Na tej stronie:
- majonez z mango;
- tradycyjny majonez bez jajek.
Składniki na jeden słoik:
- 1 dojrzałe mango;
- 1 kostka tofu silken ok.150 g;
- 1 łyżeczka musztardy;
- 2 łyżki płaskie płatków drożdżowych bezglutenowych;
- 1 łyżeczka octu balsamicznego;
- 3/4 szklanki oleju;
- 1 szklanka zimnej wody;
- 1 łyżka soku z cytryny.
Płatki drożdżowe bezglutenowe kupić można już w dużych sklepach spożywczych.
Olej odradzam zastępować oliwą z oliwek czy inną, majonez się ukręci, ale nie będzie smakowity. Czym delikatniejszy olej tym delikatniejszy majonez.
Musztarda najlepiej się sprawdzi sarepska albo francuska. Jeśli chcemy, aby nasz majonez był ostrzejszy w smaku możemy zamiast 1 łyżeczki dać 2 łyżeczki.
Mango obieramy, tniemy na mniejsze kawałki. Tofu tniemy na mniejsze kawałki.
- majonez z mango;
- tradycyjny majonez bez jajek.
MAJONEZ Z MANGO
Kiedy pierwszy raz usłyszałam o tym majonezie to nie mogłam wyobrazić sobie jego koloru, smaku, ani konsystencji. Kiedy zrobiłam go po raz pierwszy byłam zaskoczona bo wcale nie czuć w nim mango. A w smaku jest bardzo delikatny i lekki. Do tego ma aksamitną konsystencję.
Majonez z mango świetnie nadaje się do sałatek, surówek, frytek, kanapek czy też jako dip. Doskonale się przechowuje w lodówce przez dwa tygodnie.
Składniki na jeden słoik:
- 1 dojrzałe mango;
- 1 kostka tofu silken ok.150 g;
- 1 łyżeczka musztardy;
- 2 łyżki płaskie płatków drożdżowych bezglutenowych;
- 1 łyżeczka octu balsamicznego;
- 3/4 szklanki oleju;
- 1 szklanka zimnej wody;
- 1 łyżka soku z cytryny.
Płatki drożdżowe bezglutenowe kupić można już w dużych sklepach spożywczych.
Olej odradzam zastępować oliwą z oliwek czy inną, majonez się ukręci, ale nie będzie smakowity. Czym delikatniejszy olej tym delikatniejszy majonez.
Musztarda najlepiej się sprawdzi sarepska albo francuska. Jeśli chcemy, aby nasz majonez był ostrzejszy w smaku możemy zamiast 1 łyżeczki dać 2 łyżeczki.
Mango obieramy, tniemy na mniejsze kawałki. Tofu tniemy na mniejsze kawałki.
Do wąskiego, długiego naczynia wlewamy wodę, następnie do naczynia wkładamy pokrojone tofu i mango. Wszytko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy płatki drożdżowe i dalej miksujemy.
Następnie nie przerywając miksowania cieniutkim strugiem - ja to robię łyżeczką - wlewamy pomalutku olej. Zazwyczaj dolewanie oleju i równoczesne miksowanie trwa dobre 5 minut.
Następnie wlewamy ocet, sok z cytryny i dodajemy musztardę - nie przerywając miksowania.
Nie warto się śpieszyć, tutaj ważne jest, aby wszystko było pomału i zgodnie z kolejnością miksowane.Pod koniec miksowania zobaczymy, że nasz majonez robi się gęsty.
Gotowy majonez wkładamy do lodówki na dobrą godzinę. Po godzinie majonez dodatkowo stężeje.
Nie warto się śpieszyć, tutaj ważne jest, aby wszystko było pomału i zgodnie z kolejnością miksowane.Pod koniec miksowania zobaczymy, że nasz majonez robi się gęsty.
Gotowy majonez wkładamy do lodówki na dobrą godzinę. Po godzinie majonez dodatkowo stężeje.
TRADYCYJNY MAJONEZ BEZ JAJEK
Przepis na majonez jest tak prosty, że nie ma prawa nie wyjść. Majonez jest pyszny...i w zależności od tego, jakiego oleju użyjemy będzie on bardziej lub mniej intensywny, ale zawsze będzie jedwabiście gładki, puszysty, delikatny i taki nasz.
Składniki na średni słoik:
- 1/ 2 szklanki mleka sojowego bez glutenu i bez laktozy i bez cukru. Nie wolno zamieniać mleka sojowego na inne, bo majonez nie wyjdzie.
- 1 łyżka octu jabłkowego;
- 1 łyżeczka płaska musztardy. Fajnie, aby była to delikatna musztarda np. sarepska;
- 2 łyżki płaskie płatków drożdżowych bezglutenowych;
- 1/2 łyżeczki płaskiej czarnej soli kala namak;
- 1/2 szklanki delikatnego, bezwonnego oleju np. ryżowego.
Płatki drożdżowe bezglutenowe kupić można już w dużych sklepach spożywczych.
Sól kala namak to czarna sól o smaku i zapachu jajek...kiedy zaczyna się kręcić majonez w kuchni unosi się zapach jajek, mimo, że ich nie używamy. Dzięki temu składnikowi majonez niewiele różni się smakiem od tradycyjnego majonezu.
Ocet jabłkowy można zastąpić octem ryżowym, czy innym delikatnym octem.
Olej odradzam zastępować oliwą z oliwek czy inną, majonez się ukręci, ale nie będzie smakowity. Czym delikatniejszy olej tym delikatniejszy majonez.
Olej odradzam zastępować oliwą z oliwek czy inną, majonez się ukręci, ale nie będzie smakowity. Czym delikatniejszy olej tym delikatniejszy majonez.
Mleko i ocet wlewamy do naczynia wąskiego i wysokiego i miksujemy przez 2 minuty na dużych obrotach.
Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki poza olejem i miksujemy przez kolejne 5 minut.
Następnie nie przerywając miksowania cieniutkim strugiem - ja to robię łyżeczką - wlewamy pomalutku olej. Zazwyczaj dolewanie oleju i równoczesne miksowanie trwa dobre 5 minut.
Nie warto się śpieszyć....tutaj ważne jest, aby wszystko było pomału i zgodnie z kolejnością miksowane.
Pod koniec miksowania zobaczymy, że nasz majonez robi się gęsty. Gotowy majonez wkładamy do lodówki na dobrą godzinę. Po godzinie majonez dodatkowo stężeje.