CYKORIA NADZIEWANA KASZĄ ZAWIJANA W BOCZKU I GRILLOWANA
podawana na ciepło smakuje znakomicie.
Można ją grillować albo podsmażyć
...a najlepiej zrobić jej dużo bo wszyscy chcą dokładkę.
Składniki na 20sztuk.
- pół szklanki kaszy gryczanej albo 2 woreczki kaszy gryczanej. Nie nadaje się do tego dania biała kasza gryczana.
- oregano albo inne zioła, które lubimy w ilości jednej łyżeczki. Zioła mogą być świeże albo suszone;
- 3 cykorie;
- 20 plasterków boczku bez glutenu;
- 20 sztuk szczypiorku do związywania.
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu do kaszy wsypujemy zioła i dokładnie mieszamy. Warto spróbować naszą kaszę i ewentualnie dodać ziół...może soli.
Cykorie obcinamy na dole i bardzo delikatnie obieramy liść po liści.
W liść cykorii łyżeczką nakładamy kaszę. Następnie zawijamy cykorie z kaszą w plaster boczku. Następnie związujemy to szczypiorkiem.
Sugeruję układać nasze nadziewane cykorie od razu na patelnię, tackę, ruszt do grilla.
Na patelnię wlewamy oliwę ewentualnie łyżkę masła. Ogień ustawiamy na średni. Nasze cykorie smażymy, aż boczek się zarumieni. Nie trzeba ich przywracać na drugą stronę.
Zazwyczaj czas smażenia to około 3 minut.