Pomidory

Na tej stronie:
- nadziewane pomidorowe krażki;
- wytrawne ciach z pomidorami i musztardą;
- pomidorowe risotto królestwo smaku;
- pomidory zapiekane w serze;
- pomidor z fetą, miętą i czarnuszką; 
- pomidorowe bułeczki; 
- sałatka pomidorowo - cebulowa do słoików;
- konfitura pomidorowa z kwiatami lawendy;
- galaretka pomidorowa z ziołami;
- pomidorowa okrasa;
- konfitura pomidorowa;
- marynowane pomidorki koktajlowe;
- gazpacho andaluzyjskie.
 
 

NADZIEWANE POMIDOROWE KRĄŻKI

prosto z patelnie. Pachną oliwa, pomidorami i prostą, dobrą, domową kuchnią. Podaje je na patelni z bagietką i herbatą czarną z domieszką mięty. I ciepłe śniadanie czy kolacja gotowa. 
Składniki na patelnie o średnicy 26 cm:
- 1 duży pomidor;
- 2 jajka;
- 1 łyżka mąki ryżowej;
- garść szczypiorku;
- szczypta soli i pieprzu do smaku;
- chlust oliwy z oliwek, oleju do smażenia.

Pomidory kroimy na plastry około 1 - 1,5 cm i nożem/ łyżeczką/kieliszkiem wycinamy środek.
Patelnie ustawiamy na mały ogień, wlewamy chlust oliwy i delikatnie kładziemy nasze pomidorowe krążki.
Środek, który został z pomidorów drobniutko kroimy.
Szczypiorek drobniutko kroimy i wrzucamy do miseczki.
Do miseczki dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz i solidnie mieszamy.
Następnie łyżką wlewamy masę do każdego plastra pomidora i smażymy cały czas na małym ogniu.
Kiedy nasze nadzienie się zetnie obracamy krążki na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę i gotowe.



WYTRAWNE CIACHA Z POMIDORAMI I MUSZTARDĄ

to takie małe pyszne ciacha...najlepsze na ciepło, albo od razu wyciągnięte z piekarnika. To połączenie ciasta francuskiego, musztardy francuskiej i pomidorów. Pomidory świetnie się zapiekają, ale nie tworzą "wody" w cieście. Ciasto daje mięciutką poduszkę dla nich, a w środku jest mega aromatyczna musztarda...no i ten zapach, kiedy się pieką, jakbyśmy przenieśli się na chwil kilka do piekarni.
Składniki na 16 - 17 sztuk:
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego bez glutenu;
- 4 pomidory (ok.0,5 kg);
- musztarda francuska, albo inna, którą lubimy;
- olej albo oliwa z oliwek do skropienia;
- nasze ulubione zioła do posypania, albo pieprz, albo sól do posypania. 
Pomidory kroimy w okrągłe plastry około 0,5 cm.
Rozmrożone ciasto francuskie rozkładamy na płasko i foremką/szklanką wycinamy kółka. Wycinamy tak duże, aby można było na nie położyć plaster pomidora.  
Kółka ciasta nakłuwamy widelcem
Następnie smarujemy musztardą - u mnie różne musztardy. 
Następni kładziemy plaster pomidora i prawie gotowe. 
Teraz przekładamy nasze ciacha na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami, albo solą, albo niczym i do piekarnika.
Pieczemy 20 - 25 minut w temperaturze 200 stopni C, grzanie góra - dół. I gotowe. Ciepłe od razu podajemy.



 POMIDOROWE RISOTTO KRÓLESTWO SMAKU

czyli najbardziej aromatyczne risotto, jakie zrobiłam w starym domu. A wszystko za sprawą świeżych pomidorów, suszonych pomidorów i sporej ilości oliwy z oliwek. Do tego ryż i trochę bazylii i jest pysznie i na ciepło i na zimno i po odgrzaniu na drugi dzień. 
Składniki :
- 400 g ryż do risotto;
- 280 g słoik suszonych pomidorów;
- 4 pomidory;
- 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek;
- opcjonalnie listki świeżej bazylii albo troszkę świeżo zmielonego pieprzu do posypani.

Ryż wrzucamy do garnka, wlewamy wodę. Gotujemy do miękkości. Następnie zmniejszamy ogień do najmniejszego wrzucamy pokrojone w kostkę suszone pomidory i świeże pomidory. Wlewamy olej pozostały ze słoika z suszonymi pomidorami i oliwę z oliwek. wszystko delikatnie mieszamy. I gotowe. 
Przed podaniem posypujemy listkami świeżej bazylii albo świeżo zmielonym pieprzem.



POMIDORY ZAPIEKANE W SERZE 

smakują obłędnie, jakbyśmy na kilka chwil przenieśli się do słonecznych Włoch. Podaje z ziemniakami i surówką na obiad albo z pajdą chleba na kolację. Pyszności, a do tego łatwe w przygotowaniu.
Składniki na naczynie żaroodporne 26 ×26 cm:
- 3-4 gałązki pomidorków koktajlowych albo 3 - 4 duże pomidory;
- solidny chlust oliwy z oliwek;
- kawałek żółtego sera bez laktozy do starcia na grubych oczkach;
- opcjonalnie bazylia, koperek do posypania.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, większe pomidory kroimy w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Następnie polewamy oliwą z oliwek i na koniec posypujemy serem startym na grubych oczkach.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C, grzanie góra- dół. I gotowe. Wyciągamy,  posypujemy zieleniną i od razu podajemy na stół.



 POMIDOR Z FETĄ, MIĘTĄ I CZARNUSZKĄ

czyli aromatyczna mięta i czarnuszka w połączeniu ze słoną fetą i mięsistym pomidorem. A wszystko polane olejem lnianym i posypane płatkami jadalnych kwiatów. Pychotka. 
Składniki na 1 pomidor:
- 1 pomidor;
- kawałek sera feta bez laktozy;
- kilka listków świeżej mięty;
- troszkę czarnuszki do posypania;
- szczypta pieprzu do posypania;
- na przykład olej, oliwa z oliwek, olej lniany do polania;
- opcjonalnie kilka płatków jadalnych kwiatków.
 
Pomidor dokładnie myjemy lekko ciepłą wodą. Następnie nacinamy go ostrożnie, jakby nie do końca nożem. Następnie między plastry pomidora wkładamy pokruszoną fetę. Całość polewamy olejem i posypujemy listkami mięty, płatkami kwiatów i czarnuszką. I gotowe.


POMIDOROWE BUŁECZKI 

bułeczki przygotowane z ziemniaczanego ciasta i mocno pomidorowego nadzienia z odrobiną cebuli.  Pychotka. Najlepsze na ciepło. Posypane oliwkami, albo serem.
Składnik na 7 - 8 dużych bułeczek:
- ok. 3 szklanek ugotowanych, zimnych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków (szklanka ma 250 ml).
- 3 łyżki mąki kukurydzianej;
- 3 łyżki mąki ryżowej plus garść do oprószenia stolnicy;
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 3 łyżki mleka bez laktozy albo mleka sojowego;
- 2 jajka;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- 40 ml oleju;
- 1 łyżka maggi;
- szczypta soli;
- papier do pieczenia.
Składniki na nadzienie:
- 1 pomidor;
- 3 - 4 suszone pomidory;
- 1 łyżka ketchupu albo koncentratu pomidorowego;
- 1 cebula dowolnego koloru.  
Składniki do posypania:
- na przykład oliwki, żółty ser bez laktozy (u mnie Tylżycki), natka pietruszki. Ketchup też może się przydać. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Zaczynamy od ciasta na bułeczki. 
Do miski wrzucamy przeciśnięte przez praskę ziemniaki i wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Najlepiej łyżką.
Po 5 minutach mieszania powinna powstać jednolita kula ciasta. 
Jeśli ciasto się "rozsypuje" dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej, ona powinna zlepić ciasto. 
Kulę z ciastem odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 225 stopni grzanie góra - dół bez termoobiegu.
 
I zabieramy się za pomidorowe nadzienie. 
Pomidory, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do rondelka i smażymy 3 - 5 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę mieszamy. Odstawiamy na bok.  
 
Zabieramy się za bułeczki. 
Stolnicę posypujemy mąką ryżową, wykładamy ciasto. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej części tworzymy kulę, a następnie tworzymy w niej "dołek". Jeśli kula ciasta pęka posypujemy ją mąką ryżową i na nowo zaczynamy ją tworzyć. 
Następnie do "dołka" wkładamy nasze pomidorowe nadzienie, może być ciepłe. 
Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, można posłużyć się tu drewnianą łopatką... i do pieca na 30 - 35 minut, aż bułeczki będą rumiane. 
Jeśli chcemy bułeczki posypać serem to po 30 minutach pieczenia otwieramy piekarnik i posypujemy bułeczki serem...i pieczemy jeszcze 5 minut, aż ser się rozpuści. Bułeczki z serem będą bardziej przypieczone po boczkach. 

 


SAŁATKA POMIDOROWO - CEBULOWA DO SŁOIKÓW

z ostatnich tego lata pomidorów. Do sałatki można dodać odrobinę ziół, albo sporo pieprzu jeśli lubimy. Można dorzucić kawałek papryki, aby zaopatrzyć smak pomidorów. Albo duuuużo cebuli. Można zakręcić kawałek lata w słoiku i odkręcić go zimą, albo jeszcze tego samego dnia. 
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Składniki na 5 dużych słoików:
- 1 kg pomidorów,
- 1 kg białej cebuli,
- garść ziół, które mamy i lubimy,
- 5 łyżek oleju;
Składniki na marynatę: 
- 150 ml octu 10 %,
- 2 łyżki soli;
- 5 łyżek cukru;
- kilka listków laurowych;
- kilka ziarenek pieprzu;
- kilka ziarenek ziela angielskiego;
- 1, 5 litra wody.

Zaczynamy od marynaty ponieważ musi ona przestygnąć zanim ją wlejemy do słoików. 
Do średniej wielkości garnka wlewamy: wodę, ocet i wsypujemy wszystkie pozostałe składniki marynaty. Gotujemy na maleńkim gazie, aż cukier się nie rozpuści. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. 
Pomidory myjemy i ostrym nożem kroimy na dość grube plastry. 
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy na dość grube plastry.
W słoiku układamy na przemian pomidory i cebulę. Od nas zależy ile w słoiku będzie warstw pomidorów a ile cebuli i jak szerokie one będą. Następnie nasze warstwy zalewamy przestudzoną zalewą. Do każdego słoika wlewamy 1 łyżkę oleju i słoik zamykamy. 
Sałatka gotowa jest do spożycia po 1 - 2 godzinach. Świetnie przechowuje się w lodówce do 5 dni.
 
Jeśli chcemy słoiki otworzyć zimą, należy je pasteryzować dobry kwadrans.
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA





KONFITURA POMIDOROWA Z KWIATAMI LAWENDY

niezwykła konfitura...pełna intensywnych aromatów i smaków, a przy tym szybka i prosta w przygotowaniu.
Ta konfitura zawsze przypomina mi lato...i dmuchawce...lato przemija...w kuchni pachnie pomidorami i niezwykłym zapachem lawendy...ale za chwilę znów zakwitnie lawendowe pole a pomidory będą uginały się na drewnianych tyczkach....lato...dmuchawce...wiatr...i ten zapach...konfitur...nieziemski.
KONFITURA POMIDOROWA Z KWIATAMI LAWENDY...  niezwykła konfitura...pełna intensywnych aromatów i smaków...a przy tym szybka i prosta w przygotowaniu. Ta konfitura zawsze przypomina mi lato...i dmuchawce...lato przemija...w kuchni pachnie pomidorami i niezwykłym zapachem lawendy...ale za chwilę znów zakwitnie lawendowe pole a pomidory będą uginały się na drewnianych tyczkach....lato...dmuchawce...wiatr...i ten zapach...konfitur...nieziemski...
Składniki:
- 1kg pomidorów: czerwonych, zielonych, żółtych. 1kg takich pomidorów, jakie akurat mamy.
- 0.5 kg cukru żelującego;
- 6 - 8 łodyżek lawendy;
- 1 limonka lub pół cytryny.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Pomidory myjemy, kroimy w kostkę i usuwamy z ich nasady szypułkę. Pomidory wrzucamy do garnka. Wsypujemy do pomidorów cukier, mieszamy. Pomidory z cukrem odstawiamy na godzinę, aby cukier się rozpuścił.
Łodyżki lawendy myjemy, osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem i obrywamy z niej kwiatki.
Limonkę lub cytrynę myjemy w gorącej wodzie. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok.

Do pomidorów wrzucamy kwiatki lawendy, skórkę liminki i sok. Garnek stawiamy na średnim ogniu. Naszą mieszankę doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż pomidory będą miały gęstą konsystencje.

Wyparzone i suche słoiki wypełniamy konfiturą i natychmiast zamykamy.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZYKUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY


GALARETKA POMIDOROWA Z ZIOŁAMI

ta galaretka robi się sama w tak zwanym między czasie. Mimo, że wygląda, jakby trzeba było przy niej siedzieć dzień i noc całą.
GALARETKA POMMIDOROWA
Składniki:
- 4 pomidory;
- 3 galaretki przezroczyste o smaku winogronowym, albo 1 paczka żelatyny;
- 2 gałązki bazylii, 1 gałązka oregano, 1 łodyga od selera. Świetnie się tu sprawdzi także tymianek czy inne świeże zioła, które mamy i lubimy. 
 
Galaretka przezroczysta o winogronowym smaku fajnie podkreśli smak pomidorów i nada im aromatyczny smak. Jeśli nie mamy takiej galaretki świetnie się także sprawdzi żelatyna. Ważna, aby była to żelatyna, którą w znamy i już używaliśmy, aby wiedzieć w jaki sposób się ona zachowuje i tężeje. Każdy producent żelatyny podaje proporcje żelatyny na 1 litr wywaru.
GALARETKA POMIDOROWA GALARETKA POMIDOROWA Z ZIOŁAMI  pyszna do kanapek...  do obiadu...do mięs...  jako dodatek do sałatek...  ...a może, jako zaskoczenie gości przy stole  Galaretka pomidorowa robi się sama w tak zwanym między czasie.
Pomidory myjemy i kroimy na dowolne kawałki. Pomidory wrzucamy do garnka i wlewamy nieco wody, aby było pokryte dno garnka na nie więcej niż 1cm.
Do garnka wrzucamy zioła - w ilości dla nas odpowiedniej. Ja wrzucam 2 gałązki bazylii, gałązkę oregano i dwie gałązki liści selera na 1kg pomidorów. 
Garnek wstawiamy na średni ogień i czekamy, aż pomidory puszczą sok i zacznie pachnieć w kuchni ziołami. Zazwyczaj taki proces trwa około 15 - 20 minut. Zazwyczaj ponieważ zależy to od gatunku pomidorów.
Kiedy nasze pomidory już się "ugotowały" i skórka pomidorów jest mięciutka. Całą naszą pomidorowa masę wrzucamy na sito/ a jak nie mamy sita to na gazę....i wyciskamy co się da.
Przecier/ sok pomidorowy wlewamy do garnka i lekko podgrzewamy. Podgrzewamy, ale nie gotujemy.
Następnie wrzucamy galaretki albo żelatynę. 
 
Wrzucamy galaretki, mieszamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewamy do dowolnych naczyń i po wystygnięciu wkładamy do lodówki. 
ALBO
Wrzucamy żelatynę wg proporcji na opakowaniu. Ja wrzucam 4 łyżeczki na 1litr wywaru pomidorowego - ale każdy producent żelatyny ma nieco inne proporcje. 
Żelatynę dobrze mieszamy i lekko naszą masę pomidorowo - żelatynową podgrzewamy....podgrzewamy, ale nie gotujemy. 
Nasza pomidorowa galaretka gotowa. Teraz wystarczy wlać ją do dowolnych naczyń i włożyć do lodówki, kiedy ostygnie. 
 


 

POMIDOROWA OKRASA 

mam ją zawsze w lodówce. Dodaję do pyz, ziemniaków, do mięsa i do kanapek też. Praktycznie używam ją do wszystkiego szczególnie, kiedy chłody za oknem. Pomidorowa okrasa fajnie podkreśla smak wielu potrwa a przy tym dodaje aromatu i powoduje, że nasze dania czy kanapki pachną latem.
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Składniki:
- słoik suszonych pomidorów w całości;
- garść natki zielonej pietruszki.

Suszone pomidory wyciągamy ze słoika i bardzo drobniutko kroimy. Pokrojone pomidory wrzucamy z powrotem do słoika. 
Zieloną pietruszkę myjemy, odstawiamy na papierowy ręcznik do wyschnięcia. Suchą natkę drobniutko kroimy. Wrzucamy do słoika z pokrojonymi pomidorami. Delikatnie mieszamy całość.I gotowe. 

Okrasa świetnie się przechowuje do tygodnia czasu w lodówce.
kuchnia bez glutenu bez laktozy



KONFITURA POMIDOROWA

to najpyszniejsza konfitura na świecie🦋pachnie latem🌞smakuje słodko i delikatnie i mało kto orientuje się, że je konfiturę pomidorową. Kolor ma obłędny....a ten zapach...cudny jest....tego trzeba po prostu spróbować.
KONFITURA POMIDOROWA  to najpyszniejsza konfitura na świecie🦋pachnie latem🌞smakuje słodko i delikatnie i mało kto orientuje się, że je konfiturę pomidorową. Kolor ma obłędny, a ten zapach cudny jest tego trzeba po prostu spróbować🍅🌞

Składniki:
- 1 kg pomidorów. Nadają się wszystkie odmiany od czerwonych po czarne. Można mieszać pomidorki koktajlowe z malinowymi itd.;
- 1 laska cynamonu;
- 2 gwiazdki anyżu;
- 2 łyżki cukru.

Pomidory myjemy i tniemy na mniejsze dowolne kawałki. Pokrojone pomidory wrzucamy do garnka. Do garnka wrzucamy: cukier, cynamon, anyż. Garnek wstawiamy na średni gaz i gotujemy dobrą godzinę, aż wyparuje woda z pomidorów. Następnie wyciągamy cynamon i anyż i nasze pomidory dokładnie miksujemy. Po czym ponownie wstawiamy na średni gaz, ciągle mieszamy aż do momentu kiedy nasza konfitura zacznie bulgotać i robić się gęsta.
Gorąca konfiturę wlewamy do suchych słoików, zakręcony i układamy do góry dnem.

Konfitura jest świetna nawet po roku czasu.

KONFITURA POMIDOROWA  to najpyszniejsza konfitura na świecie🦋pachnie latem🌞smakuje słodko i delikatnie i mało kto orientuje się, że je konfiturę pomidorową. Kolor ma obłędny, a ten zapach cudny jest, tego trzeba po prostu spróbować🍅🌞







POMIDORKI KOKTAJLOWE MARYNOWANE W OLIWIE Z ZIOŁAMI 

pachną latem, kończącymi się wakacjami...ziołami. Zaś zimą stworzą słońce na stole...a oliwa pozwoli przygotować pyszne sałatki...koniec lata pachnie pomidorowo i kolorowo.
OMIDORKI KOKTAJLOWE MARYNOWANE W OLIWIE Z ZIOŁAMI   pachną latem, kończącymi się wakacjami...ziołami. Zaś zimą stworzą słońce na stole...a oliwa pozwoli przygotować pyszne sałatki...koniec lata pachnie pomidorowo i kolorowo.
Składniki:
- 1 kg pomidorków koktajlowych różnego koloru;
- 1 litr oliwy z oliwek;
- zioła, które akurat mamy.. Ja dodaję lubczyk, koperek, majeranek. Albo tymianek, bazylię, oregano. Tworzymy własne kompozycje i bawimy się smakiem. 

Pomidorki i zioła myjemy i czekamy, aż wyschną. Na dnie słoiczka kładziemy odrobinę ziół, następnie układamy pomidorki. W szczeliny między pomidorkami wkładamy zioła. Następnie całość zalewamy oliwą z oliwek. Zamykamy słoik tak, aby żaden pomidorem nie wystawiał i aby wszystkie były zalane oliwą. 
Słoik wkładamy do lodówki...mogą tam stać do 6 miesięcy. Oliwa świetnie konserwuje nasze pomidorki. 

OMIDORKI KOKTAJLOWE MARYNOWANE W OLIWIE Z ZIOŁAMI   pachną latem, kończącymi się wakacjami...ziołami. Zaś zimą stworzą słońce na stole...a oliwa pozwoli przygotować pyszne sałatki...koniec lata pachnie pomidorowo i kolorowo.






GAZPACHO ANDALUZYJSKIE

mocno pomidorowe, bez chleba, bez gotowania. Gazpacho to subtelna zupa, która świetnie się sprawdza na upalne dni. Ja przygotowuję ją w ogromnej misce, która stoi dumnie na najwyższej półce w lodówce przez dzień...czasem dwa. Potem rozlewam ją w malutkie miseczki i podaję do obiadu. W Andaluzji przygotowuje się gazpacho w miskach i podaje w szklankach do whisky.
GAZPACHO ANDALUZYJSKIE  mocno pomidorowe, bez chleba, bez gotowania. Gazpacho to subtelna zupa, która świetnie się sprawdza na upalne dni. Ja przygotowuję ją w ogromnej misce, która stoi dumnie na najwyższej półce w lodówce przez dzień...czasem dwa. Potem rozlewam ją w malutkie miseczki i podaję do obiadu. W Andaluzji przygotowuje się gazpacho w miskach i podaje w szklankach do whisky.

Składniki:
- 1 kg pomidorów malinowych;
- 1 papryka - kolor dowolny;
- 1 ogórek;
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 3 łyżki oliwy;
- 3 łyżki octu z czerwonego wina;
- sól do smaku. 

GAZPACHO ANDALUZYJSKIE  mocno pomidorowe, bez chleba, bez gotowania. Gazpacho to subtelna zupa, która świetnie się sprawdza na upalne dni. Ja przygotowuję ją w ogromnej misce, która stoi dumnie na najwyższej półce w lodówce przez dzień...czasem dwa. Potem rozlewam ją w malutkie miseczki i podaję do obiadu. W Andaluzji przygotowuje się gazpacho w miskach i podaje w szklankach do whisky.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski, w której można blendować/ miksować. 
Paprykę, ogórka, cebulę, ząbek czosnku obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski z pomidorami. Do miski wlewamy: oliwę, ocet i dodajemy odrobinę soli.
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na jednolitą masę.  Następnie wkładamy do lodówki na dobrą godzinę....i gotowe.
GAZPACHO ANDALUZYJSKIE BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA