Brukselka

Na tej stronie:
- placuszki zaczarowana brukselka;
- sałatka "the best" z surowej brukselki;
- gulasz z brukselki i śliwek w musztardowym sosie; 
- słodka brukselka na mleku kokosowym;
- chrupiąca brukselka z boczkiem. 


PLACUSZKI ZACZAROWANA BRUKSELKA

na początku wyglądają niczym malutkie, bajkowe babeczki, pełne kolorów i różnych struktur. Są na nich pistacje i malutkie serowe wstążeczki. Patrząc na nie mamy wrażenie, że ktoś zaczarował brukselkę. I trochę ona jest zaczarowana bo najpierw podgotowana, a potem zapieczona. Na koniec nasze babeczki zamieniają się w malutkie placuszki. W smaku są delikatne, chrupiące, aromatyczne za sprawą sera. Zaś brukselka jest minimalnie wyczuwalna.  
Składnik na 1 blachę do pieczenia:
- ok. 0,5 kg brukselki;
- kawałek sera bez laktozy, który nadaje się do zapieczenia. Ja użyłam twardego sera Dziugas.
- garść pistacji i/albo orzechów włoskich i/albo orzechów laskowych. 
- szczypta soli i pieprzu;
- chlust oleju.
W tym przepisie to my sami ustalamy proporcje. Można dodać dużo pistacji a mało sera, albo sporo sera i odrobinę orzechów.  
 
Brukselkę obieramy z brzydkich liści. Myjemy pod letnią wodą w myśl zasady co nad ziemią w letniej wodzie, co w ziemi zimną wodą. 
Brukselkę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 15 - 20 minut. 
Następnie brukselkę odcedzamy. Do brukselki dodajemy sól, pieprz, olej i delikatnie mieszamy, aby nie uszkodzić brukselek. I zostawiamy do przestygnięcia. 
W tym czasie ustawiamy piekarnik na 230 stopni grzanie góra - dół. 
Ścieramy na grubych oczkach ser.
Pistacje i/albo orzechy drobniutko kroimy. 
Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy nasze brukselki. Następnie szklanką je spłaszczamy. Kładziemy na brukselki pistacje i/albo orzechy posypujemy startym serem. 
I do pieca na 15 minut, aż ser się zarumieni. I gotowe.
Przed podaniem można posypać mielonym pieprzem. 



SAŁATKA "THE BEST" Z SUROWEJ BRUKSELKI

Sałatka jest tak aromatyczna, tak pachnąca, tak chrupiąco - miękka, że stała się moją ulubioną sałatką. Surowa, drobniutko pokrojona brukselka to fenomen tej sałatki. Surowa brukselka jest delikatna w smaku. Kiedy ją wymieszamy z chrupiącymi orzechami, soczystym jabłkiem, świeżym ogórkiem a do tego posypiemy czerwoną cebulą i obficie serem tworzy poezję smaku. Cudna ta moja sałatka. Jak to mówią w starym domu, ta sałatka to wyższy poziom smaku. Zazwyczaj podaję ją z maleńkimi bułeczkami.

KUCHNIA BEZ GLUTENU
Przepis autorski.

Składniki:
- 6- 8 ładnych maleńkich brukselek,
- 1 twarde jabłko,
- 1/2 świeżego ogórka,
- 1 mała czerwona cebula,
- kilka kropel soku z cytryny,
- kilka orzechów włoskich do posypania,
- szczypiorek do posypania,
- kawałek twardego sera owczego do posypania,
- pieprz do smaku;
- chlust oleju albo oliwy.
 
Jabłko musi być twarde, aby nie zrobiła się papka jabłkowa.
Ser owczy może być zastąpiony innym serem bez laktozy, ważne aby był to ser twardy.

KUCHNIA BEZ GLUTENU


Brukselki obieramy i drobniutko kroimy. Kroimy, jak najcieniej się da.

SAŁATKA "THE BEST" Z SUROWEJ BRUKSELKI  Sałatka jest tak aromatyczna, tak pachnąca, tak chrupiąco - miękka, że stała się moją ulubioną sałatką. Surowa, drobniutko pokrojona brukselka to fenomen tej sałatki. Surowa brukselka jest delikatna w smaku. Kiedy ją wymieszamy z chrupiącymi orzechami, soczystym jabłkiem, świeżym ogórkiem a do tego posypiemy czerwoną cebulą i obficie serem tworzy poezję smaku. Cudna ta moja sałatka. Jak to mówią w starym domu, ta sałatka to wyższy poziom smaku. Zazwyczaj podaję ją z maleńkimi orzechowymi bułeczkami.

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę.

KUCHNIA BEZ GLUTENU

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

SAŁATKA "THE BEST" Z SUROWEJ BRUKSELKI  Sałatka jest tak aromatyczna, tak pachnąca, tak chrupiąco - miękka, że stała się moją ulubioną sałatką. Surowa, drobniutko pokrojona brukselka to fenomen tej sałatki. Surowa brukselka jest delikatna w smaku. Kiedy ją wymieszamy z chrupiącymi orzechami, soczystym jabłkiem, świeżym ogórkiem a do tego posypiemy czerwoną cebulą i obficie serem tworzy poezję smaku. Cudna ta moja sałatka. Jak to mówią w starym domu, ta sałatka to wyższy poziom smaku. Zazwyczaj podaję ją z maleńkimi orzechowymi bułeczkami.

Orzechy kroimy na mniejsze cząstki.

SAŁATKA "THE BEST" Z SUROWEJ BRUKSELKI  Sałatka jest tak aromatyczna, tak pachnąca, tak chrupiąco - miękka, że stała się moją ulubioną sałatką. Surowa, drobniutko pokrojona brukselka to fenomen tej sałatki. Surowa brukselka jest delikatna w smaku. Kiedy ją wymieszamy z chrupiącymi orzechami, soczystym jabłkiem, świeżym ogórkiem a do tego posypiemy czerwoną cebulą i obficie serem tworzy poezję smaku. Cudna ta moja sałatka. Jak to mówią w starym domu, ta sałatka to wyższy poziom smaku. Zazwyczaj podaję ją z maleńkimi orzechowymi bułeczkami.

Ser ścieramy na małych oczkach.

KUCHNIA BEZ GLUTENU

Wszystko delikatnie mieszamy, polewamy oliwą. Do smaku dodajemy jedynie pieprz bo ser jest słony.

SAŁATKA "THE BEST" Z SUROWEJ BRUKSELKI  Sałatka jest tak aromatyczna, tak pachnąca, tak chrupiąco - miękka, że stała się moją ulubioną sałatką. Surowa, drobniutko pokrojona brukselka to fenomen tej sałatki. Surowa brukselka jest delikatna w smaku. Kiedy ją wymieszamy z chrupiącymi orzechami, soczystym jabłkiem, świeżym ogórkiem a do tego posypiemy czerwoną cebulą i obficie serem tworzy poezję smaku. Cudna ta moja sałatka. Jak to mówią w starym domu, ta sałatka to wyższy poziom smaku. Zazwyczaj podaję ją z maleńkimi orzechowymi bułeczkami.
SAŁATKA "THE BEST" Z SUROWEJ BRUKSELKI  Sałatka jest tak aromatyczna, tak pachnąca, tak chrupiąco - miękka, że stała się moją ulubioną sałatką. Surowa, drobniutko pokrojona brukselka to fenomen tej sałatki. Surowa brukselka jest delikatna w smaku. Kiedy ją wymieszamy z chrupiącymi orzechami, soczystym jabłkiem, świeżym ogórkiem a do tego posypiemy czerwoną cebulą i obficie serem tworzy poezję smaku. Cudna ta moja sałatka. Jak to mówią w starym domu, ta sałatka to wyższy poziom smaku. Zazwyczaj podaję ją z maleńkimi orzechowymi bułeczkami.

Najlepiej sałatka smakuje z malutkimi bułeczkami orzechowymi.

SAŁATKA "THE BEST" Z SUROWEJ BRUKSELKI  Sałatka jest tak aromatyczna, tak pachnąca, tak chrupiąco - miękka, że stała się moją ulubioną sałatką. Surowa, drobniutko pokrojona brukselka to fenomen tej sałatki. Surowa brukselka jest delikatna w smaku. Kiedy ją wymieszamy z chrupiącymi orzechami, soczystym jabłkiem, świeżym ogórkiem a do tego posypiemy czerwoną cebulą i obficie serem tworzy poezję smaku. Cudna ta moja sałatka. Jak to mówią w starym domu, ta sałatka to wyższy poziom smaku. Zazwyczaj podaję ją z maleńkimi orzechowymi bułeczkami.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY





GULASZ Z BRUKSELKI I ŚLIWEK W 

MUSZTARDOWYM SOSIE

jeszcze ciepły paruje na patelni. W starym domu podajemy go na obiad z kaszą, albo na ciepłą kolację z pajdą chleba. W gulaszy nie czuć brukselki ponieważ jej smak miesza się z czerwoną cebulą i suszonymi śliwkami. Gulasz poprzez francuską musztardę ma gęstą konsystencję. Można w nim proporcje ustalić sobie samodzielnie. Może być więcej śliwek, albo więcej brukselki, albo więcej sosu. Danie to doskonałe, bo wyjdzie zawsze a i dużo czasu na przygotowanie nie potrzebuje. 
 

Składniki na patelnię średniej wielkości:
- 2 garście brukselki;
- 1 czerwona cebula;
- garść suszonych śliwek;
- 1 łyżka cukru:
- łycha masła bez laktozy;
Składniki na sos:
- 1 mały jogurt naturalny bez laktozy;
- 3 łychy musztardy francuskiej;
- szczypta soli; 
- garść zielonego koperku. 


Brukselki i cebulę myjemy, ścinamy końcówki. 

 
Brukselkę tniemy na grubsze plastry. Jeśli nasza brukselka jest malutka wystarczy przeciąć na pół. Cebulę kroimy na drobniutką kosteczkę.

 
Suszone śliwki tniemy na drobną kosteczkę. 

 
Wszystkie składniki na sos wrzucamy do małej miseczki. 

 
Składniki dokładnie mieszamy, powstanie nam fany sos. 

 
Na patelnię wrzucamy łychę masła. Patelnię stawiamy na mały ogień. Kiedy nasze masło się roztopi wrzucamy pokrojoną cebulę. Po 2 minutach wrzucamy pokrojoną brukselkę i smażymy do miękkości. 

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA
 
Następnie patelnię odstawiamy z ognia, usmażoną brukselkę z cebulą zalewamy sosem i delikatnie mieszamy. Ponownie kładziemy patelnię na malutki ogień dosłownie na chwil kilka, aby sos złapał temperaturę. Następnie ogień zamykamy a całość posypujemy śliwkami i od razu podajemy na stół. 

KUCHNIA BEZ GLUTEN BEZ LAKTOZA

 
 
 
 

SŁODKA BRUKSELKA NA MLEKU KOKOSOWYM

Brukselka słodka i pyszna. Czy to możliwe? Pewnie, brukselka na mleku kokosowym jest słodka, mięciutka, pyszna. I wcale nie smakuje, jak brukselka, do której jesteśmy przyzwyczajeni.


Składniki:
- brukselka;
- mleko kokosowe;
- gałka muszkatołowa;
- szczypta soli;
- łyżka tłuszczu.
Proporcje: na 1 kg brukselki jedna  puszka mleka kokosowego tj. 400ml. 


Brukselkę obieramy z nieładnych pierwszych listków. Delikatni podcinamy dół brukselki.
Brukselkę myjemy. Do garnka wlewamy zimna wodę. Wsypujemy do garnka brukselkę. Dodajemy szczyptę soli i pół łyżki tłuszczu. Świetnie nadaje się do tego olej, oliwa, masło.
Brukselkę gotujemy około 15minut - ma być miękka, ale nie może się rozpadać.


Następnie brukselkę odcedzamy i zalewamy mlekiem kokosowym. Gotujemy aż nasze mleko kokosowe zrobi się lekko zielone - dosłownie seledynowy. Wówczas nasza brukselka jest gotowa. Zazwyczaj gotowanie brukselki z mlekiem kokosowym trwa około 5minut.
Brukselkę przekładamy z pozostałościami sosu do dowolnego naczynia. Posypujemy gałką muszkatołową.
Podajemy zawsze ciepłe.
Mleko kokosowe "wnika" w brukselkę dzięki temu jest ona łagodna, lekko słodka...dzięki temu nie ma konieczności odprawiania jej dodatkowo.

 





CHRUPIĄCA BRUKSELKA Z BOCZKIEM 

Mój Tata najbardziej na świecie ze wszystkich warzyw lubi schabowy...ale robi mały wyjątek dla tej brukselki. Brukselka jest delikatna, świetnie komponuje się z ziemniakami, kaszą...lekko chrupie z boczkiem...jest pyszna i zadowoli nie jednego łasucha. 


Składniki:
- brukselka;
- boczek bez glutenu.
Proporcje: na kg brukselki 8-10 plasterków boczku.


Brukselkę obieramy z nieładnych pierwszych listków. Delikatni podcinamy dół brukselki. Brukselkę myjemy. Do garnka wlewamy zimna wodę. Wsypujemy do garnka brukselkę. Brukselkę gotujemy około 15minut - ma być miękka, zielona i nie może się rozpadać. Następnie brukselkę odcedzamy.

Patelnie wstawiamy na mały ogień. Boczek kroimy, jak da się najdrobniej. Boczek wrzucamy na lekko rozgrzaną patelnię. Boczek zacznie się lekko wytapiać. Po około 3 minutach wrzucamy brukselkę i delikatnie ją "obtaczamy" w boczku. Brukselka winna podsmażyć się z boczkiem do momentu kiedy boczek ładnie, delikatnie się podpiecze.
Brukselkę podajemy ciepłą.