Sól


SÓL ZE SWANETII

CZYLI PRAWDZIWY RARYTAS WŚRÓD PRZYPRAW

zanim zaczniesz przygotowywać tą aromatyczną przyprawę pochodzącą z Gruzji poszukaj bardzo bardzo szczelnego słoika. Ta przyprawa tak pachnie, że pachnie nią cały dom. Kiedy zrobiłam ją po raz pierwszy w środku nocy wystawiałam naczynie na zewnątrz. 
Jeśli masz już szczelne naczynie wyczarujesz sobie przyprawę, dzięki, której każda potrawa będzie aromatyczna, pachnąca i będzie miała cudny kolor.
Do czego ją używać?
Do wszystkiego do kanapek, do sałatek, do zup na słodko i na ostro, bigos wychodzi z tą solą palce lizać, ryba jest bardzo aromatyczna, twarożek kozi nagle mniej pachnie po szczypcie tej przyprawy, królik pachnie ziołami, piekąc chleb wrzuć więcej niż łyżeczkę do ciasta a chleb będzie niesamowicie pachniał i smakował.

SÓL ZE SWANETII GRUZJA

Sól ze Swanetii to skarb kuchni gruzińskiej. W Gruzji całe targi pachną przyprawami, kolorami, pachną jedzeniem, zdrowym, czystym, dobrym i prostym. 


Składniki:
- 0,5 kg soli morskiej;
- 1 łyżka nasion kolendry zmielonych na proszek;
- 1 łyżka zmielonej kozieradki;
- 1 łyżeczka kminu;
- 1 łyżeczka suszonych płatków nagietka w proszku;
- 1 łyżeczka ostrego chili w płatkach lub ostrej papryki w proszku;
- 50 g suszonego czosnku.

Mieszamy sól z pozostałymi przyprawami.  Następnie wsypujemy wszystko do blendera i dokładnie miksujemy. I gotowe. Teraz do szczelnego pojemnika.

Przyprawa ma ważność kilka lat.

Przyprawę można zrobić bez soli, ale trzeba zużyć ją wówczas w przeciągu pół roku.



Fajnie mieć zapach i smak zielonej Gruzji w swojej kuchni.