Na tej stronie:
- marynowana cebula;
- cebulowe krążki (z boczkiem);
- cebulaki czyli bułeczki wypełnione po same brzegi cebulką;
- kiszona cebula;
- syrop z cebuli.
- syrop z cebuli.
MARYNOWANA CEBULA
Czerwona cebula marynowana ma cudny różowy kolor i traci swoją ostrość. Jest fajnym dodatkiem do zup, kanapek, surówek.
Składniki na 2 słoiki 250 - 300 ml:
- 2 czerwone cebule;
- 1 pomarańcza;
- 1 cytryna;
- opcjonalnie szczypta soli;
- opcjonalnie 4 - 5 ziarenka czarnego pieprzu albo 1 gwiazdka anyżu.
Z pomarańczy i cebuli wyciskamy sok, odstawiamy na bok
Cebule obieramy i dowolnie kroimy.
Cebulę przekładamy do naczynia i zalewamy wrzątkiem, tak, aby woda przykryła całą cebulę. Cebulę odstawiamy na 5 - 10 minut, aby zmiękła.
Następnie wylewamy wodę. Cebulę przekładamy do słoików. Do słoików wrzucamy pieprz i sól albo anyż i zalewamy sokiem z owoców. Sok musi przykryć całą cebulę. Słoiki zakręcamy, potrząsamy i gotowe.
Po 3 godzinach cebula będzie gotowa, ale najlepsza jest po 3 dniach.
Cebulę przechowujemy w lodówce do tygodnia.
CEBULOWE KRĄŻKI
Są bardzo delikatne i aromatyczne w smaku. Lekko słone od boczku. Cebula nie tworzy tu dominującego smaku. Krążki podaje z jajecznicą na śniadanie, z ziemniakami i surówką na obiad. Albo z nachosani na telewizyjną kolacje.
Składniki na 5 krążków:- 1 duża cebula dowolnego koloru;
- 10 plasterków boczku wędzonego surowego bez glutenu;
- solidna łycha masło klarowane albo olej do smażenia.
Proporcje 1 krążek cebuli = 2 plastry boczku.
Cebule myjemy. Tniemy na grube plastry. Wyciągamy środek.
Najlepsza do fermentacji jest cebula żółta, czyli cebula, która króluje we wszelkich warzywniakach. Nie nadaje się do kiszenia cebula czosnkowa.
Zazwyczaj w 1 litrowy słoik mieści się 0,5 kg cebuli.
- kilka cebul dowolnego koloru;
- cukier do posypania.
Sok z cebuli świetnie się przechowuje w lodówce do 3 dni.
Cebule myjemy. Tniemy na grube plastry. Wyciągamy środek.
Następnie każdy krążek cebuli owijamy boczkiem.
Patelnię ustawiamy na mały ogień. Wrzucamy tłuszcz. Kiedy tluszcz sie rozgrzeje wkładamy ostrożnie krążki i smażymy na rumiany kolor z obu stron i gotowe.
CEBULAKI
czyli bułeczki wypełnione po same brzegi cebulką. Podajemy na ciepło, najlepiej od razu z piekarnika z ketchupem.
Składniki na 5 bułeczek:
- ok. 2 szklanek przeciśniętych przez praskę zimnych ziemniaków;
- 2 łyżki mąki kukurydzianej;
- 2 łyżki mąki ryżowej plus garść do posypania stolnicy;
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 2 łyżki mleka bez laktozy;
- 1 jajko;
- 0,5 łyżeczki soli;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 łyżka magi albo sosu sojowego;
- 30 ml oleju;
- papier do pieczenia.
Składniki na nadzienie:
- 1 duża cebula;
- tłuszcz do smażenia. U mnie solidna łycha masła bez laktozy.
Zaczynamy od nadzienia. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Patelnie kładziemy na mały ogień, wrzucamy solidną łychę masła. Kiedy masło zaczyna się pienić, wrzucamy pokrojona cebulę. Kiedy cebula ma złoty kolor ściągamy patelnię z ognia i odstawiamy na bok do przestygnięcia.
Zabieramy się za bułeczki.
Do miski wrzucamy przeciśnięte przez praskę ziemniaki i wszystkie pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Po 5 minutach powinna powstać jednolita kula ciasta. Jeśli ciasto nie chce się lepić dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej. Kulę z ciastem odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce/ do lodówki.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik na 225 stopni C grzanie góra - dół, bez termoobiegu.
Stolnicę sypiemy mąką ryżową. Ciasto wykładamy, dzielimy na 5 części. Z każdej części tworzymy kulę a następnie delikatnie tworzymy w niej dołek.
Do "dołku" wkładamy usmażoną cebulę z tłuszczem. Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, można posłużyć się tu drewnianą łopatką...i do pieca na 30 minut, aż bułeczki zrobią się rumiane.
KISZONA CEBULA
to naturalny probiotyk a przy tym bomba witamin. Ukiszona cebula jest
obłędna w smaku, jest delikatna, pachnie ziołami. A z wielką pajdą
chleba posmarowaną grubo masłem smakuje pysznie....i nic więcej nie
trzeba i czujemy się wyjątkowo i nie zioniemy cebulowym ogniem. Po protu
pycha.
Składniki na jeden słoik:
- garść małych cebulek;
- 1 liść laurowy;
- 3 ziarenka ziela angielskiego;
- 4 ziarenka jałowce. Jeśli nie lubimy jałowce możemy go pominąć i nie dodawać;
- 2 łodygi tymianku. Zamiast tymianku można dodać rozmaryn;
- 1 łyżka soli kamiennej nie jodowanej;
- 1 lite wody z kranu;
- 1 większy słoik.
Najlepsza do fermentacji jest cebula żółta, czyli cebula, która króluje we wszelkich warzywniakach. Nie nadaje się do kiszenia cebula czosnkowa.
Zazwyczaj w 1 litrowy słoik mieści się 0,5 kg cebuli.
Cebulkę obieramy, myjemy i wrzucamy do słoika. Jeśli nie mamy małych cebulek, duże cebule kroimy na plasterki, plastry albo ćwiartki.
Następnie do słoika wrzucamy: liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, świeży tymianek.
Z wody i soli robimy roztwór solny i zalewamy nim cebule wraz z
przyprawami. Zalewamy tak, aby woda zakrywała całkowicie cebulę.
Słoik
delikatnie zakręcamy i odstawiamy na 14 dni. Nie trzeba słoika odstawiać
w ciemne miejsce, śmiało może on stać na blacie kuchennym.
Po 14 dniach cebula jest ukiszona i wówczas należy ją koniecznie odstawiać w ciemne miejsce.
Po otwarciu słoika cebulę warto przechować w lodówce.
SYROP Z CEBULI
W starym domu syrop z cebuli robi się od zawsze. Kiedy byłam mała robił mi go Tato, potem ja robiłam go dla Dziadków a teraz robię dla Wszystkich. Cebula pod wpływem cukru i ciepła puszcza sok. Ten sok przypomina gęsty, słodki syrop, który działa cuda. Wystarczy 1 łyżeczka dziennie, aby zwiększyć naszą odporność i zwalczyć bakterie, wirusy i innych zbędnych gości w naszym organizmie. Syrop można podawać śmiało dzieciom. Świetnie się przechowuje.
Składniki na 1 talerzyk deserowy:- kilka cebul dowolnego koloru;
- cukier do posypania.
Cebulę obieramy, kroimy na drobną kratkę. Pokrojoną cebulę przekładamy na talerzyk.
Pokrojoną cebulę zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Może być to stół w kuchni blisko pieca.
Po 5 minutach cebula zmięknie. Cebulę zasypaną cukrem lekko wówczas przesuwamy na jedną stronę i talerzyk ustawiamy na lekkim podwyższeniu. Na przykład podstawiamy pod niego dekielek, tak aby talerzyk stał pod kątem i sok mógł spływać.
Sok zbieramy do miseczki, słoika.Sok z cebuli świetnie się przechowuje w lodówce do 3 dni.