Pianki

Na tej stronie:
- pianki Marshmallow 2 składnikowe;
- malinowa pianka. 


PIANKI MARSHMALLOW 

2 SKŁADNIKOWE

Mięciutkie, domowe pianki z galaretki i wody.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki:
- 1 galaretka bez glutenu smak dowolny (na pół litra wody);
- 100 - 130 ml wrzątku. 
Do naczynia wlewamy wrzątek wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.
Kiedy galaretka wystygnie zaczynamy miksować od 10 - 20 minut w zależności od galaretki. 
(Jeśli nasza galaretka nie wystygnie i zaczniemy ciepłą miksować czas miksowania znacznie się wydłuży).
Galaretka ma stworzyć bardzo gęstą pianę.
Do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia wlewamy pianę-galaretkę. Wyrównujemy pianę. 
Naczynie wstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
Naszą piankę wyciągamy z naczynia, z papieru i kroimy na dowolne kawałki. I gotowe.



MALINOWA PIANKA

pełna malinowo - owocowych smaków, puszysta, z bąbelkami. Można jeść samą, z owocami...z lodami też pyszna. Ta pianka to mój stały bywalec lodówki, robię ją co chwilę...bo inaczej smakuje z galaretką arbuzową a inaczej z wiśniową...i posypana miętą też ma fajny smak...ach...istne piankowe niebo.


Składniki na 4 miseczki:
- 2 galaretki bez glutenu na 0,5 litra wody (ok.140 g);
- 2 szklanki wrzącej wody (500 ml);
- 2 jogurty małe naturalne bez laktozy (ok. 360 g);
- garść malin.

Do miski wlewamy 2 szklanki wrzącej wody i mieszamy w niej galaretki. Po 3 - 5 minutach wlewamy jogurty i wsypujemy maliny. Całość miksujemy/ blendujemy.

Następnie naszą masę piankową przelewamy do miseczek. Miseczki wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny i gotowe.

Pianki podajemy z owocami. Przechowujemy w lodówce.