Na tej stronie:
- korniszony 9 na 9 /słoik/;
- ogórki po tajsku;
- mizeria mojej babci;
- mizeria mojej babci;
- chłodnik z ogórków;
- mizeria bez śmietany.
KORNISZONY 9 NA 9
najlepsze z dużą ilością marchewki i gorczycy. Ogóreczki są pyszne, twarde, leciutko octowe, nie słone.
Do słoika wkładamy
- 🥒 ogórki
- 🥕2 - 4 plasterków marchewki
- opcjonalnie mały kawałek cebuli
- opcjonalnie 2- 4 plasterków czosnku/nie dajemy czosnku i cebuli równocześnie/
- kawałek chrzanu;
- 1 połamany liść laurowy
- 10 - 11 ziarenek gorczycy
- 2 - 4 ziarenek ziela angielskiego.
I teraz zalewa. Do garnka wlewamy:
- 9 łyżeczek cukru
- 9 łyżeczek soli
- 9 szklanek wody /szklanka = 250 ml/
- 1 szklanka octu.
Zalewę zagotowujemy, aż cukier i sól się rozpuści. Zalewamy słoiki. Zamykamy. Czekamy aż wystygną. I do piekarnika zimnego. Ważne, aby słoiki się nie stykały. Piekarnik uruchamiamy na 130 stopni C i pasteryzujemy 30 minut - od momentu, kiedy piekarnik mam pokaże, że jest 130 C. Po 30 minutach piekarnik wyłączamy. Słoiki wyciągamy po wystygnięciu piekarnika.
OGÓRKI PO TAJSKU
Pachną świeżością, wiosną, kolendrą. Kiedy
się je przygotowuje nagle w kuchni robi się słonecznie, wesoło,
zielono, robi się pysznie. Na zdrowie.
Składniki:
- 1 ogórek zielony;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- kilka łodyżek świeżej kolendry do posypania;
- sezam biały lub czarny do posypania.
Ogórka obieramy ze skórki i dowolnie tniemy...mogą być paseczki, kostka, serduszka itd.
Jeśli ogórek jest sporej wielkości warto wyciąć z niego także środek czyli nasionka.
Kolendrę drobniutko siekamy.
Do miseczki wkładamy pokrojonego ogórka następnie posypujemy go kolendrą i sezamem a następnie dodajemy sos sojowy. Wszystko mieszamy. I gotowe.
MIZERIA MOJEJ BABCI
czyli
MIZERIA NA JOGURCIE BEZ LAKTOZY
W tej maleńkiej miseczce mieszczą się dwa spore ogórki. Sekretem tej mizerii jest bowiem starcie ogórków na grubych oczkach, zasypanie solą a później zalanie jogurtem. Jest świeżo, pysznie, zdrowo i ten smak się po prostu pamięta.
Składniki:
- 5 ogórków zielonych;
- 1 jogurt bez laktozy;
- 1 łyżeczka soli.
Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na pół godziny, aby puściły sok. Następnie sok odlewamy. Zaś ogórki zalewamy jogurtem.
CHŁODNIK Z OGÓRKÓW
to moje ogórkowe, wakacyjne odkrycie. Chłodnik jest lekki, świeży, orzeźwiający i paradoksalnie nie czuć w nim ogórków, jak w ogórkowej. Pachnie wakacjami, podróżami, połączeniem różnych smaków....a w tym kolorze można się zakochać po prostu....i odpłynąć na ogórkową wyspę.
- 3 duże ogórki;
- 1 mała cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 6-8 listków świeżej mięty;
- 1 puszka mleka kokosowego;
- 1 kostka sera owczego. Świetnie nadaje się ser kozi, bawoli, prawdziwa feta. Można użyć także naturalnego tofu.
- 2 łyżki oliwy z oliwek;
- 2 łyżki octu jabłkowego;
- płatki migdałów do posypania;
- sól do smaku.
Ogórki obieramy, wycinamy gniazda nasienne, tniemy na mniejsze kawałki, wkładamy do blendera. Cebulę, ząbek czosnku obieramy, tniemy na kawałki, wkładamy do blendera.
Dodajemy: oliwę, ocet, mleko kokosowe, ser lub tofu, miętę, szczyptę soli. Wszystko dokładnie miksujemy na gładki, jedwabisty krem. Jeśli krem jest bardzo gęsty dolewamy wody i ponownie blendujemy. Chłodnik wstawiamy na kwadrans do lodówki.
Między czasie prażymy płatki migdałów na suchej patelni. Chłodnik podajemy z migdałami. Można go posypać kawałkami sera, plasterkami ogórka.
Chłodnik można przechowywać w lodówce 24godziny.
MIZERIA BEZ ŚMIETANY
pokrojona w kosteczkę albo w plasterki...to przepis mojej Babci. Ta mizeria świetnie nadaje się, jako uzupełnienie śniadania, kolacji, obiadu. Można śmiało ją przewozić w pojemnikach.
Składniki na 1 głęboki talerz:
- 3 - 4 duże ogórki. Duże żółte ogórki są bardziej słodkie i świetnie nadają się na mizerie.
- 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego;
- większa szczypta soli;
- szczypta pieprz.
Ogórki obieramy i krajemy dowolnie...w plasterki o dowolnej grubości lub w kosteczkę o dowolnej grubości.
Pokrajane ogórki solimy - szczyptą soli - i odstawiamy na dobry kwadrans. Ogórki wypuszczą sporo soku. Sok odlewamy do kubka. Do ogórków wlewamy olej, dodajemy pieprz. Mieszamy. Jeśli ogórki są zbyt mało słone dodajemy sok z kubeczka. I gotowe.