Ogórki

Na tej stronie:
- korniszony 9 na 9 /słoik/;
- ogórki po tajsku; 
- mizeria mojej babci;
- chłodnik z ogórków;
- mizeria bez śmietany. 
 
 

KORNISZONY 9 NA 9

najlepsze z dużą ilością marchewki i gorczycy. Ogóreczki są pyszne, twarde, leciutko octowe, nie słone.
Przepis na 6 słoików 750 ml.
Do słoika wkładamy
- 🥒 ogórki 
- 🥕2 - 4 plasterków marchewki
- opcjonalnie mały kawałek cebuli
- opcjonalnie 2- 4 plasterków czosnku/nie dajemy czosnku i cebuli równocześnie/
- kawałek chrzanu;
- 1 połamany liść laurowy
- 10 - 11 ziarenek gorczycy
- 2 - 4 ziarenek ziela angielskiego.

I teraz zalewa. Do garnka wlewamy:
- 9 łyżeczek cukru
- 9 łyżeczek soli
- 9 szklanek wody /szklanka = 250 ml/
- 1 szklanka octu.
 
Zalewę zagotowujemy, aż cukier i sól się rozpuści. Zalewamy słoiki. Zamykamy. Czekamy aż wystygną. I do piekarnika zimnego. Ważne, aby słoiki się nie stykały. Piekarnik uruchamiamy na 130 stopni C i pasteryzujemy 30 minut - od momentu, kiedy piekarnik mam pokaże, że jest 130 C. Po 30 minutach piekarnik wyłączamy. Słoiki wyciągamy po wystygnięciu piekarnika.




OGÓRKI PO TAJSKU

Pachną świeżością, wiosną, kolendrą. Kiedy się je przygotowuje nagle w kuchni robi się słonecznie, wesoło, zielono, robi się pysznie. Na zdrowie.
Ogórki po tajsku bezglutenowe bez śmietany
Składniki:
- 1 ogórek zielony;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- kilka łodyżek świeżej kolendry do posypania;
- sezam biały lub czarny do posypania. 
Ogórka obieramy ze skórki i dowolnie tniemy...mogą być paseczki, kostka, serduszka itd.
Jeśli ogórek jest sporej wielkości warto wyciąć z niego także środek czyli nasionka.  
Kolendrę drobniutko siekamy. 
Do miseczki wkładamy pokrojonego ogórka następnie posypujemy go kolendrą i sezamem a następnie dodajemy sos sojowy. Wszystko mieszamy. I gotowe.

 


MIZERIA MOJEJ BABCI

czyli 

MIZERIA NA JOGURCIE BEZ LAKTOZY

W tej maleńkiej miseczce mieszczą się dwa spore ogórki. Sekretem tej mizerii jest bowiem starcie ogórków na grubych oczkach, zasypanie solą a później zalanie jogurtem. Jest świeżo, pysznie, zdrowo i ten smak się po prostu pamięta. 

MIZERIA NA JOGURCIE BEZ LAKTOZY

Składniki
 - 5 ogórków zielonych; 
 - 1 jogurt bez laktozy;
- 1 łyżeczka soli.

MIZERIA NA JOGURCIE BEZ LAKTOZY

Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na pół godziny, aby puściły sok. Następnie sok odlewamy. Zaś ogórki zalewamy jogurtem.

MIZERIA NA JOGURCIE BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY





CHŁODNIK Z OGÓRKÓW 

to moje ogórkowe, wakacyjne odkrycie. Chłodnik jest lekki, świeży, orzeźwiający i paradoksalnie nie czuć w nim ogórków, jak w ogórkowej. Pachnie wakacjami, podróżami, połączeniem różnych smaków....a w tym kolorze można się zakochać po prostu....i odpłynąć na ogórkową wyspę.
CHŁODNIK Z OGÓRKÓW

Składniki:
- 3 duże ogórki;
- 1 mała cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 6-8 listków świeżej mięty;
- 1 puszka mleka kokosowego;
- 1 kostka sera owczego. Świetnie nadaje się ser kozi, bawoli, prawdziwa feta. Można użyć także naturalnego tofu. 
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki octu jabłkowego;
- płatki migdałów do posypania;
- sól do smaku.

CHŁODNIK Z OGÓRKÓW BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY ALERGIA NIETOLERANCJA POKARMOWA

Ogórki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, tniemy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera. Cebulę, ząbek czosnku obieramy, tniemy na kawałki, wkładamy do blendera.
Dodajemy: oliwę, ocet, mleko kokosowe, ser lub tofu, miętę, szczyptę soli. Wszystko dokładnie miksujemy na gładki, jedwabisty krem. Jeśli krem jest bardzo gęsty dolewamy wody i ponownie blendujemy.  Chłodnik wstawiamy na kwadrans do lodówki.
Między czasie prażymy płatki migdałów na suchej patelni. Chłodnik podajemy z migdałami. Można go posypać kawałkami sera, plasterkami ogórka. 
Chłodnik można przechowywać w lodówce 24godziny.

CHŁODNIK Z OGÓRKÓW BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY #BEZGLUTEN




MIZERIA BEZ ŚMIETANY

pokrojona w kosteczkę albo w plasterki...to przepis mojej Babci. Ta mizeria świetnie nadaje się, jako uzupełnienie śniadania, kolacji, obiadu. Można śmiało ją przewozić w pojemnikach. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na 1 głęboki talerz:
- 3 - 4 duże ogórki. Duże żółte ogórki są bardziej słodkie i świetnie nadają się na mizerie.
- 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego;
- większa szczypta soli;
- szczypta pieprz.
MIZERIA BEZ ŚMIETANY BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
Ogórki obieramy i krajemy dowolnie...w plasterki o dowolnej grubości lub w kosteczkę o dowolnej grubości.
Pokrajane ogórki solimy - szczyptą soli - i odstawiamy na dobry kwadrans. Ogórki wypuszczą sporo soku. Sok odlewamy do kubka. Do ogórków wlewamy olej, dodajemy pieprz. Mieszamy. Jeśli ogórki są zbyt mało słone dodajemy sok z kubeczka. I gotowe.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY