Na tej stronie:
- jesienna sałatka pink lady;
- ciacho buraczany orzechowiec;
- buraczane drożdżowe z migdałami;
- miska burakowa z owocami na kawie na niedobór żelaza;
- pieczone buraki z miodem i z tymiankiem;
- kotlety z buraków;
- marynowane buraki z lawendą;
- sałatka kolorowa z buraka;
- sałatka z liści botwinki;
- pasta do chleba z buraków i awokado;
- kasza gryczana z burakami i malinami posypana migdałami;
- sałatka z buraków i ogórków;
- buraki z pomidorami i kiełkami słonecznika;
- carpaccio z buraków;
- kluski buraczane z dziurką;
- gotowane buraki z płatkami migdałów w sosie balsamicznym.
JESIENNA SAŁATKA PINK LADY
Uwielbiam za ten kolor, za łagodny smak, za konsystencję i za to, że mam po tej sałatce super power dzięki burakom.
Składniki na średnią miskę:
- 2 - 3 ugotowane albo upieczone i obrane buraki;
- ok. 150 g żółtego sera bez laktozy;
- 2 - 3 ugotowane i obrane jajka;
- 2 obrane ogórki zielone albo 7 - 8 korniszonów;
- 2 - 3 łyżki majonezu;
- 1 mała łyżeczka musztardy;
- sól i pieprz do smaku.
Proporcje składników są przykładowe.
Jajka, ser, buraki, ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
Następnie dodajemy majonez, musztardę, szczyptę soli i pieprzu i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na kwadrans do lodówki i gotowe do podania na stół.
CIACHO BURACZANY ORZECHOWIEC
proste w przygotowaniu ciacho, które jest sycące, ciężki, orzechowe i ze świeżymi truskawkami smakuje wybitnie.
Składniki na tortownicę/foremkę o średnicy 20 - 22 cm:- 0,5 kg buraków ugotowanych albo ugotowanych na parze, pokrojonych na mniejsze kawałki.
- 3 jajka;
- 0,5 - 1 szklanka cukru;
- 3 łyżki masła orzechowego;
- 2 łyżki kakao bez glutenu;
- 0,5 szklanki mąki ryżowej;
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- 5 - 6 orzechów włoskich drobniutko posiekanych. Jeśli będzie ich więcej też jest dobrze.
Moja szklanka ma 250 ml.
Do naszej buraczane masy wbijamy: jaja. Następnie wsypujemy: cukier, kakao, mąki, proszek do pieczenia, dodajemy masło orzechowe i posiekane orzechy. I mieszamy na jednolitą masę.
Masę przelewamy do foremki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C grzanie góra- dół, 40 - 60 minut, do suchego patyka.
Ciasto wyciągamy z foremki po całkowitym wystygnięciu.
BURACZANE DROŻDŻOWE Z MIGDAŁAMI
zwyczajne, drożdżowe domowe ciacho. Zawsze wychodzi bo część składników gotujemy w garnku, a potem całość tylko miksujemy, odstawiamy do wyrośniecia i do pieca.
To ciasto jest lekko słodkie, lekko wilgotne. Nie ma w nim dominującego smaku. Jest delikatne puszyste przez miliony dziurek.
Składniki na 1 blachę:
- 6 szklanek mąk bezglutenowych. U mnie 1 szklanka mąki jaglanej, 2 szklanki mąki kukurydzianej, 2 szklanki mąki ryżowej, 1 szklanka skrobi z tapioki;
- 6 - 10 łyżek dowolnego cukru;
- 6 łyżek masła bez laktozy;
- 5 średniej wielkości jajek;
- 2 szklanki mleka bez laktozy;
- 1 szklanka surowych albo ugotowanych startych na grubuch oczkach buraczków;
- 1 banan średniej wielkości pokrojony na mniejsze kawałki;
- płatki migdałów do posypania.
Składniki na rozczyn:
- 1 łyżka cukru;
- 1 kostka świeżych drożdży na 0,5 kg mąki;
- trochę ciepłej wody albo mleka bez laktozy.
Zaczynamy od rozczynu.
Do sporej miski wrzucamy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy trochę ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Do garnka wlewamy mleko, wrzucamy buraki i podgrzewamy. Kiedy mleko zrobi sie ciepłe całość mieszamy, aby buraki surowe się ugotowały, a ugotowane podgrzały.
Kiedy buraki będą mięciutkie, wyłączamy palnik wrzucamy masło, cukier, banana i mieszamy, aby masło i cukier się rozpuściły.
Do naszego rozczynu wrzucamy mąki, wlewamy ciepłą masę z garnka i miksujemy. Następnie wrzucamy jajka i miksujemy dalej. Powinna powstać gęsta masa a la budyń.
Ciasto odstawiamy na 40 - 60 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno urosnąć.
Uruchamiamy piekarnik 200 stopni C termoobieg.
Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy płatkami migdałów. Jeśli ciasto będzie rosło to trzeba je delikatnie zamieszać łyżeczką.
MISKA BURAKOWA Z OWOCAMI NA KAWIE
NA NIEDOBÓR ŻELAZA
z malinami, kakao, bananami, płatkami kukurydzianymi. Stawia na nogi o każdej porze dnia i nocy. Burak to istna bomba żelaza, kawa fajnie podkreśla jego smak i jest niczym turbo paliwo, a do tego płatki, które tworzą gęstość, kakao, które daje lekko czekoladowy posmak i pyszne maliny. Tej michy trzeba po prostu spróbować i już. A potem uzależnienie od niej murowane.
Składniki:
- 1 duży ugotowany burak tj.ok. 200g;
- 2 średniej wielkości banany;
- 2 łyżki kakao bez glutenu;
- 1 łyżka syropu klonowego albo syropu trzcinowego;
- 6 łyżek świeżo załączonej czarnej kawy;
- 6 łyżek płatków kukurydzianych bez glutenu;
- do posypania maliny, płatki migdałów, płatki kukurydziane.
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia i miksujemy/blendujemy na jedwabistą masę. Następnie przelewamy do miseczek i posypujemy malinami, płatkami.
PIECZONE BURAKI Z MIODEM I Z TYMIANKIEM
czyli zdrowa dawka żelaza.
Składniki:
- 1 kg buraków;
- 4 łyżki miodu gryczanego albo innego;
- 4 łyżki octu balsamicznego;
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki tymianku suszonego albo 4 gałązki świeżego tymianku;
Buraki myjemy i gotujemy w zimnej wodzie do miękkości. Następnie
buraki: studzimy, obieramy i kroimy na dowolne kawałki. Buraki pokrojone
przekładamy do naczynia do zapiekania.
Sos:
Z octu balsamicznego, miodu, oliwy, tymianku przygotowujemy sos. Sosem polewamy buraki.
Naczynie z naszymi burakami polanymi sosem wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180C grzanie góra - dół bez termoobiegu na 20 minut.
I gotowe. Jemy na ciepło albo na zimno.
Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu do 24 godzin.
KOTLETY Z BURAKÓW
Składniki:
- 1 kg buraków;
- 1 jajko;
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej albo mąki z ciecierzycy;
- garść słonecznika;
- garść pestek dyni;
- 2-3 ząbki czosnku;
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu;
- szczypta suszonej bazylii.
Buraki gotujemy albo
pieczemy do miękkości. Buraki
obieramy. Buraki trzemy na grubych oczkach. Następnie odstawiamy na chwilkę, aby odcisnąć sok.
Do
naszych startych buraków dodajemy: garść mąki, jajo, przyprawy,
nasiona. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli masa buraczana ma zbyt
rzadką konsystencję dosypujemy mąki. Z masy formujemy kotlety o dowolnej
wielkości.
Na patelnię
wlewamy odrobinę oleju. Patelnię rozgrzewamy i smażymy nasze kotlety z obu stron.
Kiedy skórką się zarumieni nasze kotlety są gotowe.
MARYNOWANE BURACZKI Z LAWENDĄ
w
starym domu nastał czas buraka. Co chwilę tylko słyszałam, a kiedy będą
buraczki, a kiedy te buraczki, a co z tymi buraczkami. I pewnego
popołudnia powstała micha buraczkowa a z niej dobre dwadzieścia słoików
buraczków połączonym z malutkimi kwiatkami lawendy, które wydobyły
orzechowy posmak buraka. Buraczkowe popołudnie uważam za udane, ocalały
dwa słoiki skrzętnie skryte w lodówce. I dwa w piwnicy na zimę. To
buraczane popołudnie pewnie jeszcze będzie trzeba powtórzyć.
Składniki:
- 2 kg buraków;
- kilka kwiatków lawendy. Na jeden słoik dajemy 5 - 6 kwiatków lawendy.
- szczypta soli do gotowania buraków;
- mały chlust oleju do gotowania, aby buraki szybciej się ugotowały.
Składniki na zalewę:
- 1 litr zimnej wody;- 2/3 szklanki octu;
- 1 płaska łyżka soli;
- 3 łyżki cukru.
Buraczki myjemy, nie obrane wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą.
Garnek
ustawiamy na średni gaz, wrzucamy odrobinę soli i mały chlust oleju,
dzięki czemu buraki będą szybciej miękkie. Gotujemy do miękkości.
Ugotowane
buraki wrzucamy na sito i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy do
całkowitego wystygnięcia. Dzięki temu buraki będą zahartowane a skórka
będzie sama z nich odchodziła.
Następnie
buraki obieramy, ścieramy na grubych oczkach i wkładamy do wyparzonych,
suchych słoików. Do każdego słoika wkładamy kilka kwiatków lawendy.
Następnie
przygotowujemy zaprawę. Do garnka wlewamy wodę i pozostałe składniki i
doprowadzamy do wrzenia. Słoiki z buraczkami i lawendą zalewamy wrzącą
zaprawą.
Słoiki zamykamy, odwracamy do góry dnem. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki po 3 dniach są gotowe.
Jeśli chcemy mieć marynowane buraczki na zimę pasteryzujemy je dobre 20 minut. Następnie ustawiamy do góry dniem i pozostawiamy do wystygnięcia.
SAŁATKA KOLOROWA Z BURAKA
bo proste jest najlepsze. Gotowany burak z serem mozzarella albo feta a do tego garść zieleniny, ulubionych pestek albo orzechów. Garść uśmiech i jeden albo dwa widelce. Na zdrowie.
- garść zieleniny;
- 1 mozzarella bez laktozy albo 1 ser feta;
- 1 duży ugotowany burak;
- garść prażonego słonecznika albo garść orzechów;
- chlust bezwonnego oleju albo oliwy, jak lubimy.
Zieleninę myjemy i kładziemy na sito, aby odciekła woda. Buraki, ser kroimy na mniejsze kawałki. Słonecznik albo orzechy prażymy na suszonej patelni. Zieleninę kładziemy na talerz, kładziemy buraki, ser, posypujemy całość słonecznikiem,orzechami, polewamy olejem.
Można dodać odrobinę octu balsamicznego, naszych ulubionych ziół, troszkę kolorowego pieprzu.
Można dodać odrobinę octu balsamicznego, naszych ulubionych ziół, troszkę kolorowego pieprzu.
SAŁATKA Z LIŚCI BOTWINKI
czyli coś lekkiego, coś chrupiącego, coś zaskakującego, coś fajnego i mocno zdrowego.
Składniki:
- pęczek liści botwinki;
- 150 orzeszków ziemnych albo pistacji.
- 1 czerwona cebula;
- 5 suszonych pomidorów z zalewą na bazie oleju;
- 1 pęczek mięty;
- 1 limonka. Możemy ją zastąpić połówką cytryny.
- łyżka dowolnego miodu.
Zamiast cebuli można podać białą cześć pora.
Składniki:
- 0.5 kg ugotowanych buraków;
- 1 dojrzałe awokado;
- 1/2 cytryny;
- garść szczypiorku;
- garść słonecznika...mogą być także migdały;
- szczypta soli i pieprzu.
Do pasty świetnie nadają się ugotowane już/ albo tarte buraki, które znajdziesz na stoiskach warzywnych wielu sklepów. Warto zwrócić uwagę na ich datę przydatności i na to, aby woreczek próżniowy nie był "nadmuchany".
Liście botwinki dokładnie myjemy i drobniutko siekamy. Orzeszki albo pistacje drobno siekamy. Czerwoną cebulę obieramy, drobno kroimy w kosteczkę. Suszone pomidory wyciągamy z zalewy i drobniutko kroimy. Mięte drobno siekamy.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy solidną łyżkę miodu, sok z limonki, olej z zaprawy suszonych pomidorów. Wszystko starannie mieszamy.
Sałatka jest gotowa po 10 minutach...smaki potrzebują się połączyć.A łącznikiem smaku jest olej zaprawy i miód.
BURAKI PO GRECKU Z OLIWKAMI
Jeszcze troszkę a zostanę buraczaną królewną...burak co chwila na mym stole. Dziś moje ulubione greckie buraki połączone z bardzo aromatyczną miętą, oliwkami, oliwą z oliwek, ziołami...kiedy te smaki się przenikną burak staje się drugoplanowy a dominuje świeżość mięty połączona z oliwkami. Świeżość, świeżość i jeszcze raz świeżość...a przy tym solidna dawka żelaza, które postawi na nogi nawet hipopotama...na buraczane zdrowie.
Składniki:
- buraki;
- garść mięty;
- garść oliwek, jakie akurat mamy i lubimy;
- garść słonecznika, może dyni do posypania;
- suszony tymianek, bazylia, oregano do posypania.
Sos:
- oliwa z oliwek;
- ocet balsamiczny w ilościach mikro.
Buraki gotujemy, albo pieczemy w folii aluminiowej, albo kupujemy już ugotowane w opakowaniach próżniowych. Buraki obieramy i tniemy dowolnie. Mogą być plasterki, może być kostka, mogą być paseczki.
Oliwki kroimy na mniejsze kawałki. Miętę tniemy na mniejsze kawałki.
Pokrojone buraki, oliwki, miętę wkładamy do naczynia i polewamy oliwą z oliwek oraz mikro ilością octu balsamicznego. Całość posypujemy ziołami i ziarenkami słonecznika, dyni.
PASTA DO CHLEBA Z BURAKÓW I AWOKADO
jest...kremowa...delikatna...świetnie zastępuje masło...
pasuje do każdego pieczywa czy wafli.
Zaskakuje swym smakiem a przy tym uzupełnia świetnie niedobory witamin, które od razu się wchłaniają dzięki awokado....
...i te miny gości, kiedy pasta pojawia się na stole...warto to zobaczyć...i zjeść rzecz jasna.
Składniki:
- 0.5 kg ugotowanych buraków;
- 1 dojrzałe awokado;
- 1/2 cytryny;
- garść szczypiorku;
- garść słonecznika...mogą być także migdały;
- szczypta soli i pieprzu.
Do pasty świetnie nadają się ugotowane już/ albo tarte buraki, które znajdziesz na stoiskach warzywnych wielu sklepów. Warto zwrócić uwagę na ich datę przydatności i na to, aby woreczek próżniowy nie był "nadmuchany".
Awokado przepoławiamy na pół. Wyciągamy pestkę. Łyżką wydrążamy zielony miąższ.
Buraki gotujemy
albo pieczemy. Obrane, ostudzone buraki trzemy na tarce na dużych
oczkach albo miksujemy jeśli mamy blender o sporej mocy.
Do miski władamy obrane awokado, tarte buraki, wyciśnięty sok z cytryny - miksujemy/ blendujemy na kremową masę.
Pasta gotowa. Warto ją posypać szczypiorkiem, słonecznikiem itd.
Pasta świetnie przechowuje się w lodówce do 48h.
KASZA Z BURAKAMI I MALINAMI POSYPANA MIGDAŁAMI
W tym daniu można bawić się proporcjami, smakami. Można dodać więcej
malin...można wymieszać ocet balsamiczny z miodem i polać kaszę...można
delikatnie posiekać maliny i wymieszać z drobno pokrojonymi
burakami...można się bawić kolorami, smakami, proporcjami a i tak zawsze
wyjdzie smacznie i zdrowo...od co takie składniki.
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej. Świetnie nadaje się tu zarówno biała kasza, jak i prażona kasza gryczana.
- garść malin;
- 2 średnie buraki ugotowane, upieczone, ugotowane na parze;
- 2 - 4 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka miodu;
- 1 łyżeczka octu balsamicznego.
Mięciutkie buraki kroimy
na cieniutkie plasterki. Układamy plasterki buraka na talerz. Oliwę z
oliwek mieszamy z octem. Sosem z oliwy i octu zalewamy buraki. Buraki
wstawiamy na 5-10 godzin do lodówki. Następnie buraki kroimy na maleńkie
kwadraciki.
Ugotowaną kaszę wkładamy do miseczki. Kaszę posypujemy malinami, drobno pokrojonymi buraczkami, migdałami. Całość polewamy delikatnie miodem.
JESIENNA SAŁATKA Z BURAKÓW I OGÓRKÓW
to jesienna sałatka...
połączenie surowych i pieczonych warzyw...
połączenie chrupiących warzyw i miękkich pieczonych.
Pachnie przepięknie...kolorami zachwyca a przy tym jest zdrowa i smaczna.
Składniki:
- 0,5 kg buraków;
- 300 g ziemniaków sałatkowych;
- puszka zielonego groszku lub 50g mrożonego groszku sparzonego we wrzątku 2 minuty i odsączonego;
- 1/2 czerownej cebuli pokrojonej w drobną kostkę;
- 1 duży zielony ogórek obrany i pokrojony w kostkę;
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego;
- sól i pieprz do smaku;
- 1 mała łyżeczka miodu.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Buraki zawijamy w folię aluminiową. Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy około 40 minut do miękkości. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Upieczone buraki i ziemniaki mieszamy z pokrojoną cebulą, ogórkiem i zielonym groszkiem. Wszystko polewamy sosem zrobionym z połączenia oliwy z miodem. Po kwadransie solimy i pieprzymy do smaku.
Sałatka świetnie przechowuje się w lodówce do 24 godzin.
Rada: sałatkę można także zrobić z ugotowanych ziemniaków i buraków.
Dopraw sałatkę po kwadransie, kiedy smaki warzyw pod wpływem oliwy połączą się wzajemnie.
Rada: sałatkę można także zrobić z ugotowanych ziemniaków i buraków.
Dopraw sałatkę po kwadransie, kiedy smaki warzyw pod wpływem oliwy połączą się wzajemnie.
BURAKI Z POMIDORAMI I KIEŁKAMI SŁONECZNIKA polane sosem i doprawione promykiem słońca
przyszła pora na buraka...i na tęczę na talerzu...
...różne kolory pomidorów skąpane w sosie...
posypane kiełkami słonecznika...a wszystko z dominującym burakiem cieniutko pokrojonym...niczym piórko....pyszności letnie doprawione promykami słońca.
Składniki:
- 0.5 kg pomidorów koktajlowych różnego koloru;
- 0.5 kg buraka;
- garść kiełków słonecznika albo sałaty.
Składniki na sos:
- 2 łyżki musztardy pełnoziarnistej;
- 5 łyżek octu balsamicznego;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka miodu.
Buraki gotujemy w dowolny sposób. Można je umyć, zawinąć w folię każdego z osobna i piec w piekarniku do miękkości. Następnie obieramy je ze skórki.
Buraki można obrać i gotować na parze.
Buraki można także obrać, wrzucić do garnka z zimna woda dodać soli, oliwy, troszkę octu i gotować do miękkości.
Gotowe buraki tniemy na baaardzo cienkie plasterki. Można to zrobić ostrym nożem, maszynką do krojenia chleba, tarką do mizerii.
Pomidorki myjemy, kroimy na pół.
Kiełki lekko płuczemy.
Składniki na sos wszystkie mieszamy.
Buraki, pomidorki, kiełki układamy dowolnie na talerzu, albo wrzucamy do miseczki i zalewamy sosem. Jemy od razu.
Rada: Sałatkę można przechowywać 24h w lodówce. Dlatego warto zrobić jej więcej. Ugotować do tego kaszę w osobnym garnku i obiad na drugi dzień gotowy albo pudełko do pracy.
CARPACCIO Z BURAKÓW
czyli
BURACZANE jesienne CARPACCIO niczym jesienna tęcza NA STOLE
zdrowe...pyszne...a w połączeniu z lekko chrupiącymi migdałami i sosem na bazie octu balsamicznego wychodzi poezja kolorów i smaków.
Składniki:
- 1 duży burak na 4 talerzyki (4 porcje);
- pół kostki oryginalnego twardego sera koziego lub sera feta czy twardego sera owczego;
- migdały do posypania;
- 4 łyżeczki octu balsamicznego;
- opcjonalnie łyżka miodu.
Buraka myjemy, obcinamy liście. Gotujemy w osolonej wodzie ze skórką. Kiedy nasz burak jest miękki obieramy skórkę.
Na stole układamy talerzyki. Buraka bardzo ostrym nożem tniemy na cieniutkie plasterki i od razu układamy je na talerzyki. Czym nasze plasterki są cieńsze tym carpaccio smaczniejsze. Buraka można pociąć maszyną do cięcia chleba, specjalnymi tarkami do ciecia plasterków.
Ser tniemy na identyczne cienkie plasterki, jak buraka. Ser układamy na buraku. Można kłaść ser na każdy plasterek buraka a można na co drugi...kompozycja dowolna.
Nasze carpaccio posypujemy płatkami migdałów. Jeśli ktoś nie lubi migdałów świetnie się tu sprawdzą także pestki dyni czy też pestki słonecznika.
Na samym końcu carpaccio polewamy octem balsamicznym - moja ulubiona wersja. Można także ocet balsamiczny wymieszać z miodem i takim sosikiem polać carpaccio.
Jemy od razu. Odradzam przechowywania gotowego carpaccio w lodówce.
Rada: buraka można także upiec w piekarniku. W tym celu buraka myjemy i nakłuwamy skórkę widelcem. Następnie zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200C przez około 50 minut.
KLUSKI BURACZANE Z DZIURKĄ
a może
KLUSKI Z BURAKA
Małe różowe z dziurką...stoją w jednym rzędzie...
jedne prawie idealne...
inne zwariowane...
jeszcze inne pokazują od razu swoją buraczaną osobowość.
Kluski buraczane...szybkie, zdrowe.
Smakują na ciepło polane octem balsamicznym...i na zimno...jedzone w biegu...różowe maleństwa...aż można się zakochać...od pierwszego gryza.
jedne prawie idealne...
inne zwariowane...
jeszcze inne pokazują od razu swoją buraczaną osobowość.
Kluski buraczane...szybkie, zdrowe.
Smakują na ciepło polane octem balsamicznym...i na zimno...jedzone w biegu...różowe maleństwa...aż można się zakochać...od pierwszego gryza.
Składniki:
- 700 g buraków;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- około szklanki mąki ryżowej;
- sól;
- oliwa z oliwek.
Buraki obieramy z liści. Myjemy. Gotujemy ze skórką w osolonej wodzie. Kiedy buraki są miękkie odcedzamy je z wody. Studzimy. Buraki obieramy ze skórki. Następnie buraki wkładamy do naczynia i buraki ubijamy tak samo, jak byśmy robili puree ziemniaczane. Robimy to zwykłą ubijaczką do ziemniaków.
Do
miski wkładamy: puree buraczane. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, mąkę ryżową i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto ma odchodzić od rąk. Nie warto przesadzać z mąką - ma ona jedynie skleić buraki. Jeśli damy za dużo mąki kluski będą długo się gotować i stracą buraczany posmak.
Z ciasta robimy kluseczki...mogą mieć one dowolny kształt. Mogą być z dziurką...kuleczki...a la pierożki.
Na średnim gazie wstawiamy garnek z wodą. Wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i dodajemy szczyptę soli. Kiedy woda się zagotuje wrzucamy kluski. Kluski po wypłynięciu na wierz winny się pogotować dobrą minutę. Zazwyczaj proces gotowania kluski trwa około 3-4 minut.
Układamy na talerzu..polewamy delikatnie octem balsamicznym i gotowe.
GOTOWANE BURAKI Z PŁATKAMI MIGDAŁÓW I PESTKAMI DYNI W SOSIE BALSAMICZNYM
Składniki:
- kilka braków umytych - bez liści;
- ocet balsamiczny;
- płatki migdałów;
- pestki dyni.
Buraki szorujemy i obcinamy liście. Buraki wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą i dodajemy sól. Buraki gotujemy do miękkości. Odlewamy wodę z buraków. Buraki obieramy ze skórki. Buraki tniemy na w miarę równe dowolne plasterki.
Plastry buraków wrzucamy do czystego garnka i zalewamy octem balsamiczny,. Podgrzewamy okoł0 2 minut, aby buraki "przegryzły się" z octem balsamicznym. Doprawiamy pieprzem i solą.
Na patelni prażymy pestki dyni i(lub) migdały.
Buraki wykładamy na talerz, posypujemy uprażonymi pestkami dyni i migdałami i polewamy octem balsamicznym.
Rada: buraki można także upiec w piekarniku nagrzanym na 200c. Pieczemy 40min.
Buraki można wcześniej obtoczyć mocno w oleju i posypać solą i pieprzem i piec je w brytfannie do miękkości.
Buraki można także piec w foli aluminiowej.