Na tej stronie:
- owocowe kanapki z masłem czekoladowo - orzechowym;
- poziomkowa kanapka;
- kanapka z serem i z figą;
- kanapka z awokado;
- owocowe kanapki na ciepło.
- owocowe kanapki z masłem czekoladowo - orzechowym;
- poziomkowa kanapka;
- kanapka z serem i z figą;
- kanapka z awokado;
- owocowe kanapki na ciepło.
OWOCOWE KANAPKI Z MASŁEM CZEKOLADOWO - ORZECHOWYM
kiedy mam chwilkę wolnego kroję pajdę chleba, smaruję masłem czekoladowo - orzechowym, posypuje owocami, które, akurat rosną w ogrodzie....i do szczęścia brakuje mi tylko wygodnego leżaka i słoneczka, które będzie mi towarzyszyć.
Składniki:
- kawałek pieczywa;
- masło czekoladowo - orzechowe. Przepis znajdziesz w zakładce masło bez masła;
- świeże owoce do posypania. U mnie jeżyna.
Kromkę chleba smarujemy masłem czekoladowo - orzechowym, posypujemy owocami. I gotowe.
POZIOMKOWA KANAPKA Z BAZYLIĄ I CZEKOLADĄ
Poziomkowe pole...na poziomkowej dolinie przy starym domu to moje ulubione miejsce na Ziemi o tej porze roku...poziomki można tam jeść i jeść a potem przynosi się je w małym garnuszku do domu...i robi niezliczoną ilości kanapek, aby po chwili usłyszeć: zrobisz jeszcze?🍓
Składniki:
- kromka dowolnego chleba bez glutenu. Świetnie sprawdzą się tu także wafle ryżowe;
- 1 łyżeczka masła bez laktozy;
- garść poziomek;
- kilka liści bazylii do posypania;
- kostka czekolady bez glutenu;
- tarka do sera/warzyw.
- kilka liści bazylii do posypania;
- kostka czekolady bez glutenu;
- tarka do sera/warzyw.
Proporcje: bazylii, czekolady i poziomek dowolne :)
Kromkę chleba smarujemy masłem.
Kładziemy na nią pokrojone w dowolny sposób poziomki. Ja większe poziomki kroję na pół a małe poziomki układam na kanapce w całości.
Kanapkę posypujemy listkami bazylii.
A na samym końcu ścieramy na tarce czekoladę i posypujemy nią naszą poziomkową kanapkę.
KANAPKA Z TWAROŻKIEM I Z FIGĄ
Twarożek kozi nie każdemu przypada do gustu. Jednak z figą ma fajny smak, a cała kanapka ślicznie pachnie i pysznie smakuje.
Składniki:
- kromka dowolnego chleba bez glutenu. Świetnie sprawdzą się tu także wafle ryżowe;
- 1 łyżeczka masła bez laktozy;
- 1 figa;
- 1 łyżka twarożku koziego.
- 1 łyżka twarożku koziego.
Kromkę chleba smarujemy masłem i twarożkiem.
Kładziemy na nią pokrojoną w dowolny sposób figę.
KANAPKA Z AWOKADO
Małe cio nieco, czyli kanapka z awokado i granatem posypana czarnuszką i natką pietruszki. Zielono...zdrowo...miło...smacznie.
Składniki:
- kromka dowolnego chleba bez glutenu;
- 1 łyżka masła lub masła bez laktozy;
- 1 dojrzałe awokado;
- 1 granat;
- 1 granat;
- ewentualnie natka pietruszki, czarnuszka do posypania.
Awokado obieramy. Z granata wydobywamy czerwone pestki. Kromkę chleba smarujemy masłem. Kładziemy na nią pokrojone w dowolny sposób awokado. Posypujemy pestkami granata. Następnie wszystko posypujemy natką pietruszki i czarnuszką.
OWOCOWE KANAPKI NA CIEPŁO
Owocowe kanapki, które są niczym pluszaki-cieplaki na miły początek dnia.
Kanapki rozpływają się w ustach....są przepyszne....i robią się szybciej niż kawa w ekspresie.
Składniki:
- kromka dowolnego chleba bez glutenu. Chleb może być czerstwy;
- 1 łyżka masła lub masła bez laktozy;
- 1 łyżka dżemu śliwkowego (powideł śliwkowych);
- 1 dojrzała śliwka;
- ewentualnie cukier, płatki migdałów, cynamon.
Do kanapek można użyć innych kombinacji owocowo - dżemowych zawsze jednak w myśl zasady owoc i dżem z tego samego owocu np.:
dżem brzoskwiniowy - brzoskwinia;
dżem figowy - figa;
dżem z ananasa- ananas itd.
Na zimną patelnią grillową kładziemy łyżkę masła bez laktozy. Kiedy masło lekko się roztopi na patelnie kładziemy kromkę chleba oraz przekrojoną śliwkę (plaster ananasa, przekrojoną brzoskwinię, inny owoc itd.).
Po 3 minutach kromka chleba winna się zarumienić z jednej strony. Odwracamy kromkę chleba i grilujemy ją z drugiej stronie. Zaś na zarumienioną już stronę kromki chleba nakładamy dżem (powidła). Dżem "przejmie" ciepło z chleba dlatego nie warto nakładać dużej ilości dżemu.Obracamy kawałki śliwki (ananasa, brzoskwini itd.) na drugą stronę.
Kromkę chleba zostawiamy na patelni około minuty. Następnie przekładamy kromkę na talerz. Na dżem kładziemy lekko zarumienione kawałki śliwki (ananasa, brzoskwini itd.).
Kanapkę owocową można posypać cukrem, cynamonem, płatkami migdałów.