Surówki

Na tej stronie:
- surówka z młodej kapusty, awokado i koperkiem;
- surówka z czarnej rzepy z jabłkiem i rodzynkami; 
- surówka Coleslaw z czerwonej kapusty;
- surówka z dyni, marchewki i jabłka;
- surówka z czerwonek kapusty, warzyw i białej części arbuza;  
- surówka z kalarepy i mango;
- surówka z kiszonej kapusty z ananasem i orzechami.


SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY, AWOKADO I KOPERKIEM

czyli istna bomba zdrowia w małej miseczce. Twarde awokado starte na grubych oczkach połączone z poszatkowaną młodą kapustą spowoduje, że lepiej się ona strawi, tam gdzie lubi się trawić pomału. Koperek doda smaku. Pieprz go podkręci. Sól i cukier zmiękczy całość i gotowe. Witaminy rozpuszczą się same...a my poczujemy wiosnę.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Składniki:
- 1/4 młodej kapusty;
- 1 twarde awokado;
- garść świeżego koperku do posypania;
- chlust oleju albo oliwy;
- szczypta soli, cukru, pieprzu.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Kapustę szatkujemy drobniutko. Awokado obieramy i trzemy na grubych oczkach. Koperek drobniutko kroimy. Wszystko wrzucamy do miski i dodajemy szczyptę soli, cukru i nie mieszamy. Po kwadransie do naszej miski dodajemy chlust oleju, odrobinę pieprzu i całość mieszamy. I gotowe. Surówkę podajemy najlepiej od razu.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA





SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY Z JABŁKIEM I RODZYNKAMI

Czarna rzepa świetnie radzi sobie z wirusami, bakteriami, świetnie wzmacnia naszą odporność. Można ją przygotować tak, aby nie była ostra i chętnie sięgały po nią i dzieci.  

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Składniki:
- 1 czarna rzepa;
- 1 jabłko;
- garść rodzynek;
- odrobinę naturalnego jogurtu bez laktozy albo jogurtu sojowego;
- cukier puder do smaku.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Czarną rzepę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Jabłko ścieramy na grubych oczkach. Rodzynki wrzucamy do szklanki i zalewamy wrzątkiem, po 10-15 minutach odcedzamy wodę. 
Startą rzepę, jabłko wrzucamy do miseczki, następnie wrzucamy zaparzone rodzynki. Dodajemy jogurt i odrobinę cukru pudru do smaku. Całość dokładnie mieszamy i podajemy od razu na stół. 

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA


 


SURÓWKA COLESŁAW Z CZERWONEJ KAPUSTY MOJEJ BABCI

Moja Babcia zawsze powtarza choćby cały świat zmiękczał kapustę solę, ty zawsze zmiękczaj cukrem. Kapusta dzięki temu będzie mięciutka i słodziutka. Czerwoną kapustę zetrzyj na grubych oczkach, będzie chrupiąca i delikatna. A potem możesz do niej dodać pół świata i pół ogrodu. I tak zrobiłam dodałam marchewkę, jabłko, chrzan i pół świata...i wyszła zdrowa, pyszna, kolorowa surówka.  

SURÓWKA COLESŁAW MOJEJ BABCI Z CZERWONEJ KAPUSTY   Moja Babcia zawsze powtarza choćby cały świat zmiękczał kapustę solę, ty zawsze zmiękczaj cukrem. Kapusta dzięki temu będzie mięciutka i słodziutka. Czerwoną kapustę zetrzyj na grubych oczkach, będzie chrupiąca i delikatna. A potem możesz do niej dodać pół świata i pół ogrodu. I tak zrobiłam dodałam marchewkę, jabłko, chrzan i pół świata...i wyszła zdrowa, pyszna, kolorowa surówka.

Składniki:
- 1/4 główki czerwonej kapusty;
- 1 jabłko;
- 1 mała czerwona cebula;
- 2 marchewki;
- 2 łyżki oleju;
- 3 łyżki majonezu;
- 1/2 łyżeczki chrzanu;
- 2 łyżki koperku do posypania;
- 1 łyżka cukru do posypania, aby kapusta zmiękła;
- szczypta cukru, soli, pieprzu do przyprawienia.

Jabłko nada się każde od szarej renety po delikatnego championa.
Cebula czerwona być musi.
Chrzan ma dać tylko leciutko posmak, nie warto z nim przesadzać.  
Majonez najlepiej z mango - przepis w zakładce majonezy. Może być także każdy inny, który mamy i jeść możemy.
Olej bezwonny, bezzapachowy. Albo bardzo delikatny w smaku. Fajnie smakuje tutaj olej z moreli, brzoskwini, albo ostropestu. Odradzam oliwę z oliwek zmieni ona smak całej surówki.

SURÓWKA COLESŁAW MOJEJ BABCI Z CZERWONEJ KAPUSTY   Moja Babcia zawsze powtarza choćby cały świat zmiękczał kapustę solę, ty zawsze zmiękczaj cukrem. Kapusta dzięki temu będzie mięciutka i słodziutka. Czerwoną kapustę zetrzyj na grubych oczkach, będzie chrupiąca i delikatna. A potem możesz do niej dodać pół świata i pół ogrodu. I tak zrobiłam dodałam marchewkę, jabłko, chrzan i pół świata...i wyszła zdrowa, pyszna, kolorowa surówka.

Czerwoną kapustę trzemy na grubych oczkach, albo wkładamy do maszyny z ostrzem noża w kształcie "s".
Marchewkę obieramy i trzemy na dużych oczkach.
Jabłko obieramy i trzemy na dużych oczkach. Cebulę obieramy i trzemy na dużych oczkach.


Następnie startą kapustę, marchewkę, jabłko, cebulę posypujemy cukrem i odstawiamy na 20-30 minut, aby zmiękła.

SURÓWKA COLESŁAW MOJEJ BABCI Z CZERWONEJ KAPUSTY   Moja Babcia zawsze powtarza choćby cały świat zmiękczał kapustę solę, ty zawsze zmiękczaj cukrem. Kapusta dzięki temu będzie mięciutka i słodziutka. Czerwoną kapustę zetrzyj na grubych oczkach, będzie chrupiąca i delikatna. A potem możesz do niej dodać pół świata i pół ogrodu. I tak zrobiłam dodałam marchewkę, jabłko, chrzan i pół świata...i wyszła zdrowa, pyszna, kolorowa surówka.

Następnie naszą surówkę mieszamy i dodajemy olej, majonez, chrzan i przyprawy. Posypujemy zieleniną...i gotowe.
Surówka jest świeża do 4-5 godzin. Jeśli zależy nam na tym, aby była dłużej świeża należy do niej dolać 1 łyżkę octu balsamicznego.

SURÓWKA COLESŁAW MOJEJ BABCI Z CZERWONEJ KAPUSTY   Moja Babcia zawsze powtarza choćby cały świat zmiękczał kapustę solę, ty zawsze zmiękczaj cukrem. Kapusta dzięki temu będzie mięciutka i słodziutka. Czerwoną kapustę zetrzyj na grubych oczkach, będzie chrupiąca i delikatna. A potem możesz do niej dodać pół świata i pół ogrodu. I tak zrobiłam dodałam marchewkę, jabłko, chrzan i pół świata...i wyszła zdrowa, pyszna, kolorowa surówka.
 
SURÓWKA COLESŁAW MOJEJ BABCI Z CZERWONEJ KAPUSTY   Moja Babcia zawsze powtarza choćby cały świat zmiękczał kapustę solę, ty zawsze zmiękczaj cukrem. Kapusta dzięki temu będzie mięciutka i słodziutka. Czerwoną kapustę zetrzyj na grubych oczkach, będzie chrupiąca i delikatna. A potem możesz do niej dodać pół świata i pół ogrodu. I tak zrobiłam dodałam marchewkę, jabłko, chrzan i pół świata...i wyszła zdrowa, pyszna, kolorowa surówka.



 

 

SURÓWKA Z DYNI, MARCHEWKI I JABŁKA

dopiero w ubiegłym roku odkryłam, że dynie można zrobić na surowo. Surówka  z dyni w szczególności z dyni Hokkaido wymieszana z marchewką i jabłkiem to pomarańczowe pyszności. Można dodać troszkę soku z pomarańczy i od razu na stół, albo lekko skropić oliwą, dodać odrobinę przypraw...i można cieszyć się tym pomarańczowym smakiem przez cały dzień.

SURÓWKA Z DYNI, MARCHEWKI I JABŁKA  dopiero w ubiegłym roku odkryłam, że dynie można zrobić na surowo. Surówka  z dyni w szczególności z dyni hokaido wymieszana z marchewką i jabłkiem to pomarańczowe pyszności. Można dodać troszkę soku z pomarańczy i od razu na stół, albo lekko skropić oliwą, dodać odrobinę przypraw...i można cieszyć się tym pomarańczowym jesiennym smakiem przez cały dzień.

Składniki:
- 1/2 małej dyni;
- 2 marchewki;
- 1 jabłko.
Ważne, aby składniki na surówkę były w podobnej proporcji wagowej.
Sos do surówki 1:
 - 1/2 szklanki soku pomarańczowego.
Sos do surówki 2:
- olej plus odrobinę cukru, soli i pieprzu.

Marchewkę obieramy. Dynię obieramy chyba, że to dynia Hokkaido wówczas jej skórka jest jadalna. Jabłko przecinamy na pół, nie trzeba go obierać. Marchewkę, dynię, jabłko myjemy.
Wszystkie warzywa trzemy na tarce grube oczka. Mieszamy, dodajemy sos 1 albo sos 2 i gotowe.

SURÓWKA Z DYNI, MARCHEWKI I JABŁKA  dopiero w ubiegłym roku odkryłam, że dynie można zrobić na surowo. Surówka  z dyni w szczególności z dyni hokaido wymieszana z marchewką i jabłkiem to pomarańczowe pyszności. Można dodać troszkę soku z pomarańczy i od razu na stół, albo lekko skropić oliwą, dodać odrobinę przypraw...i można cieszyć się tym pomarańczowym jesiennym smakiem przez cały dzień.

Surówka jest świeża przez 12 godzin. Świetnie się przechowuje w lodówce.
Zamiast jabłka można dodać połówkę gruszki, też smakuje super. 

SURÓWKA Z DYNI, MARCHEWKI I JABŁKA  dopiero w ubiegłym roku odkryłam, że dynie można zrobić na surowo. Surówka  z dyni w szczególności z dyni hokaido wymieszana z marchewką i jabłkiem to pomarańczowe pyszności. Można dodać troszkę soku z pomarańczy i od razu na stół, albo lekko skropić oliwą, dodać odrobinę przypraw...i można cieszyć się tym pomarańczowym jesiennym smakiem przez cały dzień.


 

 

KOLOROWA SURÓWKA Z CZERWONEK KAPUSTY, WARZYW I BIAŁEJ CZĘŚCI ARBUZA

pachnąca, kolorowa, chrupiąca surówka, na bazie warzyw, białej części arbuza i sosu przygotowanego z syropu klonowego, oliwy i octu...wystarczy pokroić, zalać sosem i gotowe...można jeść i jeść. Ta surówka nigdy się nie nudzi. 
Biała część arbuza świetnie nadaje się na dżemy, surówki i sałatki. Nie zawiera ona tyle wody, co czerwona część a daje miłe orzeźwienie naszym potrawom.
            
KOLOROWA SURÓWKA Z CZERWONEK KAPUSTY, WARZYW I BIAŁEJ CZĘŚCI ARBUZA  pachnąca, kolorowa, chrupiąca surówka, na bazie warzyw, białej części arbuza i sosu przygotowanego z syropu klonowego, oliwy i octu...wystarczy pokroić, zalać sosem i gotowe...można jeść i jeść. Ta surówka nigdy się nie nudzi.   Biała część arbuza świetnie nadaje się na dżemy, surówki i sałatki. Nie zawiera ona tyle wody, co czerwona część a daje miłe orzeźwienie naszym potrawom.

Składniki:
- połowa małej główki czerwonej kapusty;
- 2 małe marchewki;
- pęk szczypiorku;
- 1 średniej wielkości papryka;
- kawałek arbuza - potrzebna będzie tylko jego biała część;
- opcjonalnie 1 mała czerwona cebula;
- sól do posypania białej części arbuza.
Proporcje surówki można zmieniać w zależności od naszych upodobań. Ja staram się, aby każdego warzywa była podobna ilość.
Składniki na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżka syropu klonowego;
- 1 łyżka octu winnego albo jabłkowego.

Ocet jest niezbędny w sosie, bo powoduje, że nasza kapusta staje się miękka. Oliwa miesza smaki zaś syrop daje słodycz i balans między arbuzem a pozostałymi warzywami.

KOLOROWA SURÓWKA Z CZERWONEK KAPUSTY, WARZYW I BIAŁEJ CZĘŚCI ARBUZA  pachnąca, kolorowa, chrupiąca surówka, na bazie warzyw, białej części arbuza i sosu przygotowanego z syropu klonowego, oliwy i octu...wystarczy pokroić, zalać sosem i gotowe...można jeść i jeść. Ta surówka nigdy się nie nudzi.   Biała część arbuza świetnie nadaje się na dżemy, surówki i sałatki. Nie zawiera ona tyle wody, co czerwona część a daje miłe orzeźwienie naszym potrawom.

Zaczynamy od arbuza. Oddzielamy białą część arbuza od skóry i czerwonej części. Mnie często nie udaje się idealnie odkroić białą część od czerwonej, ale to nic nie szkodzi. Kawałki białej części arbuza posypujemy solą, aby arbuz puścił wodę. Zostawiamy arbuza na 10 - 15 minut.

KOLOROWA SURÓWKA Z CZERWONEK KAPUSTY, WARZYW I BIAŁEJ CZĘŚCI ARBUZA  pachnąca, kolorowa, chrupiąca surówka, na bazie warzyw, białej części arbuza i sosu przygotowanego z syropu klonowego, oliwy i octu...wystarczy pokroić, zalać sosem i gotowe...można jeść i jeść. Ta surówka nigdy się nie nudzi.   Biała część arbuza świetnie nadaje się na dżemy, surówki i sałatki. Nie zawiera ona tyle wody, co czerwona część a daje miłe orzeźwienie naszym potrawom.

W tym czasie przygotowujemy sos. Do słoika wlewamy wszystkie składniki, słoik zamykamy i energicznie nie potrząsamy, aby wszystkie składniki sosu dobrze się połączyły.
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Kiedy nasze warzywa są gotowe, arbuza opłukujemy z soli i kroimy na dowolne kawałki. Pokrojonego arbuza mieszamy z warzywami. Całość polewamy sosem i gotowe.  

KOLOROWA SURÓWKA Z CZERWONEK KAPUSTY, WARZYW I BIAŁEJ CZĘŚCI ARBUZA  pachnąca, kolorowa, chrupiąca surówka, na bazie warzyw, białej części arbuza i sosu przygotowanego z syropu klonowego, oliwy i octu...wystarczy pokroić, zalać sosem i gotowe...można jeść i jeść. Ta surówka nigdy się nie nudzi.   Biała część arbuza świetnie nadaje się na dżemy, surówki i sałatki. Nie zawiera ona tyle wody, co czerwona część a daje miłe orzeźwienie naszym potrawom.
KOLOROWA SURÓWKA Z CZERWONEK KAPUSTY, WARZYW I BIAŁEJ CZĘŚCI ARBUZA  pachnąca, kolorowa, chrupiąca surówka, na bazie warzyw, białej części arbuza i sosu przygotowanego z syropu klonowego, oliwy i octu...wystarczy pokroić, zalać sosem i gotowe...można jeść i jeść. Ta surówka nigdy się nie nudzi.   Biała część arbuza świetnie nadaje się na dżemy, surówki i sałatki. Nie zawiera ona tyle wody, co czerwona część a daje miłe orzeźwienie naszym potrawom.




 

SURÓWKA Z KALAREPY I MANGO

Kalarepa była dla mnie zawsze  za twarda, za nijaka i nadawała się tylko do zupy. Zmieniło się to kiedy ją połączyłam ze słodkim mango i posypałam cukrem pudrem wymieszanym z domieszką oliwy. Kalarepa zrobiła się nagle słodka, chrupiąca, fajna. Można ten duet mieszać z kolendrą czy płatkami papryki, można dodać koperku. I tak zawsze wyjdzie pachnąca, pysznie i mocno kolorowa surówka.

SURÓWKA Z KALAREPY I MANGO  Kalarepa była dla mnie zawsze  za twarda, za nijaka i nadawała się tylko do zupy. Zmieniło się to kiedy ją połączyłam ze słodkim mango i posypałam cukrem pudrem wymieszanym z domieszką oliwy. Kalarepa zrobiła się nagle słodka, chrupiąca, fajna. Można ten duet mieszać z kolendrą czy płatkami papryki, można dodać koperku. I tak zawsze wyjdzie pachnącą, pysznie i mocno kolorowo.

Składniki:
- 1 kalarepa;
- 1 mango;
- 1 łyżka oliwy lub oleju;
- odrobina cukru pudru.
Można zamiast cukru użyć świeżej kolendry, albo płatków papryki.

SURÓWKA Z KALAREPY I MANGO  Kalarepa była dla mnie zawsze  za twarda, za nijaka i nadawała się tylko do zupy. Zmieniło się to kiedy ją połączyłam ze słodkim mango i posypałam cukrem pudrem wymieszanym z domieszką oliwy. Kalarepa zrobiła się nagle słodka, chrupiąca, fajna. Można ten duet mieszać z kolendrą czy płatkami papryki, można dodać koperku. I tak zawsze wyjdzie pachnącą, pysznie i mocno kolorowo.

Kalarepę i mango obieramy, myjemy, tniemy na dowolne mniejsze kawałki.
Pociętą kalarepę i mango wrzucamy do miseczki, polewamy odrobiną oliwy i doprawiamy delikatnie cukrem pudrem.

A jeśli chcemy wersję na ostro zamiast cukru pudru używamy płatków papryki, albo kolendry z odrobiną pieprzu cytrynowego, co podkreśli cytrynowy smak kolendry. 

SURÓWKA Z KALAREPY I MANGO  Kalarepa była dla mnie zawsze  za twarda, za nijaka i nadawała się tylko do zupy. Zmieniło się to kiedy ją połączyłam ze słodkim mango i posypałam cukrem pudrem wymieszanym z domieszką oliwy. Kalarepa zrobiła się nagle słodka, chrupiąca, fajna. Można ten duet mieszać z kolendrą czy płatkami papryki, można dodać koperku. I tak zawsze wyjdzie pachnącą, pysznie i mocno kolorowo.
SURÓWKA Z KALAREPY I MANGO  Kalarepa była dla mnie zawsze  za twarda, za nijaka i nadawała się tylko do zupy. Zmieniło się to kiedy ją połączyłam ze słodkim mango i posypałam cukrem pudrem wymieszanym z domieszką oliwy. Kalarepa zrobiła się nagle słodka, chrupiąca, fajna. Można ten duet mieszać z kolendrą czy płatkami papryki, można dodać koperku. I tak zawsze wyjdzie pachnącą, pysznie i mocno kolorowo.

  

 

 

SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY Z ANANASEM I ORZECHAMI  

dla jednych to surówka dla innych to sałatka. Ile talerzy tyle opinii i kubków smakowych. Według mnie to pyszna surówka, a przy tym bomba witaminowa, która stawia mnie na nogi. A to połączenie ananasa, kapusty i chrupiących orzechów z delikatnym posmakiem szczypiorku..super.

SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY Z ANANASEM I ORZECHAMI    dla jednych to surówka dla innych to sałatka. Ile talerzy tyle opinii i kubków smakowych. Według mnie to pyszna surówka,a przy tym bomba witaminowa, która stawia mnie na nogi. A to połączenie ananasa, kapusty i chrupiących orzechów z delikatnym posmakiem szczypiorku...bomba.

Składniki:
- miseczka kapusty kiszonej;
- 2 łyżki pokrojonego ananasa. Ananas może być świeży albo z puszki.
- garść orzechów do posypania. Używamy tych orzechów, które lubimy;
- szczypiorek do posypania;
- odrobina oliwy z oliwek;
- opcjonalnie 1 łyżeczka miodu;
- sól do smaku.

SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY Z ANANASEM I ORZECHAMI    dla jednych to surówka dla innych to sałatka. Ile talerzy tyle opinii i kubków smakowych. Według mnie to pyszna surówka, a przy tym bomba witaminowa, która stawia mnie na nogi. A to połączenie ananasa, kapusty i chrupiących orzechów z delikatnym posmakiem szczypiorku..super.

Kapustę kroimy nożem, aby nie była a la spaghetti. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki dowolnej wielkości. Orzechy tniemy ostrożnie nożem na mniejsze kawałki. Szczypiorek tniemy drobniutko.
Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy odrobinę oliwy, może troszkę miodu, szczyptę soli...i czekamy około 3- 5 minut, aby smaki się "przegryzły"...i  gotowe.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY