Cukierki

 Na tej stronie:
- karmelki;
- miodowe cukierki;
- migdałowe cukierki;
- mleczne krówki;
- orzechowe krówki z masła orzechowego i mleka migdałowego;
- śmietankowe krówki. 



KARMELKI

mocno karmelowa, solone albo nie. Domowe karmelki najpierw się ciągną później troszkę mniej. Są obłędnie smaczne i nikt się nie domyśli, że powstały na domowej patelni.
Składniki na 1 duży płaski talerz:
- 200 g cukru;
- 115 g masła bez laktozy;
- 90 ml śmietany 30 % bez laktozy;
- ok. 1/2 łyżeczki soli, jeśli chcemy karmelki solone. 

Na patelnie wrzucamy cukier i kładziemy patelnie na maleńki ogień. 
Po kilku minutach zrobią się grudki cukru, a potem karmel. Pamiętaj, aby nie próbować karmelu ponieważ jest on potwornie gorący. 
Kiedy karmel będzie gotowy patelnię ściągamy z ognia i wrzucamy masło. I mieszamy. 
Jeśli karmel się zetnie nie przejmujemy się tym, mieszamy. 
Następnie wlewamy śmietanę (i sól jeśli chcemy) i mieszamy dalej. 
Kiedy nasza masa będzie wymieszana patelnie znów kładziemy na maleńki ogień. I mieszamy dalej. Po jakiś 5 - 10 minutach powstanie gęsta karmelowa masa o bursztynowym kolorze. Masa powinna zmniejszyć swoją objętość na patelni dwukrotnie. 
Masę karmelowa przelewamy do foremki wyłożonej folia aluminiową. 
I odstawiamy do wystygnięcia. A następnie wkładamy na dobre 4 godziny do lodówki. 
 
Naszą schłodzoną masę można włożyć także na dobrą 1 godzinę do zamrażalki (zamiast do lodówki). Karmelki będą szybciej i będą bardziej twarde, a mniej ciągnące. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Po dobrych 4 godzinach masę karmelową wyciągamy z lodówki, wyciągamy z foremki i kroimy ostrym, dużym nożem na nasze cukierki.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
CUKIERKI PRZECHOWUJEMY W SZKLANYM POJEMNIKU W LODÓWCE PRZEZ PIERWSZE 3 DNI, POTEM BĘDĄ BARDZIEJ KRUCHE I MOŻNA JE PRZECHOWYWAĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY





MIODOWE CUKIERKI 

tydzień bez domowych cukierków to tydzień stracony. Dlatego dziś cukierki miodowe na miodzie lipowym. Mięciutkie, ciągnące się miodowe,  najlepsze. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki:
- 330 ml śmietanki 30 % bez laktozy;
- 1 i 1/2 szklanki cukru;
- kawałek 5 cm masła bez laktozy albo solidną łychę masła bez laktozy;
- 3 łyżki miodu gryczanego albo lipowego.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Śmietankę, cukier, masło wrzucamy na patelnię i na maleńkim ogniu rozpuszczamy. 


Kiedy masa jest gęsta wlewamy miód i mieszamy. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Nasza masa powinna być bardzo gęsta i powinna zmniejszyć swoją objętość dwukrotnie. 
Gęstą masę wlewamy do foremki wyłożonej folią aluminiową. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Kiedy masa wystygnie foremkę wkładamy na 10 - 12 godzin do lodówki. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Następnie masę wyciągamy z foremki, kroimy ostrym nożem i rolujemy czystymi rękami nasze cukierki. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

I gotowe. Cukierki przechowujemy w lodówce najlepiej na szklanym talerzyku, deseczce przez jedną dobę. Potem można je przechowywać w temperaturze pokojowej.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY








MIGDAŁOWE CUKIERKI

na mleku migdałowym, kruche, domowe, pyszne.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki:
- 800 ml mleka migdałowego;
- 1 i 3/4 szklanki cukru;
- 1 łyżka masła bez laktozy;
- 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów. 

Mleko migdałowe można zastąpić 300 ml śmietanki 30 procent bez laktozy. Wówczas dolewamy dodatkową trzecią łyżeczka ekstraktu migdałowego. Cukierki będą miały jaśniejszy kolor niż te przygotowane na mleku migdałowym. 
Moja szklanka ma 250 ml.
Foli aluminiowej nie wolno zastąpić folią spożywczą. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Na patelnie wlewamy mleko migdałowe, sypiemy cukier, wrzucamy masło. Patelnię ustawiamy na maleńki ogień. Kiedy nasza masa migdałowa zacznie gęstnieć ( czyli po dobrej godzinie) wlewamy ekstrakt migdałowy i cały czas mieszamy. To mieszanie jest w tych cukierkach najważniejsze. Jeśli nie będziemy mieszać cukierkowa masa zacznie się palić i zamiast cukierków będzie słodki węgiel. 

Masa powinna być bardzo gęsta, najlepiej sprawdzić ją za pomocą testu talerzyka. Na talerzyk wlewamy kilka kropli masy, jeśli od razu zaczyna tężeć i zastyga jest gotowa. 

Do naczynia wyłożonego folią aluminiową wlewamy masę i zostawiamy ją do całkowitego wystygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny. Po tym czasie masę wykładamy z foremki, folię delikatnie ściągamy. Cukierki kroimy na dowolne kawałki. 







MLECZNE KRÓWKI 

na mleku migdałowym to moja mała słodka tajemnica. Robię i zjadam od razu. Są tak pyszne, że dopiero za trzecim razem coś zostało się dla domowników starego domu.   


Składniki:
- 300 g cukru;
- 1 szklanka mleka migdałowego;
- 100 g masła orzechowego;
- kilka kropli cytryny.  


Wszystkie składniki wkładamy na patelnię i gotujemy na maleńkim ogniu około 50 - 60 minut.
Masa powinna po tum czasie zrobić się bardzo gęsta i zmniejszyć swoją objętość o połowę. 
Następnie masę przelewamy do pojemnika wyłożonego aluminiową folią. 


Pojemnik odstawiamy do wystygnięcia. A następnie wkładamy najlepiej na noc do lodówki.  


Następnie wyciągamy z lodówki. Delikatnie ściągamy folię aluminiową i kroimy ostrym nożem nasze krówki. 

Krówki przechowujemy w papierowej torebce, albo szczelnie zamykanym pojemniku. 







ORZECHOWE KRÓWKI Z MASŁA ORZECHOWEGO I MLEKA MIGDAŁOWEGO

Pyszne, orzechowe krówki z kawałkami maleńkich orzechów. Mocno kruche, słodziutkie, domowe.

KUCHNIA BEZ GLUTENU
 
Składniki:
- 300 g cukru;
- 1/2 szklanki mleka migdałowego;
- 130 g masła orzechowego bez glutenu.


Wszystkie składniki wrzucamy na patelnię. I gotujemy na maleńkim ogniu.

KUCHNIA BEZ GLUTENU

Gotujemy dobre 40 - 50 minut. Aż masa zrobi się gęsta i zmniejszy się o dobrą połowę.

 
Następnie masę przelewamy do foremki wyłożonej folią aluminiową. Czekamy aż masa wystygnie i wkładamy do lodówki. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU

Po 5 godzinach foremkę wyciągamy i nożem do chleba delikatnie kroimy.

Z KAŻDYM DNIEM KRÓWKI SĄ BARDZIEJ KRUCHE
KRÓWKI PRZECHOWUJEMY W ZAMYKANYM PUDEŁKU




 

 ŚMIETANKOWE KRÓWKI

Uwielbiam dziś, jutro, na zawsze. Moje krówki ciągutki i kruche krówki.

KRÓWKI BEZGLUTENOWE
Składniki:
- 300 ml śmietanki 30 % bez laktozy. Ja użyłam śmietanki firmy Łowicz bez laktozy;
- 3/4 szklanki cukru;
- 75 g masła bez laktozy.
 
Bez patelni z grubym dnem, albo garnka się nie obędzie.
Przyda się także folia aluminiowa i pojemnik, do którego wylejemy naszą masę krówkową.
 
KRÓWKA BEZGLUTENOWA

Zaczynamy przygodę z krówkami od odmierzenia składników.

KRÓWKA BEZGLUTENOWA
Cukier powinien być drobny.
KRÓWKI BEZGLUTENOWE
Nie ma znaczenia czy śmietanka jest ciepła czy prosto z lodówki.

Wszystkie nasze składniki wrzucamy na patelnię. Gotujemy na maleńkim ogniu, na najmniejszym palniku na piecu - około 1 godziny.

KRÓWKI BEZGLUTENOWE

Warto czasem pomieszać naszą masę.

KRÓWKI BEZGLUTENOWE

Po 30 minutach masa powinna zacząć gęstnieć i zmieniać kolor.

KRÓWKI BEZGLUTENOWE

Masa zmniejszy swoją objętość o połowę.

KRÓWKI BEZGLUTENOWE

Aby być pewnym, że masa krówkowa jest już gotowa można zrobić "test talerzyka". Kilka kropli masy wlewamy na talerzyk. Jeśli masa zastyga od razu i jest ciągnąca. Ściągamy patelnię z pieca.

KRÓWKI BEZGLUTENOWE

I wylewamy masę do naczynia wyłożonego folią aluminiową. 

KRÓWKI BEZGLUTENOWE
Czekamy, aż masa wystygnie i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. 
Po tym czasie masę wyciągamy i kroimy na krówki o dowolnych kształtach. 

Jeśli jest problem z krojeniem krówek nóż, foremkę należy oblać ciepłą wodą.  

KRÓWKI BEZGLUTENOWE
GRUBOŚĆ KRÓWEK ZALEŻY OD WIELKOŚCI NACZYNIA, DO KTÓREGO WYLEWAMY MASĘ KRÓWKOWĄ.
KRÓWKI BEZGLUTENOWE
KRÓWKI KROIMY NA DOWOLNE WZORKI. 
ZAWIJAMY W KOLOROWE PAPIERKI.
PRZECHOWUJEMY W SŁOJU, ALBO PUDEŁKACH.
PO DWÓCH DNIACH KRÓWKI SĄ KRUCHE.
KRÓWKI BEZGLUTENOWE