Warzywne dania na ciepło

Na tej stronie:
- warzywne chili con carne;
- letnie lekkie leczo warzywne;
- curry warzywne;
- szybki czulent jednogarnkowy;
- zapiekane warzywa sezonowe;
- pieczone ziemniaki z karmelem i suszonymi śliwkami; 
- bigos warzywny;
- chrupiące warzywa  w sosie miodowym.
 

WARZYWNE CHILI CON CARNE 

czyli zamiast mięsa cukinia, a do tego same kolorowe warzywa. Podaje z ziemniakami albo ryżem do obiadu czy też na ciepłą kolację. A jeśli zostanie coś na patelni wrzucam łyżkę ketchupu, podgrzewam i wrzucam do bułki.
Składniki na 1 patelnie:
- 1 duża cukinia albo 2 małe cukinie;
- 1 duża cebula albo 2 małe. Kolor dowolny;
- 1 papryka kolor dowolny;
- 1 - 2 marchewki;
- 1 puszka czerwonej fasoli;
- chlust oleju do smażenia. U mnie olej rzepakowy;
- spora szczypta soli do smaku;
- opcjonalnie natką pietruszki do posypania.
Patelnie stawiamy na mały ogień, wlewamy solidny chlust oleju. I zabieramy się za cebulę.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. I zabieramy się za cukinię.
Cukinia jeśli jest mała kroimy ją w kosteczkę.
Cukinia jeśli jest duża obieramy, wycinamy pestki, kroimy w kosteczkę. Cukinie wrzucamy na cebulę. Nic nie mieszamy na patelni. I zabieramy się za paprykę.
Paprykę kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Nic nie mieszamy. I zabieramy się za marchewkę.
Marchewkę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. I nie mieszamy.
Wrzucamy fasolę, natkę pietruszki. 
I smażymy około 5 - 10 minut. Dopiero po tym czasie mieszamy całość. I gotowe.



 

LETNIE LEKKIE LECZO WARZYWNE

czyli zbieramy z ogrodu warzywa, trochę ziół i do kuchni. A w kuchni kroimy, wrzucamy do rondla dodajemy trochę oleju i gotowe. 
Podaje z bułeczkami i białym lekkim winem gruszkowym. Pychota.
Składniki na rondel o średnicy 23 cm:
- 1 duża cukinia;
- 4 spore cebule;
- 6 - 7 pieczarek;
- 2 papryki;
- 6 pomidorów;
- 1 łycha koncentratu pomidorowego;
- chlust oleju;
- trochę bazyli, kopru, może tymianku do posypania albo/ i pestek dyni czy pistacji.
Cebulę kroimy. Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulę. 
Następnie na lekko podsmażoną cebulę wsypujemy pokrojone pieczarki. I przesmażamy.
Następnie wsypujemy pokrojoną cukinię i paprykę. Następnie po kwadransie wsypujemy pokrojone pomidory. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zmniejszamy ogień na malutki i gotujemy kwadrans. I gotowe. Przed podaniem posypujemy ziołami i pestkami. Na zdrowie.

CURRY WARZYWNE

W starym domu zapanowała prawdziwa zima. Na oknach mróź wymalował prawdziwe arcydzieła. Komin bucha radośnie w oczekiwaniu na bociany. Pod nogami skrzypi biel. Studnia zamarzła. A w wielkim kopcu dalej leżakują warzywa i czekają na swą kolej. Jedynie jarmuż wiecznie zielony pilnuje ogrodu i szyszek na choinkach. W takie zimowe dni warto zrobić rozgrzewające curry warzywne. Nie musicie stosować się do przepisu można je zrobić z cukinią zamiast bakłażana, batatami zamiast ziemniaków, soczewicą zamiast cieciorki...można szaleć i bawić się w kuchni niczym dzieci śnieżkami grunt, aby w brzuszkach było ciepło i miło. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki:
- 1 duża cebula - kolor dowolny;
- 4 ząbki czosnku;
- świeży imbir około 10 cm;
- 4 marchewki;
- 4 ziemniaki;
- 1 duży bakłażan;
- 1 papryka - kolor dowolny;
- 1 puszka cieciorki tj. około 300g;
- 1 puszka pomidorów bez skórki. Ja używam pokrojonych pomidorów w puszce;
- 1 puszka mleczka kokosowego; 
- 1 łyżka czerwonego curry.
- 2 łyżki sosu sojowego;
- 3 łyżki oleju.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Zaczynamy od bakłażana. Bakłażana myjemy, suszymy, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy łyżką oliwy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 250stopni C na dobre 30-40 minut. Skórka bakłażana może pękać - nie przejmujemy się tym. Czym wyższa temperatura do pieczenia bakłażana tym lepiej. Upieczony bakłażan ma skórę przypominającą włoskiego orzecha - jest pomarszczona. Upieczonego bakłażana odstawiamy do wystygnięcia. Następnie bakłażana tniemy na drobną kostkę.

Marchewkę, ziemniaki, paprykę, imbir obieramy i kroimy na drobną kostkę. 

CURRY WARZYWNE  W starym domu zapanowała prawdziwa zima. Na oknach mróź wymalował prawdziwe arcydzieła. Komin bucha radośnie w oczekiwaniu na bociany. Pod nogami skrzypi biel. Studnia zamarzła. A w wielkim kopcu dalej leżakują warzywa i czekają na swą kolej. Jedynie jarmuż wiecznie zielony pilnuje ogrodu i szyszek na choinkach. W takie zimowe dni warto zrobić rozgrzewające curry warzywne. Nie musicie stosować się do przepisu można je zrobić z cukinią zamiast bakłażana, batatami zamiast ziemniaków, soczewicą zamiast cieciorki...można szaleć i bawić się w kuchni niczym dzieci śnieżkami...grunt, aby w brzuszkach było ciepło i miło.

Na mały ogień kładziemy patelnię i czekamy, aż się nagrzeje. Na suchą patelnię wrzucamy curry...podprażamy. Po około 2 minutach wlewamy 2 łyżki oleju i dokładnie mieszamy. Zwiększamy ogień na średni. Na patelnię wrzucamy: cebulę, imbir i czosnek i jedynie lekko szklimy około 2 minuty. Następnie wrzucamy: marchewkę, ziemniaki i smażymy przez 2 minuty. Wrzucamy paprykę i smażymy dodatkowo 2 minuty. Wrzucamy bakłażana i podsmażamy przez dodatkowe 2 minuty. Wlewamy pomidory, zmniejszamy ogień na mały i gotujemy dobre 10 minut. Po 10 minutach wlewamy mleczko kokosowe i dodajemy cieciorkę, wlewamy sos sojowy i dusimy kolejne 10 minut. 

Podajemy z kolendrą, zieloną pietruszką, ryżem a może po prostu samodzielnie, jako danie główne.  
 
CURRY WARZYWNE  W starym domu zapanowała prawdziwa zima. Na oknach mróź wymalował prawdziwe arcydzieła. Komin bucha radośnie w oczekiwaniu na bociany. Pod nogami skrzypi biel. Studnia zamarzła. A w wielkim kopcu dalej leżakują warzywa i czekają na swą kolej. Jedynie jarmuż wiecznie zielony pilnuje ogrodu i szyszek na choinkach. W takie zimowe dni warto zrobić rozgrzewające curry warzywne. Nie musicie stosować się do przepisu można je zrobić z cukinią zamiast bakłażana, batatami zamiast ziemniaków, soczewicą zamiast cieciorki...można szaleć i bawić się w kuchni niczym dzieci śnieżkami...grunt, aby w brzuszkach było ciepło i miło.




 

SZYBKI CZULENT JEDNOGARNKOWY Z BIAŁĄ FASOLĄ I RYŻEM

To danie przygotowuje się szybko, ale długo można nacieszyć się jego smakiem. Powoduje bowiem, że w brzuszku robi się na długo ciepło i sycąco. A przy tym pozostaje fajny posmak warzyw i mięsa wymieszany z licznymi przyprawami. Niesamowita jest także historia tego dania. Czulent zwany także czolentem przygotowywało się kiedyś kilka godzin wcześniej przed podaniem, a z jakiego powodu sprawdźcie sami.

SZYBKI CZULENT JEDNOGARNKOWY Z BIAŁĄ FASOLĄ I RYŻEM  To danie przygotowuje się szybko, ale długo można nacieszyć się jego smakiem. Powoduje bowiem, że w brzuszku robi się na długo ciepło i sycąco. A przy tym pozostaje fajny posmak warzyw i mięsa wymieszany z licznymi przyprawami. Niesamowita jest także historia tego dania. Czulent zwany także czolentem przygotowywało się kiedyś kilka godzin wcześniej przed podaniem, a z jakiego powodu sprawdźcie sami.

Składniki dla 4- 5 osób:
- 0,5 kg wołowiny pokrojonej w kostkę;
- 1 duża cebula, pokrojone w piórka. Kolor dowolny;
- 4 ząbki czosnku w całości;
- 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę;
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę;
- 0,5 szklanki ryżu do risotto;
- 1 puszka białej fasoli;
- 1 puszka czerwonej fasoli;
- 1 puszka pomidorów krojonych;
- 1 litr bulionu warzywnego;
- 1 łyżka cukru;
- 1 łyżka papryki wędzonej;
- pół łyżeczki chili mielonego;
- sól i pieprz do smaku;
- chlust oleju do smażenia;
- natka pietruszki, koper do posypania.

Ryż można zastąpić kaszą. Świetnie się sprawdza kasza gryczana prażona. Inne kasze odradzam, robi się z nich ciapka, która pogarsza smak dania.

SZYBKI CZULENT JEDNOGARNKOWY Z BIAŁĄ FASOLĄ I RYŻEM  To danie przygotowuje się szybko, ale długo można nacieszyć się jego smakiem. Powoduje bowiem, że w brzuszku robi się na długo ciepło i sycąco. A przy tym pozostaje fajny posmak warzyw i mięsa wymieszany z licznymi przyprawami. Niesamowita jest także historia tego dania. Czulent zwany także czolentem przygotowywało się kiedyś kilka godzin wcześniej przed podaniem, a z jakiego powodu sprawdźcie sami.

Garnek kładziemy na średni ogień, wlewamy olej. Kiedy olej się rozgrzeje wrzucamy wołowinę, cebulę i czosnek. Po 3 minutach czosnek powinien się zarumienić, wyciągamy go wówczas z garnka. Czosnek ma dać tylko aromat naszemu czulentowi.

SZYBKI CZULENT JEDNOGARNKOWY Z BIAŁĄ FASOLĄ I RYŻEM  To danie przygotowuje się szybko, ale długo można nacieszyć się jego smakiem. Powoduje bowiem, że w brzuszku robi się na długo ciepło i sycąco. A przy tym pozostaje fajny posmak warzyw i mięsa wymieszany z licznymi przyprawami. Niesamowita jest także historia tego dania. Czulent zwany także czolentem przygotowywało się kiedyś kilka godzin wcześniej przed podaniem, a z jakiego powodu sprawdźcie sami.

Wołowinę z cebulą smażymy dobre 5 minut. Następnie do smażącej się cebuli z wołowiną wrzucamy ziemniaki i marchewkę - całość  smażymy 5 minut.

SZYBKI CZULENT JEDNOGARNKOWY Z BIAŁĄ FASOLĄ I RYŻEM  To danie przygotowuje się szybko, ale długo można nacieszyć się jego smakiem. Powoduje bowiem, że w brzuszku robi się na długo ciepło i sycąco. A przy tym pozostaje fajny posmak warzyw i mięsa wymieszany z licznymi przyprawami. Niesamowita jest także historia tego dania. Czulent zwany także czolentem przygotowywało się kiedyś kilka godzin wcześniej przed podaniem, a z jakiego powodu sprawdźcie sami.

Następnie wrzucamy fasole, ryż, pomidory, cukier, wszystkie przyprawy - mieszamy i wlewamy bulion warzywny. Doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. I gotowe.

SZYBKI CZULENT JEDNOGARNKOWY Z BIAŁĄ FASOLĄ I RYŻEM  To danie przygotowuje się szybko, ale długo można nacieszyć się jego smakiem. Powoduje bowiem, że w brzuszku robi się na długo ciepło i sycąco. A przy tym pozostaje fajny posmak warzyw i mięsa wymieszany z licznymi przyprawami. Niesamowita jest także historia tego dania. Czulent zwany także czolentem przygotowywało się kiedyś kilka godzin wcześniej przed podaniem, a z jakiego powodu sprawdźcie sami.

Czulent doprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką. Można to posypać pietruszką albo koperkiem. 

SZYBKI CZULENT JEDNOGARNKOWY Z BIAŁĄ FASOLĄ I RYŻEM  To danie przygotowuje się szybko, ale długo można nacieszyć się jego smakiem. Powoduje bowiem, że w brzuszku robi się na długo ciepło i sycąco. A przy tym pozostaje fajny posmak warzyw i mięsa wymieszany z licznymi przyprawami. Niesamowita jest także historia tego dania. Czulent zwany także czolentem przygotowywało się kiedyś kilka godzin wcześniej przed podaniem, a z jakiego powodu sprawdźcie sami.
Czulent świetnie smakuje na drugi dzień.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY





ZAPIEKANE WARZYWA SEZONOWE 

to pyszne, aromatyczne danie pełne witamin i minerałów. Proste w przygotowaniu warzywa z owocowym gruszkowym sosem można podać na obiad, ciepłą kolację...z ryżem, z pajdą chleba. Fajnie smakują te warzywa w bułce czy bagietce. Można dać więcej cebuli i czosnku, albo więcej pomidorów i zrobi się sos warzywno - owocowy. Wykorzystać można w tym daniu naszą wyobraźnię kulinarną i bawić się kolorami i smakami. 

ZAPIEKANE WARZYWA SEZONOWE   to pyszne, aromatyczne danie pełne witamin i minerałów. Proste w przygotowaniu warzywa z owocowym gruszkowym sosem można podać na obiad, ciepłą kolację...z ryżem, z pajdą chleba. Fajnie smakują te warzywa w bułce czy bagietce. Można dać więcej cebuli i czosnku, albo więcej pomidorów i zrobi się sos warzywno - owocowy. Wykorzystać można w tym daniu naszą wyobraźnię kulinarną i bawić się kolorami i smakami.

Składniki:
- 3 małe bakłażany przekrojone na pół;
- 1 mała cukinia dowolnego koloru pokrojona dowolnie; 
- 2 małe papryki pokrojone dowolnie na mniejsze kawałki;
- kilka ziemniaczków ponacinanych w krateczkę;
- garść pomidorów pociętych na mniejsze kawałki. Jeśli używamy pomidorków koktajlowych to zapiekamy je całości.
- 1 cebula koloru dowolnego pokrojona w plastry;
- 2 główki czosnku można przekroić w poprzek, można obrać na ząbki;
- kilka pieczarek pokrojonych w plasterki;
- 1 gruszka pokrojona w łódeczki; 
- chlust oleju;
- sól i kilka ziarenek pieprzu;
- 1 łyżka dowolnego miodu. Miód fajnie połączy smaki i nada słodkości warzywom;
- naczynie do zapiekania, takie, aby pomieściło nasze warzywa.

Rady: warzywa można posypać przed upieczeniem kilkoma kwiatkami lawendy, albo kwiatkami z baldachimu kopru dzięki czemu  będą miały bardzo fajny, intensywny smak. Odradzam posypywać świeżą bazylią, kolendrą itd. ponieważ zioła się spalą podczas pieczenia. Świeżymi ziołami posypujemy danie po upieczeniu.
Jeśli nie mamy gruszki możemy dodać 2 - 3 śliwki, albo jedno twarde jabłko.
Jeśli nie masz małych bakłażanów możesz użyć połowę dużego bakłażana. Warto go wówczas pokroić na bardzo cienkie plasterki.
Papryka może być dowolnej wielkości i kolorów. Jeśli dodajemy papryczkę chili dodajmy ją tylko jedną inaczej pozostałe warzywa przejdą jej smakiem i całe danie będzie bardzo ostre. 
 
ZAPIEKANE WARZYWA SEZONOWE   to pyszne, aromatyczne danie pełne witamin i minerałów. Proste w przygotowaniu warzywa z owocowym gruszkowym sosem można podać na obiad, ciepłą kolację...z ryżem, z pajdą chleba. Fajnie smakują te warzywa w bułce czy bagietce. Można dać więcej cebuli i czosnku, albo więcej pomidorów i zrobi się sos warzywno - owocowy. Wykorzystać można w tym daniu naszą wyobraźnię kulinarną i bawić się kolorami i smakami.

Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C (180 stopni C z termoobiegiem). 
Do naczynia żaroodpornego wlewamy olej, miód i wrzucamy pokrojone owoce i warzywa.  Wszystko delikatnie rękami mieszamy. Następnie warzywa i owoce posypujemy solą i pieprzem i ponownie mieszamy. Ręce myjemy i wkładamy naczynie w warzywami i owocami do pieca na 40 - 45 minut. Z owoców zrobi się delikatny sos, warzywa się przypieką.
Przed podaniem można warzywa posypać zieleniną.
 
ZAPIEKANE WARZYWA SEZONOWE   to pyszne, aromatyczne danie pełne witamin i minerałów. Proste w przygotowaniu warzywa z owocowym gruszkowym sosem można podać na obiad, ciepłą kolację...z ryżem, z pajdą chleba. Fajnie smakują te warzywa w bułce czy bagietce. Można dać więcej cebuli i czosnku, albo więcej pomidorów i zrobi się sos warzywno - owocowy. Wykorzystać można w tym daniu naszą wyobraźnię kulinarną i bawić się kolorami i smakami.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY






PIECZONE ZIEMNIAKI Z KARMELEM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI

Kiedy zostają mi ziemniaki z obiadu...pilnuję, aby garnek, w których one są był otwarty dzięki czemu ziemniaki nie zrobią się białe i nie zaczną specyficznie pachnieć...zaś na drugi dzień robię mój cymes czyli pieczone ziemniaki ze śliwkami. Ten przepis pochodzi z kuchni żydowskiej, smacznej i prostej. Dziś ziemniaki w moim wykonaniu ze śliwkami od mojej Mamy.


Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków;
- 150 g miękkich suszonych śliwek. Ja uwielbiam śliwki kalifornijskie, ale inne także się sprawdzą;
- 2 spore łyżka masła bez laktozy.
- 90 g cukru. 


Ziemniaki kroimy dowolnie w plasterki, dużą kostkę itd. Śliwki kroimy dowolnie - na pół, na ćwiartki itd. 
Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy masło. Następnie naczynie z masłem wkładamy do pieca. Kiedy masło się rozpuści ostrożnie wyciągamy naczynie i wrzucamy na rozgrzane masło ziemniaki. Naczynie z ziemniakami wkładamy do pieca i pieczemy dobre 10-15 minut...aż ziemniaki zaczną się robić lekko złoto - brązowe i chrupiące. Kiedy widzimy, że nasze ziemniaki "złocą" się coraz bardziej naczynie wyciągamy i wrzucamy śliwki i cukier. I wkładamy do piekarnika ponownie na 5-8 minut...wyciągamy i od razu gorące podajemy na stół.






BIGOS WARZYWNY

...tak w starym domu nazywamy te pyszności, mimo, że nie ma w nich kapusty. Recepturę stworzyłam sama...od Pana Strogonowa zabrałam proporcje, z kuchni rosyjskiej przyprawy, z kuchni polskiej fasolkę Jaś. A do tego uruchomiłam mięsień wyobraźni...i powstał bigos warzywny, który można jeść z kaszą, ryżem, solidną kromką chleba, można jeść cały czas bo ten bigos się nie nudzi.

BIGOS WARZYWNY  ...tak w starym domu nazywamy te pyszności, mimo, że nie ma w nich kapusty. Recepturę stworzyłam sama...od Pana Strogonowa zabrałam proporcje, z kuchni rosyjskiej przyprawy, z kuchni polskiej fasolkę Jaś. A do tego uruchomiłam mięsień wyobraźni...i powstał bigos warzywny, który można jeść z kaszą, ryżem, solidną kromką chleba, można jeść cały czas bo ten bigos się nie nudzi.

Składniki:
- 1 kg fasoli Jaś;
-  1 kg pieczarek. Czym pieczarki są mniejsze tym smaczniejsze.
- 1 duży pomidor albo 4-5 pomidorków koktajlowych;
- 1 duża cebula najlepiej biała;
- 1 średniej wielkości cukinia;
- 3 małe papryki. Staram się, aby były one różnych kolorów;
- 2 puszki pomidorów krojonych. 
- 1 puszka groszek drobny zielony;
- opcjonalnie mała puszka czerwonej fasoli;
- garść czarnuszki;
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
- olej do smażenia;
- 2 liście laurowe;
- kilka ziarenek ziela angielskiego';
- kilka ziarenek pieprzu;
- szczypta soli i pieprzu;
- opcjonalnie kilka włoskich orzechów do posypania.

BIGOS WARZYWNY  ...tak w starym domu nazywamy te pyszności, mimo, że nie ma w nich kapusty. Recepturę stworzyłam sama...od Pana Strogonowa zabrałam proporcje, z kuchni rosyjskiej przyprawy, z kuchni polskiej fasolkę Jaś. A do tego uruchomiłam mięsień wyobraźni...i powstał bigos warzywny, który można jeść z kaszą, ryżem, solidną kromką chleba, można jeść cały czas bo ten bigos się nie nudzi.

Fasolę Jaś płuczemy obficie w zimnej wodzie. Następnie zalewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości z kilkoma kroplami oleju i szczyptą soli. Po ugotowaniu solidnie odcedzamy. 

Jeśli fasola Jaś jest z ubiegłego roku obficie ją płuczemy, następnie zalewamy zimną wodą i odstawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy z kilkoma kroplami oleju i szczyptą soli. Po ugotowaniu solidnie odcedzamy. 

Pieczarki delikatnie płuczemy w zimnej wodzie. Jeśli zlejemy pieczarki wodą albo zostawimy w wodzie nasiąkną nią i będą niesmaczne. Pieczarki jedynie płuczemy - czym mniejsza ilość wody tym nasze grzybki wyjdą smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Następnie pieczarki obieramy - jeśli mają jakieś plamki. Większe grzyby tniemy na mniejsze części. Na patelnię wlewamy olej. Na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki i pieczemy je na dużym ogniu do momentu, aż nie puszczą soku. Kiedy sok z pieczarek przykryje grzyby dopiero wówczas wolno nam zmniejszyć ogień na średni. Na średnim ogniu pieczemy grzyby, aż cały sok nie wyparuje. Dopiero teraz wolno nam je posolić. 
Usmażone pieczarki wrzucamy do większego garnka.

Cebulę kroimy na drobniutką kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Kiedy olej się nagrzeje wrzucamy cebulę i szklimy ją jedynie. Następnie cebulę przekładamy do miseczki. 

Paprykę płuczemy, obieramy z gniazda nasiennego i tniemy na mniejsze kawałki. Na patelnię po cebuli wlewamy olej i przez 2 minuty lekko podsmażamy naszą paprykę. Paprykę przekładamy do osobnej miseczki.

Na patelni wlewamy kilka kropli oleju i podsmażamy łyżkę koncentratu pomidorowego. Ten krok można ominąć, ale podsmażony koncentrat jest zawsze lepszy i ma bardziej wyrazisty smak. 

Cukinię płuczemy, odcinamy końce i tniemy na dużą kratkę. Na patelnię wlewamy olej. Kiedy olej się nagrzeje wrzucamy naszą cukinię i smażymy 3 minuty, aby się lekko podsmażyła. 

Do garnka z pieczarkami wrzucamy: ugotowaną fasolę, przesmażoną cebulę. pomidory z puszki, przesmażony koncentrat pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i gotujemy około 5 minut na średnim ogniu. Następnie wrzucamy: przesmażoną cukinię i przesmażoną paprykę i wszystko gotujemy na średnim ogniu około 30 minut, aby wszystkie smaki się przeszły. Po 30 minutach obficie nasz gulasz posypujemy zielonym groszkiem i czarnuszką. Delikatnie całość mieszamy i zostawiamy w garnku na dobre 2-3 godziny, aby wszystkie smaki się połączyły. 
Po 2 - 3 godzinach bigos gotujemy ponownie i podajemy na stół. Możemy także część część gotującego się bigosu włożyć do wyparzonych i osuszonych słoików, zakręcić, postawić do góry dnem. A po wystygnięciu włożyć do lodówki. Bigos świetnie się przechowa do tygodnia czasu.  
BIGOS WARZYWNY  ...tak w starym domu nazywamy te pyszności, mimo, że nie ma w nich kapusty. Recepturę stworzyłam sama...od Pana Strogonowa zabrałam proporcje, z kuchni rosyjskiej przyprawy, z kuchni polskiej fasolkę Jaś. A do tego uruchomiłam mięsień wyobraźni...i powstał bigos warzywny, który można jeść z kaszą, ryżem, solidną kromką chleba, można jeść cały czas bo ten bigos się nie nudzi.







CHRUPIĄCE WARZYWA W SOSIE MIODOWYM

 to mój mały sekret w kuchni....ale od początku. Goście, który przyjeżdżają do starego domu🏡 poza ogrodem🌱 zachwycają się warzywami,🥕🥒🌶 które dostają z ziemniakami albo ciepłymi bułeczkami. Proste danie, ktore przygotowuję w kwadrans. Potem nasi mili goście wracają do domu i się zaczynają telefony...jak były zrobione te warzywa, bo moje tak pysznie nie smakują? Sekretem warzyw jest kolejność, krótkie smażenie, tymianek i miód, który pozbawia warzywa cierpkości i tworzy pyszny sos.

CHRUPIĄCE WARZYWA W SOSIE MIODOWYM
Czas przygotowania: około 15minut.

Składniki na 4 osoby:
- 1 marchewka;
- 1 pietruszka;
- 1 cebula;
- 1 czerwona albo zielona papryka. Albo pół czerwonej pół zielonej papryki;
- 4-5 pieczarek;
- 6-7 małych pomidorków koktajlowych;
- 1 mała cukinia;
- pietruszka do posypania;
- szczypta soli;
- tymianek. Świetnie nadaje się tymianek suszony;
- 1 łyżka miodu. Moim ulubionym miodem jest miód gryczany ponieważ jest on nie-alergiczny, ale świetnie się nada także miód lipowy czy wielokwiatowy.
- 3 łyżki oliwy z oliwek.


Solidna patelnia, wok, duży garnek i ostry nóż są niezbędne przy przygotowywaniu tego dania.

Proporcje: mniej więcej tyle samo winno warzyć każde warzywo poza cukinią. 

Zasada: smażymy warzywa od najtrwalszego do najbardziej miękkiego. Na końcu dodajemy miód. 


Palnik zapalamy na średni ogień. Kładziemy patelnię. Wlewamy oliwę. Oliwa nabiera temperatury a my w tym czasie obieramy marchewkę, pietruszkę, cebulę. Pietruszkę, marchewkę, cebulę przecinamy wzdłuż i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na patelnię.
Kiedy warzywa się smażą kroimy cukinię ze skórką. Wrzucamy do pozostałych warzyw. Mieszamy.

CHRUPIĄCE WARZYWA W SOSIE MIODOWYM


Kiedy warzywa się smażą kroimy paprykę. Wrzucamy na patelnię. Mieszamy warzywa.
Kiedy warzywa się smażą kroimy na mniejsze kawałki pieczarki. Wrzucamy do pozostałych warzyw. Mieszamy.

CHRUPIĄCE WARZYWA W SOSIE MIODOWYM



Kiedy warzywa się smażą kroimy na mniejsze kawałki pomidory. Wrzucamy do pozostałych warzyw. Następnie wrzucamy tymianek i delikatnie mieszamy.

CHRUPIĄCE WARZYWA W SOSIE MIODOWYM

Wlewamy miód, wsypujemy sól i delikatnie mieszamy warzywa. Patelnie ściągamy z palnika.  Całość posypujemy pietruszką. 

Rada: jeśli trzeba w czasie smażenia wlej więcej oliwy z oliwek. Nie masz oliwy wrzuć kawałek masła bez laktozy.
Nie wsypuj soli w trakcie smażenia pieczarki nie puszczą soku i zrobią się twarde.
Rada: jeśli zostaną Ci warzywa włóż je w środek bułki, dodaj szynkę, kawałek mięsa i pyszna kanapka gotowa. 

CHRUPIĄCE WARZYWA W SOSIE MIODOWYM