Domowy ocet

Na tej stronie:
- ocet z rajskich jabłuszek i sosny;
- ocet morelowo - tymiankowy; 
- ocet porzeczkowy;
- ocet jabłkowy. 



OCET Z RAJSKICH JABŁUSZEK I SOSNY 

W starym domu mówimy na ten ocet żywy ocet ponieważ bardzo szybko zaczyna pracować i fajnie pachnie dzięki gałązce sosny. Rajskie jabłuszka są pełne witamin. Sosna to bomba wit. c. W połączeniu tworzą super smak i zapach. Żywy ocet świetnie się sprawdzi do sosów, mięs, do sałatek na bazie buraka, do babeczek, ale i można go dolać do odżywki do włosów.   
Ten ocet nie ma terminu ważności, zawsze jest ważny do ostatniej kropelki.  
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
 
Składniki na 5 litrowy słoik:
- 2 kg rajskich jabłuszek;
- 200 g cukru lub cukru trzcinowego;
- 2 l przegotowanej wody;
- gałązka sosny.
 
Słoik musi być wcześniej wyparzony i musi wyschnąć samoistnie - bez wycierania go szmatką, ręcznikiem itd. 
Gaza czy szmatka, którą przykryjemy słoik także musi być idealnie czysta. Jest to ważne przy robieniu octu ze względu na pleśń czy inne bakterie, które mogą powstać.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
 
W dość sporym naczyniu mieszamy wodę z cukrem i odstawiamy. 
Gałązkę sosny płuczemy zimną wodą. Jabłuszka dokładnie myjemy letnią wodą. Ostrym nożem ścinamy ogonki jabłuszek, zaś same jabłuszka nacinamy w kilku miejscach. Jeśli jabłuszka nam się przekroją w kilku miejscach nic się nie stanie. 
Nasze jabłuszka wrzucamy do słoika. Do słoika wrzucamy gałązkę sosny. Nasz słoik zalewamy roztworem wody z cukru, tak aby na górze zostało 8 - 10 cm wolnego miejsca. 
Słoik przykrywamy gazą, szmatką, można zawinąć sznurkiem, spiąć gumką. 
Słoik odstawiamy na 4 tygodnie na parapet kuchenny i dajemy naszym rajskim jabłuszkom popracować.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA




 

DOMOWY OCET MORELOWO - TYMIANKOWY

do sałatek, do surówek, do sosów, do bezy, do mięs. 
Mój specjalista od zadań specjalnych w kuchni i od dobrego smaku.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki:
- 1, 5 kg moreli;
- 700 ml białego octu winnego;
- garść świeżego tymianku;
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego.

Morele myjemy, kroimy na drobe kawałki.Do garnka wrzucamy morele, zalewamy octem, dodajemy cukier i tymianek. 
Następnie gotujemy na maleńkim ogniu. Gotujemy, aż nasze morele się całkowicie rozpadną. Następnie przecedzamy przez sito. Odcedzony płyn wlewamy ponownie do naszego garnka. Pozostałości z sitka wyrzucamy. Raz jeszcze zagotowujemy i wlewamy do czystych buteleczek. Do każdej buteleczki możemy włożyć gałązkę tymianku. Zamykamy, przewracamy do górą do dołu. I gotowe.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY



DOMOWY OCET PORZECZKOWY

Ocet przygotowuję zazwyczaj raz na dwa lata, a potem tylko używam podczas gotowania. Dodaje go zamiast soli do gotowania ryżu, do bezy, do sałatek, do wszelkich surówek, do zup owocowych. Lubię go bardziej niż ocet jabłkowy ponieważ ma łagodniejszy smak i nie jest wyczuwalny w potrawach. Nadaje owocowego aromatu, ale nie pachnie octem.
 KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki: 
- 1 litr czerwonego octu winnego;
- 10 łyżek cukru;
- 1 kg czerwonej porzeczki (nieobranej).
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWY
Ocet wlewamy do większego garnka, wsypujemy do niego cukier i lekko podgrzewamy na małym ogniu. 
Czerwone porzeczki obieramy, myjemy. Wrzucamy do większego słoika i rozgniatamy widelcem/gałką do ciasta. Rozgniecione porzeczki  zalewamy lekko podgrzanym octem. 
Słoik z porzeczkami w zalewie octowej zamykamy i odstawiamy na 14 dni. 
Po upływie 14 dni całość odcedzamy i przelewamy w mniejsze naczynia/ buteleczki.

Termin przydatności 2 lata. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY



DOMOWY OCET JABŁKOWY  

gotowy w przeciągu 2-4 tygodni a służyć może nam latami. Ocet sam w sobie jest konserwantem stąd wieloletni czas przydatności. Ocet pachnie octem, smakuje jabłkami.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Świetny tonik: mieszamy szklankę octu ze szklanką przegotowanej wody.
Świetny do oczyszczającej kąpieli: 2 szklanki octu wlewamy do wanny wypełnionej wodą. W roztworze kąpiemy się 15 minut. 
Świetny płyn do płukania ust: 2 łyżki octu wlej do szklanki wody i wypłucz jamę ustną. 
Świetny w walce z alergią, otyłością, przy zachwianej gospodarce wodnej. 
Napój do picia: 1 łyżkę octu rozpuszczamy w szklance wody.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY BEZGLUTENOWY

Składniki: 
- 1 i 1/2 kwaśnych jabłek. Najlepsze są papierówki i antonówki;
- 1 i 1/2 litra wody;
- 3 łyżeczki miody naturalnego. Jeśli nie masz miodu dodaj 5 łyżeczek cukru.

Jabłka myjemy, kroimy na połówki bez ogonków. Ja dodaje jabłka z gniazdami, ale jeśli chcesz możesz je wyciąć.
Jabłka suche wkładamy do słoja i zalewamy wodą. Woda musi być przegotowana i letnia. Letnia czyli o temperaturze pokojowej. Wlewamy miód a jak go nie mamy to wsypujemy cukier. Całość delikatnie mieszamy.
Słoik przykrywamy gazą, szmatką....tak, aby muszki  owocówki nie dostały się do słoika. 

Słoik odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce. Ciepłe miejsce czyli tam, gdzie mamy temperaturę między 20-26C. 
Ważne, aby jabłka nie wypływały na wierz bo zrobi się pleśń i octu nie będzie. Czasem jabłka się "łamią"...to nic. 
W słoiku każdego dnia mieszamy jabłka.
Nie wolno nic dokładać w trakcie fermentacji.
Kiedy nasz ocet "wystrzeliwuje" niczym szampan w trakcie mieszania wiadomo, że jeszcze gotowy nie jest. Ocet zazwyczaj jest gotowy między 2-4 tygodnie. Czas ten zależy od ilości cukru w jabłkach. Po czym poznamy, że nasz ocet jest gotowy? Przestaje się pienić tzn. nie ma bąbelków na naszym słoiku. Wówczas zakładamy świeżą gaze, ściereczkę na słoik i odcedzamy płyn od jabłek, kawałków jabłek. 
Czysty płyn przelewamy do suchych, czystych butelek, słoiczków.
Ocet przechowujemy w chłodnym miejscu.

Rady 1: jeśli chcemy uzyskać bardziej słodki smak octu dodajemy 1 szklankę cukru do octu. Proporcje zalecam wówczas równe: 1kg jabłek- 1 litr wody- 1 szklanka cukru.
Rada 2: po zlaniu octu jabłka można przecisnąć przez sokowirówkę i dodać do octu będzie on miał dzięki temu gęstą konsystencję.  

Mętny kolor octu to jego zaleta, a nie wada.
Kuchnia bez glutenu bez laktozy
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY