Na tej stronie:
- ogórki po tajsku;
- mizeria mojej babci;
- mizeria mojej babci;
- chłodnik z ogórków;
- mizeria bez śmietany.
OGÓRKI PO TAJSKU
Pachną świeżością, wiosną, kolendrą. Kiedy
się je przygotowuje nagle w kuchni robi się słonecznie, wesoło,
zielono, robi się pysznie. Na zdrowie.
Składniki:
- 1 ogórek zielony;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- kilka łodyżek świeżej kolendry do posypania;
- sezam biały lub czarny do posypania.
Ogórka obieramy ze skórki i dowolnie tniemy...mogą być paseczki, kostka, serduszka itd.
Jeśli ogórek jest sporej wielkości warto wyciąć z niego także środek czyli nasionka.
Kolendrę drobniutko siekamy.
Do miseczki wkładamy pokrojonego ogórka następnie posypujemy go kolendrą i sezamem a następnie dodajemy sos sojowy. Wszystko mieszamy. I gotowe.
MIZERIA MOJEJ BABCI
czyli
MIZERIA NA JOGURCIE BEZ LAKTOZY
W tej maleńkiej miseczce mieszczą się dwa spore ogórki. Sekretem tej mizerii jest bowiem starcie ogórków na grubych oczkach, zasypanie solą a później zalanie jogurtem. Jest świeżo, pysznie, zdrowo i ten smak się po prostu pamięta.
Składniki:
- 5 ogórków zielonych;
- 1 jogurt bez laktozy;
- 1 łyżeczka soli.
Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na pół godziny, aby puściły sok. Następnie sok odlewamy. Zaś ogórki zalewamy jogurtem.
CHŁODNIK Z OGÓRKÓW
to moje ogórkowe, wakacyjne odkrycie. Chłodnik jest lekki, świeży, orzeźwiający i paradoksalnie nie czuć w nim ogórków, jak w ogórkowej. Pachnie wakacjami, podróżami, połączeniem różnych smaków....a w tym kolorze można się zakochać po prostu....i odpłynąć na ogórkową wyspę.
- 3 duże ogórki;
- 1 mała cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 6-8 listków świeżej mięty;
- 1 puszka mleka kokosowego;
- 1 kostka sera owczego. Świetnie nadaje się ser kozi, bawoli, prawdziwa feta. Można użyć także naturalnego tofu.
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki octu jabłkowego;
- płatki migdałów do posypania;
- sól do smaku.
Ogórki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, tniemy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera. Cebulę, ząbek czosnku obieramy, tniemy na kawałki, wkładamy do blendera.
Dodajemy: oliwę, ocet, mleko kokosowe, ser lub tofu, miętę, szczyptę soli. Wszystko dokładnie miksujemy na gładki, jedwabisty krem. Jeśli krem jest bardzo gęsty dolewamy wody i ponownie blendujemy. Chłodnik wstawiamy na kwadrans do lodówki.
Między czasie prażymy płatki migdałów na suchej patelni. Chłodnik podajemy z migdałami. Można go posypać kawałkami sera, plasterkami ogórka.
Chłodnik można przechowywać w lodówce 24godziny.
MIZERIA BEZ ŚMIETANY
pokrojona w kosteczkę...to przepis mojej Babci. Ta mizeria świetnie nadaje się, jako uzupełnienie śniadania, kolacji, obiadu. Można śmiało ją przewozić w ramach pikników, wycieczek.
Przepis jest tak stary, że jedynie książka kucharska z 1962 roku o nim wspomina, a szkoda bo ta mizeria jest na prawdę dobra.
Składniki:
- ogórki. Duże żółte ogórki są bardziej słodkie i świetnie nadają się na mizerie.
- ocet jabłkowy;
- oliwa lub olej;
-sól;
-pieprz.
Ogórki obieramy i krajemy dowolnie...w plasterki o dowolnej grubości lub w kosteczkę o dowolnej grubości.
Pokrajane ogórki solimy i odstawiamy na dobry kwadrans. Ogórki wypuszczą sporo soku. Soku nie odlewamy. Do ogórków z sokiem wlewamy oliwę lub olej i odrobinę octu jabłkowego. Posypujemy szczyptą pieprzu....i gotowe.
Rady:
Mizerie można posypać obficie koperkiem.
Jeśli przypadkiem wylejesz sok nic się nie martw...wlej więcej oliwy z oliwek i też wyjdzie pysznie.