Na tej stronie:
- mango lassi;
- surówka z kalarepa i mango;
- smoothie C, jak witamina C
- smoothie C, jak witamina C
- panna cotta na mleku kokosowym z mango;
- pudding ryżowy z mango i malinami;
- sałatka z mango i agrestu;
- deska mango z owocami;
- grillowane mango z limonką.
MANGO LASSI
jesienne, rozgrzewające lassi z kardamonem, imbirem i soczystym mango w roli głównej. To takie babie lato na talerzu, albo miseczce. Mango lassi świetnie smakuje o każdej porze i ten uśmiech przy jego jedzeniu na twarzy...ach to babie lato już przyjdź znów.
Składniki:
- 1 mango;
- 1 szklanka jogurtu naturalnego bez laktozy;
- 1/2 szklanki chłodnej wody;
- szczypta zmielonego kardamonu;
- szczypta zmielonego imbiru;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- 1 łyżka syropu trzcinowego, albo klonowego albo duża łyżka cukru albo cukru pudru.
Mango myjemy, obieramy. Mango wraz ze wszystkimi pozostałymi składnikami wrzucamy do naczynia.
Wszystko dokładnie blendujemy/miksujemy.
I gotowe.
SURÓWKA Z KALAREPY I MANGO
Kalarepa była dla mnie zawsze za twarda, za nijaka i nadawała się tylko do zupy. Zmieniło się to kiedy ją połączyłam ze słodkim mango i posypałam cukrem pudrem wymieszanym z domieszką oliwy. Kalarepa zrobiła się nagle słodka, chrupiąca, fajna. Można ten duet mieszać z kolendrą czy płatkami papryki, można dodać koperku. I tak zawsze wyjdzie pachnąca, pyszna i mocno kolorowa surówka, którą dowolnie kroimy.
Składniki:
- 1 kalarepa;
- 1 mango;
- 1 łyżka oliwy lub oleju;
- odrobina cukru pudru.
Można zamiast cukru użyć świeżej kolendry, albo płatków papryki.
Kalarepę i mango obieramy, myjemy, tniemy na dowolne mniejsze kawałki.
Pociętą kalarepę i mango wrzucamy do miseczki, polewamy odrobiną oliwy i doprawiamy delikatnie cukrem pudrem.
A jeśli chcemy wersję na ostro zamiast cukru pudru używamy płatków papryki, albo kolendry z odrobiną pieprzu cytrynowego, co podkreśli cytrynowy smak kolendry.
Pociętą kalarepę i mango wrzucamy do miseczki, polewamy odrobiną oliwy i doprawiamy delikatnie cukrem pudrem.
A jeśli chcemy wersję na ostro zamiast cukru pudru używamy płatków papryki, albo kolendry z odrobiną pieprzu cytrynowego, co podkreśli cytrynowy smak kolendry.
SMOOTHIE C, JAK WITAMINA C
czyli smoothie z żółto - pomarańczowych owoców. Jest w nim banan i cytryna i pomarańcze i mango. Wszystko zmiksowane z niewielką ilością wody i kilkoma promykami słońca.
Składniki:
- 1 dojrzałe mango;
- sok z 1 albo 2 cytryn;
- 1 pomarańcza;
- 1 banan;
- szklanka wody.
Mango obieramy. Z cytryny wyciskamy sok. Pomarańcze obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Banana obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Następnie owoce wkładamy do naczynia, wlewamy solidną szklankę wodę i miksujemy/blendujemy.
PANNA COTTA NA MLEKU KOKOSOWYM Z MANGO
czyli moja ulubiona panna Mangotka w gwiazdorskim wydaniu. Panna cotta to ugotowana śmietanka...my będziemy gotować jeszcze pyszniej bo na mleku kokosowym. Będzie pachnąco i pysznie.
Składniki:
- 1 mango;
- 1 puszka mleka kokosowego;
- opcjonalnie sok wyciśnięty z połówki cytryny;
- 3 łyżeczki żelatyny.
Mango obieramy że skórki i tniemy na mniejsze kawałki.
Mleko kokosowe wlewamy do garnka. Wrzucamy do garnka z mlekiem mango i opcjonalnie sok z cytryny. Wszystko podgrzewamy, aż mango będzie mięciutkie. Kiedy mango jest miękkie odstawiamy garnek do przestygnięcia. Następnie mango i mleko dokładnie miksujemy/blendujemy na gładką masę. Żelatynę do deserów przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i wlewamy do masy mango. Jeśli w żelatynę zrobią się grudki wlej żelatynę do masy mango i jeszcze raz całość zmiksuj.
Masę z żelatyną wlewamy do dowolnych naczyń. Zazwyczaj masa stężeje po około 2 godzinach.
Rada: gotową panna cottę można podawać z owocami, sokiem, listkami mięty.
PUDDING RYŻOWY Z MANGO I MALINAMI
lato w pełni, w kuchni, tropikalne nastroje. Nas-dwoje...nas-troje...pudding ryżowy z mango i malinami. Lato trwaj.
Składniki:
- pół szklanki ryżu basmati tj. około 200g. Możesz użyć także innego rodzaju ryżu białego;
- 1 puszka mleka kokosowego tj. Najlepsze jest mleko kokosowe do gotowania.
- łyżeczka cukru. Świetnie nadaje się do tego także cukier brązowy;
-
łyżeczka ekstraktu waniliowego lub łyżeczka olejku waniliowego. Jeśli
nie masz ani jednego, ani drugiego dodaj torebeczkę cukru waniliowego i
zrezygnuj z łyżeczki cukru.Świetnie nadaje się tu także 1 laska wanilii.
- 1 mango obrane i pokrojone na mniejsze kawałeczki;
- garść malin.
- garść malin.
Ryż zalewamy zimną wodą i moczymy przez godzinę. Po upływie czasu ryż odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie.
Do
średniej wielkości garnka wlewamy mleko kokosowe lekko je zagotowujemy.
Do mleka wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy. Gotujemy na małym ogniu. Ryż
gotujemy aż do miękkości - zazwyczaj jest to około 40 - 50 minut. Ryż
wchłonie całe mleko.
Kiedy ryż będzie miękki dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy. Gotujemy stale mieszając około 3-4 minut. Ciepły ryż wykładamy na miseczki i posypujemy mango i malinami.
DUET DOSKONAŁY MANGO I AGREST
Składniki:
- garść agrestu;
- 1 mango;
- 1 pomarańcze.
Agrest obieramy, myjemy, delikatnie przepoławiamy na pół.
Mango obieramy i wykrajemy pestkę i tniemy w kostkę.
Agrest i mango wrzucamy do miseczki i skrapiamy sokiem z pomarańcza.
DESKA MANGO
W TOWARZYSTWIE
TRUSKAWEK I MIĘTY
jest pysznie....
urokliwie...
...lato zaczyna się na dobre...
yupii...yupii...
Składniki:
- mango;
- truskawki;
- mięta
Mango obieramy ze skórki, wyciągamy pestkę. Mango kroimy w kostkę.
Truskawki oczyszczamy i kroimy na ćwiartki.
Mięte myjemy i szatkujemy drobniutko.
Na desce kładziemy mango, truskawki, miętę.
Zaletą deski jest to, że owoce można w dowolny sposób mieszać ze sobą i z miętą....nie zalewamy je żadną oliwą, sokiem. Cieszymy się surowymi owocami i ich naturalnym aromatem.
Rada: nie używaj suszonej mięty. Niestety do tego towarzystwa na desce ona nie pasuje...i się nie nada. Być musi świeża mięta.
GRILLOWANE MANGO Z LIMONKĄ
...mango zawsze warto jeść ponieważ mało, który owoc ma tyle wit. A i C oraz beta - karotenu...a przy tym enzymy wspomagające trawienie
Składniki:
- dojrzałe mango;
- limonka.
Mango przecinamy na pół. Wyjmujemy pestkę. Miąższ mango nacinamy na drobną kratkę (krzyżyki). Mango kładziemy na rozgrzany grill - najpierw grillujemy miąższ następnie obracamy i grillujemy mango od strony jego skórki.
Podajemy ciepłe z plasterkiem limonki. Skórka mango będzie sama odchodziła - nie trzeba jej wycinać (filetować).
Rada: grilluj mango na aluminiowej tacce do grilla. Mango nie
przejdzie wówczas innymi zapachami znajdującymi się na kratce grilla.