Strony

Naleśniki

Na tej stronie:
- budyniowe naleśniki;
- szpinakowe naleśniki. 



BUDYNIOWE NALEŚNIKI 

KOLOROWE NALEŚNIKI

W starym domu z rana zapanował chaos☀️goście jadą🌞🌞🌞🏠A co na stół🥄? A na stół kolorowe BUDYNIOWE NALEŚNIKI 🌯 a w nich ukryta konfitura z dyni.
Zrobiło się pysznie...kolorowo...magicznie...domowo...i tak cicho...bo wszyscy jedli, aż uszka się trzęsły, ale to pewnie z mrozu🧡💛💟

BUDYNIOWE NALEŚNIKI BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Składniki:
- 1 budyń bezglutenowy;
- 1 białko;
- szczypta soli;
- 1 łyżka wody;
- 1 łyżka oliwy do smażenia.

1 białko = 1 łyżka siemienia lnianego dobrze zmielona zalana gorącą wodą, odstawiona do wystygnięcia i opadnięcia siemienia.

Zasada: 1 budyń = 1 naleśnik.
Kolor naleśnika zależy od smaku budyniu.
Do naleśników nadają się świetnie budynie bezglutenowe na kaszce jaglanej.

BUDYNIOWE NALEŚNIKI BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto nie powinno zawierać grudek. Ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Warto na patelnię wcześniej wlać niewielką ilość oliwy. Naleśnik smażymy z obu stron. 

Naleśnik jeszcze ciepły smarujemy konfiturą z jednej strony na niego kładziemy kolejny - zazwyczaj innego koloru...i także go smarujemy konfiturą...a następnie naleśniki zwijamy i powstały rulon kroimy na cztery części. 

Rada: naleśniki najłatwiej i najsmaczniej podgrzejesz w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 100stopni C i włóż wcześniej przygotowane naleśniki na 3-5 minut.  

BUDYNIOWE NALEŚNIKI BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

BUDYNIOWE NALEŚNIKI BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA





SZPINAKOWE NALEŚNIKI 

albo 

ZIELONE SŁODKIE NALEŚNIKI

jest słodko...pysznie...pachnąco...kolorowo i zdrowo...ach i ten smak 💚💚
  SZPINAKOWE NALEŚNIKI  albo  ZIELONE SŁODKIE NALEŚNIKI jest słodko...pysznie...pachnąco...kolorowo i zdrowo...ach i ten smak 💚💚
Składniki:
- 1 puszka mleka kokosowego tj.100ml;
- 1 szklanka gazowanej wody;
- 2 szklanki mąki kukurydzianej;
- 100 g świeżego szpinaku albo szpinaku mrożonego;
- szczypta soli;
- 1 łyżka siemienia lnianego rozpuszczonego w pół szklanki wody albo 2 białka jajek. 

 SZPINAKOWE NALEŚNIKI  albo  ZIELONE SŁODKIE NALEŚNIKI jest słodko...pysznie...pachnąco...kolorowo i zdrowo...ach i ten smak 💚💚

Szpinak dokładnie myjemy albo otwieramy mrożony. 
Mleko kokosowe wlewamy do naczynia. Do naczynia z mlekiem wrzucamy szpinak i dokładnie miksujemy/ blendujemy na jednolitą masę. 
Do gładkiej masy szpinakowej wlewamy i wrzucamy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie miksujemy/ blendujemy, aż uzyskamy jednolite ciasto szpinakowe. 
Ciasto odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie ciasto dokładnie mieszamy. 

SZPINAKOWE NALEŚNIKI

Patelnie rozgrzewamy wlewamy odrobinę oleju. Na rozgrzaną patelnie wlewamy odrobinę ciasta i czekamy, aż ciasto samodzielnie zacznie odchodzić od brzegów patelni. 

Usmażenie jednego naleśnika zajmuje około 3 - 5 minut...w zależności od grubości ciasta.

SZPINAKOWE NALESNIKI BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 SZPINAKOWE NALEŚNIKI









 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz