MASŁO CZEKOLADOWO - ORZECHOWE Z SYROPEM KLONOWYM
to masło bez masła. Kiedy je robimy czujemy się, jak w fabryce czekolady. Czekolada płynie strumieniami, orzeszki podskakują śmiało. Sami decydujemy, jak mocno słodkie ma być nasze masło. A później smarujemy nim mooocno grubo pieczywo na to ogromna ilość owoców i jest na prawdę fajnie.
Proste w przygotowaniu pyszne, mocno czekoladowe i mocno orzechowe masło bez masła.
Składniki na mały słoiczek po musztardzie:
- 100 g tj. tabliczka gorzkiej czekolady. Gorzka czekolada nie zawiera glutenu;
- 150 g tj. szklanka orzeszków ziemnych prażonych nie solonych;
- 1-2 łyżek syropu klonowego do osłodzenia;
- garnek z miseczką, którą można na nim postawić;
- blender, mikser z ostrzem w literę S. Tylko takie ostrze świetnie poradzi sobie z orzeszkami.
Syrop klonowy można zastąpić miodem, cukrem pudrem, zwykłym cukrem.
Jeśli nie mamy orzeszków prażonych najpierw trzeba je uprażyć. Na suchą, rozgrzaną patelnie wrzucamy orzeszki i na maleńkim ogniu prażymy je około 30 minut. Następnie je studzimy.
Robienie naszego masła zaczynamy od czekolady. Do garnka wlewamy zimną wodę. Wodę wlewamy do 1/2 wysokości garnka. Garnek stawiamy na maleńkim gazie. Na garnku ustawiamy miseczkę. Do miseczki wkładamy kawałki czekolady. I zostawiamy...czekolada sama się rozpuści.
Orzeszki wrzucamy do miksera i uruchamiamy najwyższe obroty. Orzeszki zaczną się kruszyć a po 3-5 minut zacznie się tworzyć masło orzechowe.
Kiedy nasze orzeszki zaczną tworzyć jednolitą masę wlewamy roztopioną gorącą czekoladę i dalej miksujemy na najwyższych obrotach, aby składniki się połączyły.
Kiedy nasze składniki się połączyły próbujemy i dodajemy syrop klonowy, albo miód albo cukier, co akurat mamy i co lubimy i miksujemy dalej na jednolitą masę.
Gotowe masło przelewamy do słoiczka.
Masło świetnie się przechowuje w lodówce do 7 dni.
Masło świetnie smakuje z owocami na kanapce, naleśnikami, lodami, kukurydzianymi chrupkami, samo.