystko jest możliwe...

Składniki:
- 200 g daktyli suszonych bez pestek;
- 2 suszone figi;
- 250 ml (szklanka) wody przegotowanej;
- 2 łyżki płatków migdałowych, jako posypka do kuleczek;
- opcjonalnie 2 łyżki wiórków kokosowych, jako posypka do kuleczek;
- opcjonalnie 2 łyżki orzechów, jako posypka do kuleczek.


Suszone daktyle oraz figi zamaczamy w przegotowanej wodzie około 30 minut. Jeśli trafiły nam się daktyle - kamienie czas namaczania warto przedłużyć do 45 minut.
Jeśli nam się mocno śpieszy owoce zalewamy lekko ciepłą przegotowaną wodą. 

Płatki migdałowe, orzechy lub cokolwiek innego w czym chcemy "odtoczyć" kuleczki delikatnie rozdrabniamy nożem. Delikatnie ponieważ płatki migdałów będą "skakały" pod wpływem cięcia. 


Namoczone daktyle i figi odsączamy z wody i wkładamy do naczynia. Daktyle i figi miksujemy/blendujemy na gładką masę. 
Kiedy nasza masa jest puszysta zabieramy się za robienie kuleczek...i tutaj zaczyna się zabawa w kuleczkowym świecie. 

Zabieramy dwie łyżeczki....jedną łyżeczką nabieramy niewielką ilość masy daktylowo - figowej. Drugą łyżeczką przekładamy masę....bawimy się nią, jak plasteliną. Przekładamy z łyżeczki na łyżeczkę...





Następnie łyżeczki umieszczamy w wiórkach kokosowych...drobniutko poszatkowanych płatkach migdałowych...drobno poszatkowanych orzechach...lub magicznych płatkach, które mamy akurat pod ręką...
Naszą kuleczkę obtaczamy w wiórkach....aż zrobi się biała....można mieszać wiórki...można robić kuleczki tylko jednego smaku...




Kuleczka gotowa


Kuleczki przekładamy na talerz i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Kuleczki świetnie przechowują się w lodówce do dwóch dni. 




GALARETKOWE TĘCZOWE BABECZKI

czyli to co proste zaskakuje i smakuje najlepiej



Składniki:
- 2 opakowania dowolnej owocowej galaretki;
- dowolne owoce. Poza kiwi,ananasem, które w galaretce się nie zetną...i zamiast galaretki wyjdzie gęsta zupa.



Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, ALE jeśli chcemy dać sporo owocu to czym więcej owocu tym więcej galaretki na taką samą ilość wody. Czyli np. na 4 mandarynki używamy 2 galaretki na pół litra wody. Jeśli używamy 10 sporych truskawek to potrzebujemy 3 galaretki na 0.7l czyli na około 3 szklanki wody.
Jeśli damy dodatkowe opakowanie galaretki na podaną ilość wody nie będzie trzeba używać już żelatyny. 


Owoce myjemy, kroimy dowolnie. Owoce wkładamy w naczynie o dowolnym kształcie i zalewamy galaretką. Niektóre owoce od razu wypłyną do góry. Jeśli zależy Ci na tym, aby były one na środku galaretki dodaj je dopiero wówczas, gdy galaretka troszkę stężeje. 
Kiedy galaretka ostygnie wkładamy ją do lodówki.

Kiedy galaretka stężeje nasze naczynie,foremki z galaretkami wkładamy do naczynia z ciepłą wodą...tak,aby naczynie z galaretką dostało ciepła i galaretka zaczęła odchodzić od brzegów naczynia. Ważne,aby woda nie dostała się do galaretki.


Rada: Babeczki galaretkowe przygotowuje w foremkach do małych babeczek...kiedy są już gotowe wkładam je do miski z ciepłą wodą i lekko zanurzam.

           Babeczki świetnie przechowują się w lodówce nawet 3 dni.


KREM CZEKOLADOWY Z AWOKADO

...do kanapek...
...do babeczek...
...do naleśników...
...i z owocami nadaje się...
W słoiczkach w lodówce przechowuj go zawsze...warto...
...warto go mieć...                     

Składniki:
- 1 dojrzałe (bardzo dojrzałe) obrane i wydrylowane awokado.
Czym dojrzalsze awokado tym smaczniejszy jest krem. Czym mniej dojrzałe awokado tym więcej miodu będzie trzeba dodać dodatkowo czyli około łyżka miodu w czasie blendowania na jedno nie dojrzałe awokado. 
- 3 płaskie łyżki kakao. Jeśli chcemy bardziej czekoladowy smak można dorzucić jeszcze łyżkę czy dwie. 
- 2 płaskie łyżki miodu. Jeśli chcemy bardziej słodki krem wrzucamy dodatkową łyżkę...albo dwie.
- 1 łyżka esencji waniliowej;
- ewentualnie kilka kropli limonki;
- ewentualnie mleko roślinne 1-2 łyżek.


Wszystkie składniki blendujemy. Jeśli krem jest zbyt gęsty należy dodać 1-2 łyżek dowolnego mleka roślinnego. Gotowy krem wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Podajemy z truskawkami, pomarańczem itd.
Fajnie smakuje jako krem czekoladowy z chlebem...naleśnikami...babeczkami itd.

Krem świetnie przechowuje się w lodówce...nawet kilka dni. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz