Czarna rzepa

Na tej stronie:
- surówka z czarnej rzepy z jabłkiem i rodzynkami;
- marynowane czarna rzepa.


SURÓWKA Z CZARNEJ RZEPY Z JABŁKIEM I RODZYNKAMI

Czarna rzepa świetnie radzi sobie z wirusami, bakteriami, świetnie wzmacnia naszą odporność. Można ją przygotować tak, aby nie była ostra i chętnie sięgały po nią i dzieci.  

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki:
- 1 czarna rzepa;
- 1 jabłko;
- garść rodzynek;
- odrobinę naturalnego jogurtu bez laktozy albo jogurtu sojowego;
- cukier puder do posypania dla smaku.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Czarną rzepę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. 
Jabłka nie obieramy, ale myjemy i ścieramy na grubych oczkach. 
Rodzynki wrzucamy do szklanki i zalewamy wrzątkiem, po 10-15 minutach odcedzamy.
 
Startą rzepę, jabłko wrzucamy do miseczki, następnie wrzucamy zaparzone rodzynki. Dodajemy jogurt i odrobinę cukru pudru do smaku. Całość dokładnie mieszamy i od razu podajemy na stół. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY





MARYNOWANA CZARNA RZEPA

Czarna rzepa to mały, biały horror mojego dzieciństwa, kiedy to jadło się plasterki czarnej rzepy na kanapkach. Dziś czarną rzepę marynuje z burakami dzięki czemu nie jest ona ani ostra ani twarda a do tego ma ładny różowy kolor. Marynowana rzepa świetnie się sprawdza na kanapkach, jako surówka, do sushi, jako dodatek do mięs, sałatek. A czasem można zjeść ją po prostu prosto ze słoiczka.
Czarna rzepa chroni nas przed przeziębieniami, stanami zapalnymi, katarem. Pomaga także układowi trawiennemu. Można ją śmiało podawać dzieciom bo zaraz po jarmużu to istna bomba witamin. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki na 8 małych słoiczków:
- 1 kg czarnej rzepy średniej wielkości;
- 1 burak średniej wielkości;
- 1 szklanka octu ryżowego tj.250 ml;
- 2 szklanki wody tj. 500 ml;
- 1 łyżka cukru;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 listek laurowy;
- 3-4 ząbki czosnku;
- kilka ziarenek ziela angielskiego.

Ocet ryżowy można zastąpić 1 szklanką octu 6 %.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Rzepę obieramy, myjemy, kroimy w słupki. Buraka obieramy, myjemy, kroimy w słupki. Czosnek obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. 
Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, wsypujemy sól, cukier, wkładamy liść laurowy, kilka kulek ziela angielskiego. Następnie garnek stawiamy na maleńkim ogniu. I czekamy aż cukier się rozpuści. Kiedy cukier się rozpuści garnek odstawiamy z ognia i wlewamy do niego 1 szklankę wody i 1 szklankę octu. Całość delikatnie mieszamy.

Do czystych słoików wkładamy pokrojoną czarną rzepę, kawałki buraka, czosnku. Wkładamy do 3/4 wysokości słoików. Następnie zalewamy gotową zaprawą. Słoiki zakręcamy i odstawiamy na tydzień w chłodne miejsce. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY