Strony

Pizza bez glutenu

 Na tej stronie:
- pizza z mąki Schar Mix B ze szpinakiem i kozim serem;
- ciasto na pizze z mąki gryczanej;
- ciasto na pizzę na bazie gotowej mąki Schar.


PIZZA MARGHERITA ZE SZPINAKIEM I KOZIM SEREM Z MĄKI MIX B

Pizza potrzebuje glutenu podobnie, jak pomidorów i ziół. Długi czas próbowałam zrobić dobra pizzę na mąkach i ich mieszankach bezglutenowych. Aż wreszcie pojawiła się mąką, z której pizza wychodzi wyśmienita a może nawet i lepsza niż ze zwykłej mąki. Pizza na MixB jest puszysta, lekko chrupiąca, składniki z niej nie spadają...jest idealna. 

Poniższy przepis sprawdziłam wraz z ósemką blogerów w Hali Gwardia w Warszawie...pachniało... smakowało wszystkim...łącznie z kamerzystami. Zaś nieoceniony Pan Jasiek Kuroń swym profesjonalnym okiem...sprawdzał...doradzał...oceniał...a moją wyróżnił :) 

Zaczynamy...italiano pizze free glutenosss :)  

PIZZA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY PIZZA

Składniki na ciasto na 3 pizze wielkości płaskich talerzy:
- 400 g MixB Schar;
- 8g suchych drożdży bezglutenowych;
- 40 ml oliwy;
- 400 ml ciepłej wody;

Sos pomidorowy:
zmiksowane pomidory. Można wrzucić do pomidorów także ulubione zioła i zmiksować.
Jeśli nie masz pomidorów do ketchupu wrzuć zioła i gotowe.

Dodatki:
- garść świeżego szpinaku;
- kawałek wędzonego koziego sera.


Mąka schar Mix b

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i rękami wyrabiamy. Wyrabiamy do tego momentu, aż ciasto nie będzie lepić się do dłoni i będzie ładnie odchodzić od miski. 
Wyrabiamy aż stworzymy ładną samodzielną kulkę. 

W MixB przeważa mąka ryżowa więc ciasto trzeba powoli, cierpliwie wyrabiać. Robimy to rękami bo drożdże lubią ciepło dłoni zaś mają uczulenie na metalowe łyżki i inne takie nowości. 

Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

PIZZA MĄKA SCHÄR

Z naszej kulki robimy trzy mniejsze kuleczki i każdą  z nich wałkiem albo rękami wałkujemy na blaszce. Formujemy pizze dowolnych kształtów z rantem albo bez...okrągłą albo kwadratową.

Pizza ze szpinakiem


Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. 


Na sos pomidorowy kładziemy liście szpinaku. 


Na pizzę ścieramy na grubych oczkach ser kozi.


Pieczemy 15minut w piekarniku nagrzanym na 240stopni C.
Po wyciągnięciu z pieca posypujemy ziołami, smarujemy dodatkowo sosem pomidorowym.

Pizza bez glutenu i bez laktozy




PIZZA NA MĄCE GRYCZANEJ 

PIZZA BEZGLUTENOWA

Ciasto pizzy na bazie mąki gryczanej ma lekko gorzkawy posmak. Kiedy do mąki gryczanej dodamy mąkę orzechową bez glutenu przełamiemy smak mąki gryczanej.
Mąkę gryczaną można pół na pół wymieszać z mąką orzechową. Tą proporcję można także zmniejszyć - w zależności od gustu.
Ciasto można przygotować także z mąki ryżowej jest najbardziej zbliżone smakiem do tradycyjnej pizzy na bazie mąki z glutenem. 


Składniki na 4 porcje ciasta:
- 50 dag mąki gryczanej (30dag maki gryczanej plus 20dag mąki orzechowej lub 20 dag mąki gryczanej plus 30dag mąki orzechowej).
- 1 łyżeczka drożdży suchych bez glutenu (jeśli takich nie mamy 3 dag drożdży rozmieszanych w pół szklanki wody)
- 2 łyżki oliwy z oliwek 
- 1 łyżeczka soli
- 260 ml wody tj. troszkę więcej niż szklanka wody.


Przygotowanie:
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie - jeśli nie używamy suchych drożdży.

2. Do miski wsypujemy mąkę gryczaną, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wszystko mieszamy łyżką  drewnianą stopniowo dolewając wodę. Ciasto mieszamy łyżką ponieważ do rąk zbyt mocno się ono lepi. Kiedy ciasto jest dokładnie wyrobione odstawiamy je do ciepłego miejsca na godzinę - do wyrośnięcia. 

3. Blachę do pizzy wysmarujemy olejem. Ciasto dzielimy na cztery mniejsze kuleczki. Jedną z nich wylepiamy blaszkę. Następnie dodajemy dodatki. 
Pamiętajmy o tym, aby na wierzch pizzy nie kłaść rukoli ponieważ spali się ona w trakcie pieczenia. 


Ciasto do pizzy bez glutenu można mrozić - może leżakować ono w zamrażalniku do tygodnia.

Ser do pizzy: Do pizzy polecam ser bawoli albo delikatny ser owczy zamiast krowiego - jeśli ktoś nie toleruje laktozy. 

PIZZA BEZGLUTENOWA






PIZZA Z MĄKI FIRMY Schar


Pizze przygotowuje zgodnie z przepisem do góry (powyższym przepisem) - ale zamiast mąki gryczanej/mieszanki mąk używam specjalnej mąki do pizzy i bułeczek firmy Schar.

Ciasto na bazie tej mąki jest bardzo delikatne i kruche dlatego też pizze piecze się dosłownie 3 minuty i wyciąga z pieca. 

PIZZA BEZGLUTENOWA




 

 

 




2 komentarze:

  1. Uwielbiam pizze, jednak niedawno po tym jak poszedłem na testy na nietolerancje pokarmowe w Lublinie, okazało się, że muszę zrezygnować z mojego ulubionego dania. Okazuje się, że jednak nie do końca. Super pomysł z tym zmieszaniem mąki bo faktycznie na samej gryczanej ma gorzkawy posmak. Bardzo pomocny przepis, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)ciesze się,że pomogłam. Dla mnie to też był dramat, kiedy dowiedziałam się, że nie mogę jeść glutenu...i pizzy.

      Usuń