Na tej stronie:
- nadziewane pomidorowe krażki;
- wytrawne ciach z pomidorami i musztardą;
- pomidorowe risotto królestwo smaku;
- pomidory zapiekane w serze;
- pomidor z fetą, miętą i czarnuszką;
- pomidorowe bułeczki;
- sałatka pomidorowo - cebulowa do słoików;
- konfitura pomidorowa z kwiatami lawendy;
- galaretka pomidorowa z ziołami;
- pomidorowa okrasa;
- konfitura pomidorowa;
- marynowane pomidorki koktajlowe;
- gazpacho andaluzyjskie.
NADZIEWANE POMIDOROWE KRĄŻKI
prosto z patelnie. Pachną oliwa, pomidorami i prostą, dobrą, domową kuchnią. Podaje je na patelni z bagietką i herbatą czarną z domieszką mięty. I ciepłe śniadanie czy kolacja gotowa.
Składniki na patelnie o średnicy 26 cm:
- 1 duży pomidor;
- 2 jajka;
- 1 łyżka mąki ryżowej;
- garść szczypiorku;
- szczypta soli i pieprzu do smaku;
- chlust oliwy z oliwek, oleju do smażenia.
Pomidory kroimy na plastry około 1 - 1,5 cm i nożem/ łyżeczką/kieliszkiem wycinamy środek.
Patelnie ustawiamy na mały ogień, wlewamy chlust oliwy i delikatnie kładziemy nasze pomidorowe krążki.
Środek, który został z pomidorów drobniutko kroimy.
Szczypiorek drobniutko kroimy i wrzucamy do miseczki.
Do miseczki dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz i solidnie mieszamy.
POMIDOROWE RISOTTO KRÓLESTWO SMAKU
Do miseczki dodajemy jajka, mąkę, sól i pieprz i solidnie mieszamy.
Następnie łyżką wlewamy masę do każdego plastra pomidora i smażymy cały czas na małym ogniu.
Kiedy nasze nadzienie się zetnie obracamy krążki na drugą stronę i smażymy jeszcze przez chwilę i gotowe.
WYTRAWNE CIACHA Z POMIDORAMI I MUSZTARDĄ
to takie małe pyszne ciacha...najlepsze na ciepło, albo od razu wyciągnięte z piekarnika. To połączenie ciasta francuskiego, musztardy francuskiej i pomidorów. Pomidory świetnie się zapiekają, ale nie tworzą "wody" w cieście. Ciasto daje mięciutką poduszkę dla nich, a w środku jest mega aromatyczna musztarda...no i ten zapach, kiedy się pieką, jakbyśmy przenieśli się na chwil kilka do piekarni.
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego bez glutenu;
- 4 pomidory (ok.0,5 kg);
- musztarda francuska, albo inna, którą lubimy;
- olej albo oliwa z oliwek do skropienia;
- nasze ulubione zioła do posypania, albo pieprz, albo sól do posypania.
Rozmrożone ciasto francuskie rozkładamy na płasko i foremką/szklanką wycinamy kółka. Wycinamy tak duże, aby można było na nie położyć plaster pomidora.
Kółka ciasta nakłuwamy widelcem.
Następnie smarujemy musztardą - u mnie różne musztardy.
Następni kładziemy plaster pomidora i prawie gotowe.
Teraz przekładamy nasze ciacha na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą, posypujemy ziołami, albo solą, albo niczym i do piekarnika.
Pieczemy 20 - 25 minut w temperaturze 200 stopni C, grzanie góra - dół. I gotowe. Ciepłe od razu podajemy.
POMIDOROWE RISOTTO KRÓLESTWO SMAKU
czyli najbardziej aromatyczne risotto, jakie zrobiłam w starym domu. A wszystko za sprawą świeżych pomidorów, suszonych pomidorów i sporej ilości oliwy z oliwek. Do tego ryż i trochę bazylii i jest pysznie i na ciepło i na zimno i po odgrzaniu na drugi dzień.
- 400 g ryż do risotto;
- 280 g słoik suszonych pomidorów;
- 4 pomidory;
- 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek;
- opcjonalnie listki świeżej bazylii albo troszkę świeżo zmielonego pieprzu do posypani.
Ryż wrzucamy do garnka, wlewamy wodę. Gotujemy do miękkości. Następnie zmniejszamy ogień do najmniejszego wrzucamy pokrojone w kostkę suszone pomidory i świeże pomidory. Wlewamy olej pozostały ze słoika z suszonymi pomidorami i oliwę z oliwek. wszystko delikatnie mieszamy. I gotowe.
Przed podaniem posypujemy listkami świeżej bazylii albo świeżo zmielonym pieprzem.
POMIDORY ZAPIEKANE W SERZE
smakują obłędnie, jakbyśmy na kilka chwil przenieśli się do słonecznych Włoch. Podaje z ziemniakami i surówką na obiad albo z pajdą chleba na kolację. Pyszności, a do tego łatwe w przygotowaniu.
Składniki na naczynie żaroodporne 26 ×26 cm:- 3-4 gałązki pomidorków koktajlowych albo 3 - 4 duże pomidory;
- solidny chlust oliwy z oliwek;
- kawałek żółtego sera bez laktozy do starcia na grubych oczkach;
- opcjonalnie bazylia, koperek do posypania.
Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, większe pomidory kroimy w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Następnie polewamy oliwą z oliwek i na koniec posypujemy serem startym na grubych oczkach.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C, grzanie góra- dół. I gotowe. Wyciągamy, posypujemy zieleniną i od razu podajemy na stół.
POMIDOR Z FETĄ, MIĘTĄ I CZARNUSZKĄ
czyli aromatyczna mięta i czarnuszka w połączeniu ze słoną fetą i mięsistym pomidorem. A wszystko polane olejem lnianym i posypane płatkami jadalnych kwiatów. Pychotka.
Składniki na 1 pomidor:- 1 pomidor;
- kawałek sera feta bez laktozy;
- kilka listków świeżej mięty;
- troszkę czarnuszki do posypania;
- szczypta pieprzu do posypania;
- na przykład olej, oliwa z oliwek, olej lniany do polania;
- opcjonalnie kilka płatków jadalnych kwiatków.
Pomidor dokładnie myjemy lekko ciepłą wodą. Następnie nacinamy go ostrożnie, jakby nie do końca nożem. Następnie między plastry pomidora wkładamy pokruszoną fetę. Całość polewamy olejem i posypujemy listkami mięty, płatkami kwiatów i czarnuszką. I gotowe.
POMIDOROWE BUŁECZKI
bułeczki przygotowane z ziemniaczanego ciasta i mocno pomidorowego nadzienia z odrobiną cebuli. Pychotka. Najlepsze na ciepło. Posypane oliwkami, albo serem.
Składnik na 7 - 8 dużych bułeczek:- ok. 3 szklanek ugotowanych, zimnych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków (szklanka ma 250 ml).
- 3 łyżki mąki kukurydzianej;
- 3 łyżki mąki ryżowej plus garść do oprószenia stolnicy;
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 3 łyżki mleka bez laktozy albo mleka sojowego;
- 2 jajka;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu;
- 40 ml oleju;
- 1 łyżka maggi;
- szczypta soli;
- papier do pieczenia.
Składniki na nadzienie:
- 1 pomidor;
- 3 - 4 suszone pomidory;
- 1 łyżka ketchupu albo koncentratu pomidorowego;
- 1 cebula dowolnego koloru.
Składniki do posypania:
- na przykład oliwki, żółty ser bez laktozy (u mnie Tylżycki), natka pietruszki. Ketchup też może się przydać.
Zaczynamy od ciasta na bułeczki.
Do miski wrzucamy przeciśnięte przez praskę ziemniaki i wszystkie pozostałe składniki i mieszamy. Najlepiej łyżką.
Po 5 minutach mieszania powinna powstać jednolita kula ciasta.
Jeśli ciasto się "rozsypuje" dodajemy odrobinę mąki ziemniaczanej, ona powinna zlepić ciasto.
Kulę z ciastem odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.
I zabieramy się za pomidorowe nadzienie.
Pomidory, cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do rondelka i smażymy 3 - 5 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę mieszamy. Odstawiamy na bok.
Zabieramy się za bułeczki.
Stolnicę posypujemy mąką ryżową, wykładamy ciasto. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Z każdej części tworzymy kulę, a następnie tworzymy w niej "dołek". Jeśli kula ciasta pęka posypujemy ją mąką ryżową i na nowo zaczynamy ją tworzyć.
Bułeczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, można posłużyć się tu drewnianą łopatką... i do pieca na 30 - 35 minut, aż bułeczki będą rumiane.
Jeśli chcemy bułeczki posypać serem to po 30 minutach pieczenia otwieramy piekarnik i posypujemy bułeczki serem...i pieczemy jeszcze 5 minut, aż ser się rozpuści. Bułeczki z serem będą bardziej przypieczone po boczkach.
SAŁATKA POMIDOROWO - CEBULOWA DO SŁOIKÓW
z ostatnich tego lata pomidorów. Do sałatki można dodać odrobinę ziół, albo sporo pieprzu jeśli lubimy. Można dorzucić kawałek papryki, aby zaopatrzyć smak pomidorów. Albo duuuużo cebuli. Można zakręcić kawałek lata w słoiku i odkręcić go zimą, albo jeszcze tego samego dnia.
Składniki na 5 dużych słoików:
- 1 kg pomidorów,
- 1 kg białej cebuli,
- garść ziół, które mamy i lubimy,
- 5 łyżek oleju;
Składniki na marynatę:
- 150 ml octu 10 %,
- 2 łyżki soli;
- 5 łyżek cukru;
- kilka listków laurowych;
- kilka ziarenek pieprzu;
- kilka ziarenek ziela angielskiego;
- 1, 5 litra wody.
Zaczynamy od marynaty ponieważ musi ona przestygnąć zanim ją wlejemy do słoików.
Do średniej wielkości garnka wlewamy: wodę, ocet i wsypujemy wszystkie pozostałe składniki marynaty. Gotujemy na maleńkim gazie, aż cukier się nie rozpuści. Następnie odstawiamy do wystygnięcia.
Pomidory myjemy i ostrym nożem kroimy na dość grube plastry.
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy na dość grube plastry.
W słoiku układamy na przemian pomidory i cebulę. Od nas zależy ile w słoiku będzie warstw pomidorów a ile cebuli i jak szerokie one będą. Następnie nasze warstwy zalewamy przestudzoną zalewą. Do każdego słoika wlewamy 1 łyżkę oleju i słoik zamykamy.
Sałatka gotowa jest do spożycia po 1 - 2 godzinach. Świetnie przechowuje się w lodówce do 5 dni.
Jeśli chcemy słoiki otworzyć zimą, należy je pasteryzować dobry kwadrans.
KONFITURA POMIDOROWA Z KWIATAMI LAWENDY
niezwykła konfitura...pełna intensywnych aromatów i smaków, a przy tym szybka i prosta w przygotowaniu.
Ta konfitura zawsze przypomina mi lato...i dmuchawce...lato przemija...w kuchni pachnie pomidorami i niezwykłym zapachem lawendy...ale za chwilę znów zakwitnie lawendowe pole a pomidory będą uginały się na drewnianych tyczkach....lato...dmuchawce...wiatr...i ten zapach...konfitur...nieziemski.
Składniki:
- 1kg pomidorów: czerwonych, zielonych, żółtych. 1kg takich pomidorów, jakie akurat mamy.
- 0.5 kg cukru żelującego;
- 6 - 8 łodyżek lawendy;
- 1 limonka lub pół cytryny.
Pomidory myjemy, kroimy w kostkę i usuwamy z ich nasady szypułkę. Pomidory wrzucamy do garnka. Wsypujemy do pomidorów cukier, mieszamy. Pomidory z cukrem odstawiamy na godzinę, aby cukier się rozpuścił.
Łodyżki lawendy myjemy, osuszamy delikatnie papierowym ręcznikiem i obrywamy z niej kwiatki.
Limonkę lub cytrynę myjemy w gorącej wodzie. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok.
Do pomidorów wrzucamy kwiatki lawendy, skórkę liminki i sok. Garnek stawiamy na średnim ogniu. Naszą mieszankę doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy aż pomidory będą miały gęstą konsystencje.
Wyparzone i suche słoiki wypełniamy konfiturą i natychmiast zamykamy.
GALARETKA POMIDOROWA Z ZIOŁAMI
ta galaretka robi się sama w tak zwanym między czasie. Mimo, że wygląda, jakby trzeba było przy niej siedzieć dzień i noc całą.
Składniki:
- 4 pomidory;
- 3 galaretki przezroczyste o smaku winogronowym, albo 1 paczka żelatyny;
- 2 gałązki bazylii, 1 gałązka oregano, 1 łodyga od selera. Świetnie się
tu sprawdzi także tymianek czy inne świeże zioła, które mamy i lubimy.
Galaretka przezroczysta
o winogronowym smaku fajnie podkreśli smak pomidorów i nada im
aromatyczny smak. Jeśli nie mamy takiej galaretki świetnie się także
sprawdzi żelatyna. Ważna, aby była to żelatyna, którą w znamy i
już używaliśmy, aby wiedzieć w jaki sposób się ona zachowuje i tężeje.
Każdy producent żelatyny podaje proporcje żelatyny na 1 litr wywaru.
Pomidory myjemy i kroimy na dowolne kawałki. Pomidory wrzucamy do garnka
i wlewamy nieco wody, aby było pokryte dno garnka na nie więcej niż
1cm.
Do garnka wrzucamy zioła - w ilości dla nas odpowiedniej. Ja wrzucam 2
gałązki bazylii, gałązkę oregano i dwie gałązki liści selera na 1kg
pomidorów.
Garnek wstawiamy na średni ogień i czekamy, aż pomidory puszczą sok i
zacznie pachnieć w kuchni ziołami. Zazwyczaj taki proces trwa około 15 -
20 minut. Zazwyczaj ponieważ zależy to od gatunku pomidorów.
Kiedy nasze pomidory już się "ugotowały" i skórka pomidorów jest
mięciutka. Całą naszą pomidorowa masę wrzucamy na sito/ a jak nie mamy
sita to na gazę....i wyciskamy co się da.
Przecier/ sok pomidorowy wlewamy do garnka i lekko podgrzewamy.
Podgrzewamy, ale nie gotujemy.
Następnie wrzucamy galaretki albo żelatynę.
Wrzucamy galaretki, mieszamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Następnie wlewamy do dowolnych naczyń i po wystygnięciu wkładamy do lodówki.
ALBO
Wrzucamy żelatynę wg proporcji
na opakowaniu. Ja wrzucam 4 łyżeczki na 1litr wywaru pomidorowego - ale
każdy producent żelatyny ma nieco inne proporcje.
Żelatynę dobrze mieszamy i lekko naszą masę pomidorowo - żelatynową podgrzewamy....podgrzewamy, ale nie gotujemy.
Nasza pomidorowa galaretka gotowa. Teraz wystarczy wlać ją do dowolnych naczyń i włożyć do lodówki, kiedy ostygnie.
POMIDOROWA OKRASA
mam ją zawsze w lodówce. Dodaję do pyz, ziemniaków, do mięsa i do kanapek też. Praktycznie używam ją do wszystkiego szczególnie, kiedy chłody za oknem. Pomidorowa okrasa fajnie podkreśla smak wielu potrwa a przy tym dodaje aromatu i powoduje, że nasze dania czy kanapki pachną latem.
- słoik suszonych pomidorów w całości;
- garść natki zielonej pietruszki.
Suszone pomidory wyciągamy ze słoika i bardzo drobniutko kroimy. Pokrojone pomidory wrzucamy z powrotem do słoika.
Zieloną pietruszkę myjemy, odstawiamy na papierowy ręcznik do wyschnięcia. Suchą natkę drobniutko kroimy. Wrzucamy do słoika z pokrojonymi pomidorami. Delikatnie mieszamy całość.I gotowe.
Okrasa świetnie się przechowuje do tygodnia czasu w lodówce.
KONFITURA POMIDOROWA
to najpyszniejsza konfitura na świecie🦋pachnie latem🌞smakuje słodko i delikatnie i mało kto orientuje się, że je konfiturę pomidorową. Kolor ma obłędny....a ten zapach...cudny jest....tego trzeba po prostu spróbować.
Składniki:
- 1 kg pomidorów. Nadają się wszystkie odmiany od czerwonych po czarne. Można mieszać pomidorki koktajlowe z malinowymi itd.;
- 1 laska cynamonu;
- 2 gwiazdki anyżu;
- 2 łyżki cukru.
Pomidory myjemy i tniemy na mniejsze dowolne kawałki. Pokrojone pomidory wrzucamy do garnka. Do garnka wrzucamy: cukier, cynamon, anyż. Garnek wstawiamy na średni gaz i gotujemy dobrą godzinę, aż wyparuje woda z pomidorów. Następnie wyciągamy cynamon i anyż i nasze pomidory dokładnie miksujemy. Po czym ponownie wstawiamy na średni gaz, ciągle mieszamy aż do momentu kiedy nasza konfitura zacznie bulgotać i robić się gęsta.
Gorąca konfiturę wlewamy do suchych słoików, zakręcony i układamy do góry dnem.
Konfitura jest świetna nawet po roku czasu.
POMIDORKI KOKTAJLOWE MARYNOWANE W OLIWIE Z ZIOŁAMI
pachną latem, kończącymi się wakacjami...ziołami. Zaś zimą stworzą słońce na stole...a oliwa pozwoli przygotować pyszne sałatki...koniec lata pachnie pomidorowo i kolorowo.
Składniki:
- 1 kg pomidorków koktajlowych różnego koloru;
- 1 litr oliwy z oliwek;
- zioła, które akurat mamy.. Ja dodaję lubczyk, koperek, majeranek. Albo tymianek, bazylię, oregano. Tworzymy własne kompozycje i bawimy się smakiem.
Pomidorki i zioła myjemy i czekamy, aż wyschną. Na dnie słoiczka kładziemy odrobinę ziół, następnie układamy pomidorki. W szczeliny między pomidorkami wkładamy zioła. Następnie całość zalewamy oliwą z oliwek. Zamykamy słoik tak, aby żaden pomidorem nie wystawiał i aby wszystkie były zalane oliwą.
Słoik wkładamy do lodówki...mogą tam stać do 6 miesięcy. Oliwa świetnie konserwuje nasze pomidorki.
GAZPACHO ANDALUZYJSKIE
mocno pomidorowe, bez chleba, bez gotowania. Gazpacho to subtelna zupa, która świetnie się sprawdza na upalne dni. Ja przygotowuję ją w ogromnej misce, która stoi dumnie na najwyższej półce w lodówce przez dzień...czasem dwa. Potem rozlewam ją w malutkie miseczki i podaję do obiadu. W Andaluzji przygotowuje się gazpacho w miskach i podaje w szklankach do whisky.
Składniki:
- 1 kg pomidorów malinowych;
- 1 papryka - kolor dowolny;
- 1 ogórek;
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 3 łyżki oliwy;
- 3 łyżki octu z czerwonego wina;
- sól do smaku.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski, w której można blendować/ miksować.
Paprykę, ogórka, cebulę, ząbek czosnku obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski z pomidorami. Do miski wlewamy: oliwę, ocet i dodajemy odrobinę soli.
Wszystkie składniki dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Następnie wkładamy do lodówki na dobrą godzinę....i gotowe.