Marchewka

Na tej stronie:
- kluchy marchewkowe nicponie; 
- cymes z marchewki;
- marchewka z kwiatami groszku;
- orientalna gotowana marchewka;
- zupa marchewkowa na mleku kokosowym;
- pieczona marchewka w całości.














KLUCHY MARCHEWKOWE NICPONIE 

to dopiero kluchy. Raz wyjdą w mgnieniu oka, a innym razem trzeba tej mąki ze dwa razy sypnąć. Wszystko zależy od gatunku ziemniaków i marchewki. Ale poza tym nicponie są super smaczne ze wszystkim, a z buraczkami i do tego surówką z selera i marchewką wybitne.  

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki:
- 1 kg ziemniaków ugotowanych. Najlepsze z poprzedniego dnia;
- 0,5 kg ugotowanej marchewki;
- 0, 30 - 0,40 g mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej;
- 2 jaja;
- mąką ryżowa do posypania stolicy i posypania ciasta.

Można dać więcej ziemniaków, albo marchewki. Zawsze zachowujemy jednak proporcje ziemniaków i marchewki do mąki ziemniaczanej inaczej nie powstanie ciasto na kluchy. 
Proporcje ziemniaki z marchewką 3/4 na 1/4 mąki ziemniaczanej. Proporcje najłatwiej określić już w misce. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Ziemniaki i marchewkę ubijakiem do ziemniaków solidnie ubijamy. Nie trzeba tu praski. 
Następnie robimy w naczyniu 1/4 wolnego miejsca i wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną. 
Następnie dodajemy jajka, gałkę muszkatołową i wszystko solidnie mieszamy. Jeśli ciasto będzie luźne sypiemy mąkę ziemniaczaną. Ciasto powinno być na tyle elastyczne, że da się z niego zrobić kulkę ciasta. 
Następnie nasze ciasto wykładamy na stolnicę wysyłają mąką ryżową. Ciasto dzielimy na 4 części.
Każda część rolujemy i nożem odcinamy kluski. 

W garnku zagotowujemy wodę z łyżką tłuszczu i szczypta soli. Kiedy woda wrze wrzucamy kluski. I gotujemy 3 minuty od wypłynięcia. I gotowe. 
Kluski pyszne także na drugi dzień po odgrzaniu albo usmażeniu. 
 
 KUCHNIA BEZ GLUTENU





CYMES Z MARCHEWKI

to danie, aż śpiewa i tańczy z radości na talerzu a przy tym przenosi nas w podróż do kuchni żydowskiej. Proste, pachnące marchewkami, pomarańczą, świeżym koprem danie podaje się w kuchni żydowskiej na radosne święta. Dziś w starym domu cymes z marchewki na miły, radosny dzień. To danie pokazuje, że najlepsza kuchnia to prosta kuchnia. Spróbujcie sami.
 
CYMES Z MARCHEWKI  to danie, aż śpiewa i tańczy z radości na talerzu a przy tym przenosi nas w podróż do kuchni żydowskiej. Proste, pachnące marchewkami, pomarańczą, świeżym koprem danie podaje się w kuchni żydowskiej na radosne święta. Dziś w starym domu cymes z marchewki na miły, radosny dzień, tydzień. To danie pokazuje, że najlepsza kuchnia to prosta kuchnia. Spróbujcie sami.

Składniki na 1 duży talerz:
- 3 duże marchewki;
- mała garść suszonych moreli;
- 1 duża pomarańcza;
- 1 łyżka masła bez laktozy;
- szczypta cynamonu;
- 1 - 2 łyżki miodu, który mamy;
- opcjonalnie świeży koperek do posypania.

CYMES Z MARCHEWKI  to danie, aż śpiewa i tańczy z radości na talerzu a przy tym przenosi nas w podróż do kuchni żydowskiej. Proste, pachnące marchewkami, pomarańczą, świeżym koprem danie podaje się w kuchni żydowskiej na radosne święta. Dziś w starym domu cymes z marchewki na miły, radosny dzień, tydzień. To danie pokazuje, że najlepsza kuchnia to prosta kuchnia. Spróbujcie sami.

Marchewkę obieramy, płuczemy w zimnej wodzie i tniemy dowolnie, mogą być talarki, większa kostka, można ją pokroić wzdłuż i wszerz.
Suszone morele tniemy na bardzo wąskie paseczki, tak, aby "rozpadły się" w trakcie gotowania i dały słodki smak potrawie. Z pomarańczy wyciskamy sok. 
Koper myjemy i przykrywamy zwilżonym ręcznikiem, aby nie wysechł. 
 
Do garnka wrzucamy łyżkę masła, kiedy masło się leciutko zarumieni wrzucamy pokrojone morele i miód, następnie pokrojone marchewki i smażymy na maleńkim ogniu 5 - 8 minut. Dajemy marchewce solidnie się przesmażyć. Następnie wlewamy sok z pomarańczy i dalej dusimy dobre 10 - 15 minut. Marchewka przejdzie miodem, cynamonem, morelami i sokiem z pomarańczy.
Gdyby marchewka zaczęła nam się przypalać dodajemy szybciej sok z pomarańczy a jeśli przypala się po dodaniu już soku z pomarańczy a soku już nie mamy dolewamy odrobinę wody.

Cymes marchewkowy podajemy na ciepło na talerzu, przed podaniem posypujemy świeżym koprem. 

CYMES Z MARCHEWKI  to danie, aż śpiewa i tańczy z radości na talerzu a przy tym przenosi nas w podróż do kuchni żydowskiej. Proste, pachnące marchewkami, pomarańczą, świeżym koprem danie podaje się w kuchni żydowskiej na radosne święta. Dziś w starym domu cymes z marchewki na miły, radosny dzień, tydzień. To danie pokazuje, że najlepsza kuchnia to prosta kuchnia. Spróbujcie sami.
CYMES Z MARCHEWKI  to danie, aż śpiewa i tańczy z radości na talerzu a przy tym przenosi nas w podróż do kuchni żydowskiej. Proste, pachnące marchewkami, pomarańczą, świeżym koprem danie podaje się w kuchni żydowskiej na radosne święta. Dziś w starym domu cymes z marchewki na miły, radosny dzień, tydzień. To danie pokazuje, że najlepsza kuchnia to prosta kuchnia. Spróbujcie sami.

 
 
 

MARCHEWKA Z KWIATAMI GROSZKU

brzmi osobliwe, ale smakuje królewsko a przy tym jest szybkie i proste w przygotowaniu. Pierwszy raz kwiaty groszku jadłam w ubiegłym roku w menu degustacyjnym słynnego kucharza. Potem cały rok czekałam, aż się pojawią i będę mogła się nimi na nowo zajadać. Kwiaty groszku pachną przepięknie, smakują delikatnie i groszkowo a przy tym są chrupiące. Pyszna kuchnia minimalistyczna.

MARCHEWKA Z KWIATAMI GROSZKU  ...brzmi osobliwe....ale smakuje królewsko a przy tym jest szybkie i proste w przygotowaniu.  Pierwszy raz kwiaty groszku jadłam w ubiegłym roku w menu degustacyjnym słynnego kucharza. Potem cały rok czekałam, aż się pojawią i będę mogła się nimi na nowo zajadać.  Kwiaty groszku pachną przepięknie, smakują delikatnie i groszkowo a przy tym są chrupiące. Pyszna kuchnia minimalistyczna.

Składniki na 1 duży talerz:
- 3 średniej wielkości marchewki;
- garść kwiatów groszku do posypania;
-1 łyżka dowolnego tłuszczu np. oliwy, oleju, masła bez laktozy.

Marchewki obieramy, myjemy, wrzucamy do garnka zalewamy zimną wodą dodajemy odrobinę tłuszczu. Tłuszcz dodajemy, aby po pierwsze marchewki szybciej się ugotowały, po drugie aby były smaczniejsze. Marchewki gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Kiedy są gotowe odcedzamy, kroimy na dowolne kawałki. 
Kwiaty groszku delikatnie opłukujemy zimną wodą.
Ugotowaną marchewkę umieszczamy w dowolnym naczyniu i posypujemy kwiatkami groszku. I gotowe.

MARCHEWKA Z KWIATAMI GROSZKU  ...brzmi osobliwe....ale smakuje królewsko a przy tym jest szybkie i proste w przygotowaniu.  Pierwszy raz kwiaty groszku jadłam w ubiegłym roku w menu degustacyjnym słynnego kucharza. Potem cały rok czekałam, aż się pojawią i będę mogła się nimi na nowo zajadać.  Kwiaty groszku pachną przepięknie, smakują delikatnie i groszkowo a przy tym są chrupiące. Pyszna kuchnia minimalistyczna.
PRZEPISY BEZGLUTENOWE I BEZ LAKTOZY. KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY





ORIENTALNA GOTOWANA MARCHEWKA

Marchewka, jak to marchewka. Może być fioletowa, biała i pomarańczowa. Może być mała, długa. Sprzedawana z ziemią albo czyściutka i równiutko, niczym z katalogu nasion. Jednak ta moja marchewka pachnie egzotycznymi podróżami. Smak lekko cytrynowej kolendry ze słodką marchewka i chrupiącymi sezamem jest niebiański i długo pozostaje w pamięci. Sekretem tej marchewki jest bowiem pomarańcza, którą nadaje jej słodyczy i lekko egzotyczny posmak. Spróbujcie koniecznie.

ORIENTALNA GOTOWANA MARCHEWKA czyli GOTOWANA NA SOKU Z POMARAŃCZY MARCHEWKA Z SEZAMEM I KOLENDRĄ   ...to moja mała przygoda i chęć zaskoczenia mojej rodzinki. Marchewka, jak to marchewka. Może być fioletowa, biała i pomarańczowa. Może być mała, długa. Sprzedawana z ziemią albo czyściutka i równiutko, niczym z katalogu nasion. Jednak ta moja marchewka pachnie egzotycznymi podróżami. Smak lekko cytrynowej kolendry ze słodką marchewka i chrupiącymi sezamem jest niebiański i długo pozostaje w pamięci. Sekretem tej marchewki jest bowiem pomarańcza, którą nadaje jej słodyczy i lekko egzotyczny posmak. Spróbujcie koniecznie.

Składniki na 1 garnek:
- 1 kg marchewki;
- 2 pomarańcze;
- kolendra do posypania;
- biały sezam do posypania.
 Nie dajemy żadnych przypraw. 

Marchewkę obieramy i kroimy dowolnie. Marchewka może być pokrojona w kosteczkę, w kółka, po prostu drobno i dowolnie. Do garnka wlewamy zimną wodę. Do garnka wrzucamy pokrojoną marchew. Gotujemy. Kiedy marchewka jest al dente wylewamy wodę i wlewamy sok wyciśnięty z pomarańcz. Marchewkę gotujemy z sokiem do miękkości. Jeśli soku jest za mało a nie mamy dodatkowej pomarańczy można wlać odrobinę wody. Ugotowaną marchewkę przekładamy do miseczki i posypujemy sezamem i drobno pokrojoną kolendrą.
Marchewkę warto podawać na ciepło. 

ORIENTALNA GOTOWANA MARCHEWKA czyli GOTOWANA NA SOKU Z POMARAŃCZY MARCHEWKA Z SEZAMEM I KOLENDRĄ   ...to moja mała przygoda i chęć zaskoczenia mojej rodzinki. Marchewka, jak to marchewka. Może być fioletowa, biała i pomarańczowa. Może być mała, długa. Sprzedawana z ziemią albo czyściutka i równiutko, niczym z katalogu nasion. Jednak ta moja marchewka pachnie egzotycznymi podróżami. Smak lekko cytrynowej kolendry ze słodką marchewka i chrupiącymi sezamem jest niebiański i długo pozostaje w pamięci. Sekretem tej marchewki jest bowiem pomarańcza, którą nadaje jej słodyczy i lekko egzotyczny posmak. Spróbujcie koniecznie.



ZUPA MARCHEWKOWA NA MLEKU KOKOSOWYM 

posypana kolendrą, albo inną zieleniną. Pyszna.

ZUPA MARCHEWKOWA Z SEZAMEM  I  MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki:
-  około 6-7 marchewek;
- 1 średnie ziemniaki;
- 2 cebule;
- 2 ząbki czosnku;
- kawałek imbiru około 2cm;
- 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek;
- szczypta soli;
- mleko kokosowe lub śmietana kokosowa - kleks z jednej łyżki na każdy talerz;
- sezam biały do posypania zupy na talerzu;
- pietruszka, kolendra inna zielenina do posypania na talerzu.


Marchewkę, ziemniaki obieramy. Kroimy na mniejsze dowolne kawałki.
Cebulę, czosnek, imbir obieramy i kroimy na dowolne mniejsze kawałki. 

Do garnka wlewamy oliwę. Kiedy oliwa się rozgrzeje wrzucamy pokrojoną: cebulę, czosnek, imbir. Lekko podsmażamy w garnku około 1-2minuty. Następnie wrzucamy do garnka: marchewkę, ziemniaki. Wszystko podsmażamy jeszcze 1 minutę. Następnie wlewamy wodę - tak, aby zakryła warzywa - i gotujemy około 20 minut. Kiedy warzywa są miękkie odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy zupa przestygnie całość miksujemy/blendujemy i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy solą.

Zupę wlewamy na talerz/do miseczki. Posypujemy sezamem i dodajemy kleks mleka kokosowego.




  


PIECZONE MARCHEWKI W CAŁOŚCI 


Składniki: 
- marchewki;
- oliwa do pieczenia;
- sól.


Marchewki myjemy szczoteczką. Jeśli mają delikatną skórkę nie obieramy ich. Jeśli są bardzo brudne i mają twardą skórę konieczne jest ich obranie. 
Zielony pióropusz marchewki jest jadalny i często służy do przygotowania różnych past, albo do podkreślenia smaku marchewki. My obetniemy nożem lekko pióropusz i niekoniecznie będziemy go potem jeść. Służy on bardziej "ozdobie" naszej marchewki.

Wyszorowane marchewki z "krótką fryzurką" przepoławiamy na pół. 

Marchewki układamy w dowolnym naczyniu żaroodpornym. Marchewki polewamy oliwą, tak, aby oliwa pokryła nasze marchewki i aby dno naczynia było pokryte cienką warstwą oliwy. 
Marchewki wkładamy na 20 - 30 minut w zależności od wielkości do piekarnika nagrzanego na 180stopniC. 
W trakcie pieczenia "zielona fryzurka" marchewki lekko się "wysuszy" i "poskręca", ale dalej pozostanie zielona.