Na tej stronie:
- miodowe figi z migdałami;
- sałatka figowa;
- figowy drożdżowiec;
- figowy drożdżowiec;
- kanapka z twarożkiem i z figą.
MIODOWE FIGI Z MIGDAŁAMI
figa mała, nie duża, ale smakuje niebiańsko.
Składniki:
- figi;
- miód - około łyżeczka na jedna figę;
- 4- 5 migdałów na jedną figę;
- 2 łyżki masła bez laktozy.
Figę myjemy. Figę nacinamy na krzyż. Nie trzeba mocno figi nacinać. Figa sama się otworzy pod wpływem ciepłego masła i miodu.
Suchą patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Wrzucamy masło. Kiedy masło
roztopi się układamy na niej figę. Figi smażymy około 1 minuty.
Następnie polewamy figę miodem. Trzymamy kilka sekund. Figa pod wpływem
ciepła i miodu zacznie się sama otwierać.
Po polaniu figi miodem na patelnię można wrzucić migdały, płatki migdałów, rodzynki, żurawinę itd....lekko się one przypieką i lekko wchłoną maślano - miodowy sos.
Po polaniu figi miodem na patelnię można wrzucić migdały, płatki migdałów, rodzynki, żurawinę itd....lekko się one przypieką i lekko wchłoną maślano - miodowy sos.
Figę podajemy od razu. Migdały podajemy z figą albo obok figi.
Rada: nie trzymaj fig na patelni dłużej niż 2 minut. Do smażenia nadają się tylko świeże, dojrzałe figi.
SAŁATKA FIGOWA
dawno...dawno temu letni czas spędzałam w Grecji. Mój mały biały domek mieścił się nieopodal morza i domku greczynki, która była mistrzem świata w gotowaniu prostych dań. W oknach mojego białego domku rosło drzewo z maleńkimi niczym śliwka owocami...a wokół drzewa panował istny ul. Przez cały okres pobytu nie skusiło mnie dokładnie przyjrzeć się owym małym pociesznym owocom. Kiedy szykowałam się do drogi powrotnej...pomyślałam, że warto by było zabrać figi...jak się "rozciapią" zrobię z nich dżem. Idę do mojej sąsiadki greckiej i mówię, że figi by mi się przydały...a Ona w śmiech...bambina mówi przecież Ty masz figi przy domu.
Od tej pory wiem, że figi muszą być mooocnoo fioletowe, z ładną skórką i wcale nie muszą być duże.
Dziś na mym stole szybka sałatka z fig, sera i zieleniny a wszystko to skąpane w oleju lnianym albo oliwie z oliwek...smacznego.
Składniki:
- 2 figi;
- 1 plaster sera, który jeść możesz. Ja użyłam twardego sera koziego;
- garść kiełek. Ja użyłam kiełek buraka i słonecznika;
- 2 łyżki oliwy z oliwek. Można śmiało użyć także oleju sezamowego;
- 1 łyżeczka dowolnego miodu;
- dosłownie pół łyżeczki octu balsamicznego.
Figi myjemy i tniemy na dowolne kawałki. Kiełki płuczemy. Oliwę z oliwek, miód, ocet balsamiczny mieszamy. Ser tniemy na dowolne kawałki.
Na talerzu układamy kiełki, figi. Posypujemy serem. Polewamy sosem. Sałatkę ostrożnie doprawiamy jedynie świeżo zmielonym pieprzem.
Rada: sałatka źle znosi lodówkę. Warto ją zrobić tuż przed podaniem.
FIGOWY DROŻDŻOWIEC
czyli
CIASTO DROŻDŻOWE Z FIGAMI
...w rękach przy wyrabianiu rośnie nam w dłoniach. W piekarniku rośnie, jak na drożdżach..
...co za ciasto...
a po wyciągnięciu z pieca można je jeść i jeść🌞🦋🦋
- 1 szklanka mąki ryżowej;
- 2 szklanki mąki kukurydzianej;
- 4 białka lub 4 łyżeczki siemienia lnianego zmiksowane w 4 łyżkach wody;
-1 paczka suchych drożdży lub 1/2 paczki drożdży;
- 1/2 szklanki drobnego cukru;
- 2 łyżki wody;
- 1 szklanka mleka sojowego albo ryżowego. Do ciasta drożdżowego nie nadają się inne mleka roślinne.
- 3-4 fig.
Mleko lekko podgrzewamy do temperatury pokojowej. Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku.
Do
miski wsypujemy wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto na
gładką masę. Gdyby ciasto nie chciało się lepić dodajemy odrobinę wody.
Ciasto
drożdżowe nie znosi metalu, hałasu i zimna. Wyrabiamy je rękami,
oddając ciepło naszych rąk. Po wyrobieniu odstawiamy w spokojne i ciepłe
miejsce na 30 minut.
W tym czasie kroimy figi na dowolne kawałki mogą być plasterki, księżyce, ósemki...pełna dowolność.
Po
upływie 30 minut ciasto przekładamy do natłuszczonej foremki,
dekorujemy figami i wstawiamy na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego na
180stopniC.
KANAPKA Z TWAROŻKIEM I Z FIGĄ
Twarożek kozi nie każdemu przypada do gustu...jednak z figą...ma fajny smak...a cała kanapka ślicznie pachnie i pysznie smakuje🌼Dlaczego kozi? Ponieważ przy alergii czy też nietolerancji laktozy okazuje się, że można jeść produkty kozie, owcze czy bawole. Zawsze jednak warto sprawdzić, która laktoza jest dla Nas dobra🌞🌼
Składniki:
- kromka dowolnego chleba bez glutenu. Świetnie sprawdzą się tu także wafle ryżowe;
- 1 łyżeczka masła bez laktozy;
- 1 figa. Figę jemy ze skórką. Odcinamy jedynie ogonek.
- 1 łyżka twarożku koziego.
Kromkę chleba/ krążek ryżowy smarujemy masłem i twarożkiem. Kładziemy na nią pokrojoną w dowolny sposób figę.
Składniki:
- 1 figa. Figę jemy ze skórką. Odcinamy jedynie ogonek.
- 1 łyżka twarożku koziego.
- 1 łyżka twarożku koziego.
Kromkę chleba/ krążek ryżowy smarujemy masłem i twarożkiem. Kładziemy na nią pokrojoną w dowolny sposób figę.