Pizza

 Na tej stronie:
- pizza bez mąki i bez drożdży;
- pizza na jaglanym spodzie;
- pizza z czterech mąk;
- pizza na spodzie z cukinii i sera;
- pizza z patelni na drożdżach;
- pizza na spodzie z kalafiora;
- pizza z gruszką, serami, granatem i orzechami;
- pizza z mąki Schar Mix B ze szpinakiem i kozim serem;
- ciasto na pizze z mąki gryczanej;
- ciasto na pizzę na bazie gotowej mąki Schar. 
 


PIZZA BEZ MĄKI I BEZ DROŻDŻY 

najszybsza i najprostsza w przygotowaniu pizza. Spód przygotowany z trzech składników w kilka chwil potem pieczenie potem dorzucenie reszty składników i na stół.
Składniki na spód pizzy ok 25 cm:
- 150 g startego na grubych oczkach żółtego sera bez laktozy. U mnie Dziugas wymieszany z Gouda;
- 2 jajka;
- 2 łyżki majonezu.
Dodatki do pizzy:
- 2 łyżki ketchupu;
- garść smażonych pieczarek;
- garść świeżej bazylii;
- odrobina startego na grubych oczkach żółtego sera do posypania.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C grzanie góra- dół.
Składniki na spód wrzucamy do miski 
i mieszamy.
Wykładamy na papier do pieczenia.
Wkładamy na 20 minut do piekarnika.
Wyciągamy, dodajemy dodatki i wkładamy na 5 minut ponownie do piekarnika.
I gotowe.



 

PIZZA NA JAGLANYM SPODZIE

z mieszanką serów i świeżym szpinakiem. To moja ulubiona pizza, jest mięciutka, puchata, bardzo delikatna i aromatyczna. I tak samo dobrze smakuje na zimno, jak i na ciepło.   
Składniki na dwa spody 26 - 28 cm:
- 3 woreczki kaszy jaglanej;
- 1 woreczek kaszy gryczanej;
- woda do zalania kasz i opłukania;
- 8 - 9 łyżek skrobi ziemniaczanej;
- szczypta soli;
- szczypta sody;
- płaska łyżka proszku do pieczenia bez glutenu;
- 1 łyżka dowolnego oleju;
- 1 łyżeczka dowolnego octu;
- chlust oleju do posmarowania papieru do pieczenia.
Składniki na farsz (przykładowe);
- dowolne sery, które dobrze się topią. U mnie gouda i mozzarella bez laktozy;
- świeży szpinak do posypania.
 
Kasza jeśli nie lubimy kaszy gryczanej dajemy 4 woreczki kaszy jaglanej.
Kasze dokładnie płuczemy w  zimnej wodzie na sitku. Następnie kaszę wsypujemy do pojemnika, zalewamy wodą, tak aby odstawała od kaszy jakieś 3 - 4 cm i odstawiamy na 24 godziny. 
Następnie część wody z moczonej kaszy zlewamy a kaszę blendujemy na jednolitą masę, aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany. 
(Gdyby kasza była zbyt gęsta i nie dała się blendować wówczas dolewamy wodę z kaszy).
Zblendowaną kasze odstawiamy do lodówki do 8 - 14 godzin. 
Następnie naszą kasze wyciągamy i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko łyżką mieszamy. Powstanie nam bardzo gęste ciasto. 
(Jeśli ciasto będzie wodniste dosypujemy mąkę ziemniaczaną, najlepiej stopniowo).
Papier do pieczenia smarujemy olejem. Wykładamy część ciasta i formujemy pizzę. Ja pomagam sobie pierścieniem od tortownicy.
Spód pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C środkowa półka, grzanie góra - dół bez termoobiegu przez 10 minut.
Po tym czasie spód powinien być przypieczony, może lekko popękać. 
Spód pizzy wyciągamy z pieca i nakładamy składniki pizzy. Następnie wkładamy pizzę ponownie do piekarnika na kolejne 15 - 20 minut, aż nasz ser się ładnie przyrumieni. I gotowe. Wyciągamy z pieca i kładziemy od razu na stół. 
Rada: nie pieczemy spodów pizzy na folii aluminiowej dosłownie się do niej przyklejają nawet jeśli folię posmarujemy olejem. 





PIZZA Z CZTERECH MĄK

Jeśli zostało Ci w kuchni trochę ciasta z paluchów to super. Sypniemy do niego solidnie skrobię kukurydzianą, dolejemy łychę oliwy z oliwek dla dodanie aromatu i pizza prawie gotowa. Albo zrobimy od nowa całe ciasto.
Ta pizza ma doskonałe, aromatyczne, pulchne i smaczne ciasto właśnie dzięki czterem różnym mąką. Ciasto można zawinąć w rogach, a w środku ukryć sos pomidorowy. Można ją zrobić na grubym, albo cienkim cieście.  Można ją zawinąć w pół i zrobić rogala a la pizza. Tyle możliwości ile kucharzy. 
A dlaczego ta pizza jest tak dobra?
Mąka kukurydziana w smaku ma goryczkę. Mąka gryczana jest ziemista. Mąka ryżowa kruszy się przy pieczeniu. Mąka z tapioki jest "bez smakowa". Każda z tych mąk ma jakąś wadę i zaletę. Ale jeśli połączymy te mąki to ich wady staną się ich zaletami. Mąka gryczana zostanie zneutralizowana przez mąkę ryżową. Kukurydziana przez mąkę z tapioki łatwiej da się piec itd. Koniec tego gaworzenia. Czas na pizzę...taką, gdzie nikt się nie zorientuje, że nie ma ona glutenu. 
 
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA: PIZZA BEZGLUTENOWA

Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej;
- 1/2 szklanka mąki ryżowej;
- 1/2 szklanki mąki gryczanej;
- 1 szklanka mąki z tapioki;
- 1 szklanka ciepłej wody plus 4-5 łyżek wody do rozczynu;
- 2 łyżki oleju plus chlust oleju do papieru do pieczenia;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 solidna łyżeczka soli;
-  1 paczuszka świeżych drożdży;
- 1 łycha cukru do rozczyny drożdży.
- 2 czubate łyżki skrobi kukurydzianej plus solidne sypnięcie skrobi kukurydzianej na blat. 
Dodatki do pizzy:
- sos pomidorowy;
- ser mozzarella bez laktozy;
- świeże pomidorki;
- garść świeżej zieleniny na przykład: świeży majeranek, bazylia itd.
- inne, które mamy i lubimy. 
 
Mąkę z tapioki można zastąpić mąką chlebową. Mąka chlebowa to każda mąka przeznaczona i gotowa do wypieku chleba, bułeczek. 
Woda powinna mieć temperaturę około 80 stopni C.
 
Przygotowujemy rozczyn. Do dużej miski wrzucamy pokruszone drożdże, cukier i zalewamy ciepłą wodą około 4-5 łyżek. Odstawiamy na dobre 30 minut, albo i dłużej do wyrośnięcia. 

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Następnie do naszego rozczynu wrzucamy przesiane mąki. I nic z nimi nie robimy. Zostawiamy tak na dobre 5 minut. 


Następnie wlewamy wodę i solidnie mieszamy. 


Mieszamy dobre 20 minut mikserem, 30 minut ręcznie. Z ciasta powinna zacząć tworzyć się kula ciasta, które odchodzi od brzegów miski. 


Ciasto na paluchy musi być bardzo dobrze wyrobione, aby były one puchate. 
Po tym czasie wlewamy do ciasta olej, oliwę z oliwek, wrzucamy sól... i dalej miksujemy dobre 10 minut mikserem, 15 minut ręcznie. 
Ciasto jest gotowe.
Jeśli ciasto nie odchodzi od miski dodajemy solidną łychę skrobi i zaczynamy mieszać. Skrobia bardzo szybko powinna zlepić ciasto. Jeśli dalej nic, wsypujemy jeszcze jedną albo nawet dwie łyżki skrobi. Być może, któraś z mąk jest za słabo zmielona i nie chce się lepić z innymi. Skrobia powinna zadziałać, jak klej. 
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na dobrą godzinę. Następnie ciasto musi zostać schłodzone, czyli wstawiamy je do lodówki na dobre 6 godzin, albo i całą noc. 

 
Schłodzone ciasto wyciągamy z miski na stolnicę lekko oprószoną skrobią i od razu zaczynamy je wyrabiać.  Następnie dzielimy na mniejsze części. I rękami zaczynamy tworzyć naszą pizze.

 
Gotowy spód pizzy warto przenieść na tacę do pizzy, kamień, albo blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na gotowy spód pizzy kładziemy sos pomidorowy. Rogi pizzy można zawinąć, a w każdym z nich ukryć sos pomidorowy.
 

Następnie kładziemy ser, pomidorki, pieczarki itd. Nie wolno kłaść na pizzę zieleniny czy ziół ponieważ pod wpływem temperatury spalą się. Zieleninę, zioła kładziemy na pizzę po upieczeniu.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Pizzę pieczemy w temperaturze 240 stopni C, grzanie góra - dół. Pieczemy 15 minut. Następnie wyciągamy i od razu podajemy na stół.





PIZZA NA SPODZIE Z CUKINII I SERA

tylko z cukinii i sera. Cukinie solimy, dobrze odciskamy a następnie dodajemy dużoooo sera. Czym więcej sera tym twardszy spód. I nasza pizza prawie gotowa. Spód trafia do pieca a my w tym czasie szalejemy w kuchni z dodatkami do pizzy. Pomidory, papryka idą w ruch i oczywiście ser...dużo sera, i jeszcze więcej sera. Odrobina świeżej zieleniny czeka w natarciu na pizze. Pizza jest pyszna, mimo, że nie ma w niej grama mąki. Czysto warzywno - serowa pizza. Jesienna pizza na długie wieczory. 

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Składniki na spód pizzy:
- 1 cukinia;
- 50 - 100 g sera owczego twardego;
- 1 łyżeczka płaska soli;
- chlust oleju na papier do pizzy;
Dodatki do pizzy:
- sos pomidorowy albo ketchup
- ser mozzarella bez laktozy;
- świeże pomidorki;
- garść świeżej zieleniny na przykład: świeży majeranek, bazylia itd.
- inne, które mamy i lubimy.  
 
 
Cukinie ścieramy na grubych oczkach. Do startej cukinii wsypujemy sól i mieszamy. Odstawiamy na dobry kwadrans, aby puściła sok. 


W tym czasie ścieramy ser na małych oczkach. 
 

Kiedy nasza cukinia puści sok, solidnie ją wyciskamy. Czym wyciśniemy więcej soku z cukinii tym lepszy spód. 
Następnie do naszej cukinii wrzucamy ser i delikatnie mieszamy. Czym więcej sera tym twardszy spód.
Powinna powstać kulka ciasta. 
 
 
Jeśli z jakiegoś powodu nic nie wyjdzie, bo ser nie daje rady połączyć się z cukinią dodajemy odrobinę, ale dosłownie odrobinę mąki z ciecierzycy. Mąka z ciecierzycy będzie niczym klej dla cukinii i sera. Odrobinę to znaczy na prawdę odrobinę, ponieważ ser pod wpływem ciepła i tak połączy się z cukinią. 
 
 
Naszą kulkę ciasta kładziemy na papier do pieczenia. Wcześniej papier do pieczenia należy delikatnie posmarować olejem, oliwą, aby nasz spód łatwo było ściągnąć. 
Z naszej kulki rękami albo nożem "tworzymy" spód. Jest to bardzo łatwe ponieważ nasze ciasto jest mięciutkie. 
 
 
Spód wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C, grzanie góra - dół bez termoobiegu. Pieczemy od 15 - 30 minut. Wszystko zależy bowiem od grubości spodu naszej pizzy. 
Kiedy nasz spód robi się lekko brązowy i twardy wyciągamy go z pieca. Ale nie wyłączamy piekarnika.
Spód smarujemy sosem pomidorowym albo ketchupem i nakładamy na niego nasze dodatki. 
 
 
Następnie nasza pizza trafia do pieca na kolejne 10 - 15 minut - w zależności od tego, ile jest tych dodatków. Pizza jest gotowa kiedy ser zacznie się lekko rumienić.
 




PIZZA Z PATELNI

Pizza z patelni to moja ulubiona pizza. Nie trzeba uruchamiać piekarnika, nie trzeba długo czekać bo pizza jest gotowa w kwadrans czasem odrabiane dłużej. Nie przypala się cebula, zioła. Sami decydujemy czy będzie kwadratowa, czy okrągła, na cienkim czy na grubym spodzie. Można nałożyć podwójny ser, albo szparagi i wszystko pięknie się upiecze i nic się nie przypiecze za mocno. Prawdziwa pizza prosto z patelni.

PIZZA Z PATELNI moja ulubiona pizza, nie trzeba uruchamiać piekarnika, nie trzeba długo czekać bo pizza jest gotowa w kwadrans czasem odrabiane dłużej, nie przypala się cebula, zioła. Sami decydujemy czy będzie kwadratowa, czy okrągła, na cienkim czy na grubym spodzie. Można nałożyć podwójny ser, albo szparagi i wszystko pięknie się upiecze i nic się nie przypiecze za mocno. Prawdziwa pizza prosto z patelni.

Składniki:
- 250 ml wody o temperaturze 90 stopni C;
- 300 g mąki bezglutenowej;
- 1 łyżka oleju;
- 1 łyżeczka soli.
Rozczyn:
- 25 g świeżych drożdży;
- 3 łyżki ciepłej wody;
- 1 łyżka mąki;
- 1 łyżka cukru.
Dodatki do pizzy:
- mozzarella bez laktozy;
- żółty ser bez laktozy;
- pomidory, pieczarki, szparagi itd.

Wody nie wolno zastąpić mlekiem.
Mąka bezglutenowa może być dowolna. Ja zrobiłam z mąki kukurydzianej i skrobi ziemniaczanej, z mąki ryżowej i odrobiny gryczanej. Ważne, aby waga mąki się zgadzała.

Przygotowujemy rozczyn. Do wysokiego naczynia wrzucamy drożdże, cukier i mąkę oraz zalewamy wodą i odstawiamy na 3 godziny.
Po 3 godzinach do miski wrzucamy: mąkę - najlepiej przesianą, olej, sól i gotowy rozczyn z drożdży. Następnie wlewamy wodę i szybko mieszamy. Ciasto jest ciepłe i od razu zacznie rosnąć. Ciasto odstawiamy na 3 godziny w ciepłe miejsce. Następnie na 12 godzin wkładamy do lodówki.

PIZZA Z PATELNI moja ulubiona pizza, nie trzeba uruchamiać piekarnika, nie trzeba długo czekać bo pizza jest gotowa w kwadrans czasem odrabiane dłużej, nie przypala się cebula, zioła. Sami decydujemy czy będzie kwadratowa, czy okrągła, na cienkim czy na grubym spodzie. Można nałożyć podwójny ser, albo szparagi i wszystko pięknie się upiecze i nic się nie przypiecze za mocno. Prawdziwa pizza prosto z patelni.

Ciasto wyciągamy z lodówki. Zagniatamy. Dzielimy na dwie części. Jedna połowa ciasta = 1 pizza. Ciasto można mrozić i zużyć później.

PIZZA Z PATELNI moja ulubiona pizza, nie trzeba uruchamiać piekarnika, nie trzeba długo czekać bo pizza jest gotowa w kwadrans czasem odrabiane dłużej, nie przypala się cebula, zioła. Sami decydujemy czy będzie kwadratowa, czy okrągła, na cienkim czy na grubym spodzie. Można nałożyć podwójny ser, albo szparagi i wszystko pięknie się upiecze i nic się nie przypiecze za mocno. Prawdziwa pizza prosto z patelni.

Ciasto wykładamy na papier do pieczenia i wałkujemy, albo rękami ugniatamy na placek o dowolnej grubości.

PIZZA Z PATELNI moja ulubiona pizza, nie trzeba uruchamiać piekarnika, nie trzeba długo czekać bo pizza jest gotowa w kwadrans czasem odrabiane dłużej, nie przypala się cebula, zioła. Sami decydujemy czy będzie kwadratowa, czy okrągła, na cienkim czy na grubym spodzie. Można nałożyć podwójny ser, albo szparagi i wszystko pięknie się upiecze i nic się nie przypiecze za mocno. Prawdziwa pizza prosto z patelni.
PIZZA Z PATELNI moja ulubiona pizza, nie trzeba uruchamiać piekarnika, nie trzeba długo czekać bo pizza jest gotowa w kwadrans czasem odrabiane dłużej, nie przypala się cebula, zioła. Sami decydujemy czy będzie kwadratowa, czy okrągła, na cienkim czy na grubym spodzie. Można nałożyć podwójny ser, albo szparagi i wszystko pięknie się upiecze i nic się nie przypiecze za mocno. Prawdziwa pizza prosto z patelni.
Ciasto obcinamy na dowolny kształt.
PIZZA Z PATELNI moja ulubiona pizza, nie trzeba uruchamiać piekarnika, nie trzeba długo czekać bo pizza jest gotowa w kwadrans czasem odrabiane dłużej, nie przypala się cebula, zioła. Sami decydujemy czy będzie kwadratowa, czy okrągła, na cienkim czy na grubym spodzie. Można nałożyć podwójny ser, albo szparagi i wszystko pięknie się upiecze i nic się nie przypiecze za mocno. Prawdziwa pizza prosto z patelni.

Patelnię nagrzewamy. Patelnia może być każda, nawet do grillowania, ważne tylko, aby miała pokrywkę.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy papier do pieczenia i ciasto. Patelnie przykrywamy. Pieczemy na najmniejszym ogniu przez 5 minut.

PIZZA Z PATELNI moja ulubiona pizza, nie trzeba uruchamiać piekarnika, nie trzeba długo czekać bo pizza jest gotowa w kwadrans czasem odrabiane dłużej, nie przypala się cebula, zioła. Sami decydujemy czy będzie kwadratowa, czy okrągła, na cienkim czy na grubym spodzie. Można nałożyć podwójny ser, albo szparagi i wszystko pięknie się upiecze i nic się nie przypiecze za mocno. Prawdziwa pizza prosto z patelni.
PIZZA Z PATELNI moja ulubiona pizza, nie trzeba uruchamiać piekarnika, nie trzeba długo czekać bo pizza jest gotowa w kwadrans czasem odrabiane dłużej, nie przypala się cebula, zioła. Sami decydujemy czy będzie kwadratowa, czy okrągła, na cienkim czy na grubym spodzie. Można nałożyć podwójny ser, albo szparagi i wszystko pięknie się upiecze i nic się nie przypiecze za mocno. Prawdziwa pizza prosto z patelni.
PIZZA Z PATELNI moja ulubiona pizza, nie trzeba uruchamiać piekarnika, nie trzeba długo czekać bo pizza jest gotowa w kwadrans czasem odrabiane dłużej, nie przypala się cebula, zioła. Sami decydujemy czy będzie kwadratowa, czy okrągła, na cienkim czy na grubym spodzie. Można nałożyć podwójny ser, albo szparagi i wszystko pięknie się upiecze i nic się nie przypiecze za mocno. Prawdziwa pizza prosto z patelni.

Następnie patelnię otwieramy, ciasto przewracamy na drugą stronę. Warto do tego użyć drewnianej łopatki. Dzięki temu, że ciasto pieczemy na papierze nie przykleja się ono do dna patelni, łatwo jest je przewrócić.

PIZZA Z PATELNI moja ulubiona pizza, nie trzeba uruchamiać piekarnika, nie trzeba długo czekać bo pizza jest gotowa w kwadrans czasem odrabiane dłużej, nie przypala się cebula, zioła. Sami decydujemy czy będzie kwadratowa, czy okrągła, na cienkim czy na grubym spodzie. Można nałożyć podwójny ser, albo szparagi i wszystko pięknie się upiecze i nic się nie przypiecze za mocno. Prawdziwa pizza prosto z patelni.
PIZZA Z PATELNI moja ulubiona pizza, nie trzeba uruchamiać piekarnika, nie trzeba długo czekać bo pizza jest gotowa w kwadrans czasem odrabiane dłużej, nie przypala się cebula, zioła. Sami decydujemy czy będzie kwadratowa, czy okrągła, na cienkim czy na grubym spodzie. Można nałożyć podwójny ser, albo szparagi i wszystko pięknie się upiecze i nic się nie przypiecze za mocno. Prawdziwa pizza prosto z patelni.
PIZZA Z PATELNI moja ulubiona pizza, nie trzeba uruchamiać piekarnika, nie trzeba długo czekać bo pizza jest gotowa w kwadrans czasem odrabiane dłużej, nie przypala się cebula, zioła. Sami decydujemy czy będzie kwadratowa, czy okrągła, na cienkim czy na grubym spodzie. Można nałożyć podwójny ser, albo szparagi i wszystko pięknie się upiecze i nic się nie przypiecze za mocno. Prawdziwa pizza prosto z patelni.

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, albo od razu kładziemy ser i pozostałe dodatki.

PIZZA Z PATELNI moja ulubiona pizza, nie trzeba uruchamiać piekarnika, nie trzeba długo czekać bo pizza jest gotowa w kwadrans czasem odrabiane dłużej, nie przypala się cebula, zioła. Sami decydujemy czy będzie kwadratowa, czy okrągła, na cienkim czy na grubym spodzie. Można nałożyć podwójny ser, albo szparagi i wszystko pięknie się upiecze i nic się nie przypiecze za mocno. Prawdziwa pizza prosto z patelni.
PIZZA Z PATELNI moja ulubiona pizza, nie trzeba uruchamiać piekarnika, nie trzeba długo czekać bo pizza jest gotowa w kwadrans czasem odrabiane dłużej, nie przypala się cebula, zioła. Sami decydujemy czy będzie kwadratowa, czy okrągła, na cienkim czy na grubym spodzie. Można nałożyć podwójny ser, albo szparagi i wszystko pięknie się upiecze i nic się nie przypiecze za mocno. Prawdziwa pizza prosto z patelni.
Od nas zależy, co kładziemy na pizze.
PIZZA Z PATELNI moja ulubiona pizza, nie trzeba uruchamiać piekarnika, nie trzeba długo czekać bo pizza jest gotowa w kwadrans czasem odrabiane dłużej, nie przypala się cebula, zioła. Sami decydujemy czy będzie kwadratowa, czy okrągła, na cienkim czy na grubym spodzie. Można nałożyć podwójny ser, albo szparagi i wszystko pięknie się upiecze i nic się nie przypiecze za mocno. Prawdziwa pizza prosto z patelni.

Następnie patelnię zamykamy pokrywką i pieczemy 15 minut na najmniejszym ogniu.

PIZZA Z PATELNI moja ulubiona pizza, nie trzeba uruchamiać piekarnika, nie trzeba długo czekać bo pizza jest gotowa w kwadrans czasem odrabiane dłużej, nie przypala się cebula, zioła. Sami decydujemy czy będzie kwadratowa, czy okrągła, na cienkim czy na grubym spodzie. Można nałożyć podwójny ser, albo szparagi i wszystko pięknie się upiecze i nic się nie przypiecze za mocno. Prawdziwa pizza prosto z patelni.
PIZZA Z PATELNI moja ulubiona pizza, nie trzeba uruchamiać piekarnika, nie trzeba długo czekać bo pizza jest gotowa w kwadrans czasem odrabiane dłużej, nie przypala się cebula, zioła. Sami decydujemy czy będzie kwadratowa, czy okrągła, na cienkim czy na grubym spodzie. Można nałożyć podwójny ser, albo szparagi i wszystko pięknie się upiecze i nic się nie przypiecze za mocno. Prawdziwa pizza prosto z patelni.

Po 15 minutach ser powinien się stopić, składniki na pizzy "wtopić" w ser. Patelnię ściągamy z ognia a pizze kładziemy na talerz. Za mocno przypieczony ser z boków pizzy zostanie na papierze, łatwo odejdzie od pizzy.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Pizzę można posypać rukolą, inną zieleniną, albo serem owczym, albo polać sosem pomidorowym.
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Boki pizzy nie są spieczone, ani spalone, jak często się zdarza kiedy pizzę pieczemy w piecu.
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA







PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA

Pizza na kalafiorze, jak ją nazywam to szybka w przygotowaniu, prosta pizza. Nie trzeba tutaj nic wyrabiać, wałkować, czekać aż urośnie albo i nie, drożdże nie muszą pracować bo ich nie ma. Od nas zależy grubość kalafiorowego spodu i co na niego nałożymy. A więc zaczynamy warzywną kulinarną przygodę a la kalafioros.

PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA  Pizza na kalafiorze, jak ją nazywam to szybka w przygotowaniu, prosta pizza. Nie trzeba tutaj nic wyrabiać, wałkować, czekać aż urośnie albo i nie, drożdże nie muszą pracować bo ich nie ma. Od nas zależy grubość kalafiorowego spodu i co na niego nałożymy. A więc zaczynamy warzywną kulinarną przygodę a la kalafioros.

Składniki na kalafiorowy spód:
- 1 kalafior albo 1/2 dużego kalafiora;
- 2 białka;
- 1 mozzarella bez laktozy tj.150 g;
- solidna szczypta suchych ziół, które lubimy;
- szczypta soli;
- troszkę oleju do posmarowania papieru do pieczenia. 

Składniki na pizze (przykładowe):
- kawałek żółtego sera bez laktozy;
- kawałek mozzarelli  bez laktozy;
- kilka pomidorów;
- solidna łyżka sosu pomidorowego, ketchupu do posmarowania spodu pizzy; 
- zielenina do posypania, którą akurat mamy. Może być to roszponka, rukola, mix zieleniny. 

PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA  Pizza na kalafiorze, jak ją nazywam to szybka w przygotowaniu, prosta pizza. Nie trzeba tutaj nic wyrabiać, wałkować, czekać aż urośnie albo i nie, drożdże nie muszą pracować bo ich nie ma. Od nas zależy grubość kalafiorowego spodu i co na niego nałożymy. A więc zaczynamy warzywną kulinarną przygodę a la kalafioros.

Kalafior musi być biały, jak śnieg - tak mówiła moja Babcia. Biały kalafior bez cętek, kropeczek. Ma być biały i schowany w zielone, zdrowe liście.

PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA  Pizza na kalafiorze, jak ją nazywam to szybka w przygotowaniu, prosta pizza. Nie trzeba tutaj nic wyrabiać, wałkować, czekać aż urośnie albo i nie, drożdże nie muszą pracować bo ich nie ma. Od nas zależy grubość kalafiorowego spodu i co na niego nałożymy. A więc zaczynamy warzywną kulinarną przygodę a la kalafioros.

Kalafiora obieramy ze wszelkich liści. Myjemy dokładnie.

PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA  Pizza na kalafiorze, jak ją nazywam to szybka w przygotowaniu, prosta pizza. Nie trzeba tutaj nic wyrabiać, wałkować, czekać aż urośnie albo i nie, drożdże nie muszą pracować bo ich nie ma. Od nas zależy grubość kalafiorowego spodu i co na niego nałożymy. A więc zaczynamy warzywną kulinarną przygodę a la kalafioros.

Kalafiora trzemy na grubych oczkach - ale tylko różyczki bez głąba. Głąb jest cierpki w smaku.

PIZZA NA SPODZIE Z KALAFIORA  Pizza na kalafiorze, jak ją nazywam to szybka w przygotowaniu, prosta pizza. Nie trzeba tutaj nic wyrabiać, wałkować, czekać aż urośnie albo i nie, drożdże nie muszą pracować bo ich nie ma. Od nas zależy grubość kalafiorowego spodu i co na niego nałożymy. A więc zaczynamy warzywną kulinarną przygodę a la kalafioros.

Starte różyczki kalafiora przypominają sypką, mokrą mąkę. Trzeba tą mąkę osuszyć. Bierzemy patelnię i stawiamy ją na gazie - średni ogień. Kiedy patelnia się rozgrzeje wrzucamy na nią starte różyczki kalafiora i prażymy 8 - 10 minut. Prażymy cały czas na średnim ogniu. 
Jeśli kalafiorowa mąka nam się lekko przypiecze nic nie szkodzi. 
Po upływie 8 - 10 minut kalafiorową mąkę ściągamy z ognia i studzimy.


Kiedy kalafiorowa mąka się praży my ścieramy na grubych oczkach mozzarelle. 


Ostudzoną mąkę kalafiorową mieszamy ze startą mozzarellą.  


Następnie dodajemy białka, sól, ulubione zioła i wszystko mieszamy. Zacznie nam powstawać kulka ciasta.

Papier do pieczenie rozkładamy na blachę do pieczenia. Na papier dajemy kilka kropli oleju, aby ciasto po upieczeniu było łatwo zdjąć. 


Z ciasta palcami tworzymy spód pizzy. Od naszej wyobraźni zależy grubość, kształt ciasta. Ważne, aby ciasto było w miarę równe z każdej strony inaczej się przypiecze mocniej z jednej strony - tak, jak u mnie.


Spód pizzy wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C grzanie góra - dół, środkowa półka w piekarniku. Spód pieczemy 20 minut.


Kiedy nasz spód się piecze my przygotowujemy wszystkie składniki, które chcemy położyć na pizze. Czyli kroimy pomidory, ser itd. Przygotowujemy sos pomidorowy. Myjemy zieleninę.

Po 20 minutach pieczenia wyciągamy spód pizzy z pieca, ale nie wyłączamy piekarnika. W piekarniku zwiększamy temperaturę na 220 stopni C grzanie góra - dół. 

Na gorący spód pizzy kładziemy sos pomidorowy i rozcieramy go po całym spodzie, kładziemy pomidory, ser i inne składniki, które chcemy mieć na pizzy. 


Pizzę ponownie umieszczamy w piekarniku na 5 - 10 minut, środkowa półka, temperatura pieczenia 220 stopni C. 
Temperaturę trzeba zwiększyć, aby ser szybko się rozpuścił, a pomidory nie spowodowały, że nasz spód kalafiorowy zrobi się miękki. 


Pizzę wyciągamy z pieca, przekładamy na talerz. Następnie pizzę posypujemy zieleniną.


Rady:
1. jeśli podczas prażenie mąki z kalafiora po 10 minutach dalej leci z niej para a mąka kalafiorowa nie zacznie sama się łączyć na patelni i tworzyć małych grudek to trzeba prażyć ją do takiego momentu, aż zaczną podczas mieszania te grudki się tworzyć. Kalafior czasem ma więcej wody i czas prażenia jest wówczas wydłużony.
2. zawsze warto papier do pieczenia polać kilkoma kroplami oleju. Jeśli tego nie zrobimy pizza sama odejdzie od papieru dopiero po całkowitym wystygnięciu.
3. jeśli chcemy dać dużo pomidora na pizzę warto najpierw na spód pizzy położyć żółty ser a następnie pomidory i znów ser. Mamy wówczas gwarancję, że nasz spód pizzy nie zamoknie.
4. do ciasta na spód nie dodaję pieprzu, ale można ciasto na spód posypać ziołami, solą i pieprzem.
5. jeśli zależy nam na tym, aby spód pizzy nie dominował smakiem i aby kalafior był nie wyczuwalny to do ciasta trzemy na grubych oczkach nie 1 a nie 2 mozzarelle. Mozzarella nie tylko mocno zwiąże ciasto, ale i złagodzi smak kalafiora.
6. Białka możemy zastąpić 2 łyżkami mąki z ciecierzycy.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY




 

PIZZA Z GRUSZKĄ, SERAMI, GRANATEM I ORZECHAMI 

W starym domu cały weekend i poniedziałek jadło się pizzę...w sobotę, bo dzień pizzy, w niedziele, bo zostało ciasto z niedzieli i w poniedziałek, bo zostały składniki i trzeba było dorobić ciasta...a więc ciasto jeszcze się mrozi a póki co maraton pod znaku pizzy ogłaszam za zakończony...a moim zwycięzcą jest pizza z gruszka, granatem i orzechami....bo jest przepyszna i na cienkim cieście i na grubym...po prostu trzeba jej spróbować...i nikt nie pozna, że jest bez glutenu i bez laktozy.

PIZZA Z GRUSZKĄ, SERAMI, GRANATEM I ORZECHAMI   W starym domu cały weekend i poniedziałek jadło się pizzę...w sobotę, bo dzień pizzy, w niedziele, bo zostało ciasto z niedzieli i w poniedziałek, bo zostały składniki i trzeba było dorobić ciasta...a więc ciasto jeszcze się mrozi a póki co maraton pod znaku pizzy ogłaszam za zakończony...a moim zwycięzcą jest pizza z gruszka, granatem i orzechami....bo jest przepyszna i na cienkim cieście i na grubym...po prostu trzeba jej spróbować...i nikt nie pozna, że jest bez glutenu i bez laktozy.

Składniki na ciasto na dwa spody:
- 300 g mąki mix B Schar;
- 12 ml oleju;
- 200 ml letniej wody tj.około 50stopniC;
- 7-9 g suchych drożdży.

Składniki na pizzy:
- 1 gruszka;
- 1 mozzarella bez laktozy;
- kawałek sera koziego;
- 1 czerwona cebula;
- 1 mały granat;
- garść orzechów, które jeść możemy i akurat mamy;
- opcjonalnie rukola, zielona pietruszka, roszpunka do delikatnego posypania.

🍐Pizzę można przygotować na bazie jednego sera. 

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA: PIZZA BEZGLUTENOWA

Wszystkie składniki na pizzę bardzo dokładnie mieszamy. Ciasto musi odchodzić od rąk i samoistnie musi tworzyć się kulka z ciasta. Gotowe ciasto zawijamy w czystą ściereczkę i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wałkujemy, jeśli ciasto przywiera lekko należy je posypać mąką. Lekko ponieważ nadmiar mąki przy posypaniu może powodować, że ciasto będzie twarde.
Jeśli chcemy ładne brzegi pizzy możemy je zrobić widelcem.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY: PIZZA BEZGLUTENOWA

Gruszki myjemy, tniemy na talarki. Cebulę tniemy w krążki. Ser rękami dzielimy na mniejsze kawałki. Granat obieramy. Orzechy dzielimy na mniejsze kawałki.
Na spód pizzy układamy: cebulę,gruszkę. Cebulę kładziemy pod gruszkę, aby się nie spaliła. Następnie pizze posypujemy: serem, orzechami, granatem.
Pizzę wkładamy na pieca na 15 minut w temperaturze 240StopniC.  

🍀Pizzę przed pieczeniem nie posypujemy zieleniną czy ziołami ponieważ się spalą i będą niesmaczne.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA: PIZZA BEZGLUTENOWA
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA: PIZZA BEZ GLUTENU





PIZZA MARGHERITA ZE SZPINAKIEM I KOZIM SEREM Z MĄKI MIX B

Pizza potrzebuje glutenu podobnie, jak pomidorów i ziół. Długi czas próbowałam zrobić dobra pizzę na mąkach i ich mieszankach bezglutenowych. Aż wreszcie pojawiła się mąką, z której pizza wychodzi wyśmienita a może nawet i lepsza niż ze zwykłej mąki. Pizza na MixB jest puszysta, lekko chrupiąca, składniki z niej nie spadają...jest idealna. 

Poniższy przepis sprawdziłam wraz z ósemką blogerów w Hali Gwardia w Warszawie...pachniało... smakowało wszystkim...łącznie z kamerzystami. Zaś nieoceniony Pan Jasiek Kuroń swym profesjonalnym okiem...sprawdzał...doradzał...oceniał...a moją wyróżnił :) 

Zaczynamy...italiano pizze free glutenosss :)  

PIZZA MARGHERITA ZE SZPINAKIEM I KOZIM SEREM Z MĄKI MIX B  Pizza potrzebuje glutenu podobnie, jak pomidorów i ziół. Długi czas próbowałam zrobić dobra pizzę na mąkach i ich mieszankach bezglutenowych. Aż wreszcie pojawiła się mąką, z której pizza wychodzi wyśmienita a może nawet i lepsza niż ze zwykłej mąki. Pizza na MixB jest puszysta, lekko chrupiąca, składniki z niej nie spadają...jest idealna.    Poniższy przepis sprawdziłam wraz z ósemką blogerów w Hali Gwardia w Warszawie...pachniało... smakowało wszystkim...łącznie z kamerzystami. Zaś nieoceniony Pan Jasiek Kuroń swym profesjonalnym okiem...sprawdzał...doradzał...oceniał...a moją wyróżnił :)    Zaczynamy...italiano pizze free glutenosss :)

Składniki na ciasto na 3 pizze wielkości płaskich talerzy:
- 400 g MixB Schar;
- 8g suchych drożdży bezglutenowych;
- 40 ml oliwy;
- 400 ml ciepłej wody;

Sos pomidorowy:
zmiksowane pomidory. Można wrzucić do pomidorów także ulubione zioła i zmiksować.
Jeśli nie masz pomidorów do ketchupu wrzuć zioła i gotowe.

Dodatki:
- garść świeżego szpinaku;
- kawałek wędzonego koziego sera.


Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i rękami wyrabiamy. Wyrabiamy do tego momentu, aż ciasto nie będzie lepić się do dłoni i będzie ładnie odchodzić od miski. 
Wyrabiamy aż stworzymy ładną samodzielną kulkę. 

W MixB przeważa mąka ryżowa więc ciasto trzeba powoli, cierpliwie wyrabiać. Robimy to rękami bo drożdże lubią ciepło dłoni zaś mają uczulenie na metalowe łyżki i inne takie nowości. 

Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

PIZZA MARGHERITA ZE SZPINAKIEM I KOZIM SEREM Z MĄKI MIX B  Pizza potrzebuje glutenu podobnie, jak pomidorów i ziół. Długi czas próbowałam zrobić dobra pizzę na mąkach i ich mieszankach bezglutenowych. Aż wreszcie pojawiła się mąką, z której pizza wychodzi wyśmienita a może nawet i lepsza niż ze zwykłej mąki. Pizza na MixB jest puszysta, lekko chrupiąca, składniki z niej nie spadają...jest idealna.    Poniższy przepis sprawdziłam wraz z ósemką blogerów w Hali Gwardia w Warszawie...pachniało... smakowało wszystkim...łącznie z kamerzystami. Zaś nieoceniony Pan Jasiek Kuroń swym profesjonalnym okiem...sprawdzał...doradzał...oceniał...a moją wyróżnił :)    Zaczynamy...italiano pizze free glutenosss :)

Z naszej kulki robimy trzy mniejsze kuleczki i każdą  z nich wałkiem albo rękami wałkujemy na blaszce. Formujemy pizze dowolnych kształtów z rantem albo bez...okrągłą albo kwadratową.

PIZZA MARGHERITA ZE SZPINAKIEM I KOZIM SEREM Z MĄKI MIX B  Pizza potrzebuje glutenu podobnie, jak pomidorów i ziół. Długi czas próbowałam zrobić dobra pizzę na mąkach i ich mieszankach bezglutenowych. Aż wreszcie pojawiła się mąką, z której pizza wychodzi wyśmienita a może nawet i lepsza niż ze zwykłej mąki. Pizza na MixB jest puszysta, lekko chrupiąca, składniki z niej nie spadają...jest idealna.    Poniższy przepis sprawdziłam wraz z ósemką blogerów w Hali Gwardia w Warszawie...pachniało... smakowało wszystkim...łącznie z kamerzystami. Zaś nieoceniony Pan Jasiek Kuroń swym profesjonalnym okiem...sprawdzał...doradzał...oceniał...a moją wyróżnił :)    Zaczynamy...italiano pizze free glutenosss :)

Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. 

PIZZA KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Na sos pomidorowy kładziemy liście szpinaku. 

PIZZA - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Na pizzę ścieramy na grubych oczkach ser kozi, albo inny ser, który mamy, tak aby w zakrył szpinak.
Pizzy nie posypujemy ziołami, ani zieleniną ponieważ się spalą podczas pieczenia. 

PIZZA - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Pieczemy 15minut w piekarniku nagrzanym na 240 stopni C.
Po wyciągnięciu z pieca posypujemy ziołami, smarujemy dodatkowo sosem pomidorowym.

PIZZA - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
PIZZA - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY




PIZZA NA MĄCE GRYCZANEJ 

Mąka gryczana jest mąką bazową, aby zmniejszyć jej gorycz można pomieszać ją z mąkami średnioziarnistymi czyli z mąką orzechową, kokosową czy też migdałową. Mąki średnioziarniste są ciężkie, ale fajnie komponują się z mąką gryczaną. A nasza pizza dzięki temu łączeniu będzie miała delikatny, przyjemny smak. 

PIZZA - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Ciasto pizzy na bazie mąki gryczanej ma lekko gorzkawy posmak. Kiedy do mąki gryczanej dodamy mąkę orzechową czy też mąkę migdałową przełamiemy smak mąki gryczanej.

Składniki na 4 porcje ciasta:
- 50 dag mąki gryczanej (40 dag maki gryczanej plus 10 dag mąki orzechowej, migdałowej, kokosowej)
- 1 łyżeczka drożdży suchych bez glutenu (jeśli takich nie mamy 3 dag drożdży rozmieszanych w pół szklanki wody)
- 2 łyżki oliwy z oliwek 
- 1 łyżeczka soli
- 260 ml wody tj. troszkę więcej niż szklanka wody.


Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie - jeśli nie używamy suchych drożdży.

2. Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wszystko mieszamy łyżką  drewnianą stopniowo dolewając wodę. Ciasto mieszamy łyżką ponieważ do rąk zbyt mocno się ono lepi. Kiedy ciasto jest dokładnie wyrobione odstawiamy je do ciepłego miejsca na godzinę - do wyrośnięcia. 

3. Blachę do pizzy wysmarujemy olejem. Ciasto dzielimy na cztery mniejsze kuleczki. Jedną z nich wylepiamy blaszkę. Następnie dodajemy dodatki. 
Pamiętajmy o tym, aby na wierzch pizzy nie kłaść rukoli ponieważ spali się ona w trakcie pieczenia. 


Ciasto do pizzy bez glutenu można mrozić - może leżakować ono w zamrażalniku do tygodnia.

Ser do pizzy: Do pizzy polecam ser bawoli albo delikatny ser owczy zamiast krowiego - jeśli ktoś nie toleruje laktozy. 

PIZZA - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY






PIZZA Z MĄKI FIRMY Schar

PIZZA - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Pizze przygotowuje zgodnie z przepisem wyżej umieszczonym na pizze z mąki gryczanej, ale zamiast mąki gryczanej używam specjalnej mąki do pizzy i bułeczek firmy Schar.

Ciasto na bazie tej mąki jest bardzo delikatne i kruche dlatego też pizze piecze się dosłownie 3 minuty i należy ją wyciągnąć z pieca. 

PIZZA - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY