Budyń, kisiel

Na tej stronie:
- domowy budyń gruszkowy;
- budyniowy blok;
- kisielowa tropikalna tęcza; 
- domowy kisiel jeżynowy; 
- smerfowy pudding chia;
- budyń ryżowy.
 
 

DOMOWY BUDYŃ GRUSZKOWY

aksamitny, domowy, gruszkowy. Najlepszy gorący, posypany płatkami migdałowymi z listkami mięty albo melisy.

Składniki:
- 1 litr mleka bez laktozy, albo innego mleka roślinnego;
- 4 żółtka jajek;
- 2 solidne łyżki mąki ziemniaczanej;
- 3 łyżki masła bez laktozy;
- 6 łyżek cukru;
- 2 gruszki.
Jedną gruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach.
Drugą gruszkę ścieramy na grubych oczkach ze skórką. 

Do garnka wlewamy pół litra mleka, dodajemy masło i gotujemy.
Do miseczki wlewamy pół litra mleka, dodajemy żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier. I ubijamy. Można to zrobić mikserem. Do ubitej masy dodajemy starte gruszki i mieszamy.

Następnie naszą masę gruszkową wlewamy pomalutku do gorącego mleka i cały czas mieszamy, aż nasz budyń zacznie gęstnieć. Kiedy budyń jest gotowy ściągamy garnek z ognia i jeszcze chwilkę mieszamy, aby budyń był aksamitny. I gotowe.





BUDYNIOWY BLOK 

z ogromną ilością suszonej żurawiny, suszonych wiśni, orzechów. A wszystko zatopione w budyniu. Istny raj do jedzenia. Jest chrupiąco, słodko, bardzo sycąco i pysznie. Czyli dokładnie tak, jak lubimy najbardziej. 
 
BUDYNIOWY BLOK

Składniki:
- 1 kostka masła bez laktozy;
- 2 średniej wielkości jajka;
- 250 g cukru pudru;
- 5 opakowań budyniu waniliowego bez glutenu; 
- 200 g suszonej żurawiny;
- 100 g orzechów laskowych;
- 120 g suszonych wiśni;
- 250 g herbatników bez glutenu. 

Masła i jajek nie zastąpimy tutaj niczym. 
Budyń bez glutenu może być waniliowy może być śmietankowy, czy też z dodatkiem wanilii itd. Jeśli dodamy dwa mniej nic się nie stanie, także wyjdzie.
Cukru pudru nie zastępujemy cukrem bo będzie zgrzytał w zębach.
Suszone wiśnie możemy zastąpić 100 g orzechów laskowych. Wówczas damy 200 g orzechów laskowych i będzie blok bez suszonych wiśni.
Herbatniki bez glutenu mogą być różne, mieszane. Jakie akurat mamy byle ich waga się zgadzała.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 
Zaczynamy gotowanie.

 
Do rondelka wrzucamy masło i na maleńkim ogniu je rozpuszczamy. A następnie studzimy.

 
Do miski wrzucamy: jaja i je miksujemy. W trakcie miksowania łyżeczką dodajemy cukier puder.

 
Następnie dalej miksując wlewamy pomalutku zimne masło. 

 
Następnie wsypujemy budynie...jeden po drugim. I cały czas miksujemy. 

 
Nasz masa budyniowa powinna być gęsta niczym krem. 

 
Następnie wrzucamy do masy: pokruszone herbatniki, orzechy, suszone wiśnie, suszoną żurawinę. 

 
I jeszcze jedno opakowanie żurawiny i wszystko dokładnie mieszamy. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 
Następnie foremkę keksówkę wykładamy folią spożywczą albo aluminiową. 
I naszą masę przekładamy do foremki.
 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 
Dociskamy masę. Można na wierz położyć kawałek folii aluminiowej i dokładnie docisnąć nasz blok. 
Foremkę wkładamy do lodówki na całą noc.Następnie foremkę wyciągamy z lodówki i delikatnie wyciągamy blok z folii. Kroimy na grubsze kawałki najlepiej ostrym dużym nożem.  
 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
BUDYNIOWY BLOK PRZECHOWUJEMY W LODÓWCE W POJEMNIKU, ALBO ZAWINIĘTY W FOLIĘ SPOŻYWCZĄ CZY ALUMINIOWĄ.
BLOK BUDYNIOWY - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
BLOK BUDYNIOWY CZYM DŁUŻEJ STOI TYM JEST SMACZNIEJSZY





KISIELOWA TROPIKALNA TĘCZA

Jeden kisiel a trzy kolory i trzy różne smaki. Jak to możliwe? Pierwsza warstwa wymieszana jest z chia i robi się lekko zielona. Druga warstwa pachnie cytryną i kokosem - ma żółty kolor, trzecia wymieszana jest z nektarynką i jest pysznie pomarańczowa. Tropikalna tęcza gotowa. Można ją jeszcze udekorować świeżymi owocami i na stół. 
 
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
 
 
Składniki:
- 1 kisiel cytrynowy bezglutenowy;
- 1 łyżka chia;
- 1 drobniutko pokrojona w kosteczkę nektarynka albo brzoskwinia. Może być z puszki.
- wiórki kokosowe do posypania; 
- 3 garnuszki i łyżeczka do solidnego mieszania.
 
Składniki są na dwie duże szklanki, albo cztery małe szklaneczki. 

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Kisiel gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
 
Kiedy nasz kisiel zaczyna gęstnieć przekładamy go po 1/3 do 2 pozostałych garnuszków. 
Potrzebujemy kisiel w równych częściach w 3 garnuszkach. 
 
Pierwszy garnuszek kładziemy na mały ogień i wsypujemy do naszego lekko gęstego kisielu chia. Solidnie mieszamy. Kiedy kisiel dzięki chia zrobi się bardzo gęsty przelewamy go do szklanek.
 
Drugi garnuszek kładziemy na mały ogień i mieszamy, aż kisiel zgęstnieje.
Kiedy kisiel jest gotowy do szklanek sypiemy wiórki kokosowe i nakładamy żółtą warstwę z naszego garnuszka.
 
Do trzeciego garnuszka wsypujemy pokrojoną nektarynkę. Następnie kładziemy garnuszek na mały ogień i mieszamy. Nektarynka puści sok. Mieszamy tak długo, aż kisiel zrobi się gęsty. 
Do naszych szklanek wsypujemy wiórki kokosowe (druga warstwa) i wlewamy owocową warstwę kisielu. 
 
Na górę kładziemy świeże owoce albo owoce z puszki, które nam zostały. 
 
Kiedy używamy dużych szklanek warto, aby kisiel lekko wystygł zanim położymy na niego kolejną warstwę.
 
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA






DOMOWY KISIEL JEŻYNOWY

z cukrem albo bez, z owocami albo bez. Robi się praktycznie sam w 10 minut. Można dorzucić kilka borówek, malin i wyjdzie kisiel leśny. Można jeść od razu cieplutki, albo chwil kilka zaczekać i podać z owocami na zimo. Domowy kisiel z owoców z owocami. Pyszny bo domowy. 

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Składniki w tym przypadku bez wagi się nie obędzie:
- 300 g jeżyn albo jeżyn wymieszanych z borówkami, malinami, porzeczkami;
- 375 ml zimnej wody tj 1, 5 szklanki wody;
- 2, 5 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej;
- można dodać 1 - 2 łyżki cukru, albo łyżeczkę miodku, albo łyżeczkę syropu klonowego;
- sok z połówki cytryny.

Ilość cukru zależy od słodkości naszych owoców. Jeśli jeżyna jest bardzo słodka można cukier pominąć.   

Garnek, garnuszek, w którym łatwo będzie mieszać łyżką.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Owoce myjemy, obieramy. Następnie owoce wrzucamy do garnka. Do garnka z owocami wlewamy 1 szklankę wody, wsypujemy cukier, wlewamy sok z cytryny. Gotujemy na maleńkim ogniu od 6 - 8 minut, tak, aby nasze owoce w tym czasie puściły sok, cukier się rozpuścił.
Kiedy garnek mamy na ogniu bierzemy pół szklanki wody i wrzucamy do niej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej. Dokładnie mieszamy wodę z mąką.
Kiedy nasze owoce pogotowały się 6 - 8 minut bierzemy łyżkę i jedną ręką wlewamy wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną a drugą ręką mieszamy. Kisiel robi się od razu. Mieszamy go stale, aż ponownie się zagotuje a sok z owoców, owoce dokładnie wymieszają się z wodą i mąką ziemniaczaną. Powstanie jednolita konsystencja kisielu. 

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Kisiel podajemy na ciepło, albo na zimno. Można posypać go płatkami migdałów albo świeżymi owocami.
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
  




SMERFOWY PUDDING CHIA Z JABŁKIEM

Pewnego popołudnia zadzwonił telefon. Po drugiej stronie słyszę: A da radę zrobić tak, żeby wszyscy zazdrościli mi pudełka w szkole. Hmmm czyli masz mieć turbo, fajowe śniadanie. A do tego pewnie musi być pyszne. No pewnie i kolorowe - słyszę z przejęciem. Coś pomyślimy. I pomyśleliśmy. Pudding smerfowy przygotowujemy z jogurtu na przykład owczego i ziarenek chia. Dodajemy do niego odrobinę jabłka. A wszystko posypujemy winogronami, ciasteczkami, żelkami. Czas przygotowania turbo szybki. Jest zdrowo, kolorowo, smacznie.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Składniki:
- 1 duży jogurt bez laktozy na przykład owczy;
- 3 płaskie łyżki nasion chia;
- 2 łyżki ciepłej wody;
- 1/2 startego na małych oczkach jabłka;
- ewentualnie 1/4 łyżeczki niebieskiej spiruliny;
- do posypania: owoce, połamane herbatniki, żelki oczywiście bez glutenu i bez laktozy.  

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Do maleńkiego naczynia wsypujemy 3 płaskie łyżki nasion chia i zalewamy ciepłą wodą. Dokładnie mieszamy. Powstanie nam bardzo gęsta pasta. Następnie tą pastę wrzucamy do kubeczka z dużym jogurtem i intensywnie mieszamy. Ważne, aby ziarenka dobrze się wymieszały. Następnie wrzucamy odrobinę spiruliny i mieszamy. 
Na sam koniec wrzucamy starte jabłko i jeszcze raz mieszamy. Nasz niebieski pudding przekładamy do miseczki i wkładamy do lodówki. Po 20 minutach pudding wyciągamy z lodówki i mieszamy. Dzięki temu mieszaniu nie będzie grudek w puddingu. 
Pudding wkładamy ponownie do lodówki. Powinien być gotowy po godzinie. 
Pudding dekorujemy i na zdrowie. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY







BUDYŃ RYŻOWY

Uwielbiam na śniadanie, z sokiem owocowym i kawą i całą wietrzną wiosno - zimą za oknem.
 
BUDYŃ RYŻOWY   Uwielbiam na śniadanie, z sokiem owocowym i kawą i całą wietrzną wiosno - zimą za oknem.
BUDYŃ RYŻOWY Uwielbiam na śniadanie, z sokiem owocowym i kawą i całą wietrzną wiosno - zimą za oknem.

Składniki:
- 1 szklanka ryżu albo 1 szklanka płatków ryżowych błyskawicznych albo 1 szklanka ugotowanego ryżu;
- 4 szklanki mleka ryżowego, albo innego mleka roślinnego, które mamy i lubimy;
- 1 łyżka cukru waniliowego bez glutenu.

Do naszego budyniu można zamiast cukru waniliowego dodać miód, albo kilka kropli cytryny, albo troszkę lawendy, a może cynamonu - wówczas nasz budyń stanie się smakowy.

Budyń podać możemy z owocami, sokiem, szczyptą imbiru. Nasza wyobrażania kulinarna może się tu wykazać.
BUDYŃ RYŻOWY   Uwielbiam na śniadanie, z sokiem owocowym i kawą i całą wietrzną wiosno - zimą za oknem.

Wersja na bazie ryżu. 
Ryż płuczemy obficie zimną wodą, odsączamy. Mleko wlewamy do dużego garnka. Do garnka z mlekiem wsypujemy ryż i cukier waniliowy. Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy nasz ryż zacznie się gotować zmniejszamy ogień na najmniejszy i przykrywamy garnek. Gotujemy około 30 minut, aż nasz ryż będzie miękki i wchłonie całe mleko. Następnie studzimy i blendujemy na gładką masę.

Wersja na bazie płatków ryżowych.
Mleko wlewamy do dużego garnka. Wsypujemy płatki ryżowe i cukier waniliowy. Gotujemy na maleńkim ogniu około 10 -15 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy płatki ryżowe będą miękkie i wchłoną mleko odstawiamy je na 10 - 15 minut do wystygnięcia. Następnie blendujemy na gładką masę.

Wersja na bazie ugotowanego ryżu. 
Tutaj zmieniają się proporcje. Na 1 szklankę ugotowanego ryżu potrzeba nam 1 szklankę mleka roślinnego. Ryż wraz z cukrem wrzucamy do garna, zalewamy mlekiem roślinnym i gotujemy na maleńkim ogniu około 10 minut, aż ryż zrobi się ciepły i połączy się z mlekiem. Całość miksujemy/blendujemy.

BUDYŃ RYŻOWY Uwielbiam na śniadanie, z sokiem owocowym i kawą i całą wietrzną wiosno - zimą za oknem.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY