Ketchupy

Na tej stronie:
- ketchup z cukinii;
- ketchup jabłkowy.


KETCHUP Z CUKINII

Czasem dostajemy cukinie rozmiarów wielkoluda albo sporą ilość pomidorów i trzeba coś z tym zrobić.  No tak. Trzeba zrobić ketchup z cukinii, który wcale nie smakuje cukinią. Cukinia jedynie zagęszcza nasz ketchup i lekko osładza ostrość pomidorów. Ketchup świetnie sprawdza się do kanapek, wędlin i wszystkiego innego z czym lubimy jeść ketchup.   


Składniki:
- 1, 5 kg pomidorów;
- 1, 5 kg cukinii;
- 1 kg papryki;
- 1 kg cebuli; 
- 1 papryczka chili;
- 3 - 5 ząbków czosnku;
- 2 łyżki soli;
- 3/4 szklanki octu 10 %;
- 3/4 szklanki cukru;
- 1 szklanka wody.


Pomidory myjemy, przecinamy na pół i odcinamy zieloną szypułkę. Cebulę, paprykę, papryczkę, czosnek obieramy, myjemy. Cukinię obieramy, likwidujemy pestki, myjemy. 
Wszystkie nasze warzywa wrzucamy do garnka. Następnie do garnka wlewamy wodę, ocet, sól i cukier i na maleńkim gazie gotujemy dobre 3 godziny. 
Całość miksujemy i ponownie zagotowujemy. Następnie gorący ketchup wlewamy do słoików i odwracamy do góry dnem. 

Czas gotowania będzie krótszy lub dłuższy w zależności od gatunku pomidorów.
Warto gotować ketchup na maleńkim ogniu dzięki temu będzie miał fajny intensywny smak. 



Rady: Jeśli lubisz ostry ketchup można dodać więcej papryczki chili albo solidną łyżkę papryki w proszku.





KETCHUP JABŁKOWY

Ketchup jabłkowy pierwszy raz jadłam w Skandynawii teraz przygotowuję go sama w domu. Można samodzielnie decydować o jego ostrości i słodkości, o jego intensywności i "pomidorowości". Ketchup jabłkowy nadaje się i do kanapek, frytek i do mięs wszelkiego rodzaju🍅 

KETCHUP BEZGLUTENOWY JABŁKOWY

Składniki:
- 2 puszki pomidorów tj.2×400g;
- 2 średniej wielkości jabłka;
- 1 ząbek czosnku;
- 1 mała cebula;
- 50 ml octu jabłkowego;
- 1-2 gwiazdek anyżu;
- 10 nasion kolendry;
- 4 łyżeczki cukru plus dodatkowe do doprawienia;
- 1 łyżka oliwy z oliwek/ oliwy;
- szczypta soli i pieprzu do smaku.

KETCHUP JABŁKOWY

Cebulę, czosnek i jabłka obieramy ze skórki i siekamy na dowolne kawałki - i tak będą one na końcu miksowane. 
Do garnka wlewamy oliwę z oliwek. Na maleńkim ogniu oliwę lekko podgrzewamy wrzucamy do niej cebulę i czosnek dowolnie pokrojony. Cebulę i czosnek jedynie delikatnie podduszamy a nie smażymy. Do podduszonej cebuli z czosnkiem wrzucamy pomidory z puszki i jabłka. Wrzucamy także wszystkie przyprawy. Wlewamy także ocet jabłkowy. Całość gotujemy na maleńkim ogniu około 40 minut. 
Następnie zdejmujemy garnek z pieca. Wyciągamy gwiazdki anyżu i nasz ketchup miksujemy/ blendujemy. Ketchup próbujemy i ewentualnie go doprawiamy.
Następnie zmiksowany już ketchup ponownie gotujemy około 10 minut. Oczywiście czas gotowania będzie dłuższy jeśli zależy nam na bardzo gęstym ketchupie. 

Gorący ketchup można przelać do słoików. Szczelnie zamknięty może stać w lodówce do 60dni.
Ketchup w otwieranych słoikach, naczyniach może stać w lodówce do 15dni. 

KETCHUP BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KETCHUP BEZGLUTENOWY