Bułki, bagietki, paluchy

Na tej stronie:
- ziemniaczane bułki z trzech skłądników (bez mąki);
- bajgle bez mąki;
- waniliowe słodkie bułeczki (na serku homogenizowanym)
- bułeczki chaczapuri z serem;
- kwadransowe bułeczki sodowe;
- brazylijskie bułeczki serowe; 
- domowe szybkie bułeczki bez drożdży; 
- cebulaki - patrz zakładka cebula;
- chlebki ziemniaczane - patrz zakładka ziemniaki;
- japońskie malutkie bułeczki;
- bułeczki chmurki;
- śmietankowe  bułeczki z chia do odrywania;
- bułki ryżowe;
- paluchy;
- rogale;
- bułeczki gryczano - orzechowe;
- słodkie bułeczki z kruszonką;
- ślimakowy paluch z sezamem;
- bułki słoneczka z sezamem;
- bagietki;
- bułki ze słonecznikiem.
 
 

 ZIEMNIACZANE BUŁKI Z 3 SKŁADNIKÓW BEZ MĄKI

domowe, ciepłe bułki z ziemniaków. Można w ich środek włożyć boczek, koperek, albo paprykę. Możliwoście wiele. A bułeczki tak samo szybko się robi, jak i je. 
Składniki na 6 - 7 bułek/bagietek:
- 10 ugotowanych, zimnych ziemniaków, najlepsze z dnia poprzedniego;
- 1 - 2 jajka do panierki;
- 3 - 4 łyżki skrobi ziemniaczanej do panierki;
- opcjonalnie troszkę boczku albo żółtego sera,  albo szczypiorku czy też papryki w proszku.
 
Ziemniaki wrzucamy do naczynia i blendujemy na aksamitną masę. 
Jeśli chcemy wrzucić do bułeczek dodatki do wrzucamy je teraz i dokładnie mieszamy z masą ziemniaczaną. Kiedy wrzucamy zieleninę na przykład koperek nasze ciasto zrobi się lekko zielone. 
Jeśli ziemniaki nie chcą tworzyć masy wrzucamy do nich łyżkę skrobi, masa zgęstnieje i da się formować. 
 
Następnie z masy formujemy bułeczki, bagietki itd. Obtaczamy je najpierw w jajku.
potem w skrobi
i raz jeszcze w jajku i w skrobi. I układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W zależności od gatunku ziemniaków nasze bułki czy bajgle będą miały różny kolor. 
Pieczemy 30 - 45 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni C grzanie góra - dół.
Kiedy nasze bułeczki, bagietki będą rumiane z obu stron wyciągamy je z piekarnika. I gotowe.
Środek jest niczym płynny, mięciutki i gorący ziemniak. 



BAJGLE BEZ MĄKI 

po prostu pyszne.
Składniki na 6 sztuk:
- 300 g mąki migdałowej;
- 20 g siemienia lnianego;
- 60 g nasion chia;
- 3 jajka;
- 200 ml gorącej wody (ok.70 stopni C);
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu;
- szczypta soli.
Do miski wrzucamy chia i zalewamy wodą. Odstawiamy na chwilę. Chia powinno w kilka chwil się "ściąć". 
Następnie wbijamy do naszej masy chia jajka i blendujemy. Powstanie gęsta masa. 
Następnie wrzucamy wszystkie pozostałe skłądniki i dokładnie mieszamy. 
Formujemy bajgle. 
I do piekarnika nagrzanego na 200 stopni C grzanie góra - dół (bez termoobiegu) na 40 minut, do suchego patyczka. I gotowe.


WANILIOWE SŁODKIE BUŁECZKI (NA SERKU HOMOGENIZOWANYM)

szybkie, słodkie, duże albo małe. Ale co najważniejsze nie są ziemiste w smaku i można je jeść same. 
Składniki na 6 - 8 bułeczek:
- 150 g mąki ryżowej;
- 100 g skrobi z tapioki;
- szczypta soli;
- 1 serek homogenizowany waniliowy bez laktozy;
- 100 - 130 ml wody o temperaturze 80- stopni C.
Składniki na rozczyn:
- 1 opakowanie suchych drożdży tj. ok.7 g;
- 1 łyżka cukru;
- 3 - 4 łyżki ciepłej wody do rozczynu. 
 
Zaczynamy od rozczynu. Do miski wrzucamy drożdże, cukier i wlewamy ciepłą wodę. Odstawiamy miskę na 20 minut w ciepłe miejsce, aż rozczyn "ruszy".
Następnie do gotowego rozczyny dodajemy wszystkie pozostałe składniki i miksujemy na jednolite ciasto. 
Miskę z ciastem odstawiamy na 20 - 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość co najmniej dwukrotnie. 
Następnie od ciasta odrywamy kawałki ciasta i formujemy w miarę szybko bułeczki. 
Czym dłużej formujemy bułeczki tym twardsza ich skórka.
Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można je naciąć. Jeśli bułeczki ułożymy na blacie posypanym mąką będą się przyklejać. 
Bułeczki wkładamy do pieca nagrzanego na 180 stopni C grzanie góra - dół, na 25 - 30 minut. Pieczemy do suchego patyczka.




 
 

BUŁECZKI CHACZAPURI Z SEREM

domowe, słodkie bułeczki z serem. Pyszne, najlepsze. 
Składniki na 6 - 8 bułeczek:
- 100 g skrobi z tapioki;
- 50 g mąki ryżowej bez glutenu;
- 50 g mąki kukurydzianej bez glutenu;
- ok. 20 g świeżych drożdży;
- 150 ml letniej wody;
- 2 - 4 łyżki jogurtu bez laktozy;
- 1 łyżka dowolnego cukru do rozczynu;
- szczypta soli;
- opcjonalnie 1 jajko, jeśli ciasto nie chce nam się kleić bo na przykład mąka jest za grubo zmielona.
Dodatkowo na nadzienie:
- kawałek sera bez laktozy. Może być mozzarella bez laktozy, twardy ser kozi, żółty ser bez laktozy itd.
- natka pietruszki, pieprz mielony do posypania. 
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Zaczynamy od sera, który ścieramy na grubych oczkach. I odstawiamy na bok. Ja nigdy nie wiem, ile sera "Wejdzie mi" do bułeczki dlatego ścieram małą miseczkę sera. A jak mi zostanie to zamrażam na następny raz. 
Teraz zabieramy się za ciasto na bułeczki. 
Zaczynamy od rozczynu. Do miseczki wrzucamy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i zalewamy odrobiną ciepłej wody. Odstawiamy na kwadrans do wyrośnięcia. 
Do miski wrzucamy przesiane mąki, robimy dziurkę i wlewamy rozczyn z drożdży. Następnie nie ruszając niczego w misce wlewamy wodę i jogurt, dodajemy sól. I zaczynamy wyrabiać ciasto. 
Jeśli ciasto nam się nie klei można dodać więcej ciepłej wody.
Jeśli ciasto na się rozpada to dodajemy jajko.
Ciasto wyrabiamy, aż będzie się ładnie ze sobą łączyło i odstawiamy je maksymalnie na 20 minut. 
Następnie uruchamiamy piekarnik na 220 stopni C grzanie - góra dół. 
Nasze ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. 
Następnie w rękach z każdego kawałka ciasta tworzymy mały placek. Na jego środek dajemy ser i rękami przy brzegach zaczynamy tworzyć coś w stylu łódeczki. Łódeczkę odstawiamy na bok, i robimy kolejne. Ważne, aby robić to dość szybko, bo ciasto będzie szybko schło i będzie pękało, dlatego warto je przykryć czystą ściereczką. 
Jeśli masz swoją technikę tworzenia bułeczek to też jest super.
Następnie  nasze bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy, aż się ładnie nie zarumienią, do suchego patyczka. Zazwyczaj trwa to około 20 minut.

 
 

 KWADRANSOWE BUŁECZKI SODOWE

Kiedy zabraknie mi pieczywa na śniadanie robię kwadransowe bułeczki.
Składniki na 6 bułeczek:
- 100 g skrobi z tapioki;
- 20 g skrobi ziemniaczanej;
- 20 g mąki kukurydzianej;
- 20 g mąki ryżowej;
- 1 łyżka cukru;
- 70 g tartego twardego sera bez laktozy;
- 1 jajo;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1 łyżeczka sody;
- 2/3 szklanki mleka bez laktozy;
- 1/2 szklanki oliwy z oliwy.
- do posypania opcjonalnie sezam, mak.
 
Bułeczki będą się różniły smakiem w zależności od aromatu sera. 
Szklanka ma u mnie 250 ml. 
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C grzanie góra - dół.
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego.
Blendujemy przez 3 minuty, aż wszystkie składniki się połącza.
Następnie przelewamy do foremki na przykład do dużych muffinek, babeczek, donuts.
Przelewamy masę do wgłębień w foremce prawie do końca ich wysokości. Posypujemy makiem, sezamem itd.
I praktycznie gotowe. Teraz tylko wstawiamy ostrożnie foremkę do piekarnika. Pieczemy 15 minut, do suchego patyczka. 
Studzimy na kratce.
W środku bułeczki są puszyste. Na zewnątrz chrupiące. Na drugi dzień są suche, ale nie twarde. 



BRAZYLIJSKIE BUŁECZKI SEROWE

uwielbiam je przygotowywać, bo ciasto gotuje w garnku, a potem szybciutko turlam bułeczki i do piekarnika. Bułeczki są bez drożdży, bez proszku do pieczenia, bez sody. Tylko skrobia z tapioki i aromatyczny ser. Malutkie, pyszne, mocno aromatyczne bułeczki. 
Składniki na 20 - 25 bułeczek:
- 200 ml mleka bez laktozy;
- ok. 70 ml oliwy z oliwek;
- 1/2 łyżeczki soli;
- 1 jajko;
- 250 g skrobi z tapioki;
- ok. 120 - 140 g startego na dużych lub małych oczkach twardego sera bez laktozy. U mnie ser Dziugas free lactose.
Mleko, oliwę z oliwek wlewamy do garnka, dodajemy sól. I podgrzewamy na małym ogniu.
Kiedy mleko zacznie wrzeć wrzucamy skrobię, wyłączamy ogień i mieszamy. Mieszamy, aż nasza masa zacznie odchodzić od ścianek garnka.
Następnie wrzucamy jajko i mieszamy. 
Na samym końcu wrzucamy ser i mieszamy.
Mieszamy tak długo, aż ser połączy się z ciastem. Nasze bułeczkowe ciasto gotowe. Teraz tylko pozostanie formować bułeczki. 
Bułeczki możemy ustawiać na papierze do pieczenia, albo kłaść w foremce do mini muffinek. 
Następnie bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni grzanie góra - dół na 25 - 30 minut, aż się ładnie zarumienią a patyczek będzie suchy. 
Wyciągamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął pozostałości tłuszczu i gotowe.
Bułeczki przechowujemy w papierowych torebkach. Są świeże dwa dni.




DOMOWE SZYBKIE BUŁECZKI BEZ DROŻDŻY

te bułeczki robiłam już tyle razy, że przepis znam na pamięć. Zawsze ratują mi one śniadanie, albo kolację w środku tygodnia kiedy zabraknie pieczywa w domu. Często je robię kiedy ciasto jest już w piekarniku i dokładam je pod koniec pieczenia ciasta. Dlaczego je tak lubię? Bo szybko się robią, bo mają fajny nie - ziemisty smak, bo są puszyste i najlepsze o każdej porze...i nie trzeba czekać, aż zrobią się zimne. Tylko można od razu nałożyć na nie masełko bez laktozy i ulubiony dżem malinowy.
Składniki na 8 - 9 bułeczek:
- 200 g mąki ryżowej;
- 150 g mąki z tapioki;
- 1 łyżeczka sody;
- szczypta soli;
- 1 łyżka oleju;
- 300 - 320 ml wrzątku;
- opcjonalnie 1 łyżka cukru.

Mąkę z tapioki trudno zastąpić inną mąką bo każda mąką ma inny smak i konsystencje. Można by spróbować użyć skrobi ziemniaczanej czy kukurydzianej, ale to wyjdą zupełnie inne bułeczki i to będzie zupełnie inny przepis. Mąki z tapioki nie zastępujemy skrobią z tapioki - bułeczki nie wyjdą.
Piekarnika nastawiamy na 180 stopni grzanie góra - dół, bez termoobiegu. Nasze ciasto na bułeczki będzie powstawać równocześnie z nagrzewaniem się piekarnika. 
 
Do miski wsypujemy mąki, sól, sodę, cukier jeśli go dajemy. Robimy dołek.
Wlewamy wrzątek i szybko mieszamy łyżką - uwaga gorące.
Następnie rękami szybko zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być niczym cieplutka plastelina. Następnie robimy dziurkę w cieście i wlewamy olej. Szybko zagniatamy. Ciasto powinno być jeszcze ciepłe.
Następnie odrywamy kawałki ciasta i rolujemy nasze bułeczki. Czym mniejsze bułeczki tym smaczniejsze.
Nasze bułeczki można ponacinać.
Bułeczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
I wkładamy do piekarnika na 20 - 30 minut. Pieczemy do suchego patyczka. 
Nie trzymamy bułeczek w piekarniku dłużej niż 35 minut, bo zaczną się robić twarde a nie chrupiące, a ich środek będzie ciemniał.
 
I gotowe. Gorące bułeczki podajemy na stół. U mnie zawsze w towarzystwie masła bez laktozy i dżemy malinowego. Pychota. 





JAPOŃSKIE MALUTKIE BUŁECZKI 

Są malutkie, bardzo mięciutkie i się troszkę ciągną za sprawa mąki ryżowej kleistej. Z tej mąki można wyczarować dosłownie wszystko wystarczy tylko odrobina wody i zamienia się ona w gęsty mączny klej Dzięki swym właściwościom bułeczki można upiec w piekarniku, na parze, na patelni. Dziś zrobimy je w piekarniku. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki:
- 200 g mąki ryżowej kleistej;
- 100 ml ciepłej wody albo mleka sojowego (ok. 50 stopni C);
- 3 łyżki dowolnego cukru;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu;
- 80 g świeżych drożdży albo 7 g suszonych;
- 1 łyżeczka oleju;
- 1 łyżeczka oliwy. 
Składniki na bazę:
- 1 łyżka mąki ryżowej kleistej;
- 2 łyżki bardzo ciepłej wody ( ok. 60 - 70 stopni C).
 
Mąka ryżowa kleista to mąka, którą można kupić w sklepie z azjatycką żywnością. Sprzedawana jest najczęściej w woreczkach pół kilogramowych z zieloną literą chińską. Bułeczki nie wyjdą ze zwykłej mąki ryżowej.
Bułeczki można posypać białym albo czarnym sezamem. Można do ciasta wlać 1 łyżkę sosu sojowego.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Zaczynamy od drożdży. Drożdże kruszymy i wrzucamy do miski, następnie wsypujemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki ciepłej wody. I odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Po kwadransie przygotowujemy bazę. Baza to nasz "klej" dzięki niemu wszystkie skłądniki się fantastycznie połączą, a ciasto będzie plastyczne i mięciutkie. Do kubeczka wsypujemy mąkę i wlewamy ciepłą wodę...i intensywnie mieszamy, uzyskamy coś w rodzaju bardzo gęstego kleju. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Do miski z gotowym rozczynem wsypujemy mąkę, pozostały cukier, proszek do pieczenia, wlewamy olej, oliwę, pozostałą wodę i bazę. I wszystko dokładnie mieszamy dobre 15 minut. Ciasto powinno być ciągnące i powinno robić się bardzo elastyczne. Jeśli ciasto nie chce się zlepiać dodajemy odrobinę wrzątku, ale odrobinę. Uzyskamy wówczas dodatkowy "klej do ciasta".
Ciasto odstawiamy na godzinę do dwóch godzin w ciepłe miejsce, aby wyrosło. 
Następnie ciasto wyciągamy i formujemy bułeczki. Bułeczki nacinamy. I odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
W tym czasie uruchamiamy piekarnik na 180 stopni grzanie góra - dół, bez termoobiegu. 
Bułeczki przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy 20 - 30 minut, do suchego patyczka. Wyciągamy i od razu podajemy na stół.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Bułeczki są świeże 1 dzień, ale można upiec więcej i zamrozić.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY



BUŁECZKI CHMURKI 

malutkie, puchate pieczone na mleku i miodzie
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na 12 bułeczek:
- 0,5 kg mieszanki bezglutenowej do pieczenia chleba jasnego Ocelio;
- 400 ml mleka z nerkowców;
- 2 solidne łyżki dowolnego miodu;
- 2 łyżki oleju.
- foremki do muffinek, dużych ciastek, babeczek. Ciasto na bułeczki jest lejące stąd foremki są konieczne. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Do miski wrzucamy mąkę i wlewamy olej.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Następnie w garnuszku mleko z miodem podgrzewamy na maleńkim ogniu. Kiedy mleko będzie ciepłe, ale nie wrzące, a miód się rozpuści wlewamy je do miski z mąkę i zostawiamy na 2 - 3 minuty.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Następnie wszystko miksujemy dobre 5 minut. I odstawiamy na dobę 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto solidnie wyrosło.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Po tym czasie wlewamy ciasto do foremek i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce. Uruchamiamy piekarnik na 180 stopni C grzanie góra- dół bez termoobiegu. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Pieczemy bułeczki 30 minut na środkowej półce, do suchego patyczka. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY




ŚMIETANKOWE BUŁECZKI Z CHIA DO ODRYWANIA 

proste w przygotowaniu, śmietankowe, niczym nie różnią się od bułeczek pszennych mimo, że nie mają ani grama pszenicy. Mają za to chia, które tworzy fajna konsystencję i daje smak każdej bułeczce. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 Składniki:
- 200 g mąki z tapioki;
- 200 g mąki kukurydzianej;
- 200 g skrobi ziemniaczanej plus do posypania ciasta;
- 4 płaskie łyżki chia; 
- 100 g cukru;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu;
- 1 łyżka oleju plus mały chlust oleju do posmarowania ; 
- 1 budyń śmietankowy bez glutenu; 
- 500 ml wody temperatura 80 stopni C. 
Składniki na zaczyn:
- 1 kostka świeżych drożdży tj. 100g. Nie zastępujemy ich drożdżami suszonymi;
- 2 łyżki cukru;
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 6 łyżek ciepłej wody, ale nie gorącej, aby nie zagotować drożdży.  

Mąki powinny mieć temperaturę pokojową. 
 KUCHNIA BEZ GLUTENU
Zaczynamy przygotowanie naszych bułeczek od zaczynu. Do dużej miski wrzucamy wszystkie składniki na zaczyn i zostawiamy w ciepłym miejscu na dobry kwadrans. Nie trzeba mieszać drożdże same sobie poradzą.
Następnie do gotowego zaczynu wrzucamy cukier, mąki, proszek do pieczenia i zostawiamy na kilka sekund. Nie dodajemy tutaj chia to ważne.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Następnie wlewamy wodę i intensywnie mieszamy. Możemy to zrobić drewnianą łyżką, albo mikserem. Mieszamy dobre 15 minut mikserem, dobre 20 minut ręcznie. W misce powstanie tysiące małych bąbelków powietrza. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 Następnie wrzucamy budyń śmietankowy i mieszamy dalej. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 Na samym końcu dodajemy chia i mieszamy. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Odstawiamy w ciepłe miejsce na dobre 40 minut. Nasze ciasto solidnie wyrośnie a chia zacznie je zagęszczać.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Po wyrośnięciu ciasta przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy na dobre 3 godziny, a najlepiej na noc w zimne miejsce.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 Następnie naszą folię ściągamy i zobaczymy kulę gęstego ciasta. 
Ciasto wykładamy na stolnicę, dodajemy sól i olej. I wyrabiamy do takiego momentu, aż ciasto nie będzie ciepłe.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 Nasze ciasto jest gotowe. 
Teraz wystarczy ciasto podzielić na równe części i "uturlać" rękami bułeczki.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Do foremki wkładamy papier do pieczenia, warto papier lekko natłuścić olejem. I układamy nasze bułeczki jedna przy drugiej, tak, aby nachodziły na siebie. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 Pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni C grzanie góra - dół. 
Nie musimy bułeczek już olejować, ani smarować wodą ponieważ olej jest w cieście. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
 Po upieczeniu wyciągamy z foremki i delikatnie przenosimy na kratkę do pieczenia, albo talerz do wystygnięcia.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
BUŁECZKA PO PRZEKROJENIU
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
BUŁECZKI SĄ ŚWIEŻE DO 2 DNI


BUŁKI RYŻOWE

puchate, domowe, ryżowe z małym zacięciem i ogromnym wdziękiem. Lądują najpierw w piecu, a potem na stole. Najpyszniejsze jeszcze prawie ciepłe, ale na drugi dzień tak samo pyszne i mięciutkie. Jemy ze wszystkim albo same.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Przepis autorski.

Składniki:
- 2 szklanki mąki ryżowej;
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej;
- 250 ml wody o temperaturze 80 stopni C;
- 1 jajko;
- 2 łyżki miodu, który mamy;
- 4 łyżeczki oleju bezwonnego;
- 1 łyżeczka sól.
Zaczyn:
- 25 g świeżych drożdży;
- 5 łyżek cukru;
- 3 łyżki mąki ryżowej;
- 5 łyżek ciepłej wody.

1 Jajko = 2 białka = można zastąpić 2 łyżkami mąki ryżowej zalanymi odrobiną ciepłej wody. Stworzy się klej ryżowy. Dodajemy to wówczas zamiast jajka czy białka.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Przygotowujemy zaczyn. Do dużej miski, którą możemy włożyć do lodówki wkładamy drożdże, wsypujemy cukier, mąkę wlewamy wodę.  Zostawiamy na 30 minut, aby drożdże mogły popracować. Mieszać nie trzeba drożdże sobie poradzą same doskonałe. 

BUŁKI RYŻOWE  puchate, domowe, ryżowe z małym zacięciem i ogromnym wdziękiem. Lądują najpierw w piecu, a potem na stole. Najpyszniejsze jeszcze prawie ciepłe, ale na drugi dzień tak samo pyszne i mięciutkie. Jemy ze wszystkim albo same.

Do "pracujących" drożdży wsypujemy mąkę i wlewamy wodę i zaczynamy ostro mieszać. Ciasto będzie przypominało konsystencją bardzo, bardzo gęsty budyń. Trzeba mieć troszkę siły na to mieszanie, ale wystarczy mieszać 2-3 minuty. Następni ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po 2 godzinach miskę zakrywamy folią i odstawiamy na 12-16 godzin do lodówki.

BUŁKI RYŻOWE BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Po tym czasie do ciasta wlewamy olej, dodajemy miód, jajo, sól. Ciasto zagniatamy.

BUŁKI RYŻOWE BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
CZASEM MĄKA RYŻOWA JEST ZA GRUBO ZMIELONA I CIASTO NAM SIĘ KRUSZY
 
Jeśli ciasto nam się kruszy bierzemy kawałek ciasta, wkładamy do kubeczka i zalewamy ciepłą wodą. Stworzy nam się klej, który dodajemy do ciasta. Ciasto będzie się wówczas całe łączyło i powstanie jedna zbita kulka ciasta. 
Ciasto odstawiamy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. 

BUŁKI RYŻOWE BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, tworzymy kuleczki i je nacinamy, aby bułki nie pękały. Nacinamy bułeczki nożem, żyletką itd.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Pieczemy 20 - 25 minut 200 stopni C, termoobieg grzanie góra- dół. Na samym dole ustawiamy naczynie z wodą, aby wytworzyła się para.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Odradzam pieczenia bułek dłużej niż 25 minut zrobi się gruba skorupa i nasze bułki nie będą smaczne. Oczywiście jeśli robimy małe bułeczki czas pieczenia się skraca. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
BUŁECZKI SĄ ŚWIEŻE DO 3 DNI
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
BUŁKA PO ROZKROJENIU
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
WIELKOŚĆ, KSZTAŁT BUŁEK ZALEŻY OD NAS

 


PALUCHY 

na drożdżach, do szybkiego jedzenia, aby nikt nie widział, że to już 8 paluch, przegryzania, zagryzania przed telewizorem, spożywania z zupą i do zupy, do zamaczania w słoiku dżemu, do położenia przy desce serów. Generalnie tyle zastosowań ile paluchów. Mój ulubiony zestaw paluchów trzy i jogurt migdałowy.
 
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Przepis autorski
Składniki:
- 1 szklanka mąki kukurydzianej;
- 1/2 szklanka mąki ryżowej;
- 1/2 szklanki mąki gryczanej;
- 1 szklanka mąki chlebowej albo mąki z tapioki;
- 1 szklanka ciepłej wody plus 4-5 łyżek wody do rozczynu;
- 2 łyżki oleju plus chlust oleju do papieru do pieczenia;
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 solidna łyżeczka soli;
-  1 paczuszka świeżych drożdży;
- 1 łycha cukru do rozczyny drożdży.
- odrobinę skrobi ziemniaczanej albo kukurydzianej może być niezbędna do posypania blatu i do zlepienia ciasta.  
 
Proporcje: 1 szklanka mąki na 1/4 szklanki ciepłej wody na 1 łyżkę oleju/oliwy z oliwek.
 
Mąka chlebowa każda od Schar poprzez gotowe mieszanki chlebowe. Mąkę chlebową można zastąpić mąką z tapioki. Paluchy robimy z czterech różnych rodzai mąk, aby były one puchate i maiły chrupiącą skórkę. Pamiętamy, że mąki bezglutenowe muszą mieć temperaturę pokojową, inaczej będą się kruszyć, nie będą chciały się lepić, a w trakcie pieczenia zaczną mocno pękać.
Woda powinna mieć temperaturę około 80 stopni C.
Oliwa z oliwek nadaje fajny smak paluchom. 

Zaczynamy paluchowe szaleństwo :) 

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Przygotowujemy rozczyn. Do dużej miski wrzucamy pokruszone drożdże, cukier i zalewamy ciepłą wodą około 4-5 łyżek. Odstawiamy na dobre 30 minut, albo i dłużej do wyrośnięcia. 


Następnie do naszego rozczynu wrzucamy przesiane mąki. I nic z nimi nie robimy. Zostawiamy tak na dobre 5 minut. 


Następnie wlewamy wodę i solidnie mieszamy. 


Mieszamy dobre 20 minut mikserem, 30 minut ręcznie. Z ciasta powinna zacząć tworzyć się kula ciasta, które odchodzi od brzegów miski. 


Ciasto na paluchy musi być bardzo dobrze wyrobione, aby były one puchate. 
Po tym czasie wlewamy do ciasta olej, oliwę z oliwek, wrzucamy sól... i dalej miksujemy dobre 10 minut mikserem, 15 minut ręcznie. 
Ciasto jest gotowe.
Jeśli ciasto nie odchodzi od miski dodajemy solidną łychę skrobi i zaczynamy mieszać. Skrobia bardzo szybko powinna zlepić ciasto. Jeśli dalej nic, wsypujemy jeszcze jedną albo nawet dwie łyżki skrobi. Być może, któraś z mąk jest za słabo zmielona i nie chce się lepić z innymi. Skrobia powinna zadziałać, jak klej. 
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na dobrą godzinę. Następnie ciasto musi zostać schłodzone, czyli wstawiamy je do lodówki na dobre 6 godzin, albo i całą noc. 

 
Schłodzone ciasto wyciągamy z miski na stolnicę lekko oprószoną skrobią i od razu zaczynamy je wyrabiać. Następnie dzielimy na mniejsze części i rolujemy nasze paluchy.  


Paluchy przykrywamy czystą ściereczką do wyrośnięcia, choć za dużo nie urosną. A my w tym czasie nagrzewamy piekarnik na 180 stopni grzanie - góra - dół bez termoobiegu. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i papier solidnie olejujemy. Olej jest niezbędny, aby nasze paluchy miały ładny złoto - brązowy kolor.


Paluchy przekładamy na natłuszczony papier. Można je poturlać po papierze :)
Kiedy piekarnik jest nagrzany wkładamy blachę z paluchami do pieca. 
Pieczemy 15 minut, następnie piekarnik otwieramy i paluchy obracamy. I pieczemy dalej 10 - 15 minut. Paluchy łatwo da się podnieść, postukać, lekko nacisnąć, aby sprawdzić czy już skórka jest chrupka. Zawsze można je sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy. 

Paluchy są gotowe do jedzenia, bardzo szybko się studzą, więc praktycznie z pieca można je podawać na stół.
 
KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
PALUCHY SĄ ŚWIEŻE 2 DNI.

 
 


ROGALE 

Rogaliki duże , małe, letnie, wesołe. Schowały się w koszu i czekają na wakacyjny wyjazd. Niektóre jeszcze ciepłe, inne już zjedzone prosto z pieca. Wakacje trwajcie 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Składniki na ciasto:
- 300 g mąki Schar b;
- 250 ml ciepłej wody;
- 1 łyżeczka soli;
- mak, sezam opcjonalnie do posypania;
- 1 łyżeczka oleju. 
Składniki na zaczyn:
- 1 opakowanie suchych drożdży;
- 3 łyżki ciepłej wody;
- 3 łyżki cukru;
- 3 łyżki mąki Schar b.
Dodatkowo nożyczki do nacinania.

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Suche składniki wrzucamy do dość sporej miski. Następnie zalewamy wodą i odstawiamy na dobrą godzinę w ciepłe miejsce.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Kiedy nasze drożdże pracują my przygotowujemy rogalowe ciasto. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i intensywnie mieszamy samodzielnie, albo uruchamiamy maszynę. Ciasto na rogale musi być bardzo dobrze wyrobione.
Ja posłużyłam się hakiem do ciasta, średnie obroty, ciasto mieszało się 45 - 50 minut.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Następnie odkładamy ciasto, aby troszkę "poleżakowało". Po kwadransie do ciasta delikatnie wrzucamy nasz drożdżowy zaczyn i dalej mieszamy - tym razem na małych obrotach dobry kwadrans.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Po kwadransie miskę wyciągamy z maszyny, nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na dobrą 1 - 2 godzin w ciepłe miejsce.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Następnie stolnicę prószymy mąką. Ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na mniejsze kawałki. 1 kawałek = 1 rogal. Każdy kawałek rolujemy. I nacinamy czystymi nożyczkami. Od nas zależy długość rogala, nacięcia, jego kształt.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Gotowe rogale przenosimy od razu na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Rogale można posypać makiem, sezamem, cukrem itd.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Rogale przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na dobre 30 - 45 minut do wyrośnięcia. Rogale powinny urosnąć dwukrotnie.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

Kiedy nasze rogale rosną my włączamy piekarnik grzanie góra - dół, 180 stopni, bez termoobiegu. Na sam dół piekarnika kładziemy naczynie z wodą, aby wytworzyła się para.
Rogale pieczemy około 40 minut do suchego patyczka.

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA





BUŁECZKI GRYCZANO - ORZECHOWE

malutkie bułeczki, które dosłownie mieszczą się w dłoni. Są chrupiące, rumiane, pachnące orzechami. Są przygotowane z mąki gryczanej i jaglanej przez co są delikatne i łagodne w smaku. Podaję je ze wszystkim, choć najbardziej lubię je po prostu z dżemem.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Przepis autorski

Składniki:
2 szklanki mąki gryczanej;
1 szklanka mąki jaglanej;
250 ml wody o temperaturze 80 stopni C;
2 łyżki orzechów włoskich drobno pokrojonych;
2 łyżki miodu;
2 łyżeczki oleju;
Zaczyn:
25 g świeżych drożdży;
5 łyżek cukru;
3 łyżki mąki gryczanej.

Mąka gryczana musi być bardzo drobno zmielona, musi być ona niczym puszek. Jeśli będzie grubo zmielona ciasto zacznie się kruszyć. W takim wypadku należy dodać do ciasta 1 białko, albo 2 łyżki siemienia lnianego zalanego zalanego 4 łyżkami wrzątku i zmiksowanego na jednolitą masę. Powinna powstać gęsta galaretka.
Miód dowolny, który mamy i jeść lubimy. Jeśli dodamy 1 łyżkę więcej nic się nie stanie. Bułeczki będą bardziej słodkie. Olej dowolny, bezwonny.  

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Do miski, która będzie można włożyć do lodówki wrzucamy pokruszone drożdże, zasypujemy je cukrem, mąką dolewamy wody i zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut, aby drożdże mogły dobrze popracować.
Następnie do miski wrzucamy mąki, delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy wodę, drożdże zaczną dosłownie się "pienić" a mąka zaparzy się. Należy dość szybko mieszać całość, aby uzyskać ciasto a la gęsty budyń. 
Następnie do ciasta dodajemy drobno pokrojone orzechy, miód, olej i dokładnie mieszamy. 
Odstawiamy w ciepłe miejsce na dobrą godzinę, następnie miskę nakrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 12 godzin. 


Po 12 godzinach ciasto wyciągamy z lodówki.


Ciasto przekładamy na stolnicę/ blat posypany mąką i ciasto wyrabiamy dobre 5 minut. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na dobrą godzinę do wyrośnięcia. 


Następnie ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i "lepimy" z nich bułeczki.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Bułeczki nacinamy dowolnie ostrym nożem, żyletką, nożyczkami. Następnie odstawiamy choć na 15 minut.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni C grzanie góra- dół. Bułeczki przekładamy na blachę do pieczenia wyłożony papierem do pieczenia.


Pieczemy 20 minut nie dłużej w temperaturze 200 stopni C. Jeśli będziemy piec dłużej, nawet jeśli nam się wydaje, że jeszcze trzeba bułeczki zrobią się twarde i będą niesmaczne. 

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY

Po wyciągnięciu z pieca odstawiamy do odparowania najlepiej na kratkę.

KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
BUŁECZKA PO PRZECIĘCIU
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
SPÓD BUŁECZKI
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
BUŁECZKI SĄ ŚWIEŻE 3 DNI





SŁODKIE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ 

od roku próbowałam je zrobić na wiele sposobów, aż się udało. Bułeczki są słodkie, puchate i otoczone pyszną kruszonką. Mogą być większe albo mniejsze. Bułeczki są świeże przez trzy dni dzięki czemu można ich smakiem cieszyć się dłużej. Smakują świetnie same, z konfiturą, z masłem orzechowym. Smakują i pachną domem. 

SŁODKIE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ   od roku próbowałam je zrobić na wiele sposobów, aż się udało. Bułeczki są słodkie, puchate i otoczone pyszną kruszonką. Mogą być większe albo mniejsze. Bułeczki są świeże przez trzy dni dzięki czemu można ich smakiem cieszyć się dłużej. Smakują świetnie same, z konfiturą, z masłem orzechowym. Smakują i pachną domem.

Składniki na 16 małych bułeczek:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej tj. ok 230 g plus mąka do posypania stolnicy;
- 1 szklanka mąki jaglanej;
- 1 szklanka jogurtu greckiego bez laktozy tj.ok.300g;
- 3 łyżeczki miodu;
- 3 łyżeczki oleju;
- olej albo białko do posmarowania bułeczek;
- czasem potrzebne jest 1 albo 2 białka.
Składniki na rozczyn;
- 1 opakowanie świeżych drożdży tj.25g;
- 5 łyżek cukru;
- 1 łyżka mąki jaglanej albo kukurydzianej;
- 5 łyżek ciepłej wody;
Składniki na kruszonkę:
tyle samo wagowo cukru, mąki, masła bez laktozy.

SŁODKIE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ   od roku próbowałam je zrobić na wiele sposobów, aż się udało. Bułeczki są słodkie, puchate i otoczone pyszną kruszonką. Mogą być większe albo mniejsze. Bułeczki są świeże przez trzy dni dzięki czemu można ich smakiem cieszyć się dłużej. Smakują świetnie same, z konfiturą, z masłem orzechowym. Smakują i pachną domem.
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ Z MĄKI JAGLANEJ 

Zaczynamy od ciasta na bułeczki. Do miski, którą będzie można włożyć do lodówki wrzucamy pokruszone drożdże, cukier, mąkę i wlewamy odrobinę wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20minut. Drożdże w tym czasie zaczną pracować. Składniķów na zaczyn nie trzeba mieszać, a jeśli już chcemy pomieszać to tylko drewnianą łyżką.
Po upływie 20 minut do zaczynu wsypujemy mąki - warto je przesiać, wlewamy jogurt, miód, olej i wszystko mieszamy dobre 5 minut. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na dobre 2 godziny. Po 2 godzinach ciasto mieszamy a następnie miskę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

SŁODKIE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ   od roku próbowałam je zrobić na wiele sposobów, aż się udało. Bułeczki są słodkie, puchate i otoczone pyszną kruszonką. Mogą być większe albo mniejsze. Bułeczki są świeże przez trzy dni dzięki czemu można ich smakiem cieszyć się dłużej. Smakują świetnie same, z konfiturą, z masłem orzechowym. Smakują i pachną domem.

Po 12 godzinach miskę z ciastem wyciągamy z lodówki, zdejmujemy folię. 

SŁODKIE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ   od roku próbowałam je zrobić na wiele sposobów, aż się udało. Bułeczki są słodkie, puchate i otoczone pyszną kruszonką. Mogą być większe albo mniejsze. Bułeczki są świeże przez trzy dni dzięki czemu można ich smakiem cieszyć się dłużej. Smakują świetnie same, z konfiturą, z masłem orzechowym. Smakują i pachną domem.

Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy dobre 5 minut.
Nie ma znaczenia czy stolnicę posypujemy mąką kukurydzianą czy jaglaną.
Kiedy na tym etapie nasze ciasto się dosłownie rozlatuje i nie da się zagnieść na żaden możliwy sposób to dodajemy jedno białko i zagniatamy ciasto. Jeśli to nie pomaga dodajemy drugie białko i ciasto powinno się zacząć zagniatać i powinna tworzyć się kulka. 
To czy ciasto da się zagnieść na tym etapie zależy od mąki i stopnia grubości jej zmielenia. 


Następnie nasze ciasto odstawiamy na dobrą 1-2 godzin do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwìększyć swoją objętość o połowę. 


Następnie ciasto dzielimy drewnianą łopatką na mniejsze w miarę równe części.


I z każdej części lepimy dosłownie kuleczki. Ciasto przypomina żółtą niczym słońce plastelinę.
Każdą bułeczkę nacinamy, aby bułeczki nie pękały przy pieczeniu i aby kruszonka fajnie przyklejała się do ciasta.


Bułeczki przykrywamy szmatką na godzinę. A w tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do miski wrzucamy wszystkie składniki i palcami rozdrabniamy masło obtaczając je mąką i cukrem. Wyrabiamy tak długo, aż nie zacznie tworzyć się kruszonka. Jeśli kruszonka nie chce się tworzyć dosypujemy odrobinę cukru i dalej rozcieramy w rękach masło obtaczając je w cukrze. 
Kruszonkę przygotowujemy tak samo z mąki kukurydzianej, jak i jaglanej.

SŁODKIE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ  od roku próbowałam je zrobić na wiele sposobów, aż się udało. Bułeczki są słodkie, puchate i otoczone pyszną kruszonką. Mogą być większe albo mniejsze. Bułeczki są świeże przez trzy dni dzięki czemu można ich smakiem cieszyć się dłużej. Smakują świetnie same, z konfiturą, z masłem orzechowym. Smakują i pachną domem.
KRUSZONKA Z MĄKI JAGLANEJ
SŁODKIE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ  od roku próbowałam je zrobić na wiele sposobów, aż się udało. Bułeczki są słodkie, puchate i otoczone pyszną kruszonką. Mogą być większe albo mniejsze. Bułeczki są świeże przez trzy dni dzięki czemu można ich smakiem cieszyć się dłużej. Smakują świetnie same, z konfiturą, z masłem orzechowym. Smakują i pachną domem.
KRUSZONKA Z MĄKI KUKURYDZIANEJ
 
Po godzinie nasza bułeczki sporo urosły. Posypujemy je kruszonką i delikatnie smarujemy białkiem, albo olejem.

SŁODKIE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ  od roku próbowałam je zrobić na wiele sposobów, aż się udało. Bułeczki są słodkie, puchate i otoczone pyszną kruszonką. Mogą być większe albo mniejsze. Bułeczki są świeże przez trzy dni dzięki czemu można ich smakiem cieszyć się dłużej. Smakują świetnie same, z konfiturą, z masłem orzechowym. Smakują i pachną domem.

Nasze bułeczki przekładamy na papier do pieczenia.


Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C grzanie góra- dół, termoobieg. Na dole umieszczamy naczynie z wodą.


Bułeczki pieczemy 15-20 minut. Bułeczki w trakcie pieczenia połączą się i niektóre będzie trzeba odrywać od siebie po upieczeniu. 


Po tym czasie wyciągamy bułeczki i odstawiamy do wystygnięcia.
Bułeczki przechowujemy w papierowej torbie, albo przykryte bawełnianą szmatką.

BUŁECZKI SĄ ŚWIEŻE PRZEZ TRZY DNI
SPÓD BUŁECZEK

 
 
ŚLIMAKOWY PALUCH Z SEZAMEM

upieczony przy zachodzie słońca na kolację. Paluch jest puszysty, sezamowy, pyszny i nieprzeciętnie wygląda. W środku ślimakowy paluch jest także ślimakowy. Szkoda tylko, że znika ze stołu z szybkością światła.
ŚLIMAKOWY PALUCH Z SEZAMEM  upieczony przy zachodzie słońca na kolację🌼 jest puszysty, sezamowy, pyszny i nieprzeciętnie wygląda. W środku ślimakowy paluch jest także ślimakowy. Szkoda tylko, że znika ze stołu z szybkością światła☀️
Przepis autorski.
Składniki na 3 duże paluchy ślimaki:
- 500 g mąki bezglutenowej;
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej;
- 700 ml wody temperatura około 50stopniC plus 2-3 łyżki wody do rozczynu;
- 8 - 10 g suchych drożdży;
- 1 łyżeczka cukru;
- biały sezam do posypania;
- drewniana łyżka. Drożdże mają "uczulenie" na metal a uwielbiają drewno.

Mąka bezglutenowa nadaje się każda: ryżowa, kukurydziana, gotowa mąka bezglutenowa.
Mąki bezglutenowe można mieszać, ale aby wyszły gumowate paluchy mieszamy mąki według następujących zasad:
- 1 szklanka mąki ryżowej albo gryczanej albo jaglanej albo owsianej
plus
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej albo kukurydzianej albo tapioki.
Jeśli do mieszanki dodajemy mąki ziemniaczanej dodatkowo jeszcze dajemy 4 łyżki mąki ziemniaczanej według składników przepisu. 
Cukru nie zastąpimy tu ksylitolem.
Ciasto surowe psuje się po 5 godzinach w temperaturze pokojowej. Można je przechować do 12 godzin w lodówce.
Zaczynamy od rozczynu.
Do małej miseczki wrzucamy 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki bezglutenowej, drożdże i wszystkie składniki mieszamy. Następnie wlewamy 2-3 łyżki wody. Odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Do miski wrzucamy mąkę i wlewamy wodę. Mieszamy dobre 5 minut mikserem około 10 minut ręcznie. Jeśli ciasto jest za twarde dolewamy odrobinę wody.
Następnie do wyrobionego ciasta wlewamy rozczyn i dokładnie mieszamy dobre 5 minut mikserem, 10 minut ręcznie. Ciasto zacznie "odchodzić" w pewnym momencie od ścianek miski i zacznie się samo wałkować, wówczas wiadomo, że jest gotowe.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Ciasto wyciągamy z miski i odstawiamy na 30 - 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Następnie ciasto dzielimy na trzy części. Ciasto delikatnie zagniatamy i zobaczymy, że samo zaczyna się wałkować. Wówczas zaczynamy tworzyć z wałeczków ciasta ślimaka.
Kiedy ślimak jest gotowy zawijamy go raz-dwa i odwracamy na drugą stronę. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Nasze paluchy zostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie posypujemy je sezamem. Jeśli sezam nie chce się przyklejać do ciasta zwilżamy zimną wodą ręce i delikatnie kładziemy mokre ręce na palucha a następnie posypujemy sezamem.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Piekarnik nastawiamy na 220 stopni C termoobieg. Paluchy pieczemy na środkowej półce. Na samym dole ustawiamy naczynie z wodą. Pieczemy 20 - max 30 minut.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Paluchy są świeże dwa dni. Potem wystarczy lekko zwilżyć je wodą i włożyć dosłownie na chwilę do ciepłego piecyka albo mikrofali.
Paluchy już gotowe świetnie się mrożą. Zamrożone wystarczy wsadzić do piekarnika - temperatura powyżej  100stopniC na 3-5minut w zależności od tego, jak mocno mamy rozgrzany piekarnik. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY




BUŁKI SŁONECZKA Z SEZAMEM

z samego rana upieczone, zapakowane w koszyk i w drogę ze słońcem w lusterkach. Bułki odparowały w samochodzie. Zdjęcia prosto z koszyka. Bułki słoneczka to bułki, które można jeść same z masłem i są przepyszne. Czasem przydaje się do nich tylko kawa i słońce.

BUŁKA BEZGLUTENOWA

Przepis autorski.
Składniki na 6 dużych bułek:
- 500 g mąki bezglutenowej;
- 400 ml ciepłej wody plus 2-3 łyżki wody do rozczynu;
- 7 - 8 g suchych drożdży;
 - 1 łyżeczka cukru;
- biały sezam do posypania;
- drewniana łyżka. Drożdże mają "uczulenie" na metal a uwielbiają drewno.

Mąka bezglutenowa nadaje się każda: ryżowa, kukurydziana, gotowa mąka bezglutenowa.
Mąki bezglutenowe można mieszać, ale aby nie wyszedł zakalec, ani ciasto gumowate mieszamy mąki według następujących zasad:
- 1 szklanka mąki ryżowej albo gryczanej albo jaglanej albo owsianej
plus
- 1/ 3 szklanki mąki ziemniaczanej albo kukurydzianej albo tapioki.
Ciepła woda to woda nie wrząca, nie gorąca, to woda odrobinę cieplejsza od wody o temperaturze pokojowej.
Cukru nie zastąpimy tu ksylitolem.
Ciasto psuje się po 5 godzinach. 


Bułki przygotowuje się w pięciu fazach:
1. rozczyn - 10 - 15 minut;
2. mieszanie mąki z rozczynem - 3 - 4 minut;
3. wyrastanie 60 minut;
4. przygotowanie bułek i wyrastanie 10 minut;
5. pieczenie 20 minut.
Zaczynamy.

1. Rozczyn
Do małej miseczki wrzucamy 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki, drożdże i wszystkie składniki mieszamy. Następnie wlewamy 2-3 łyżki wody, tak aby wszystkie składniki się połączyły a drożdże zaczęły pracować. Odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce.
2. Do miski wrzucamy mąkę i wlewamy rozczyn. Następnie delikatnie mieszamy mąkę z rozczynem, następnie wlewamy wodę i zaczynamy mieszać ciasto.Jeśli ciasto jest za twarde dolewamy odrobinę wody.
3. Gotowe ciasto odstawiamy na 60 minut w ciepłe miejsce.

4. Nasze ciasto powinno urosnąc 2 - 3 krotnie. Stolnicę opruszamy mąką. Moczymy ręce w zimnej wodzie i mokrymi rękami tworzymy kulki. Kulki układamy na stolnicy, następnie nożem nacinamy boki kulek.


Zostawiamy nasze bułki na 10 minut do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze bułeczki wyrosną posypujemy je sezamem.


5. Kiedy nasze bułki rosną my nastawiamy piekarnik. Piekarnik nastawiamy na 220stopni C termoobieg. Bułki pieczemy na środkowej półce. Na samym dole ustawiamy naczynie z wodą.
Bułki pieczemy 20 minut i po tym czasie wyciągamy je z pieca. Dłuższe pieczenie spowoduje, że zrobią się twarde.



  BAGIETKI 

W starym domu nagle zrobiło się pusto, zostałam sama z szumiącym ogrodem za oknem. Usiadłam z kubkiem lemoniady i pomyślałam, a może coś upiekę dla siebie? Jak wyjdzie to wyjdzie, jak nie wyjdzie będzie fajna zabawa z mąką w roli głównej. I zrobiłam bagietki, które pachniały tak, jakbym miała piekarenkę w domu. A smakowały tak, że jutro piekę kolejne z innej mąki...niechaj bagietkowa, pyszna zabawa trwa.

BAGIETKI BEZGLUTENOWE
Składniki na 2 - 4 bagietki:
- 500 g mąki Schar B;
350 ml ciepłej wody o temperaturze około 50 stopni C plus 2-3 łyżki ciepłej wody do rozczynu;
- 7 g suchych drożdży;
- 1 łyżeczka dowolnego cukru. 
BAGIETKI BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Bagietki przygotowuje się w fazach:
1. rozczyn - 10 - 15 minut;
2. mieszanie mąki z rozczynem - 3 - 4 minut;
3. wyrastanie 30 minut;
4. rolowanie bagietek i wyrastanie 20 minut;
5. pieczenie ok. 25 minut.

Zaczynamy.

FAZA 1. Rozczyn.
ROZCZYN NA CIASTO BEZGLUTENOWE
Do małej miseczki wrzucamy 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki, drożdże i wszystkie składniki mieszamy. Następnie wlewamy 2-3 łyżki ciepłej wody, tak aby wszystkie składniki się połączyły a drożdże zaczęły pracować. I odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce. 
FAZA 2. Mieszanie mąki z rozczynem.
BAGIETKI BEZGLUTENOWE
Do miski wrzucamy mąkę i wlewamy gotowy rozczyn. Delikatnie mieszamy następnie wlewamy wodę i zaczynamy mieszać ciasto. Nasze ciasto nie będzie łatwe do mieszania bo to twarde ciasto. Ja mieszałam je drewnianą łyżką dobre 5 - 8 minut.

FAZA 3 Wyrastanie.
BAGIETKI BEZGLUTENOWE
Kiedy wymieszamy ciasto przykrywamy je mokrą ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Ściereczka powinna być mokra, aby ciasto nie obeschło.

FAZA 4 Rolowanie bagietek i wyrastanie. 
BAGIETKI BEZGLUTENOWE
Kiedy 30 minut minie a ciasto fajnie wyrośnie wyciągamy je z miski. Blat delikatnie posypujemy mąką i rolujemy nasze bagietki, tak jak umiemy i tak, jak chcemy. Następnie przykrywamy bagietki mokrą ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Kiedy nasze bagietki rosną my nastawiamy piekarnik na 220 stopni C termoobieg. 

FAZA 5 Pieczenie.   
Bagietki pieczemy na środkowej półce. Na samym dole piekarnika ustawiamy naczynie z wodą. 
Bagietki pieczemy najpierw w temperaturze 220 stopni C 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni C i pieczemy kolejne 15 minut. 
Jeśli przetrzymasz bagietki dłużej w piecu zrobią się bardziej rumiane, ale i bardziej twarde.
BAGIETKI BEZGLUTENOWE
ALERGIA GLUTEN LAKTOZA




BUŁECZKI ZE SŁONECZNIKIEM 

proste w przygotowaniu, smakują wszystkim bez wyjątku. Na stole w starym domu znikają jeszcze gorące.
BUŁECZKI ZE SŁONECZNIKIEM  BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Składniki na 6-8 bułek w zależności od ich wielkości:
- 0,5 kg mąki ryżowej albo 250 g mąki ryżowej i 250 g mąki kukurydzianej;
- 2 łyżki słonecznika do posypania;
- 1 jajko albo 2 białka;
- 120 ml dowolnego oleju;
- 250 ml wody albo mleka sojowego o temperaturze ok. 50 stopni C; 
- 7 g suchych drożdży; 
- 2 łyżeczki cukru;
- 1 szczypta soli.

Do miski wsypujemy najpierw suche składniki - poza słonecznikiem i mieszamy. Następnie wlewamy mokre składniki i wszystko dokładnie mieszamy. 
Mikserem wyrabiamy ciasto dobre 5 minut na wysokich obrotach. Zaś ręcznie około 10 - 15 minut. Ciasto musi być gęste i musi się ciągnąć. Kiedy ciasto jest za twarde i nie da się go mieszać dolewamy  odrobinę ciepłej wody. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, nakrywamy czystą ściereczką i zostawiamy na dobre 30 minut, aż wyrośnie.
Następnie formujemy nasze bułeczki z ciasta. Można to robić mokrymi dłońmi. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Kiedy nasze bułeczki są już gotowe możemy ja naciąć lekko nożem i posypać słonecznikiem.

Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni grzanie góra - dół na 30 minut. 
Kiedy bułeczki dają się swobodnie przesuwać po papierze wiadomo, że są gotowe i można je wyciągać z piekarnika. Zawsze warto też sprawdzić bułeczki za pomocą patyczka - musi być suchy po włożeniu do bułeczki.
BUŁECZKI ZE SŁONECZNIKIEM  BEZ GLUTEN I BEZ LAKTOZA
BUŁECZKI ZE SŁONECZNIKIEM  BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA