Szparagi

Dobre szparagi to te, których główki są ściśle zamknięte. Końcówki wilgotne, dlatego warto kupować je tam, gdzie są trzymane w wodzie. Pocierając szparag o szparag powinny lekko zgrzytać.
Białe szparagi zawsze obieramy obieraczką do warzyw, dlatego w mojej kuchni używam zazwyczaj zielonych szparagów.
 

Na tej stronie:
- express szparagi z piekarnika z serem;
- szparagi z grillowanym serem halloumi i sosem pomarańczowo miodowym;
- szparagi zawijane w szynce z pieca;
- zupa z białych szparagów;
- zupa z zielonych szparagów;
- grillowane szparagi zawijane w boczku.


EXPRESS SZPARAGI Z PIEKARNIKA Z SEREM 

czas przygotowania kwadrans. Smak pełen aromatów i niezapomniany. Pychota.
Składniki:
- pęk szparag dowolnego koloru;
- odrobinę sera bez laktozy. Nada się i ser typu Gouda i twardy ser typu Dziugas. Inaczej się tylko zapieką. Ser może być w plastrach, pokrojony na dowolne kawałki, albo starty na grubych oczkach;
- chlust oleju albo oliwy z oliwek do polania;
- opcjonalnie odrobinę płatków migdałów;
- szczypta soli i pieprzu do smaku.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C grzanie góra- dół.
Szparagi wrzucamy do naczynia, wlewamy chlust oleju. Szparagi nie mogą "pływać" w oleju, a jedynie dno naczynia ma być lekko natłuszczone.
Szparagi wkładamy na 5 - 8 minut do piekarnika. Następnie wyciągamy posypujemy serem, płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika na ponowne 5-8minut. I gotowe.




SZPARAGI Z GRILLOWANYM SEREM HALLOUMI I SOSEM POMARAŃCZOWO - MIODOWYM

Szparagi gotowane, wymieszane z grillowanym serem, bazylią, polane sosem miodowo - pomarańczowym. Dzięki połączeniu miodu, pomarańczy i bazylii, pieprz i sól można odłożyć na bok. Smaki same się układają i harmonizują. A całość jest po prostu pycha. Na zdrowie.
SZPARAGI Z GRILLOWANYM SEREM HALLOUMI I SOSEM POMARAŃCZOWO - MIODOWYM BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY 
Składniki na talerz ok.33 cm średnica:
- kilka zielonych szparagów - u mnie 6 sztuk;
- 1 opakowanie sera haloummi z melaka owczego albo koziego bez laktozy;
- 1 średnia pomarańcza;
- 1/2 czerwonej cebuli;
- 1 łyżka miodu;
- garść świeżej bazylii do posypania;
- opcjonalnie odrobinę pestek dyni albo migdałów do posypania.

Cebulę obieramy i tniemy na dowolne kawałki. 
Pomarańczę kroimy na pół. Z jednej połówki pomarańczy wyciskamy sok i mieszamy go z miodem. To będzie nasz sos. Sos odstawiamy na bok. Drugą połówkę pomarańczy dzielimy na mniejsze kawałki i odstawiamy na bok.
Na średni ogień ustawiamy patelnię do grillowania. Ser kroimy na dwa płaty i grillujemy z każdej strony. Kiedy nasz ser się griluje my myjemy szparagi. Następnie łamiemy końce szparagów i odstawiamy na bok - będzie z nich zupa. Końce nie nadają się do sałatki ponieważ są gorzkie i niezbyt smaczne. Następnie każdego szparaga bez zdrewniałej końcówki łamiemy na tyle części na ile się da. Zazwyczaj wychodzą 3 - 4 małe części.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
W garnku gotujemy wodę.  Kiedy woda wrze wrzucamy nasze szparagi dosłownie na 3 minuty. Wyciągamy z wrzątku i oblewamy zimną wodą, aby były pięknie zielone i chrupkie.
Ser ściągamy z patelni i kroimy na mniejsze kawałki.
Gotowe szparagi wysypujemy na talerz. Na talerz kładziemy pokrojony ser, kawałki pomarańczy, pokrojoną cebulę. Całość polewamy sosem pomarańczowo - miodowym i posypujemy listkami świeżej bazylii i pestkami dyni. I gotowe.



 

SZPARAGI ZAWIJANE W SZYNCE Z PIECA

pyszne na ciepło, pyszne na zimno, można podać do obiadu, albo włożyć w bułkę. Proste w przygotowaniu, zdrowe, pyszne. 
SZPARAGI ZAWIJANE W SZYNCE Z PIECA
SZPARAGI ZAWIJANE W SZYNCE bez GLUTENU bez LAKTOZY
Składniki:
- pęk szparag dowolnego koloru;
- tyle plastrów szynki ile szparagów;
- czarnuszka do posypania;
- chlust oleju do polania.

Szparagi myjemy. Szparag bierzemy w ręce i delikatnie jego koniec odłamujemy. Z końcówek możemy zrobić zupę - przepis poniżej.
Szparag zawijamy w szynkę. 1 szparag = 1 plaster szynki.
Szparagi układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy oliwą, posypujemy czarnuszką.
Wkładamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika 220 stopni C - środkowa półka, termoobieg.I gotowe.

Upieczone szparagi świetnie przechowują się do 24 godzin w lodówce.
SZPARAGI ZAWIJANE W SZYNCE Z PIECA
SZPARAGI ZAWIJANE W SZYNCE Z PIECA
SZPARAGI ZAWIJANE W SZYNCE Z PIECA


ZUPA Z BIAŁYCH SZPARAGÓW 

jedwabiście gładka, delikatna, przepyszna...można się w niej rozsmakować - zasmakować.
ZUPA Z BIAŁYCH SZPARAGÓW

Czas przygotowania: 30 - 45 min.
Składniki na 4-5 talerzy zupy. 

Składniki:
- pęczek białych szparagów. Czym drobniejsze szparagi tym smaczniejsze. Zazwyczaj pęczek to 500g.
- 2 łyżki masła bez laktozy albo oliwy z oliwek;
- śmietanka bez laktozy;
- szczypta soli;
- szczypta  gałki muszkatołowej;
- szczypta białego pieprzu.

Szparagi obieramy. najlepiej sprawdzi się tu obieraczka do warzyw. Następnie odcinamy końcówki i górę szparagów.
Do garnka wlewamy oliwę albo wrzucamy kawałek masła. Kiedy tłuszcz się lekko podgrzeje wrzucamy szparagi, i przyprawy. Smażymy chwilkę. Następnie zalewamy zimną wodą, tak, aby jedynie przykrywała nasze szparagi.
Gotujemy do miękkości. Następnie odstawiamy i miksujemy/blendujemy na aksamitną masę. 

ZUPA SZPARAGOWA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
PRZEPISY NA OBIAD BEZ GLUTENU I BEZ LAKTOZY







ZUPA SZPARAGOWA czyli ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW 

...lekka zupa na wiosenny obiad. Może być podana niczym żurek z ziemniakami i stanowić cały obiad...a może być tylko dodatkiem do obiadu i wówczas warto ją podać w małych miseczkach. Zupa z zielonych szparagów jest gęsta, pożywna, pyszna. Zaczynamy gotowanie :)

Czas przygotowania: 20-30 min.
Składniki na 4-5 talerzy zupy. 

ZUPA SZPARAGOWA czyli ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

Składniki:
- pęczek zielonych szparagów. Czym drobniejsze szparagi tym smaczniejsze. Zazwyczaj pęczek to 500g.
- 2 ziemniaki;
- 2 marchewki;
- 2 łyżki masła bez laktozy albo oliwy z oliwek;
- szczypta soli;
- szczypta tymianku;
- szczypta białego pieprzu.

ZUPA SZPARAGOWA czyli ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

Szparagi naginamy. Drzewiastą część wyrzucamy resztę odkładamy. Drzewiasta część szparaga ma twarde włókna, które nie są smaczne a w Naszej zupie wyglądają niczym "wąsy".
Marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze, dowolnej wielkości kawałki.
Do garnka wlewamy oliwę albo kawałek masła. Kiedy tłuszcz się lekko podgrzeje wrzucamy szparagi, ziemniaki, marchewkę i przyprawy. Smażymy chwilkę. Następnie zalewamy wodą, tak, aby jedynie przykrywała nasze warzywa.
Gotujemy do miękkości. Następnie odstawiamy i miksujemy/blendujemy na aksamitną masę. Posypujemy zieleniną.

Rada: zupa szparagowa nie potrzebuje czasu, aby się "przegryźć" można ją podawać na stół od razu po ugotowaniu.

ZUPA SZPARAGOWA czyli ZUPA KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW





GRILLOWANE SZPARAGI ZAWIJANE W BOCZKU 

GRILLOWANE SZPARAGI ZAWIJANE  W BOCZKU BEZ GLUTEN I BEZ LAKTOZA

Składniki:
- szparagi;
- boczek;
- szczypiorek.
Proporcje: na 3 szparagi - 1 plaster boczku - i 1 szczypiorek.

GRILLOWANE SZPARAGI

Szparagi myjemy. Każdego szparaga lekko "naciągamy"...aby pękł. Końcówki szparagów zostawiamy na zupę a szparagi z główkami układamy obok siebie. Następnie 3 szparagi zawijamy w jeden plaster boczku i związujemy szczypiorkiem.
Szparagi grillujemy po 2 min z każdej strony. 
Szparagi można także grillować na patelni grillowej wówczas potrzebujemy łyżkę masła albo oliwy, które kładziemy/wlewamy wraz ze szparagami. Na patelni grilujemy 2-3min z każdej strony. 

GRILLOWANE SZPARAGI BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

GRILLOWANE SZPARAGI BEZ GLUTEN I BEZ LAKTOZA