Ziemniaki

Na tej stronie:
- szybkie pieczone ziemniaki;
- domowe frytki ziemniaczane;
- ziemniaczana babka (z gotowanych ziemniaków);
- krokiety ziemniaczane z farszem serowo - szpinakowym;
- ziemniaczane chlebki;
- ziemniaki po szwedzku;
- ratatian czyli pieczone ziemniaki;
- placki ziemniaczane na mące z ciecierzycy;
- kartofelki po amerykańsku;
- ziemniaki po żydowsku;
- puree dyniowo - ziemniaczane;
- zupa z fioletowych ziemniaków z płatkami selera;
- pieczone ziemniaki z cukinią i papryką.
Przepisy na placki na bazie surowych czy gotowanych ziemniaków zob. zakładka - placki.
 
 

SZYBKIE PIECZONE ZIEMNIAKI 

szybkie bo najpierw je podgotujemy, a później upieczemy. I gotowe.
Składniki na 1 blachę:
- 5 - 8 ziemniaków;
- chlust oleju do pieczenia;
- ulubione przyprawy.
Do garnka wlewamy wodę i kładziemy na średni ogień.
Ziemniaki młode, cypryjskie, francuskie myjemy i nie obieramy.
Ziemniaki, o grubej skórce obieramy. 
Następnie tniemy na ćwiartki.
I wrzucamy do wrzącej wody na 5 - 10 minut, ale nie zamykany garnka pokrywką. 
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C grzanie góra- dół.
Następnie odcedzamy ziemniaki i chwilkę czekamy, aż wystygną. Wlewamy chlust oleju, wsypujemy przyprawy i mieszamy.
Ziemniaki wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut.
Następnie zwiększamy temperaturę na 200 - 220 stopni C i pieczemy jeszcze 5 - 10 minut do zarumienienia skórki i gotowe.
Każdy gatunek ziemniaka upiecze się inaczej.



DOMOWE FRYTKI ZIEMNIACZANE 

Domowe, rumiane, chrupiące i prosto z pieca. Najlepsze.
Składniki na 1 blachę do pieczenia:
- 5 - 8 ziemniaków;
- chlust oleju do smażenia. U mnie olej rzepakowy;
- papier do pieczenia.
Ziemniaki obieramy, tniemy frytki. Frytki wrzucamy do miski.
Płuczemy dwa razy zimną wodą, aby pozbyć się skrobi. Następnie - trzeci raz - zalewamy frytki zimną wodą i odstawiamy na 40 minut. Następnie solidnie odcedzamy.
I wlewamy chlust oleju. Mieszamy. 
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni C grzanie góra- dół.
Frytki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 10 minut 220 stopni C grzanie góra- dół. 
A następnie kolejne 10 - 15 minut 220 stopni C termoobieg. 
I gotowe. Można posypać frytki solą. Albo podać z ketchupem wymieszanym z majonezem.



ZIEMNIACZANA BABKA

Bardzo delikatna w smaku, puszysta. Wcale nie czuć w niej ziemniaków. Leciutko wilgotna a przy tym bardzo aromatyczna. Podaje z zupą i ketchupem. 
Składniki na tortownice 19 cm albo keksówkę 25 cm:
- 0,5 kg ziemniaków ugotowanych, najlepsze z poprzedniego dnia;
- 1 mały jogurt bez laktozy tj. ok. 100 ml;
- 200 ml oliwy z oliwek albo oleju;
- ok. 200 g skrobi ziemniaczanej albo mąki kokosowej; 
- 2 jajka; 
- 1 łyżeczka soli;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- opcjonalnie 1 łyżeczka ulubionych ziół. 

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej inaczej babka nie urośnie.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C grzanie góra- dół, bez termoobiegu.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
i blendujemy na jednolitą masę. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. 
Jeśli jest za gęsta dodajemy troszkę jogurtu albo wody.
Jeśli jest za rzadka dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej.
Następnie naszą ziemniaczaną masę przelewamy do foremki. Moja foremka jest silikonowa więc nie używam papieru do pieczenia. 
I do piekarnika na 40 - 60 minut, do suchego patyka. 
Czas pieczenia jest różny w zależności od gatunku ziemniaków. Po wystygnięciu wyciągamy babę z foremki. I gotowe.



KROKIETY ZIEMNIACZANE Z FARSZEM SEROWO - SZPINAKOWYM

Przygotowane nietypowo bo z ugotowanych ziemniaków. Dzięki temu są mięciutkie. Farsz serowo - szpinakowy daje efekt ciągnącego, aromatycznego sera. Panierka z soku z cytryny i mąki kukurydzianej sprawia, że krokiety są delikatnie chrupkie. Całość jest obłędnie pyszna. 
Składniki na 5 - 6 dużych krokietów.

Składniki na ciasto:
- 6 - 7 ziemniaków ugotowanych, zimnych, najlepiej z poprzedniego dnia;
- 3 jajka;
- 200 g - 250 g mąki z tapioki plus trochę do posypania stolnicy;
- szczypta soli;
- opcjonalnie 5 - 6 łyżeczek dowolnego oleju;
- 1/2 cytryny potrzebujemy z niej sok do zrobienia panierki;
- mąką kukurydzianą, panierka kukurydziana bez glutenu do posypania i zrobienia panierki;
- solidne 2 - 3 chlusty oleju do smażenia.
Składniki na farsz:
- kawałek żółtego sera bez laktozy;
- kilka liści świeżych liści szpinaku;
- trochę mielonego pieprzu. 
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Do miski z ziemniakami wrzucamy jajka, mąkę, sól. 
Wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być zwarte. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut.
Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 5-6 części. Stolnice posypujemy mąką. Następnie rękami tworzymy placek. Placek ma mieć grubość około 1 cm, albo i więcej.
Jeśli placek się kruszy, wlewamy na niego 1 łyżeczkę oleju i raz jeszcze zagniatamy. Olej spowoduje, że placek będzie łatwiej ponownie ugnieść. 
Na każdy placek kładziemy kawałek sera, kilka liści szpinaku. Całość posypujemy mielonym pieprzem.
Następnie  zawijamy/rolujemy placek. A na samym końcu zagniatamy końcówki. 
Następnie nasze krokiety polewamy sokiem z cytryny.
I posypujemy mąką kukurydzianą. Następnie  obtaczamy całe krokiety z mące kukurydzianej. Sok z cytryny spowoduje, że panierka łatwo się "przyklei".  
Teraz zostaje tylko smażenie. Na patelnię wlewamy solidny chlust oleju albo i dwa w zależności od wielkości patelni. Krokiety smażymy z każdej strony na średnim ogniu na złoty kolor.
I gotowe. Krokiety najsmaczniejsze są pierwszego dnia. Jeśli chcemy je odgrzać warto je lekko spryskać sokiem z cytryny, aby skorupka nie była twarda.  
KROKIETY BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Po przekrojeniu krokieta wypłynie ser i pojawi się szpinak.
Krokiety podaje z surówką albo z sałatką z pomidorów i ogórka.





ZIEMNIACZANE CHLEBKI

albo ziemniaczane bułeczki albo ziemniaczane krążki. Można je posmarować masłem. Można je podać z zupą, albo gulaszem Można je zjeść same. Najlepsze jeszcze ciepłe, mięciutkie.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na 6 sztuk:
- 1, 5 szklanki przeciśniętych przez praskę ugotowanych, zimnych ziemniaków. Najlepsze są ziemniaki z poprzedniego dnia;
- 2 łyżki mąki kukurydzianej;
- 2 łyżki mąki ryżowej plus do posypania stolnicy;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- solidna szczypta soli;
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 jajko;
- 2 łyżki mleka bez laktozy albo mleka sojowego albo śmietany bez laktozy albo jogurtu sojowego;
- 30 ml oleju bezwonnego albo płynnego oleju kokosowego; 
- do posmarowania mleko bez laktozy wymieszane z wodą, albo jajko wymieszane z mlekiem bez laktozy, albo sama woda;
 - papier do pieczenia. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Do zimnych przeciśniętych przez praskę ziemniaków wlewamy mleko, olej, jajo - mieszamy.
Następnie dodajemy mąki, sól, proszek do pieczenia - mieszamy dobre 5 minut. To bardzo ważne, aby ciasto było dobrze wymieszane. Jeśli ciasto nie chce się łączyć, bo mamy jakiś specyficzny gatunek ziemniaków sypiemy dodatkową łyżkę mąki ziemniaczanej.
Ciasto wstawiamy na 30 minut do lodówki. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
W tym czasie piekarnik nagrzewamy na 225 stopni C, stolnicę posypujemy mąką ryżową.  

Ciasto wyciągamy z lodówki, dzielimy na 6 części i formujemy kule. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Każdą kule solidnie obsypujemy mąką ryżową i spłaszczamy. Nasze chlebki można ponacinać nożem. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Chlebki przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (nie trzeba go natłuszczać) i smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Można to zrobić pędzelkiem, albo łyżeczką.
Blachę z chlebkami wstawiamy do piekarnika na 20 - 30minut, aż nasze chlebki - krążki nie będą delikatnie rumiane.I gotowe. 
Czas pieczenia będzie zależał od gatunku ziemniaków i mąki ryżowej.


 

ZIEMNIAKI PO SZWEDZKU 

z czarnuszką i szczyptą soli bo to co najprostsze smakuje najlepiej.   
Składniki: 
- 4 - 5 dużych żółtych ziemniaków;
- czarnuszka do posypania;
- sól do posypania
- solidne dwa chlusty oleju do pieczenia;
. łyżka do zupy albo drewniane kijki do krojenia;
- dowolna foremka do pieczenia. 
 
Ziemniaki myjemy pod zimną wodą. Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. 
Ziemniaki po szwedzku smakują najlepiej, kiedy są ponacinane w jak najmniejszych odstępach.
Są dwie szkoły robienia owych odstępów w ziemniakach: na kijki i na łyżkę.

Metoda na kijki czyli bierzemy trzy kijki. Na dwóch kijkach kładziemy ziemniaka. Na trzecim zawsze opiera się ostrze noża. Dzięki temu kiedy nacinamy ziemniaka nie tniemy/ przecinamy go do końca ponieważ ostrze zatrzyma się zawsze na tej samej wysokości.
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Druga metoda - według mnie prostsza - na łyżkę. Na łyżce umieszczamy ziemniaka i tniemy go śmiało, aż ostrzem nie wyczujemy krawędzi łyżki. 
Jeśli mamy duże ziemniaki, które mieszczą się na połowie łyżki należy najpierw ponacinać z  jednej strony - obrócić - ponacinać z drugiej.
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Kiedy ziemniaki są już ponacinane posypujemy je solą i czarnuszką.
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Następnie ziemniaki "obtaczamy" w oliwie. Można po prostu ziemniaki polać oliwą, a następnie poobracać ziemniaki w oliwie, która z nich spłynie.
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Ziemniaki wkładamy do formy do ciasta, naczynia żaroodpornego, patelni czyli wkładamy do tego, co akurat mamy i wytrzyma wysokie temperatury piekarnika. 
Następnie wlewamy oliwę - tak, aby na dnie foremki/patelni utworzyła się około 2mm warstwa oliwy.

Ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni C grzanie góra - dół, bez termoobiegu. Pieczemy około 90minut.
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Rady:
Nie nagrzewaj piekarnika do 200 stopni C ziemniaki nie będą tak smaczne.
Jeśli nie masz oliwy użyj masła bez laktozy. Wówczas włóż drobinki masła między uszka ziemniaka.
Jeśli chcesz posypać ziemniaki ziołami zrób to 8 - 10 minut przed końcem pieczenia wówczas zioła się nie spalą.



 

RATATIAN czyli PIECZONE ZIEMNIAKI

proste w przygotowaniu, proste do podania, proste do odgrzania. Pyszne, kolorowe, pachną ziemniaki w sam raz na długie, zimne popołudnia.
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Składniki: 
- ziemniaki. Każde są dobre: fioletowe, czerwone, bataty, zwykłe żółte.
- czarnuszka do posypania;
- sól do posypania;
- chlust oleju.
ZIEMNIAKI PIECZONE  albo ZIEMNIACZANA TĘCZA  ...ale się dzieje...a jak pachnie....  proste w przygotowaniu  proste do podania  proste do odgrzania
Ziemniaki myjemy pod zimną wodą. Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na plasterki między 0,5 - 1 cm. 
     ZIEMNIAKI PIECZONE  albo ZIEMNIACZANA TĘCZA  ...ale się dzieje...a jak pachnie....  proste w przygotowaniu  proste do podania  proste do odgrzania
Następnie plasterki ziemniaków układamy w naczyniu żaroodpornym na przemian kolorami, albo po prostu układamy je jeden obok drugiego. 
Kiedy nasze naczynie wypełnione jest ziemniaczanymi plasterkami to plasterki posypujemy czarnuszką i solą. Następnie polewamy ziemniaczane plasterki olejem. Ważne, aby oleju było tyle, że będzie go widać na dnie.
RATATIAN
Ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C grzanie góra - dół na 60 minut. I gotowe. Ciepłe ziemniaki podajemy od razu na stół.
Ziemniaki - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY





PLACKI ZIEMNIACZANE NA MĄCE Z CIECIERZYCY

na mące z ciecierzycy, aby nie używać jajek...prosto z patelni. Mąka z ciecierzycy zlepia ciasto niczym jajka, cytryna tworzy miły żółty kolor ciasta. Placki smażymy na gorącym oleju na dużym ogniu, aby były chrupiącą na zewnątrz a w środku  puchate i puszyste. Smacznego, lecę smażyć dalej.

PLACKI ZIEMNIACZANE NA MĄCE Z CIECIERZYCY  na mące z ciecierzycy, aby nie używać jajek...prosto z patelni. Mąka z ciecierzycy zlepia ciasto niczym jajka, cytryna tworzy miły żółty kolor ciasta. Placki smażymy na gorącym oleju na dużym ogniu...aby były chrupiącą na zewnątrz a w środku  puchate i puszyste. Smacznego, lecę smażyć dalej.

Składniki na 20 placków:
- 2,5 kg ziemniaków;
- 2 cebule;
- połówka cytryny;
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy;
- 2 łyżeczki soli;
- olej bezwonny do smażenia.
Do podania:
- makrela wędzona;
- świeży ogórek;
- jogurt sojowy albo inny jogurt.
PLACKI ZIEMNIACZANE NA MĄCE Z CIECIERZYCY  na mące z ciecierzycy, aby nie używać jajek...prosto z patelni. Mąka z ciecierzycy zlepia ciasto niczym jajka, cytryna tworzy miły żółty kolor ciasta. Placki smażymy na gorącym oleju na dużym ogniu...aby były chrupiącą na zewnątrz a w środku  puchate i puszyste. Smacznego, lecę smażyć dalej.
Ziemniaki obieramy, myjemy. Ziemniaki ścieramy razem z cebulą. Następnie dodajemy mąkę z ciecierzycy, sok z cytryny i mieszamy. Następnie solimy i mieszamy ponownie.  
PLACKI ZIEMNIACZANE NA MĄCE Z CIECIERZYCY  na mące z ciecierzycy, aby nie używać jajek...prosto z patelni. Mąka z ciecierzycy zlepia ciasto niczym jajka, cytryna tworzy miły żółty kolor ciasta. Placki smażymy na gorącym oleju na dużym ogniu...aby były chrupiącą na zewnątrz a w środku  puchate i puszyste. Smacznego, lecę smażyć dalej.

Patelnie kładziemy na duży ogień. Wlewamy olej, czekamy aż olej mocno się rozgrzeje. Wlewamy ciasto na patelnie - 2 łyżki na jeden placek. 

PLACKI ZIEMNIACZANE NA MĄCE Z CIECIERZYCY  na mące z ciecierzycy, aby nie używać jajek...prosto z patelni. Mąka z ciecierzycy zlepia ciasto niczym jajka, cytryna tworzy miły żółty kolor ciasta. Placki smażymy na gorącym oleju na dużym ogniu...aby były chrupiącą na zewnątrz a w środku  puchate i puszyste. Smacznego, lecę smażyć dalej.

Smażymy po 2 - 3 minuty z każdej strony. Cały czas smażymy na dużym ogniu. Placki obracamy dwiema łopatkami, wówczas się nie połamią i łatwo przewrócą na drugą stronę. 

PLACKI ZIEMNIACZANE NA MĄCE Z CIECIERZYCY  na mące z ciecierzycy, aby nie używać jajek...prosto z patelni. Mąka z ciecierzycy zlepia ciasto niczym jajka, cytryna tworzy miły żółty kolor ciasta. Placki smażymy na gorącym oleju na dużym ogniu...aby były chrupiącą na zewnątrz a w środku  puchate i puszyste. Smacznego, lecę smażyć dalej.

Usmażone placki ziemniaczane kładziemy na ręcznik papierowy. W starym domu od razu placki wskakują na talerz.

PLACKI ZIEMNIACZANE NA MĄCE Z CIECIERZYCY  na mące z ciecierzycy, aby nie używać jajek...prosto z patelni. Mąka z ciecierzycy zlepia ciasto niczym jajka, cytryna tworzy miły żółty kolor ciasta. Placki smażymy na gorącym oleju na dużym ogniu...aby były chrupiącą na zewnątrz a w środku  puchate i puszyste. Smacznego, lecę smażyć dalej.

Usmażone placki podajemy z jogurtem sojowym, makrelą wędzoną, drobniutko pokrojonym świeżym ogórkiem.  Albo z samym jogurtem sojowym albo z cukrem pudrem.

Placki ziemniaczane świetnie się przechowują w lodówce dobę. Odgrzewamy wówczas chwilkę w piekarniku nagrzanym na 100 stopni C.

PLACKI ZIEMNIACZANE NA MĄCE Z CIECIERZYCY  na mące z ciecierzycy, aby nie używać jajek...prosto z patelni. Mąka z ciecierzycy zlepia ciasto niczym jajka, cytryna tworzy miły żółty kolor ciasta. Placki smażymy na gorącym oleju na dużym ogniu...aby były chrupiącą na zewnątrz a w środku  puchate i puszyste. Smacznego, lecę smażyć dalej.
PLACKI ZIEMNIACZANE NA MĄCE Z CIECIERZYCY  na mące z ciecierzycy, aby nie używać jajek...prosto z patelni. Mąka z ciecierzycy zlepia ciasto niczym jajka, cytryna tworzy miły żółty kolor ciasta. Placki smażymy na gorącym oleju na dużym ogniu...aby były chrupiącą na zewnątrz a w środku  puchate i puszyste. Smacznego, lecę smażyć dalej.





KARTOFELKI PO AMERYKAŃSKU Z CYTRYNĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ 

smakują wybitnie i świetnie się sprawdzają przy upałach. Ziemniaki są lekkie, pożywne, można je jeść na ciepło i zimno...i to połączenie szczypiorku, gałki i cytryny...pychota.
KARTOFELKI PO AMERYKAŃSKU Z CYTRYNĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ   smakują wybitnie i świetnie się sprawdzają przy takich upałach...są lekkie, pożywne, można je jeść na ciepło i zimno...i to połączenie szczypiorku, gałki i cytryny...pychota.
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków;
- 1/4 kostki masła bez laktozy; 
- 1 łyżka soku z cytryny;
- opcjonalnie skórka otarta z 1 cytryny; 
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku;
- szczypta gałki muszkatołowej;
- sól do smaku.  

KARTOFELKI PO AMERYKAŃSKU Z CYTRYNĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ   smakują wybitnie i świetnie się sprawdzają przy takich upałach...są lekkie, pożywne, można je jeść na ciepło i zimno...i to połączenie szczypiorku, gałki i cytryny...pychota.
KARTOFELKI PO AMERYKAŃSKU Z CYTRYNĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ   smakują wybitnie i świetnie się sprawdzają przy takich upałach...są lekkie, pożywne, można je jeść na ciepło i zimno...i to połączenie szczypiorku, gałki i cytryny...pychota.

Ziemniaki szorujemy szczoteczką, albo gąbką. Ziemniaki wrzucamy do garnka z zimną wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości. 
Patelnie kładziemy na średni ogień wrzucamy masło. Kiedy masło się stopni, dodajemy sok z cytryny, otwartą skórkę z cytryny, szczypiorek - całość dosłownie chwilę smażymy. Powstanie pachnący sos. Gasimy ogień.
Kiedy ziemniaki się ugotują odcedzamy je. Otwieramy garnek, aby ziemniaki odparowały. Następnie do garnka wlewamy zawartość patelni, dodajemy gałkę. Garnek zamykamy, na pokrywkę kładziemy ręcznik i kilka razy garnek potrząsamy, aby wszystkie składniki się idealnie wymieszały. Następnie garnek otwieramy i nasze ziemniaki gotowe. 

Odradzam mieszania ziemniaczków łyżką, ziemniaki się całe zaczną kruszyć, a i tak ich idealnie nie połączymy z sosem maślano - cytrynowym.

KARTOFELKI PO AMERYKAŃSKU Z CYTRYNĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ   smakują wybitnie i świetnie się sprawdzają przy takich upałach...są lekkie, pożywne, można je jeść na ciepło i zimno...i to połączenie szczypiorku, gałki i cytryny...pychota.





ZIEMNIAKI PO ŻYDOWSKU

W trakcie robienia zdjęć dzwoni mój telefon. Męski znajomy głos po drugiej stronie pyta: co tam? Odpowiadam bez zastanowienia: w porządku. Robię zdjęcia Romana. Zapada cisza. Cisza trwa dłużej niż powinna. Po czym zmienionym głosem, jakby odrobinę ciszej ów mężczyzna zadaje kolejne pytanie: mamy w domu gościa? Komu Ty robisz zdjęcia? Zaczynam się śmiać...Roman to kalafior...nasz obiad...kalafior rzymski stąd jego nazwa Roman :) Na obiad dziś ziemniaki po żydowsku z Romanem i zieleniną....śmiech dobiega z drugiej strony łączą...masz szczęście...będę za 5min. 


Składniki:
- 1 kg ziemniaków;
- 4 łyżki masła bez laktozy;
- opcjonalnie czarnuszką do posypania;
- 1 łyżeczka chrzanu.
Ziemniaki obieramy, myjemy. Do garnka wlewamy zimną wodę i dodajemy szczyptę soli. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Ziemniaki odcedzamy. Dodajemy masło, chrzan, czarnuszkę.  Ziemniaki ubijamy ubijakiem, widelcem. Z ziemniaków zrobi się jednolita masa, którą zacznie odchodzić sama od garnka. 
Ziemniaki podaję z rukolą polaną oliwą i kalafiorem z wody. 
 





PURÉE DYNIOWO- ZIEMNIACZANE Z PIECZARKAMI

Najlepsza kuchnia świata?...to szybka i smaczna kuchnia. Ile można siedzieć w tych garach a potem taki jeden z drugim, jak się człowiek pół dnia nagotuje mówi przy stole: to może jutro to samo...i ręce i widelec opada. Dlatego dziś super szybkie purée z pieczarkami i rukolą. Danie przygotujemy w ok.20minut...zatem do dzieła :)

PURÉE DYNIOWO- ZIEMNIACZANE Z PIECZARKAMI

Składniki na puree:
- ziemniaki;
- dynia;
Proporcje: tyle samo dyni i ziemniaków.
- szczypta soli;
- oliwa z oliwek.

Ziemniaki obieramy i myjemy. Dynię obieramy i myjemy. Do garnka wlewamy zimną wodę następnie wrzucamy ziemniaki i dynię, wsypujemy szczyptę soli, wlewamy odrobinę oliwy z oliwek. Ziemniaki z dynią gotujemy do miękkości. Zazwyczaj ziemniaki z dynią gotują się około 20 minut. Następnie odcedzamy wodę i blendujemy ziemniaki i dynię na gładką masę. Jeśli nie mamy blendera można to zrobić tłuczkiem do ziemniaków. 

Kiedy nasze puree się gotuje przygotowujemy pieczarki. Puree podajemy z pieczarkami. Ja posypuję całość zieleniną, którą akurat mam w domu.

Rada: zamiast pieczarek można użyć innych grzybów np. borowików.

PURÉE DYNIOWO- ZIEMNIACZANE Z PIECZARKAMI




ZUPA Z FIOLETOWYCH ZIEMNIAKÓW Z PŁATKAMI SELERA

a do tego może smażone boczniaki.

Pomysł na zupę przyszedł sam kiedy w naszym domu pojawiło się nagłe 5kg fioletowych ziemniaków przypominających śliwki. I co tu z nimi począć? Fioletowe ziemniaki mają lekko orzechowy posmak...są bardziej wyraziste w smaku. Szkoda ich na danie pod tytułem ziemniaki z wody. 
Przepis na zupę wpadł mi do głowy sam...połączenie przyszło samo. Proporcje same się zrobiły.
Zatem do dzieła...zaskoczmy domowników a może gości. Miny są przednie na widok fioletowej zupy. 


Składniki:
- 1 kg fioletowych ziemniaków;
- 1 średni por potrzebujemy jedynie białą część pora. Jeśli nie mamy pora używamy dwie białe cebule;
- 2 łyżki masła bez laktozy lub masła;
- mała seler około 200g;
- 2 plastry szynki albo boczku albo 1 skrzydełka albo dowolny mały kawałek mięsa, kiełbaski....dla połączenia smaków. 
- 1 garść koperku lub natki pietruszki do posypania;
- sól do smaku;
- świeżo zmielony pieprz;
- 800 ml wody (tj. około 4 szklanki wody).


Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w drobną kosteczkę.
Pora (lub cebulę) obieramy, myjemy, kroimy drobniutko.
Seler obieramy, myjemy, trzemy "na grubym oczku".

Jeśli nie masz czasu na warzywne krojenie wrzuć wszystkie warzywa do dowolnej maszyny, która umie siekać, kroić...i w dowolny sposób pokrój warzywa.

Do garnka wrzucamy masło i kawałek wędliny albo mięsa. Kiedy masło lekko się rozpuści do garnka wrzucamy pora lub cebulę i ziemniaki. Smażymy wszystko na złoty kolor około 3 - 4 minuty.
Do garnka wlewamy wodę. Gotujemy około 35 minut na średnim ogniu. Zupę lekko studzimy a następnie zupę miksujemy/ blendujemy.
Następnie do zblendowanej zupy wsypujemy startą seler i zagotowujemy zupę z selerą około 6-8 minut.
Zupę odstawiamy na dobrą godzinę i dopiero po jej upływie zupę doprawiamy solą, pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem, natką pietruszki.
Zupę można śmiało przechowywać w lodówce...po dobie ma ona jeszcze bardziej fioletowy kolor i intensywny smak.

Zupę można podać z grzybami jako jedno obiadowe danie. 


 

 



PIECZONE ZIEMNIAKI Z CUKINIĄ I PAPRYKĄ

proste, pyszne danie. Świetnie się sprawdzi i na obiad i na kolacje
ZIEMNIAKI PO SZWEDZKU...KOLOROWE ZIEMNIAKI

Składniki: 
- 1 kg większych, podłużnych wymytych i suchych ziemniaków;
- 1 mała cukinia pokrojona na cienkie plasterki;
-  1 czerwona papryka pokrojona w cienkie plasterki;
- czarnuszka do posypania;
- sól do posypania;
- chlust olej. 
 
Ziemniaka kładziemy na drewnianej łyżce na nacinamy - dokładnie tak, jak robi się ziemniaki po szwedzku - przepis znajdziesz na tej stronie.


Następnie między nacięcia ziemniaka wkładamy cukinię, paprykę.
Ziemniaka posypujemy solą, pieprzem, czarnuszką. 


ZIEMNIAKI Z CUKINIĄ


Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę. Ziemniaki układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy je oliwą. Oliwa w naczyniu powinna być maksymalnie do 1cm...ziemniaki nie mają pływać w oliwie.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180c na 45 - 55 minut.