Na tej stronie:
- lody jogurtowe z owocami;
- lody morelowe;
- lody na mleku kokosowym;
- lody bananowe;
- lody z czerwonych owoców;
- lody truskawkowe;
- lody z soku;
- lody z czerwonych owoców;
- lody truskawkowe;
- lody z soku;
- sorbet z mango;
- lody z owocami.
LODY JOGURTOWE Z OWOCAMI
owocowy,
pyszny, domowe. Można zrobić w dużej foremce i pokroić na kawałki, albo
zrobić w małych kubeczkach do mrożenie. Ja wykorzystuję foremki po
lodach i owoce sezonowe.
Składniki na litrowy pojemnik do mrożenia:
- 500 - 600 ml jogurtu roślinnego;
- garść owoców np. malin, borówek, winogron;
- opcjonalnie 1 - 2 łyżki cukru albo miodu.
Owoce myjemy wrzucamy do foremki/ foremek do mrożenia.
Owoce posypujemy cukrem. Wlewamy jogurt. Delikatnie mieszamy.
Wkładamy do zamrażalnika na 3 - 5 godzin. Następnie wyciągamy odstawiamy na 10 minut i kroimy.
LODY MORELOWE
letnie, potwornie owocowe, domowe. Ich przygotowanie przypomina robienie smoothie tyle, że z mrożonych owoców. Zabawa w kuchni jest bardzo smaczna...bo co chwilkę trzeba próbować, a potem lody trafiają na chwil kilka do zamrażarki i gotowe.
Składniki na 4 lody:
- około 0, 5 kg zamrożonych moreli;
- około 0, 5 litra mleka migdałowego;
- opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru.
Zawsze warto mieć odrobinę więcej mleka przy robieniu lodów, bo może się okazać, że będzie trzeba go użyć, aby uzyskać odpowiednią konsystencję lodów.
Zaczynamy :)
Zamrożone morele wrzucamy do większego i długiego pojemnika, aby łatwiej się miksowało. Dajemy na początek odrobinę mleka i próbujemy blendować/ miksować. Nie idzie, dolewamy znów mleka.
Miksujemy, znów dolewamy mleka, tak, aby zamrożone morele dobrze połączyły się z mlekiem i powstawała jednolita masa. Ja zazwyczaj dolewam mleka 5 - 6 raz, lepiej dolać mniej niż wlać więcej bo lody będą niesmaczne.
Jeśli nasza masa jest gładka, jednolita i gęsta to próbujemy jej. Jeśli trzeba dodać cukru wsypujemy i jeszcze przez chwilę miksujemy.
Następnie naszą lodową masę wlewamy do foremek. Foremki wkładamy do zamrażarek na dobre trzy godziny i gotowe.
LEŚNE LODY NA MLEKU KOKOSOWYM
pełne jagód, borówek, mleka kokosowego. Dzięki temu ostatniemu są puchate, bo dobre lody potrzebują odrobiny tłuszczu, aby puszyste, lodowe, niezwykłe i pyszne. Leśne lody są niczym leśne skrzaty szybko znikają nam z oczu.
Składniki na 8 - 12 lodów na patyku:
- 1, 5 szklanki mleka kokosowego;
- 1 szklanka mrożonych jagód;
- 0,5 szklanki mrożonych borówek;
- 1 mrożony banan;
- 1 łyżka wody;
- 3 łyżki miodu;
- dobry blender i foremki do lodów.
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i miksujemy/blendujemy na gładką masę. Następnie lodową masę przelewamy łyżeczką do foremek. Foremki wkładamy do zamrażalnika na dobre 4 godziny. I gotowe.
Lody na patyku są łatwiejsze do przygotowania ponieważ w trakcie mrożenia nie trzeba ich mieszać.
LODY BANANOWE
wystarczy serek wiejski, mleko, kilka mrożonych bananów i już. Wrzucamy do blendera i w kilka sekund mamy pyszne, domowe, zdrowe lody. Są one puchate i potwornie bananowe. A przez to, że nie ma w nich wody smakują aksamitnie, wakacyjnie, letnio.
Składniki:
- 6 dużych mrożonych bananów;
- 1 serek wiejski bez laktozy;
- 1 szklanka mleka bez laktozy;
- dobry blender;
- do posypania opcjonalnie świeża mięta, kwiatki lawendy, białe porzeczki.
Przygotowanie lodów trzeba zacząć troszkę wcześniej ponieważ potrzebne są nam mrożone banany. Do lodów potrzeba 6 bananów każdy ponad 150g. Banany obieramy ze skórki, łamiemy na mniejsze kawałki, wrzucamy do woreczków do mrożenia i wkładamy do zamrażalnika, na co najmniej 12 godzin.
Kiedy mamy już mrożone banany. Do naczynia wrzucamy wszystkie składniki: mrożone banany, serek, mleko i blendujemy na jednolitą masę. I już lody po 3 - 5 minutach są gotowe.
Lody podajemy od razu.
Lody można posypać świeżymi listkami mięty, świeżą lawendą, kulkami białej porzeczki.
Domowych lodów w zamrażalniku nie przechowujemy dłużej niż miesiąc. |
LODY Z CZERWONYCH OWOCÓW
zapowiadają falę upałów a zatem czas przygotować lody...lody dla ochłody...owocowe lody.- garść czerwonych owoców u mnie czereśnie, wiśnie, maliny, czerwona porzeczka;
- 1/2 puszki mleka kokosowego;
- 1 opakowanie cukru waniliowego bez glutenu.
Proporcje mleka kokosowego do owoców zależną od Naszych upodobań. Możemy zrobić lody mocno owocowe a możemy zrobić lody mleczno - owocowe.
Owoce myjemy, obieramy. Następnie owoce, mleko, cukier dokładnie miksujemy. Masę wlewamy do foremek do lodów. Mrozimy dobre 12 godzin.
Lody możemy polać dowolnym syropem, sokiem, dodać pudrowe motylki albo zanurzyć w czekoladzie.Wszystko tu zależy od naszej wyobraźni.
Lody możemy polać dowolnym syropem, sokiem, dodać pudrowe motylki albo zanurzyć w czekoladzie.Wszystko tu zależy od naszej wyobraźni.
LODY TRUSKAWKOWE
pyszne, po prostu.
- garść truskawek;
- dowolne mleko roślinne;
- można dodać troszkę cukru pudru, aby lody były słodkie.
Truskawki
obieramy,myjemy,blendujemy. Do zmiksowanych truskawek dolewamy
mleka. Jeśli chcemy mocno truskawkowe lody mleka dodajemy odrobinkę.
Próbujemy naszego lodowego miksu. Jeśli jest za mało słodki słodzimy i
jeszcze raz solidnie blendujemy.
Wlewamy lodową miksturę do dowolnych pojemników do mrożenia na dobre 12godzin.
Rada: do mrożenia sorbetów owocowych świetnie nadają się
pojemniki plastikowe po lodach. Warto je jednak wyparzyć przed użyciem i pozostawić
do samodzielnego wyschnięcia.
LODY Z SOKU
na upały doskonałe...Lody pomarańczowe z soku pomarańczy...można je z mango zmiksowanym połączyć...
...albo innymi owocowymi sokami...
...a może dodać kilka listków bazylii.
Składniki (na 4 porcje lodów):
- 3 pomarańcza;
- pojemniki do lodów.
Z pomarańczy wyciskamy sok.
Sok wlewamy do pojemniczków/ pojemnika do mrożenia.
Mrozimy około 12 godzin.
Rada: do
mrożenia lodów z soku świetnie nadają się pojemniki po lodach.
Warto je jednak wyparzyć przed użyciem i pozostawić do samodzielnego
wyschnięcia.
Sok wlewamy do pojemniczków/ pojemnika do mrożenia.
SORBET Z MANGO
albo lody z mango na patyku...w pojemniku...
Są słodkie choć bez cukru...
Zdrowe bo z owoców i bez żadnych czarodziejskiej dodatków.
...i są bez laktozy i bez glutenu na dodatek :)
Składniki (na 4 porcje lodów):
- 1 mango;
- pojemniki do lodów.
Mango miksujemy/ blendujemy na puszystą masę.
Zmiksowaną masę mango wkładamy do pojemniczków/ pojemnika do mrożenia.
Mrozimy około 6 godzin.
Rada: do mrożenia sorbetów owocowych świetnie nadają się pojemniki po lodach. Warto je jednak wyparzyć przed użyciem i pozostawić do samodzielnego wyschnięcia.
Są słodkie choć bez cukru...
Zdrowe bo z owoców i bez żadnych czarodziejskiej dodatków.
...i są bez laktozy i bez glutenu na dodatek :)
LODY Z OWOCAMI
z porzeczkami...
i agrestem...
...na patyku...
w pojemniku...
Składniki (na 4 porcje lodów):
- garść agrestu;
- garść czarnej porzeczki;
- garść czerwonej porzeczki;
- pojemniki do lodów.
Agrest gotujemy w dwóch szklankach wody. Agrest studzimy i miksujemy. Jeśli nasza masa agrestowa jest bardzo kwaśna warto dodać do niej odrobinę cukru pudru i wymieszać.
Porzeczki obieramy i myjemy. Porzeczki w całości wkładamy do pojemniczków/ pojemnika na lody w ilościach dowolnych i zalewamy masą agrestową.
Do pojemników na lody można włożyć także owoce agrestu i zalać masą agrestową.
Pojemniczki/ pojemnik wkładamy do zamrażarki.
Mrozimy około 6 godzin.
Rada: do mrożenia sorbetów owocowych świetnie nadają się pojemniki po lodach. Warto je jednak wyparzyć przed użyciem i pozostawić do samodzielnego wyschnięcia.