Bakłażan

Na tej stronie:
- pasta z pieczonego w ziołach bakłażana i szarej renety;
- faszerowane bakłażany.



PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA W ZIOŁACH I SZAREJ RENETY

Kiedy dostałam koszyk bakłażanów różnej wielkości i koszyk szarej renety od razu pomyślałam małżeństwo doskonałe. On bakłażan po upieczeniu odrobinę wysuszony, miękki, fajny w smaku, Ona jabłko soczysta, twarda świetnie uzupełniająca bakłażana. Pomyślałam i poleciałam do ogrodu po resztki świeżego kopru. Wróciłam nafaszerowałam bakłażana koprem, tymiankiem, bazylią i do piekarnika. A jabłko obrałam i podzieliłam na mniejsze kawałki...potem troszkę zamieszałam, pomieszałam i wyszła pyszna pasta. Pasta świetnie się nadaje do kanapek, pierogów, naleśników, gofrów na słono i do podania w samej miseczce na stół też się nadaje. Prosta, szybka pasta a tyle radości.  

PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA W ZIOŁACH I SZAREJ RENETY  Kiedy dostałam koszyk bakłażanów różnej wielkości i koszyk szarej renety od razu pomyślałam małżeństwo doskonałe. On bakłażan po upieczeniu odrobinę wysuszony, miękki, fajny w smaku, Ona jabłko soczysta, twarda świetnie uzupełniająca bakłażana. Pomyślałam i poleciałam do ogrodu po resztki świeżego kopru. Wróciłam nafaszerowałam bakłażana koprem, tymiankiem, bazylią i do piekarnika. A jabłko obrałam i podzieliłam na mniejsze kawałki...potem troszkę zamieszałam, pomieszałam i wyszła pyszna pasta. Pasta świetnie się nadaje do kanapek, pierogów, naleśników, gofrów na słono i do podania w samej miseczce na stół też się nadaje. Prosta, szybka pasta a tyle radości.
PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA W ZIOŁACH I SZAREJ RENETY  Kiedy dostałam koszyk bakłażanów różnej wielkości i koszyk szarej renety od razu pomyślałam małżeństwo doskonałe. On bakłażan po upieczeniu odrobinę wysuszony, miękki, fajny w smaku, Ona jabłko soczysta, twarda świetnie uzupełniająca bakłażana. Pomyślałam i poleciałam do ogrodu po resztki świeżego kopru. Wróciłam nafaszerowałam bakłażana koprem, tymiankiem, bazylią i do piekarnika. A jabłko obrałam i podzieliłam na mniejsze kawałki...potem troszkę zamieszałam, pomieszałam i wyszła pyszna pasta. Pasta świetnie się nadaje do kanapek, pierogów, naleśników, gofrów na słono i do podania w samej miseczce na stół też się nadaje. Prosta, szybka pasta a tyle radości.

Składniki na miseczkę pasty:
- 2 bakłażany;
- 2 jabłka szara reneta;
- 2 łyżki oleju, który nadaje się do pieczenia;
- garść świeżych ziół, jakie akurat mamy w kuchni;
- sól i pieprz do ewentualnego przyprawienia.

Bakłażany czym mniejsze tym smaczniejsze. Bakłażany pod wpływem ciepła kurczą się dlatego z dwóch upieczonych bakłażanów dostaniemy podobną ilość miąższu, co z dwóch obranych jabłek. 
Jabłka szara reneta być muszą. Inne będą nadawały się odrobinę gorzej.
Świeże zioła, jakie lubimy i mamy. Nie zastępujemy ich suszonymi bo się spalą i nasz bakłażan nie będzie smakował już tak dobrze.   

PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA W ZIOŁACH I SZAREJ RENETY  Kiedy dostałam koszyk bakłażanów różnej wielkości i koszyk szarej renety od razu pomyślałam małżeństwo doskonałe. On bakłażan po upieczeniu odrobinę wysuszony, miękki, fajny w smaku, Ona jabłko soczysta, twarda świetnie uzupełniająca bakłażana. Pomyślałam i poleciałam do ogrodu po resztki świeżego kopru. Wróciłam nafaszerowałam bakłażana koprem, tymiankiem, bazylią i do piekarnika. A jabłko obrałam i podzieliłam na mniejsze kawałki...potem troszkę zamieszałam, pomieszałam i wyszła pyszna pasta. Pasta świetnie się nadaje do kanapek, pierogów, naleśników, gofrów na słono i do podania w samej miseczce na stół też się nadaje. Prosta, szybka pasta a tyle radości.

Zaczynamy od nagrzania piekarnika na 200 stopni C grzanie góra - dół termoobieg.
Bakłażany myjemy w zimnej wodzie i odstawiamy, aby wyschły. Zioła płuczemy w zimnej wodzie i czekamy, aby wyschły.
Kiedy nasze bakłażany są suche przecinamy je na pół i - nie wycinając farszu - wkładamy do nich zioła. Każdego bakłażana zamykamy, sprawdzamy, aby zioła "nie wychodziły" poza skórkę. Następnie w każdego bakłażana nakłuwamy dwa patyczki, wykałaczki, tak, aby zioła nie wyleciały ze środka. Następnie każdego bakłażana pokrywamy cienką warstwą oleju. Bakłażany ustawiamy w naczyniu do pieczenia. I wkładamy do nagrzanego piekarnika. 
Bakłażany pieczemy w temperaturze 200 stopni C około 45 minut. Bakłażan w trakcie pieczenia dostanie zmarszczek, zacznie się przypiekać.
Po upieczeniu bakłażany odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy patyczki z bakłażanów, wyrzucamy zioła ze środka, które pod wpływem pieczenia mocno zbladły. I łyżeczką wydrążamy, aż do samej skóry miąższ z bakłażana. Jeśli skóra się prawie spaliła nic nie szkodzi, będzie pyszniej.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i tniemy na mniejsze kawałki.  
Do naczynia do miksowania/ blendowania wrzucamy kawałki jabłka, miąższ z upieczonego bakłażana i wszystko blendujemy na jednolitą, aksamitną masę. I gotowe.
Pastę można posypać świeżym koperkiem, pestkami dyni, albo grubo mielonym pieprzem. Można dodać odrobinę soli albo troszkę ulubionych suszonych ziół.

PASTA Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA W ZIOŁACH I SZAREJ RENETY  Kiedy dostałam koszyk bakłażanów różnej wielkości i koszyk szarej renety od razu pomyślałam małżeństwo doskonałe. On bakłażan po upieczeniu odrobinę wysuszony, miękki, fajny w smaku, Ona jabłko soczysta, twarda świetnie uzupełniająca bakłażana. Pomyślałam i poleciałam do ogrodu po resztki świeżego kopru. Wróciłam nafaszerowałam bakłażana koprem, tymiankiem, bazylią i do piekarnika. A jabłko obrałam i podzieliłam na mniejsze kawałki...potem troszkę zamieszałam, pomieszałam i wyszła pyszna pasta. Pasta świetnie się nadaje do kanapek, pierogów, naleśników, gofrów na słono i do podania w samej miseczce na stół też się nadaje. Prosta, szybka pasta a tyle radości.

 




FASZEROWANE BAKŁAŻANY

można je faszerować kaszą, ryżem, cieciorką, ziołami, można dodać odrobinę pomidorów...można posypać natką pietruszki, albo posypać wędzoną papryką...można mieszać dowolnie byleby zmieściło się wszystko do bakłażana. I starczyło nam cierpliwości przy piekarniku. Bakłażany, bowiem aby zachwycić swym smakiem potrzebują sporo czasu pobyć w piekarniku...ale warto dać im ten czas. Wychodzą pyszne.

FASZEROWANE BAKŁAŻANY  można je faszerować kaszą, ryżem, cieciorką, ziołami, można dodać odrobinę pomidorów...można posypać natką pietruszki, albo posypać wędzoną papryką...można mieszać dowolnie byleby zmieściło się wszystko do bakłażana. I starczyło nam cierpliwości przy piekarniku. Bakłażany, bowiem aby zachwycić swym smakiem potrzebują sporo czasu pobyć w piekarniku...ale warto dać im ten czas. Wychodzą pyszne.

Składniki:
- 4 małe bakłażany tj. dobre 1 kg bakłażanów;
- 2 cebule drobno pokrojone w dowolne kawałki;
- 3 łyżki pokrojonej dowolnie natki pietruszki;
- 1 puszka ciecierzycy;
- 50 g dowolnych orzechów; 
- chlust oleju do polania i do smażenia;
- sól do posypania;
- 1 łyżeczka kminu;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
- 1 łyżeczka cukru;
- szczypta czarnego pieprzu;
- 250 ml wody.

Zamiast ciecierzycy można użyć 1 woreczek ugotowanego ryżu, albo kaszy.
Cebula może być czerwona albo biała, nie może być to słodka cebula ani czosnkowa. 
Orzechy mogą być każde. Mogą być to orzeszki pinii, włoskie, laskowe. 

 FASZEROWANE BAKŁAŻANY  można je faszerować kaszą, ryżem, cieciorką, ziołami, można dodać odrobinę pomidorów...można posypać natką pietruszki, albo posypać wędzoną papryką...można mieszać dowolnie byleby zmieściło się wszystko do bakłażana. I starczyło nam cierpliwości przy piekarniku. Bakłażany, bowiem aby zachwycić swym smakiem potrzebują sporo czasu pobyć w piekarniku...ale warto dać im ten czas. Wychodzą pyszne.

Bakłażany myjemy i tniemy na pół. Bakłażany ustawiamy w naczyniu żaroodpornym blisko siebie, jeden przy drugim.Bakłażany skrapiamy oliwą i delikatnie solimy i mocno pieprzymy.
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni C bez termoobiegu, zaś 200 stopni C z termoobiegiem.  Bakłażany wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Po tym czasie naczynie z bakłażanami wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Kiedy bakłażany się pieką my przygotowujemy farsz. Dużą patelnię stawiamy na średnim ogniu. Na patelnię wlewamy chlust oliwy. Kiedy oliwa lekko się podgrzeje wsypujemy pokrojoną cebulę oraz  cynamon, kmin, paprykę i smażymy około 8 minut ciągle mieszając. Po 8 minutach wsypujemy pokrojone orzechy, ciecierzyce, cukier, pieprz, sól, koncentrat pomidorowy - smażymy kolejne 8 minut.

Następnie z upieczonych bakłażanów wyciągamy delikatnie łyżeczką środek, aby nie naruszyć brzegów bakłażana. Środek bakłażana miksujemy i mieszamy z naszym farszem. Następnie farsz wkładamy do bakłażanów. Ustawiamy ponownie w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlewamy wodę. Naczynie zamykamy, albo przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C bez termoobiegu, zaś 170 stopni C z termoobiegiem na półtorej godziny. Warto zajrzeć raz do bakłażanów w czasie pieczenia, jeśli woda z bakłażanów wyparowała warto ją wlać ponownie - wówczas wlewamy 150 ml.
Po tym czasie bakłażany powinny być gotowe. Gotowe bakłażany wyciągamy z pieca, posypujemy natką pietruszki i podajemy na stół.

 FASZEROWANE BAKŁAŻANY  można je faszerować kaszą, ryżem, cieciorką, ziołami, można dodać odrobinę pomidorów...można posypać natką pietruszki, albo posypać wędzoną papryką...można mieszać dowolnie byleby zmieściło się wszystko do bakłażana. I starczyło nam cierpliwości przy piekarniku. Bakłażany, bowiem aby zachwycić swym smakiem potrzebują sporo czasu pobyć w piekarniku...ale warto dać im ten czas. Wychodzą pyszne.
 FASZEROWANE BAKŁAŻANY  można je faszerować kaszą, ryżem, cieciorką, ziołami, można dodać odrobinę pomidorów...można posypać natką pietruszki, albo posypać wędzoną papryką...można mieszać dowolnie byleby zmieściło się wszystko do bakłażana. I starczyło nam cierpliwości przy piekarniku. Bakłażany, bowiem aby zachwycić swym smakiem potrzebują sporo czasu pobyć w piekarniku...ale warto dać im ten czas. Wychodzą pyszne.