Sery, twarogi

Na tej stronie:
- haloumi zapiekane z pomidorami;
- migdałową smażona feta;
- twarożek z ziaren słonecznika;
- kozi twarożek z lubczykiem;
- twarożek z tofu;
- domowy biały serek z jogurtu.


Przepis w trakcie pisania

Składniki na 2 sery w naczyniu żaroodpornym 26 - 30 cm:
- 2 sery camembert bez laktozy;
- garść winogron najlepsze bez pestek;
- solidne dwa chlusty oleju rzepakowego;
- chlust octu balsamicznego albo octu jabłkowego;
- pieprz do posypania;
- mile widziany rozmaryn albo tymianek










HALOUMI ZAPIEKANE Z POMIDORAMI 

po prostu przepyszne.
Składniki na 3 - 4 porcje:
- kostka sera haloumi z sera koziego i owczego;
- 1 duży pomidor;
- garść liści świeżej bazylii;
- solidna dwa chlusty oleju albo oliwy z oliwek;
- opcjonalnie świeży pieprz do posypania.
Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni grzanie góra- dół. 
Ser kroimy w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pomidora kroimy na grube plastry i układamy na serze. Polewamy całość solidnie olejem, wrzucamy bazylię i do pieca. Po 10 minutach naczynie wyciągamy z piekarnika i obracamy delikatnie, aby ser się przypiekł. Naczynie wkładamy jeszcze na 5 - 10 minut do piekarnika, aż ser się zarumieni. I gotowe. 

Możemy także najpierw położyć pomidor, a potem ser i obracać na odwrót. 


MIGDAŁOWA SMAŻONA FETA

obłedna w smaku, chrupiącą, lekko słona, delikatna, ciepła fajnie się ciągnie. Podaje z talerzem truskawek, czereśni, poziomek...posypuję listkami mięty czy bazyli. 
Składniki na 10 - 12 małych kawałków:
- 1 oryginalna feta na mleku owczym albo owczym i kozim;
- 1 - 2 jajka;
- ok. 3 - 4 łyżki skrobi ryżowej albo mąki ryżowej;
- ok. 3 - 4 łyżki mąki migdałowej;
- solidne 2 chlusty oleju bezwonnego albo oliwy z oliwek do smażenia.
Jajko wybijamy na talerzyk i mieszamy. Fete ostrożnie wyciągamy z woreczka. Mąki sypiemy na osobne talerzyki. 
Fetę wkładamy do talerzyka z jajkiem. Możemy ją pokruszyć na mniejsze kawałki, albo zostawić w całości. 
Następnie przekładamy na talerzyk z mąką ryżową i obtaczamy - następnie znów talerzyk z jajkiem i obtaczamy.
Na koniec talerzyk z mąką migdałową i obtaczamy.  I na rozgrzaną patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy na dosłownie złoty kolor - średni ogień- zazwyczaj około 2 minuty. Nasze serki ostrożnie obracamy na tłuszczu. 
I gotowe. Od razu przekładamy na talerz i od razu podajemy. 
U mnie posypane poziomkami i listkami świeżej mięty.


TWAROŻEK Z ZIAREN SŁONECZNIKA 

po prostu pycha. Świetny do kanapek, do klusek. Uwielbiam z pomidorem i rzodkiewkami. Najlepszy.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki
- 400 g słonecznika;
- woda do zalania słonecznika;
- sok z 1 cytryny;
- pół łyżeczki soli;
- opcjonalnie kilka kropli octu jabłkowego albo innego owocowego octu;
- opcjonalnie biały sezam do posypania;
- spory podwójny płat gazy i duże sitko. 
 
Ziarenka słonecznika wsypujemy do miski. Zalewamy wodą i zostawiamy w ciepłym miejscu przez co najmniej 12 godzin. 
Po 12 godzinach ziarenka solidnie płuczemy pod zimną wodą. Wrzucamy do miski. Do miski dodajemy sok z cytryny, sól, kilka kropel octu.
Wszystko blendujemy na gładką, aksamitną masę. Jeśli ciężko nam blendować dodajemy zimnej wody. 
Sitko wykładamy sporym, podwójnym płatem gazy i wlewamy naszą masę słonecznikową.  Płat gazy musi być podwójny bo inaczej gaza się przedziurawi i ciężko będzie uzyskać nasz twarożek. 
Następnie gazę solidnie wiążemy. Sitko z całą zawartością ustawiamy na misce, aby woda skapywała i dociskamy ciężkim przedmiotem. 
Zostawiamy na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie twarożek powinien być gotowy. Wyciągamy go ostrożnie z gazy, kładziemy na talerzyk. Można go posypać sezamem. I gotowe.
Twarożek przechowujemy w lodówce. Warto go przechowywać w szczelnym pudełku, aby nie wysechł.
 


KOZI TWAROŻEK Z LUBCZYKIEM

czasem słyszę, że ten twarożek kozi to byłby nawet fajny, ale ten smak, ten zapach. A gdyby go tak połączyć z odrobina jogurtu naturalnego, lubczykiem, dodać gram pieprzu i soli? To wyszedłby zdrowy, fajny w smaku ser. Ten ser smakuje całym ogrodem i łąką o poranku, pachnie świeżością, która nie ma nic wspólnego z kozą. Świetnie nadaje się na letnie kanapki...wystarczy kawałek chleba i serka z lubczykiem.
Składniki:
- 1 kostka twarogu koziego tj. ok. 250g;
- pęczek lubczyku tj. ok. 5 łodyg;
- 3 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy;
- szczypta pieprzu i soli do smaku.

Twaróg wyciągamy z foli, widelcem rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Polewamy jogurtem. Lubczyk myjemy, drobniutko kroimy. Lubczyk wrzucamy do twarogu. posypujemy solą i pieprzu. Wszystko delikatnie mieszamy. Od razu podajemy na stół.
TWAROŻEK DOMOWY BEZ LAKTOZY - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY



TWAROŻEK Z TOFU

przygotowujemy z tofu, cytryny, płatków drożdżowych. Jeśli pominiemy płatki drożdżowe wyjdzie pasta. Można dodać ogórka i rzodkiewki i od razu na bułę, chleb.
TWAROŻEK BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki:
- 1 pudełko tofu silken. Nie zastępujemy tofu silken zwykłym tofu czy smakowym;
- 2 płaskie łyżki płatków drożdżowych bez glutenu;
- 3 łyżki mleka ryżowego;
- 3 łyżki cytryny;
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego;
- opcjonalnie rzodkiewki i ogórek;
- sól i pieprz do smaku.

Wszystkie składniki wkładamy do naczynia i blendujemy na jednolitą masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wkładamy do lodówki na całą noc. Po nocy twarożek jest gotowy.
TWAROŻEK Z TOFU
Ja ścieram rzodkiewkę i ogórka na małych oczkach i mieszam z serkiem wyciągniętym z lodówki i prosto na chleb. 
TWAROŻEK Z TOFU





DOMOWY BIAŁY SEREK BEZ LAKTOZY

Serek zrobiony z jogurtu bez laktozy. Wkładamy wieczorem do lodówki jogurt, rano wyciągamy serek. Serek można jeść z owocami albo ogórkiem i pomidorem. Można posypać go jeżynami i zabrać ze sobą w pudełku. Po prostu fajny serek.
Składniki na mały serek:
- 1 mały jogurt naturalny bez laktozy;
- sitko i miseczka, do którego zmieści się serek. 
Do miseczki wkładamy sitko. Na sitko wlewamy ostrożnie jogurt, tak, aby jogurt nie dostał się poza sitko.
Kuchnia bez laktozy w domu
Miseczkę z sitkiem, w którym jest jogurt wkładamy do lodówki. Serek jest gotowy po 12 godzinach. Jeśli zależy Ci na "gęstszej" konsystencji zostaw serek jeszcze dodatkowe 3 godziny w lodówce.
Serek należy zjeść od razu. Źle się on przechowuje w lodówce dłużej niż 24 godziny.