Mięso

Na tej stronie:
- warzywne mielone bez mąki bez bułki tartej;
- domowy gyros;
- schab pieczony w rosole z warzywami;
- żeberka pieczone w coca - coli i ketchupie; 
- polędwiczki z pieca zawijane w boczku z warzywami;
- pieczeń kolorowa;
- terrina z kurczaka;
- schabowy a la KFC;
- tradycyjny schabowy. 


WARZYWNE MIELONE bez mąki bez bułki tartej

czyli szybkie kotlety z piekarnika. Fajne na obiad na ciepło i do chleba na zimno.
Składniki na 8 kotletów:
- 1 kg dowolnego mięsa mielonego;
- 1 papryka dowolnego koloru;
- 1 cebula dowolnego koloru;
- 2 jajka;
- garść natki pietruszki;
- solidna szczypta soli i pieprzu.
Paprykę kroimy w kosteczkę. 
Cebule kroimy w kosteczkę.
Natkę pietruszki drobniutko kroimy.
Do miski wrzucamy wszystkie składniki. 
Mieszamy i formujemy kotlety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie patykiem, rączką drewnianej łyżki w każdym kotlecie robimy poziome wgłębienia/rowki.
I do piekarnika na 20 - 30 minut 180 stopni C termoobieg. I gotowe. Kotlety prosto z pieca podajemy na stół.



DOMOWY GYROS

prosty w przygotowaniu, soczysty, domowy. Przygotujemy go praktycznie z każdego mięsa. 
DOMOWY GYROS BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na 2 sztuki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka albo 2 małe polędwiczki;
- przyprawa gyros do posypania;
- 1 duża cebula albo 2 małe;
- solidne dwa chlusty oleju do zamarynowania;
- patyczki drewniane.
Mięso myjemy pod zimną wodą. Jeśli są błonki to je ściągamy. 
Mięso umieszczamy w zamykanym naczyniu wlewamy olej, aby pokrył mięso. Wsypujemy odrobinę przyprawy. Naczynie zamykamy i delikatnie nim potrząsamy, aby przyprawa się dobrze połączyła z olejem i mięsem. Otwieramy sprawdzamy...dolewamy oleju jeśli trzeba, dorzucamy przyprawy jeśli trzeba. 
Naczynie zamykamy i odstawiamy na noc do lodówki. 
Następnie mięso wyciągamy i kroimy na dowolne kawałki. 
Cebule dużą przecinamy poziomo, aby stworzyła nam fundament do gyrosa.
W cebule wbijamy patyczki, ale tak, aby ostra ich cześć wystawała. Następnie nabijamy kawałki mięsa. Na samym końcu umieszczamy drugą połówkę cebuli.
Jeśli używamy dwóch małych cebulek - nacinamy ich podstawy odpowiednio, aby można było mięso wygodnie postawić albo oprzeć na naczyniu.
Mięso wstawiamy do piekarnika na stojąco.
Albo mięso kładziemy oparty o naczynie żaroodporne, aby ściekał do niego tłuszcz. 
 
Po włożeniu mięsa do piekarnika włączamy piekarnik na 180 stopni grzanie góra - dół, bez termoobiegu, aby mięsko nie było suche i pieczemy około 75 - 80 minut od momentu włączenia piekarnika. 
Jeśli robimy gyros z karkówki pieczemy 80 - 90 minut od momentu nagrzania się piekarnika. 
Po upieczeniu gyros wyciągamy, zostawiamy na chwilkę, aby mięso odpoczęło i kroimy na dowolne kawałki i w dowolny sposób. I gotowe. 



SCHAB PIECZONY W ROSOLE 

z warzywami, a do tego zamarynowany w musztardzie. Prościej i pysznie już się nie da. Podajemy do obiadu z upieczonymi warzywami i kluseczkami albo ziemniakami. Wkładamy w buły z warzywami. Mega soczysty, aromatyczny na te chłody za oknem najlepszy. Domowe najlepsze.
Składniki:
- 1 kg schabu;
- rosół do zalania schabu w naczyniu. U mnie 1 szklanka rosołu;
- pokrokone dowolnie warzywa z rosołu. U mnie marchewka, seler, pietruszka. 
- 2 - 3 łyżki musztardy bez glutenu;
- 2 - 3 łyżki oleju. 
Schabik myjemy pod zimną wodą. Następnie w misce mieszamy musztardę i olej i nasz schab solidnie nacieramy marynatą. Zostawiamy w chłodnym miejscu na 1 - 2 godzin, aby mięso przeszło marynatą.
Następnie do naczynia żaroodpornego wlewamy rosół, wkładamy nasz schab i pokrojone warzywa. Schab smarujemy z wierzchu pozostałą w misce marynatą.  
Następnie nasze naczynie zamykamy, albo przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C termoobieg. I gotowe. 


 


ŻEBERKA PIECZONE W COCA - COLI I KETCHUPIE  

po prostu palce lizać. Żeberka są wyjątkowo soczyste. Słodko - pikantne w smaku. Kosteczki same odchodzą. Z frytkami i surówką z kapusty tworzą doskonałe trio niczym z amerykańskich filmów. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki:
- 1 kg żeberek z kością lub bez. Mogą być trójkąty o ile da się je pokroić w paski;
- 1 szklanka coca - coli;
- 1 szklanka ketchupu pikantnego bez glutenu;
- worek do pieczenia.

Szklanka moja ma 250 ml.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Żeberka myjemy zimną wodą, kroimy na paski. 
Do miski wlewamy colę i ketchup - mieszamy. Następnym wrzucamy żeberka - delikatnie mieszamy. Miskę przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin/całą noc.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Następnie worek do pieczenia otwieramy i wlewamy całą zawartość miski czyli żeberka i całą marynatę. Worek zamykamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego, albo na blachę.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C grzanie góra - dół przez 50 minut.
Następnie worek przecinamy i pieczemy jeszcze 20 - 30 minut od czasu do czasu polewając marynatą. Wyciągamy z piekarnika i gotowe.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY


 
 

POLĘDWICZKI Z PIECA ZAWIJANE W BOCZKU 

Z WARZYWAMI 

troszkę "wymieszałam" kuchnię gruzińską z żydowską, przyprawiłam świeżo zmieloną solą, okrasiłam uśmiechem i wyszło danie jednogarnkowe, które przygotowuje się w dwóch garnkach. Danie znakomite na zimowe obiady. Zaś zapach sporej ilości ziół wymieszany z  pieczonym selerem i mięsiwem pamięta się, jak i smak jeszcze długo długo.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZA

Składniki:
- 1 polędwiczka;
- kilka plastrów boczku bez glutenu;
- 3 ziemniaki,
- 1 pietruszkę, 
- 1 seler, 
- 1 por.
- 1 puszka białej fasoli;
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę;
- 2 łyżki musztardy francuskiej;
- 1/2 cytryny;
- chlust oleju do polania;
- łyżeczka ziarenek kolendry;
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu;
- kilka ziarenek czarnego pieprzu;
- 1 liść laurowy;
- szczypta imbiru w proszku;
- 1 łyżka płynnego miodu;
 - koperek do posypania po upieczeniu.

Soli w tym przepisie brak. Boczek jest wystarczający słony, poza tym aromaty przypraw świetnie zastępują smak soli. Jeśli jednak ktoś musi bo się udusi warto zadbać, aby była to sól  świeżo zmielona.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZA

Polędwiczkę delikatnie opłukujemy w zimnej wodzie, ostrym nożem tniemy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek zawijamy w plaster boczku. Można zawinąć w dwa plastry jeśli zależy nam na uzyskaniu mocnego smaku mięsa.
Seler, por, pietruszkę - poza ziemniakami - obieramy i tniemy na dowolne kawałki.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZA

Do naczynia żaroodpornego wrzucamy fasolę z puszki, pokrojoną: seler, por, pietruszkę. Następnie na warzywa układamy zawinięte w boczek polędwiczki. 
Dodajemy musztardę, miód i przyprawy czyli pieprz, kolendrę, imbir, liść laurowy. Całość polewamy obficie olejem. 
Następnie naczynie żaroodporne zamykamy. Jeśli nie mamy akurat zamykanego naczynia można użyć folii aluminiowej i przykryć naczynie. 
Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika - środkowa półka - 180 stopni C termoobieg na około 1 godzinę. 

Kiedy nasze polędwiczki z warzywami się pieką. Obieramy ziemniaki i gotujemy w całości z sokiem z połówki cytryny. Gotujemy około 10-15 minut, aż będą al dente...czyli już nie surowe, ale jeszcze nie miękkie. Ziemniaki odcedzamy, studzimy i kroimy na grubszą kostkę. 
Następnie otwieramy piekarnik, otwieramy naczynie z warzywami i polędwiczkami i wrzucamy pokrojone ziemniaki. I pieczemy dalej.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZA
Nasze polędwiczki podajemy prosto z pieca na stół. Przed podaniem warto posypać danie świeżym koperkiem.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZA


 


PIECZEŃ KOLOROWA

Pieczeń z mięsa mielonego, sera, marchewki, cebuli, odrobiny czerstwego pieczywa bezglutenowego i sporej dawki ketchupu. Czyli na dobrą sprawę można zrobić coś fajnego i pysznego z tego, co zazwyczaj mamy w lodówce. Pieczeń kolorowa świetnie sprawdzi się na ciepło, na zimno, do obiadu, w środek kanapki. Ketchup tworzy fajną "pierzynkę" dzięki czemu pieczeń nie jest sucha nawet przez trzy dni, o ile dotrwa do tego czasu. Na zdrowie.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZA
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZA
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZA
 
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego;
- 1 marchewka;
- 1 cebula;
- 1 szklanka zimnego mleka roślinnego albo bez laktozy tj. 250 ml;
- 270 g sera żółtego bez laktozy;
- 1 czerstwa bułka albo kawałek czerstwego pieczywa;
- 1 białko;
- sól i pieprz do smaku;
- 1 łyżka ketchupu;
- 1 łyżeczka dowolnej musztardy;
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego.

Mięso mielone dowolne. Można tutaj mieszać dowolnie. Można zrobić z mielonej wołowiny, albo pomieszać wołowinę z innym mięsem. Można zrobić z mielonego królika. Korzystamy z tego co mamy.
Mleko może być każde roślinne, nawet waniliowe roślinne. Może być także mleko bez laktozy.
Ser żółty każdy się nada. Ja używam sera Tylżyckiego bez laktozy - 2 opakowania.
Białko ma tylko pomóc ściąć masę, można je pominąć.
Możemy dodać także inne składniki na przykłąd: koperek, bazylię, pestki dyni, paprykę. To już wszystko zależy od nas.


Do miski wkładamy czerstwą bułkę albo kawałek czerstwego pieczywa i zalewamy szklanką zimnego mleka. Odstawiamy na bok.


Następnie trzemy marchewkę na grubych oczkach. Ser kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę.


Pieczywo powinno już zmięknąć pod wpływem mleka. Wrzucamy do pieczywa z mlekiem startą marchewkę, pokrojony ser, pokrojoną cebulę i wszystko mieszamy.


Następnie wrzucamy zmielone mięso i białko wszystko dokładnie mieszamy. Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem.


Następnie naszą masę przekładamy do keksówki. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni C bez termoobiegu, grzanie góra - dół.


Kiedy nasz piekarnik się nagrzewa my przygotowujemy ketchupowy sos do polania.


Do miseczki wrzucamy ketchup, cukier trzcinowy, musztardę - mieszamy bardzo dokładnie. Sosem polewamy pieczeń.


Kiedy nasz piekarnik już się nagrzał wkładamy pieczeń i pieczemy 60 minut. Po tym czasie uruchamiany termoobieg i pieczemy jeszcze 10 minut.
Pieczeń wyciągamy z piekarnika i można od razu podawać ją na stół.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZA
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZA
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA





TERRINA Z KURCZAKA 

albo z królika i kurczaka...a może z polędwiczek, albo schabu. Terrina to rodzaj pasztetu pieczonego w kąpieli wodnej. W starym domu terrinę pieczemy z różnych rodzajów mięs w dwóch a czasem i trzech foremkach, bo terrina świetnie się sprawdza, jako danie główne z kaszą czy ziemniakami. Doskonale smakuje na kanapce. A co niektórzy mieszkańcy starego domu późną nocą skradają się po nią do lodówki....i mają nocną pyszną przystawkę.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZA

Składniki:
- 1, 5 kg mięsa bez kości. Mięso może być dowolne. Może być to sam kurczak, same polędwiczki. Może być to sam królik. Mięso można mieszać a zatem mogą być polędwiczka i schab....nasza wyobraźnia może tutaj się wykazać.
- 0,5 kg pieczarek albo innych grzybów;
- pęczek zieleniny. Może być to koperek, pietruszka, może być kolendra z pietruszką. Inwencja należy do nas. 
- 100 ml śmietany bez laktozy;
- 4 łyżeczki żelatyny;
- 1 płaska łyżeczka cukru;
- 1 płaska łyżeczka soli;
- 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu;
- masło bez laktozy do posmarowania foremki.

Do terriny można dodać także czarnuszkę, zioła, które lubimy czy majeranek.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZA

Mięso płuczemy w zimnej wodzie. Mięso kroimy na maleńkie kwadraty około 1 cm. 
Grzyby płuczemy pod zimną wodą, bardzo krótko, aby nie wchłonęły wody. Grzyby kroimy, jak najdrobniej się da w kosteczkę. 
Zieleninę płuczemy i drobniutko kroimy. 
Do miski wkładamy pokrojone drobniutko mięso, grzyby, zieleninę. Wszystko mieszamy. Dodajemy śmietanę, żelatynę, cukier, sól, pieprz...i mieszamy, aż stworzy się jednolita, gęsta masa.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZA

Keksówki smarujemy masłem. Do keksówek wkładamy masę. Wierz keksówek przykrywamy folią aluminiową.

TERRINA Z KURCZAKA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Keksówki wkładamy do większego naczynia wypełnionego wodą. Woda winna być na wysokości 2/3 foremki po umieszczeniu keksówek.
 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZA

Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni C i pieczemy terrinę 90 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia ściągamy aluminiową folię, aby zarumienił się wierzch terriny.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZA

Terrinę pozostawiamy do ostudzenia. Dzięki czemu stworzy się fajna galaretka po jej bokach.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZA

Terrinę przechowujemy w lodówce. Można ją przechowywać do 5 dni.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZA
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZA
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY






SCHABOWY a la KFC

to pyszny schabowy z panierką a la KFC...panierka jest gruba i chrupiąca. Schabowy a la KFC świetnie się sprawdza i na obiad i w kanapkach.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZA
Składniki:
-  2 grubiej ukrojone kotlety ze schabu bez kości;
- mąka ryżowa do obsypania;
- szczypta soli do posypania każdego kotleta; 
- 1 jajko rozbełtane w większej miseczce;
- 1/2 kostki smalcu do smażenia. 

SCHABOWY a la KFC  to pyszny schabowy z panierką a la KFC...panierka jest gruba i chrupiąca.   Schabowy a la KFC świetnie się sprawdza i na obiad i w kanapkach.
Mięso rozbijamy - zawsze od zewnątrz, aby nie powstawały dziury. Następnie mięso obtaczamy w jajku a następnie w mące ryżowej wymieszanej z odrobiną soli.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Suchą patelnię kładziemy na średni ogień. Wrzucamy smalec. Kiedy smalec zacznie delikatnie skwierczeć kładziemy na patelnię schabowego....i zwiększamy ogień dosłownie na chwilę. Dzięki temu powstanie chrupka skórka na kotlecie.
Schabowy smażymy, aż mąka ryżowa nie zacznie się rumienić. Proces smażenia trwa około 2 minut dłużej niż tradycyjnego schabowego.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY




 

TRADYCYJNY SCHABOWY BEZ GLUTENU, BEZ LAKTOZY

...czyli kotlety schabowe bez mąki i jajek.

  KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Aby przygotować schabowy bez glutenu trzeba przede wszystkim umiejętnie pozamieniać składniki w przepisie na tradycyjnego "schabowego". 
Zamiast mąki i bułki tartej - mąka kukurydziana wymieszana z mąką ryżową.
Zamiast jajka - siemię lniane zamoczone w odrobinie wody. 

Mięso rozbijamy - zawsze od zewnątrz. Po rozbicie mięso nacinamy z każdej strony, aby pod wpływem tłuszczu nie falowało nam na patelni. Wygląda to, jak słoneczko. 
Następnie mięso obtaczamy w mące wymieszanej z odrobiną soli i pieprzu, następnie w siemieniu lnianym następnie w mące. Tak przygotowane mięso smażymy na smalcu. 
Mięso wygląda identycznie, jak tradycyjne schabowe. 

Jeśli ktoś chce wersję bardziej fit można zamiast mąki posypać lekko mięso majerankiem.
 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY



SCHABOWA ROLADA ZE ŚLIWKAMI I GRZYBAMI

...podawana na ciepło i na zimno...
...do obiadu, jako danie..
...do chleba na śniadanie...
...do kanapki świetnie też się nada...

Składniki:
- pół kg schabu bez kości;
- 8 śliwek suszonych;
- 4 borowiki lub inne grzyby;
- łyżka musztardy;
- łyżka natki pietruszki - pokrojona nieco grubiej. 
Mięso ze schabu myjemy w zimnej wodzie, następnie nacieramy sola. Warto by było go odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce.
Następnie schab rozcinamy....jak dywan. Bez ostrego noża nie uda się tego zrobić 
Schab rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Schab nacieramy oliwa z oliwek. 

Farsz do schabu przygotowujemy wedlug własnego uznania. Mój ulubiony farsz przygotowuję z suszonych śliwek, borowików (mogą być w marynacie), zielonej pietruszki oraz z musztardy francuskiej. Dzięki musztardzie rolada schabowa jest wilgotna nawet po trzech dnia. 



Farsz kładziemy na rozbitym schabowym...i rolujemy, jak dywan dokładając farsz. 

Kiedy mięso jest całe zrolowane obwijamy je sznurkiem, nitka. Można do tego użyć specjalnych siateczek.
Schab pieczemy na maśle klarowanym na dość sporej patelni. Schab pieczemy 5-8min na dużym ogniu - z każdej strony. Następnie od 50-60 min na małym ogniu. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości rolady. Rolada winna odpocząć dobre 10min...po tym czasie jest gotowa do cięcia. 

Wzorowe kawałki otrzymamy jeśli będą one krojone ze sznurkiem/nitką i dopiero po ucięciu wyciągane.