Gofry

Na tej stronie:
- ziemniaczane gofry;
- budyniowe - malinowe gofry;
- owocowo - jaglane gofry /śnieżynki/;
- gofry z buraka;
- gofry babiego lata;
- gofry jaglano - bananowe.
 
ZASADA 1
Gofry pieczemy tak długo, aż przestanie lecieć para w gofrownicy. 
Dobrze wysmażone gofry pieczemy 5 minut, delikatne, lekko wysmażone 3 minuty.
ZASADA 2
Gofry w piekarniku pieczemy w temperaturze 200 stopni C, grzanie góra- dół bez termoobiegu.
ZASADA 3
Wszystko co związane z migdałami nie nadaje się do gofrów. Jak najdalej od mleka migdałowego czy mąki migdałowej.
ZASADA4
Owoce, warzywa kroimy i nie boimy się większych kawałków. One się stopią z ciastem.



ZIEMNIACZANE GOFRY 

Proste w przygotowaniu, domowe, ziemniaczane. Można jeść na słodko, na słono. Moja ulubiona wersja ze szczypiorkiem i kleksem śmietany. 
Składniki na 4 - 6 porcji:
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków. Najlepsze z dnia poprzedniego;
- 2 jajka;
- 5 łyżek bezwonnego oleju;
- 2 łyżki mąki ryżowej;
- 2 łyżki mąki kukurydzianej;
- szczypta soli, pieprzu;
- chlust oleju do smażenia.
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Następnie do naszych ziemniaków dodajemy wszystkie pozostałe składniki. 
Ciasto będzie gęste i będzie przylepiać się do miski. 

Gofrownice smarujemy olejem i rozgrzewamy. Kiedy gofrownica jest gotowa, nakładamy ciasto. Zamykamy i pieczemy, aż przestanie lecieć para. I gotowe.



BUDYNIOWE - MALINOWE GOFRY

leciutkie, chrupiące, z jednej strony wypieczone a z drugiej z lekko różowym akcentem. Są bardzo delikatne, słodkie w smaku. Najlepsze ze wszystkich, które do tej pory piekłam. 
GOFRY BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na 8 sztuk, czyli 4 piecze:
- 1 jajko;
- 1/2 szklanka mleka bez laktozy;
- 1 szklanka mąk bezglutenowych w tym 1/2 szklanki jaglanej, a pozostała 1/2 szklanki to trochę mąki kukurydzianej, ryżowej.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu;
- szczypta soli;
- 2 łyżki dowolnego cukru;
- ok. 2 łyżki bezwonnego oleju;
- 1 budyń malinowy bez glutenu tj. ok. 40 - 60 g.
Dodatkowo 
- solidny chlust oleju do smażenia.
 
Do gofrów niezbędna jest mąka jaglana i jej używamy 1/2 szklanki. Pozostała 1/2 szklanki może być już dowolną kombinacją mąk bezglutenowych, które mamy. Łącznie mąki mają dać 1 szklankę mąk.
Budyń można dać o dowolnym smaku. 
Moja szklanka ma 250 ml. 
GOFRY BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego i blendujemy na wysokich obrotach około 2 minut, aż nie powstanie gęste ciasto różowego koloru.
Nagrzewamy gofrownice, wlewamy troszkę oleju. Kiedy gofrownica jest gotowa wlewamy  ciasto. Zamykamy gofrownice i pieczemy gofry, aż nie zniknie para. 
Gofry po jednej stronie są lekko różowe, po drugiej mocniej przypieczone. Ostrożnie wyciągamy i gotowe.
GOFRY BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY



OWOCOWO - JAGLANE GOFRY

/ŚNIEŻYNKI/

kształtem przypominają śnieżynki. Każda jest inna i nigdy nie wiadomo, ile będzie miała w sobie owoców. To tylko jej tajemnica. Śnieżynki pełne są malin i marakui. I wystarczy je tylko posypać pudrem, aby nagle zimowe popołudnie zrobiło się naprawdę słodkie.    
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na 6 - 8 smażeń:
- 150 g marakui czyli ok.100 g miąższu marakui albo 100 g miąższu banana pokrojonego w kostkę;
- 80 g malin świeżych, albo mrożonych albo innych owoców mrożonych.
--------------------------------------------------------
łącznie około 200 - 250 g owoców;
- 200 g mąki jaglanej bez glutenu;
- 50 g skrobi ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu; 
- 30 g dowolnego cukru;
- 80 g mleka bez laktozy, nie zamieniamy żadnym mlekiem roślinnym;
- 4 jajka;
- 60 g oleju plus troszkę oleju do gofrownicy;
- szczypta soli;
- opcjonalnie maliny i cukier puder do posypania.
Wszystkie składniki poza owocami wrzucamy do miski i miksujemy na jednolitą masę.
Następnie wrzucamy owoce i delikatnie mieszamy. I ciasto gotowe. 
Zabieramy się za smażenie. Do gofrownicy wlewamy troszkę oleju. Kiedy gofrownice będzie nagrzana wlewamy ciasto. 
Ciasto można wlewać, aby całkowicie zakryło foremkę gofrownicy, albo wlać na środek o połowę mniej - wówczas stworzy się wzór śnieżynki. Gofrownicę delikatnie zamykamy. 
Pieczemy, aż przestanie intensywnie wydobywać się para. Następnie delikatnie łopatka drewnianą wyciągamy gofry. I gotowe.



GOFRY Z BURAKA 

różowe czy ceglane w kolorze? Na słodko czy na słono? W każdej wersji są super, chrupkie z zewnątrz a w środku mięciutkie. Pyszne jesienne gofry. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na 3 smażenia czyli na 6 gofrów:
- 2 średniej wielkości dowolnego gatunku buraki;
- 200 g mąki gryczanej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- solidna szczypta soli;
- 150 - 200 ml mleka bez laktozy albo mleka sojowego;
- opcjonalnie 1 jajko;
- 1 łyżka oleju bezwonnego. U mnie Kujawski. 
- mały chlust oleju do posmarowania gofrownicy.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY 
Buraki gotujemy albo pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Buraki muszą być mięciutkie. Buraki ścieramy na dużych oczkach i wrzucamy do miski. 
Następnie do miski wrzucamy wszystkie pozostałe składniki i blendujemy albo solidnie mieszamy. 
Gofrownicę smarujemy odrobiną oleju, rozgrzewamy. 
Kiedy gofrownica jest nagrzana wlewamy ciasto u mnie 2 łyżki przypadają na 1 gofra. Pieczemy, aż przestanie intensywnie wydobywać się para. I gotowe.  
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY



GOFRY BABIEGO LATA

a w nich cukinia, fasola i przyprawa korzenna. Pachną, kiedy się pieką babim latem, zieloną cukinią, cynamonem, z domieszką kardamonu. Lubię je piec bo ciasto jest gęste, a gofry aromatyczna. Według mnie najlepsze z keksem śmietany bez laktozy i cukrem pudrem. Ale ze świeżymi malinami też smakują wybornie. Na zdrowie.
GOFRY BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na 3 pieczenia, czyli 6 gofrów:
- ok. 300 g cukinia mała;
- ok. 220 g białej fasoli Jaś ugotowanej albo biała fasola z puszki wypłukana i odcedzona;
- szczypta przyprawy korzennej albo przyprawy piernikowej dla aromatu;
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- 70 g skrobi ziemniaczanej;
- 70 g mąki ryżowej;
- 80 g mąki kukurydzianej;
- 100 ml oleju plus dosłownie kilka kropel do gofrownicy;
- 180 g śmietany bez laktozy albo jogurtu sojowego.

Do miski wrzucamy wszystkie składniki poza cukinią blendujemy na w miarę gładką masę.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Następnie cukinię ścieramy na grubych oczkach, wrzucamy do ciasta i mieszamy (nie blendujemy). Dzięki temu gofry będą miały zielone, cukiniowe wzorki.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Gofrownice uruchamiany, wlewamy dosłownie kilka kropli oleju. Kiedy gofrownica jest gotowa do pracy wlewamy ciasto. Ciasto jest gęste i nie będzie wypływać. Smażymy 4 - 5 minut, aż przestanie z gofrownicy lecieć para. 
Drewnianą łopatką delikatnie wyciągamy gofry z gofrownicy i gotowe. 
 KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY





GOFRY JAGLANO - BANANOWE

najbardziej lubię z dżemem wiśniowym albo żółtym serem. Pychota.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na 4 pieczenia
- 200 g mąki jaglanej bez glutenu;
- 50 g skrobi ziemniaczanej;
- 4 jajka;
- 1 i 1/2 banana tj. około 200 g;
- 30 g cukru;
- 80 g śmietany bez laktozy 18%;
- 55 g oleju plus kilka kropli oleju do gofrownicy;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu;
- szczypta soli.

Zaczynamy od jajek. Oddzielamy żółtka od białek. Białka wrzucamy do miski dodajemy szczyptę soli.  Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy na bok. 
Żółtka wlewamy do miski i wsypujemy do niej wszystkie pozostałe składniki poza ubitymi białkami. Mieszamy. 
Następnie do miski ze wszystkimi składnikami wlewamy ubite białka i delikatnie mieszamy. Wszystkie składniki muszą się wymieszać do jednolitej konsystencji. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Gofrownice uruchamiamy, czekamy, aż się nagrzewa. Następnie wlewamy kilka kropli oleju. Wlewamy 2 - 3 łyżki ciasta na porcje. Ciasto wlewamy tylko na dolne foremki gofrownicy, tak aby się nie wylewało. 
Gofrownice zamykamy, ale nie dociskamy i pieczemy od 3 do 6 minut w zależności od mocy gofrownicy i stopnia wypieczenia gofrów. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Upieczone gofry wyciągamy drewnianą łopatką. I gotowe.