Mango

Na tej stronie:
- mango lassi;
- surówka z kalarepa i mango;
- smoothie C, jak witamina C
- panna cotta na mleku kokosowym z mango;
- pudding ryżowy z mango i malinami;
- sałatka z mango i agrestu;
- deska mango z owocami;
- grillowane mango z limonką. 




MANGO LASSI

jesienne, rozgrzewające lassi z kardamonem, imbirem i soczystym mango w roli głównej. To takie babie lato na talerzu, albo miseczce. Mango lassi świetnie smakuje o każdej porze i ten uśmiech przy jego jedzeniu na twarzy...ach to babie lato już przyjdź znów. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki:
- 1 mango;
- 1 szklanka jogurtu naturalnego bez laktozy;
- 1/2 szklanki chłodnej wody;
- szczypta zmielonego kardamonu;
- szczypta zmielonego imbiru;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 1 łyżka syropu trzcinowego, albo klonowego albo duża łyżka cukru albo cukru pudru. 

Mango myjemy, obieramy.  Mango wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami wrzucamy do naczynia. 
Wszystko dokładnie blendujemy/miksujemy.  
I gotowe. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY



 

 

SURÓWKA Z KALAREPY I MANGO

Kalarepa była dla mnie zawsze  za twarda, za nijaka i nadawała się tylko do zupy. Zmieniło się to kiedy ją połączyłam ze słodkim mango i posypałam cukrem pudrem wymieszanym z domieszką oliwy. Kalarepa zrobiła się nagle słodka, chrupiąca, fajna. Można ten duet mieszać z kolendrą czy płatkami papryki, można dodać koperku. I tak zawsze wyjdzie pachnąca, pyszna i mocno kolorowa surówka, którą dowolnie kroimy.

SURÓWKA Z KALAREPY I MANGO  Kalarepa była dla mnie zawsze  za twarda, za nijaka i nadawała się tylko do zupy. Zmieniło się to kiedy ją połączyłam ze słodkim mango i posypałam cukrem pudrem wymieszanym z domieszką oliwy. Kalarepa zrobiła się nagle słodka, chrupiąca, fajna. Można ten duet mieszać z kolendrą czy płatkami papryki, można dodać koperku. I tak zawsze wyjdzie pachnącą, pysznie i mocno kolorowo.

Składniki:
- 1 kalarepa;
- 1 mango;
- 1 łyżka oliwy lub oleju;
- odrobina cukru pudru.
Można zamiast cukru użyć świeżej kolendry, albo płatków papryki. 

SURÓWKA Z KALAREPY I MANGO  Kalarepa była dla mnie zawsze  za twarda, za nijaka i nadawała się tylko do zupy. Zmieniło się to kiedy ją połączyłam ze słodkim mango i posypałam cukrem pudrem wymieszanym z domieszką oliwy. Kalarepa zrobiła się nagle słodka, chrupiąca, fajna. Można ten duet mieszać z kolendrą czy płatkami papryki, można dodać koperku. I tak zawsze wyjdzie pachnącą, pysznie i mocno kolorowo.

Kalarepę i mango obieramy, myjemy, tniemy na dowolne mniejsze kawałki.
Pociętą kalarepę i mango wrzucamy do miseczki, polewamy odrobiną oliwy i doprawiamy delikatnie cukrem pudrem.

A jeśli chcemy wersję na ostro zamiast cukru pudru używamy płatków papryki, albo kolendry z odrobiną pieprzu cytrynowego, co podkreśli cytrynowy smak kolendry. 

SURÓWKA Z KALAREPY I MANGO  Kalarepa była dla mnie zawsze  za twarda, za nijaka i nadawała się tylko do zupy. Zmieniło się to kiedy ją połączyłam ze słodkim mango i posypałam cukrem pudrem wymieszanym z domieszką oliwy. Kalarepa zrobiła się nagle słodka, chrupiąca, fajna. Można ten duet mieszać z kolendrą czy płatkami papryki, można dodać koperku. I tak zawsze wyjdzie pachnącą, pysznie i mocno kolorowo.
SURÓWKA Z KALAREPY I MANGO  Kalarepa była dla mnie zawsze  za twarda, za nijaka i nadawała się tylko do zupy. Zmieniło się to kiedy ją połączyłam ze słodkim mango i posypałam cukrem pudrem wymieszanym z domieszką oliwy. Kalarepa zrobiła się nagle słodka, chrupiąca, fajna. Można ten duet mieszać z kolendrą czy płatkami papryki, można dodać koperku. I tak zawsze wyjdzie pachnącą, pysznie i mocno kolorowo.






SMOOTHIE C, JAK WITAMINA C 

czyli smoothie z żółto - pomarańczowych owoców. Jest w nim banan i cytryna i pomarańcze i mango. Wszystko zmiksowane z niewielką ilością wody i kilkoma promykami słońca.


SMOOTHIE DIETA ELIIMINACYJNA

Składniki:
- 1 dojrzałe mango;
- sok z 1 albo 2 cytryn;
- 1 pomarańcza;
- 1 banan;
- szklanka wody.
Mango obieramy. Z cytryny wyciskamy sok. Pomarańcze obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Banana obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie owoce wkładamy do naczynia, wlewamy solidną szklankę wodę i miksujemy/blendujemy.

DIETA BEZ GLUTEN I BEZ LAKTOZY




 

PANNA COTTA NA MLEKU KOKOSOWYM Z MANGO 

czyli moja ulubiona panna Mangotka w gwiazdorskim wydaniu. Panna cotta to ugotowana śmietanka...my będziemy gotować jeszcze pyszniej bo na mleku kokosowym. Będzie pachnąco i pysznie.

DIETA BEZ GLUTEN I BEZ LAKTOZA

Składniki:
- 1 mango;
- 1 puszka mleka kokosowego;
- opcjonalnie sok wyciśnięty z połówki cytryny; 
- 3 łyżeczki żelatyny.

Mango obieramy że skórki i tniemy na mniejsze kawałki. 
Mleko kokosowe wlewamy do garnka. Wrzucamy do garnka z mlekiem mango i opcjonalnie sok z cytryny. Wszystko podgrzewamy, aż mango będzie mięciutkie. Kiedy mango jest miękkie odstawiamy garnek do przestygnięcia. Następnie mango i mleko dokładnie miksujemy/blendujemy na gładką masę. Żelatynę do deserów przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i wlewamy do masy mango. Jeśli w żelatynę zrobią się grudki wlej żelatynę do masy mango i jeszcze raz całość zmiksuj. 

Masę z żelatyną wlewamy do dowolnych naczyń. Zazwyczaj masa stężeje po około 2 godzinach. 

DIETA BEZ GLUTEN I BEZ LAKTOZA

Rada: gotową panna cottę można podawać z owocami, sokiem, listkami mięty. 

BEZGLUTENOWA DIETA

 

 

PUDDING RYŻOWY Z MANGO I MALINAMI

lato w pełni, w kuchni, tropikalne nastroje. Nas-dwoje...nas-troje...pudding ryżowy z mango i malinami. Lato trwaj.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
  
Składniki:
- pół szklanki ryżu basmati tj. około 200g. Możesz użyć także innego rodzaju ryżu białego;
- 1 puszka mleka kokosowego tj. Najlepsze jest mleko kokosowe do gotowania.
- łyżeczka cukru. Świetnie nadaje się do tego także cukier brązowy;
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub łyżeczka olejku waniliowego. Jeśli nie masz ani jednego, ani drugiego dodaj torebeczkę cukru waniliowego i zrezygnuj z łyżeczki cukru.Świetnie nadaje się tu także 1 laska wanilii.
- 1 mango obrane i pokrojone na mniejsze kawałeczki;
- garść malin.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Ryż zalewamy zimną wodą i moczymy przez godzinę. Po upływie czasu ryż odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. 
Do średniej wielkości garnka wlewamy mleko kokosowe lekko je zagotowujemy. Do mleka wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu. Ryż gotujemy aż do miękkości - zazwyczaj jest to około 40 - 50 minut. Ryż wchłonie całe mleko.  
Kiedy ryż będzie miękki dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy. Gotujemy stale mieszając około 3-4 minut. Ciepły ryż wykładamy na miseczki i posypujemy mango i malinami.

Rada: jeśli ryż zrobił się suchy ponieważ za długo się gotował wlej do niego odrobinę mleka kokosowego...będzie znów wilgotny i będzie pachniał kokosem.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

   

 

DUET DOSKONAŁY MANGO I AGREST


Składniki:
- garść agrestu;
- 1 mango;
- 1 pomarańcze. 

Agrest obieramy, myjemy, delikatnie przepoławiamy na pół.  
Mango obieramy i wykrajemy pestkę i  tniemy w kostkę. 
Agrest i mango wrzucamy do miseczki i skrapiamy sokiem z pomarańcza. 




 

DESKA MANGO 

W TOWARZYSTWIE 

TRUSKAWEK I MIĘTY

jest pysznie....
urokliwie...
...lato zaczyna się na dobre...
yupii...yupii...

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki:
- mango;
- truskawki;
- mięta
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Mango obieramy ze skórki, wyciągamy pestkę. Mango kroimy w kostkę.
Truskawki oczyszczamy i kroimy na ćwiartki.
Mięte myjemy i szatkujemy drobniutko. 

Na desce kładziemy mango, truskawki, miętę.

Zaletą deski jest to, że owoce można w dowolny sposób mieszać ze sobą i z miętą....nie zalewamy je żadną oliwą, sokiem. Cieszymy się surowymi owocami i ich naturalnym aromatem.

Rada: nie używaj suszonej mięty. Niestety do tego towarzystwa na desce ona nie pasuje...i się nie nada. Być musi świeża mięta.




 

 

GRILLOWANE MANGO Z LIMONKĄ

...mango zawsze warto jeść ponieważ mało, który owoc ma tyle wit. A i C oraz beta - karotenu...a przy tym enzymy wspomagające trawienie

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki:
- dojrzałe mango;
- limonka.

Mango przecinamy na pół. Wyjmujemy pestkę. Miąższ mango nacinamy na drobną kratkę (krzyżyki). Mango kładziemy na rozgrzany grill - najpierw grillujemy miąższ następnie obracamy i grillujemy mango od strony jego skórki.

Podajemy ciepłe z plasterkiem limonki. Skórka mango będzie sama odchodziła - nie trzeba jej wycinać (filetować).


Rada: grilluj mango na aluminiowej tacce do grilla. Mango nie przejdzie wówczas innymi zapachami znajdującymi się na kratce grilla.