Na tej stronie:
- gorące kalafiorowa serki;
- stek z kalafiora;
- kalafior z zielonym groszkiem w sosie curry na ciepło;
- kalafior z zielonym groszkiem w sosie curry na ciepło;
- sałatka z pieczonego kalafiora i orzechów laskowych;
- kalafiorowa zapiekanka makaronowa.
GORĄCE KALAFIOROWE SERKI
delikatne w smaku, lekko ciągnące. Uwielbiam je z warzywami albo z owocami. Są po prostu pyszne.
Składniki na 12 - 15 serków:- 1/2 ugotowanego, zimnego kalafiora;
- 200 g fety bl;
- 1 jajo.
Plus
- chlust oleju do smażenia.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
Następnie blendujemy na jednolitą masę.
Patelnia ustawiamy na średni ogień. Kiedy olej będzie ciepły nakładamy serki.
1 serek = 1 łyżka ciasta. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. I gotowe. Podajemy od razu na stół.
STEK Z KALAFIORA
czyli roślinny stek w aromatycznej marynacie. Można podać z chlebem, sałatką. Można posypać kukurydzą, granatem, zieleniną. Tyle ile talerzy tyle wersji steka.
Składniki:
- kalafior średniej wielkości;
- 2 łyżki sosu sojowego;
- 2 łyżki oleju do pieczenia plus chlust oleju do smażenia (nie używamy oliwy z oliwek);
- opcjonalnie szczypta suszonego czosnku albo czerwonej papryki albo pieprzu.
Opcjonalne dodatki:
- jogurt naturalny bl;
- zielona pietruszka do posypania;
- granat do posypania;
- kukurydza do posypania.
Kalafiora myjemy i tniemy na plastry grubości 2 - 3 cm.
Następnie przygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki oleju i szczyptę czosnku albo papryki albo pieprzu cytrynowego. Mieszamy.
Kalafiora nacieramy delikatnie marynatą.
Patelnię kładziemy na średni ogień, wlewamy chlust oleju. Kiedy patelnia się rozgrzeje kładziemy nasze steki. Smażymy około 1,5 minuty z jednej strony i 1,5 minuty z drugiej strony.
Następnie steki kładziemy na papier do pieczenia.
I wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C grzanie góra- dół na 20 - 25 minut. I gotowe.
Steki wykładamy na talerz i od razu podajemy z naszymi dodatkami.
KALAFIOR Z ZIELONYM GROSZKIEM W SOSIE CURRY NA CIEPŁO
noce coraz zimniejsze, w starym domu rozpalony piec bucha ogniem. Brzuchy trzeba rozgrzać. Najlepiej ciepłym kalafiorem, strzelającym groszkiem i super gęstym sosem curry.
Składniki:
- kawałek kalafiora;
- kubek zielonego groszku. Świetnie się sprawdzi mrożony groszek;
- garść zielonego koperku do posypania;
- 2 łyżki oliwy;
Składniki do sosu;
- 3 łyżki soku z cytryny;
- 3 łyżki majonezu bez glutenu;
- 3 łyżki dowolnego miodu.
- 3 łyżeczki curry.
Rada: Sosu nie podgrzewamy bo zrobi się woda.
W garnku zagotowujemy wodę wlewamy łyżkę oliwy. Do garnka wrzucamy zielony groszek. Gotujemy 10-15 minut do miękkości.
Kiedy nasz groszek się gotuje bierzemy patelnię wlewamy łychę oliwy, patelnię rozgrzewamy, a kiedy jest ciepła wrzucamy nasz małe różyczki kalafiora i smażymy dosłownie 5 minut, aby się ślicznie zarumieniły i złapały ciepło. Kalafiorową patelnie zostawiamy na piecu tylko wyłączamy ogień.
Następnie odcedzamy groszek. Groszek zalewamy dosłownie na chwilę zimną wodą, aby był pięknie zielony. Groszek wrzucamy na patelnię z kalafiorem i bardzo delikatnie mieszamy.
Kiedy nasz groszek się gotuje bierzemy patelnię wlewamy łychę oliwy, patelnię rozgrzewamy, a kiedy jest ciepła wrzucamy nasz małe różyczki kalafiora i smażymy dosłownie 5 minut, aby się ślicznie zarumieniły i złapały ciepło. Kalafiorową patelnie zostawiamy na piecu tylko wyłączamy ogień.
Następnie odcedzamy groszek. Groszek zalewamy dosłownie na chwilę zimną wodą, aby był pięknie zielony. Groszek wrzucamy na patelnię z kalafiorem i bardzo delikatnie mieszamy.
Wszystkie składniki na sos dokładnie miksujemy, blendujemy.
Na talerz kładziemy groszek i kalafior. Gotowym sosem polewamy ciepły kalafior i groszek, całość posypujemy koperkiem i delikatnie posypujemy pieprzem. I gotowe.
Danie podaje się i je od razu, na drugi dzień nie smakuje już dobrze tym bardziej, że z sosu robi się woda po podgrzaniu i nie jest on już aksamitnie gęsty.
Na talerz kładziemy groszek i kalafior. Gotowym sosem polewamy ciepły kalafior i groszek, całość posypujemy koperkiem i delikatnie posypujemy pieprzem. I gotowe.
Danie podaje się i je od razu, na drugi dzień nie smakuje już dobrze tym bardziej, że z sosu robi się woda po podgrzaniu i nie jest on już aksamitnie gęsty.
SAŁATKA Z PIECZONEGO KALAFIORA I ORZECHÓW LASKOWYCH
Kalafior
surowy, lub lekko podgotowany jest świetną bazą sałatek. Smakuje
wyśmienicie bowiem i na ostro i na słodko. Dziś na mym stole kalafior
lekko podpieczony z pieczonymi orzechami i obficie posypany granatem i
selerem. Ta sałatka świetnie smakuje z kurczakiem albo rybnymi
szaszłykami.
Na
co dzień ta sałatka podawana jest zarówno w Jerozolimie, jak i w
Australii. Jest prosta, smaczna...a ten pieczony kalafior....i ten
magiczny sos...nieziemskie smaki.
Składniki:
- 1 mały kalafior podzielony na różyczki;
- 1 duża łodyga selera naciowego;
- 30 g orzechów laskowych ze skórką;
- 10 g zielonej pietruszki;
- 1/2 pestek z granatu;
- 5 łyżek oliwy;
- opcjonalnie zielona pietruszka do posypania.
Składniki na sos:
- 1/3 łyżeczki cynamonu;
- 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego;
- 1 łyżeczka octu jabłkowego;
- 2 łyżeczki syropu klonowego;
- sól i pieprz do smaku
Rozgrzewamy piekarnik do 220stopniC (200stopniC z termoobiegiem).
Kalafior dzielimy na małe różyczki. Z granatu wydobywamy pestki. Seler naciowy obieramy z nitek i tniemy na dowolne kawałki.
Różyczki
kalafiora mieszamy z 5 łyżkami oliwy szczyptą soli i pieprzu. Różyczki
wrzucamy na blaszkę do pieczenie i pieczemy od 10-30 minut w zależności
od naszych gustów. Kalafior może być lekko podpieczony, a można
zaczekać, aż uzyska złoto - biały kolor.
Upieczony kalafior przekładamy do dużej miski.
Temperaturę
w piekarniku zmniejszamy do 170stopniC (150stopniC z termoobiegiem).
Wsypujemy orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy
do pieca na 17 minut.
Orzechy
po upieczeniu wrzucamy w całości do kalafiora lub też gruba je siekamy.
Upieczone orzechy są bardzo miękkie i świetnie je się kroi.
Do miski z kalafiorem wrzucamy: orzechy, granat, seler i sos. Sałatkę można posypać zieloną pietruszką, koperkiem. Sałatkę mieszamy i od razu podajemy.
Sałatka świetnie smakuje do 12 godzin.
KALAFIOROWA ZAPIEKANKA MAKARONOWA
Kiedy
nagle zostanie sporo makaronu z obiadu i nikt nie wie, co z nim zrobić.
Ja zabieram się za przygotowanie makaronowej zapiekanki. Ugotowany
makaron mieszam z ugotowanym kalafiorem, zalewam sosem śmietanowym,
posypuje sporą ilością różnych serów, które akurat mam w lodówce i
gotowe. Szybko, smacznie i bardzo aromatycznie.
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu bez glutenu;
- 1/2 kalafiora;
- 1 opakowanie mini mozzarella bez laktozy;
- kawałek twardego sera koziego bez laktozy do posypania;
- odrobina dowolnego żółtego sera bez laktozy do posypania;
- sól i chlust oleju do gotowania makaronu i kalafiora.
Składniki na sos:
- 2 łyżki mąki ryżowej;
- 2 łyżki masła;
- 1 szklanka śmietanki 30 %;
- 1 łyżeczka musztardy bz glutenu;
- spora szczypta soli i pieprzu.
Bez foremki do zapiekania i piekarnika się nie obędzie.
Makaron może być dowolny byle by nie były to nitki.
Do zapiekanki dajemy trzy różne rodzaje sera
wówczas nasza zapiekanka jest najbardziej aromatyczna. Ja dałam:
mozzarella, twardy ser kozi, ser żółty, ale można dać inne sery, które
akurat mamy w lodówce.
Musztarda nada się każda poza musztardą francuską.
Śmietanka
ja użyłam śmietanki Łowicz bez laktozy. Można też użyć jogurtu sojowego
i mąki z ciecierzycy. Wówczas mamy: 1 szklanka jogurtu sojowego i dwie
łyżki mąki z ciecierzycy.
Kalafior myjemy w lekko ciepłej wodzie. Następnie obcinamy nożem malutkie różyczki.
Na
piecu stawiamy dwa garnki. Do obu wlewamy zimną wodę, dodajemy szczyptę
soli i mały chlust oleju. Kiedy woda wrze do pierwszego garnka wrzucamy
makaron, do drugiego różyczki kalafiora. I gotujemy oba garnki do al
dente, to znaczy, aż makaron będzie miękki, ale nie rozgotowany i aż
kalafior będzie miękki, ale nie rozgotowany.
Kiedy nasz makaron i kalafior jest już gotowy odcedzamy je i polewamy zimną wodą.
Oczywiście jeśli mamy już ugotowany makaron gotujemy tylko różyczki kalafiora.
Makaron wrzucamy do naczynia żaroodpornego, to samo robimy z kalafiorem.
Uruchamiamy piekarnik 200 stopni C grzanie góra - dół.
Kiedy nasz piekarnik się grzeje my przygotowujemy sos.
Do
garnka wrzucamy masło, kiedy masło zacznie się lekko rumienić wrzucamy
mąkę. Mąka zacznie się rumienić. Wówczas zmniejszamy ogień na
najmniejszy i wlewamy śmietankę, ciągle mieszając. Zacznie nam się
tworzyć bardzo gęsty śmietanowy sos. Następnie wrzucamy szczyptę soli,
pieprzu, łyżeczkę musztardy i znów mieszamy. Kiedy sos ma dość gęstą
konsystencje ściągamy garnek z gazu i sos wlewamy do naczynia z
makaronem i kalafiorem.
Na
koniec wrzucamy kulki mozzarelli i sery. Sery można zetrzeć na tarce na
grubych albo małych oczkach, można pociąć nożem w paseczki.
Naszą zapiekankę wkładamy do piekarnika na 20 minut.
Kiedy sery zaczną się rumienić to znak, że nasza zapiekanka jest już gotowa. Wyciągamy ją z pieca i od razu podajemy na stół.