Strony

Pizza bez glutenu

 Na tej stronie:
- ciasto na pizze;
- ciasto na pizzę na bazie gotowej mąki Schar.



PIZZA BEZGLUTENOWA


Ciasto pizzy na bazie mąki gryczanej ma lekko gorzkawy posmak. Kiedy do mąki gryczanej dodamy mąkę orzechową bez glutenu przełamiemy smak mąki gryczanej.
Mąkę gryczaną można pół na pół wymieszać z mąką orzechową. Tą proporcję można także zmniejszyć - w zależności od gustu.
Ciasto można przygotować także z mąki ryżowej jest najbardziej zbliżone smakiem do tradycyjnej pizzy na bazie mąki z glutenem. 


Składniki na 4 porcje ciasta:
- 50 dag mąki gryczanej (30dag maki gryczanej plus 20dag mąki orzechowej lub 20 dag mąki gryczanej plus 30dag mąki orzechowej).
- 1 łyżeczka drożdży suchych bez glutenu (jeśli takich nie mamy 3 dag drożdży rozmieszanych w pół szklanki wody)
- 2 łyżki oliwy z oliwek 
- 1 łyżeczka soli
- 260 ml wody tj. troszkę więcej niż szklanka wody.


Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie - jeśli nie używamy suchych drożdży.

2. Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, dodajemy drożdże/rozpuszczone drożdże, sól, oliwę. Wszystko mieszamy łyżką stopniowo dolewając wodę. Ciasto mieszamy łyżką ponieważ do rąk zbyt mocno się ono lepi. Kiedy ciasto jest dokładnie wyrobione odstawiamy je do ciepłego miejsca na godzinę - do wyrośnięcia. 

3. Blachę do pizzy wysmarujemy olejem. Ciasto dzielimy na cztery mniejsze kuleczki. Jedną z nich wylepiamy blaszkę. Następnie dodajemy dodatki. 


Ciasto do pizzy bez glutenu można mrozić - może leżakować ono w zamrażalniku do tygodnia.
Ser do pizzy: Do pizzy polecam ser bawoli albo delikatny ser owczy zamiast krowiego - jeśli ktoś nie toleruje laktozy. 

PIZZA BEZGLUTENOWA






PIZZA Z MĄKI FIRMY Schar


Pizze przygotowuje zgodnie z przepisem do góry (powyższym przepisem) - ale zamiast mąki gryczanej/mieszanki mąk używam specjalnej mąki do pizzy i bułeczek firmy Schar.

Ciasto na bazie tej mąki jest bardzo delikatne i kruche dlatego też pizze piecze się dosłownie 3 minuty i wyciąga z pieca. 

PIZZA BEZGLUTENOWA




 

 

 




2 komentarze:

  1. Uwielbiam pizze, jednak niedawno po tym jak poszedłem na testy na nietolerancje pokarmowe w Lublinie, okazało się, że muszę zrezygnować z mojego ulubionego dania. Okazuje się, że jednak nie do końca. Super pomysł z tym zmieszaniem mąki bo faktycznie na samej gryczanej ma gorzkawy posmak. Bardzo pomocny przepis, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)ciesze się,że pomogłam. Dla mnie to też był dramat, kiedy dowiedziałam się, że nie mogę jeść glutenu...i pizzy.

      Usuń