DOMOWE MLEKO KOKOSOWE
...do kakao...
...do gorącej czekolady...
...do wypieków...
...do deserów...
najlepsze...bo domowe bez żadnych dodatków
Składniki ( na niecałe 3 szklanki mleka):
- 200 g wiórków kokosowych (tj. zazwyczaj jedno opakowanie wiórków);
- 3 szklanki wody filtrowanej, przegotowanej;
- szczypta soli (nadaje się każda sól).
Wiórki kokosowe wrzucamy do naczynia, zalewamy wodą, wrzucamy szczyptę soli. Wszystko delikatnie mieszamy, aby wiórki kokosowe połączyły się z solą.
Moczymy około 12 godzin (noc).
Na garnku umieszczamy sitko a na sitku gazę i przelewamy całą naszą białą miksturę. Z masy pozostałej na gazie delikatnie odciskamy płyn.
Mase kokosową wyrzucamy. Mleko przelewamy do szklanego pojemnika.
Jeśli nie mamy gazy: na garnku umieszczamy sitko i przelewamy naszą białą miksturę. Następnie czystymi palcami lub łyżeczką delikatnie odciskamy płyn z masy pozostałej na sitku. Masę wiórkową wyrzucamy. Sitko myjemy. Bierzemy drugi garnek umieszczamy na nim czyste sitko. Ponownie przelewamy mleko, tak, aby nie zostały w nim kokosowe wiórki. Następnie przelewamy mleko do szklanego pojemnika.
Mleko kokosowe można przechować w lodówce od 4- 5 dni.
Jeśli zapomnisz o dodaniu soli mleko przechowasz w lodówce około 48 godzin.
Jeśli zapomnisz o dodaniu soli mleko przechowasz w lodówce około 48 godzin.
Wkrótce mleko migdałowe