Wiśnie

Na tej stronie:
- ciasto wiśniowy sad (bez jajek, na oleju kokosowym);
- zimowe wiśniowo - czekoladowe ciacho (z mrożonych wiśni);
- ciasto z wiśniami i kruszonką migdałową;
- wiśnie w rumie.


CIASTO WIŚNIOWY SAD (bez jajek, na oleju kokosowym)

pełne wiśni na cieniutkim, kruchym cieście. 
Składniki na tortownicę 18 cm.
Składniki na część wiśniową
:
- 600 g wiśni bez pestek świeżych albo mrożonych;
- 30 g soku z cytryny;
- 150 g cukru trzcinowego;
- 25 g skrobi kukurydzianej albo ziemniaczanej.
Składniki na ciasto kruche (spód i boki ciasta):
- 145 g mąki migdałowej;
- 60 g mąki ryżowej;
- 60 g skrobi z tapioki;
- 30 g oleju kokosowego;
- 50 - 90 ml wody.

Wiśnie świeżych trzeba by kupić około 1 kg. 
Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C.
Wszystkie suche składniki na ciasto wrzucamy do miski i mieszamy. Wrzucamy olej kokosowy. I wlewamy część wody, mieszamy. Następnie stopniowo wlewamy wodę, tak aby uzyskać kulę ciasta, którą da się formować. Ja użyłam 80 ml wody. 
Ciasto wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, którą można natłuścić olejem. 
Formujemy spód i boki ciasta, a następnie nakłuwamy je widelcem. 
Foremkę z ciastem wkładamy do piekarnika na 40 minut. 
A my w tym czasie zabieramy się za wiśnie. 
Wiśnie wrzucamy do garnka, wlewamy sok z cytryny, wsypujemy skrobię i cukier. 
I gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie gęsta wiśniowa masa.
Kiedy nasz spód i boki ciasta będą gotowe odstawiamy je do całkowitego wystudzenia. Ale nie wyciągamy z foremki. 
Następnie do ciasta wkładamy masę wiśniową, może być ona jeszcze ciepła. I odstawiamy na bok. Kiedy ciasto wystygnie wkładamy je na co najmniej 2 godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki i gotowe. 



WIŚNIOWE - CZEKOLADOWE CIACHO (z mrożonych wiśni)

zimowe bo z dżemem wiśniowym i mrożonymi wiśniami i czekoladą i niewielką ilością mąki. Wilgotne ciacho można polać czekoladą i posypać granatem. Albo posypać pudrem. I gotowe. 
KUCHNIA BEZ GLUTNU BEZ LAKTOZY
Składniki na foremkę 20×22cm: 
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady;
- 130 g masła bez laktozy;
- 2 łyżki cukru;
- pół szklanki mrożonych wiśni. (moja szklanka ma 250 ml);
- słoik dżemu wiśniowego (ok. 270-280 g)
- 3 jajka;
- 100 g mąki ryżowej (warto ją przesiać);
- 30 g skrobi kukurydzianej albo innej;
- szczypta soli i szczypta cynamonu;
- pół łyżeczki sody i pół łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu. 
Składniki dekoracyjne:
- 1 tabliczka czekolady;
- granat. 

Czekoladę, masło, cukier - rozpuszczamy w kąpieli wodnej. 
Pozostałe składniki wrzucamy do miski i delikatnie mieszamy, aby mrożone wiśnie były w całości.
Następnie wlewamy nasza rozpuszczoną masę czekoladową i wszystko delikatnie mieszamy. 
Przelewamy do foremki i do pieca na 35 minut, do suchego patyczka, temperatura 180 stopni C grzanie góra- dół. 
Ciasto wyciągamy i zostawiamy do przestygnięcia. Następnie polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy ziarenkami granata. I gotowe. 
CIASTO - KUCHNIA BEZ GLUTENU
KUCHNIA BEZ GLUTNU BEZ LAKTOZY





CIASTO Z WIŚNIAMI I KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄ 

najprostsze ciacho, jakie piekłam, mimo, że pieczemy na dwa razy. Raz puszyste ciasto z zatopionymi w środku wiśniami i drugi raz kiedy całość posypujemy migdałową kruszonką. I od cała tajemnica ukrytych w środku wiśni. Jest wiśniowo przepysznie.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki na tortownice 26 cm:
- około 0,5 kg wiśni przed wydrylowaniem; 
- 3 jajka średniej wielkości temperatura pokojowa;
- 150 g miękkiego masła bez laktozy;
- 150 g cukru;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu z ważną datą;
- 125 g mąki ryżowej;
- 125 g mąki kukurydzianej;
- 100 ml mleka roślinnego albo mleka bez laktozy; 
- szczypta soli;
- tłuszcz do wysmarowania foremki.  
Składniki na kruszonkę:
- 70 g mąki migdałowej;
- 100 g miękkiego masła bez laktozy;
- 100 g cukru;
- 50 g mąki ryżowej;
- 50 g mąki kukurydzianej. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Do 1 miski wrzucamy wszystkie składniki na kruszonkę i rękami delikatnie zagniatamy.
Do 2 miski wrzucamy masło, cukier, szczyptę soli. I niech sobie stoi. Czym cieplejsze masło tym lepiej się będzie ciasto zagniatać/ miksować.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Miska 1 z kruszonką wędruje do lodówki. Miski niczym nie nakrywamy. 
W misce 2 ucieramy/miksujemy (na małych obrotach) masło z cukrem i solą na jedwabistą masę. Następnie pojedynczo wlewamy całe jaja i dalej ucieramy/ miksujemy.

KUCHNIA BEZ GLUTENU

Następnie do naszego ciasta wsypujemy mąki i proszek do pieczenia i dalej ucieramy/ miksujemy (można zwiększyć obroty). Ciasto będzie gęste. 
Na sam koniec wlewamy mleko i dalej już krótko ucieramy/ miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego budyniu, powinno być gładkie. 

Wiśnie drylujemy i kładziemy na sitko, aby wyleciał sok. Wiśnie muszą być dobrze odsączone.

Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Następnie natłuszczamy. 
Do foremki przelewamy ciasto i rozkładamy na nim wiśnie.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni C grzanie góra - dół , bez termoobiegu.
Ciasto wkładamy na 20 minut. 
Następnie po 20 minutach otwieramy piekarnik i ciasto posypujemy kruszonką.
I pieczemy dalej w tej samej temperaturze dalsze 40 minut, aż nasza kruszonka się zarumieni.
 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 
Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Dopiero po wystudzeniu wyciągamy ciasto z foremki. Inaczej ciasto się połamie a kruszonka zacznie odchodzić.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY





WIŚNIE W RUMIE

uwielbiam smak wiśni połączony ze słodką zaprawą rumową i uwielbiam smak rumu przesiąkniętego wiśniami. Wiśnie można wykorzystać do ciast, lodów. Można je po prostu oblać czekoladą i zjeść. Wiśniowy rum uraduje nie jedno nakrycie stołu i nie jedno podniebienie.  

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki:
- 1 kg wypestkowanych wiśni;
- 1 kg cukru;
- 1/2 lita rumu;
- duży słoik.
Ja użyłam 1 słoika na 6 litrów. Wiśnie puszczą sok i warto, aby płyn nie wyleciał ze słoika tylko miał miejsce. 

Wiśnie myjemy i usuwamy pestki. Wypestkowane wiśnie wrzucamy do słoika i zasypujemy cukrem. Lekko mieszamy słoikiem, aby cukier dostał się na dno słoika. Następnie wlewamy rum. Słoik zamykamy.
Wiśnie są gotowe po miesiącu. Warto jednak zaczekać co najmniej cztery miesiące wówczas wiśnie są najlepsze. Po otwarciu słoika wiśnie jemy zaś wiśniowy rum zlewamy do mniejszych butelek i zamykamy.
Jeśli chcemy uzyskać idealny płyn wiśniowo - rumowy płyn do butelek zlewamy przez gazę. Wiśniowy eliksir może stać w butelkach dobre dwa lata.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY