Na tej stronie:
- całoroczna sałatka z warzyw bez majonezu;
- sałatka letni ogród z buraków, czereśni i fety;
- szybka letnia owocowa sałatka z malinami i melonami;
- wiosenna sałatka;
- wiosenno - letnia sałatka kolorowy kurczak;
- sałatka cukinia z gruszką;
- sałatka grecka z truskawkami;
- sałatka z kalafiora, gruszki i ogórka;
- sałatka z łososia, papai i awokado;
- jesienna kolorowa sałatka;
- letnia sałatka pomarańczowa;
- sałatka z zielonych owoców;
- sałatka z liści botwinki;
- sałatka z jarmużu, mango i czarnuszki;
- ze świeżego szpinaku z daktylami i migdałami;
- sałatka z pieczonego kalafiora i orzechów laskowych;
- sałatka figowa;
- sałatka z buraków i z ogórków;
- sałatka pomidorowa z brzoskwiniami i ziołami;
- sałatka z truskawek i awokado;
- sałatka z białej fasoli i rukoli;
- wiosenna sałatka z truskawek i pomidorków;
- sałatka z karczocha, pomidorów i zieleniny.
- sałatka z gotowanych warzyw;
- błyskawiczna sałatka z patisonów i z pomidorów;
- sałatka z cukinii;
- sałatka grecka w polskiej kuchni bez laktozy;
- sałatka rosołowa z warzyw z rosołu;
- sałatka pomidorowa z kaszą gryczaną;
- sałatka makaronowa z awokado;
- sałatka kalabryjska;
- sałatka pomidorowa z awokado;
- sałatka z kopru włoskiego i z pomarańczy;
- orzechowa sałatka grecka.
CAŁOROCZNA SAŁATKA Z WARZYW BEZ MAJONEZU
Fajna do obiadu zamiast ziemniaków, do kanapek do kolacji, czy do pracy w pudełku. Można dodać groszek albo kukurydzę, albo grzanki.
Składniki na 1 głęboki talerz:
- 3 ugotowane marchewki. Mogą być z rosołu.
- 1 duża pietruszka. Może być z rosołu;
- 1 mała seler, albo 1/2 dużej. Może być z rosołu.
- solidne 2 - 3 chlusty oliwa z oliwek;
- natka pietruszki;
- koniecznie sól i pieprz do smaku.
Warzywa kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy na talerz, zalewamy oliwą z oliwek - nie żałujemy jej. Doprawiamy i całość posypujemy natką pietruszki. Delikatnie mieszamy. I gotowe.
SAŁATKA LETNI OGRÓD Z BURAKÓW, CZEREŚNI I FETY
moja ulubiona letnia sałatka czyli połączenie orzechowego twardego buraka i soczystych czereśni obtoczonych w sosie na bazie octu balsamicznego. Zaś zamiast soli trochę solonej fety. I gotowe.
Składniki na 1 średniej wielkości miskę:
Składniki na 1 średniej wielkości miskę:
- garść czereśni bez pestek;
- 2 - 3 upieczone buraki, obrane ze skórki;
- kawałek fety bez laktozy;
- opcjonalnie koperek, bazylia, mięta do posypania.
Składniki na sos:
- 2 łyżki oleju albo oliwy z oliwek;
- 2 łyżki octu balsamicznego.
Proporcje burak - czereśnie - feta zależą od nas, można je dowolnie zmieniać.
Czereśnie kroimy na pół. Buraki i fetę kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki na sos mieszamy w szklance.
Do miski wrzucamy buraki, następnie czereśnie. Całość polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Następnie posypujemy fetą i gotowe. Przed podaniem na stół posypujemy koperkiem.
SZYBKA LETNIA OWOCOWA SAŁATKA Z MALINAMI I MELONAMI
to wariacja smaków. Słodkie maliny wymieszane z soczystym melonem. A do tego orzeźwiająca mięta i szczypiorek podkreślający słodycz malin. Jest smacznie, letnio i mega aromatycznie.
Składniki na miskę:
- garść świeżych malin;
- kawałek melona. U mnie biały i pomarańczowy melon;
- troszkę mięty i szczypiorku do posypania;
- mały chlust oleju ryżowego albo morelowego po polania.
Maliny delikatnie przepłukujemy i sprawdzamy czy nie mają w środku lokatora.
Melona obieramy ze skórki, likwidujemy pestki i kroimy na dowolne kawałki. Ja użyłam łyżeczki i wydrążałam melonowe kuleczki.
Miętę, szczypiorek kroimy na mniejsze kawałki.
Do miseczki wrzucamy maliny, melona. Posypujemy całość miętą i szczypiorkiem i delikatnie polewamy olejem i gotowe. Podajemy od razu na stół. Oczywiście możemy naszą sałatkę posypać płatkami jadalnych kwiatów czy posypać czarnuszką dla podkręcenia słodyczy malin.
WIOSENNA SAŁATKA
świetna na kolację, do grilla. Bardzo lubię połączenie słownej fety, mięsiste gruszki i cierpień białej rzodkwi.
Składniki na małą miskę:- 1 gruszka;
- 100 g fety bez laktozy;
- 1 biała rzodkiew.
Składniki na sos:
- 2 łyżki jogurtu bez laktozy;
- 2 łyżki majonezu;
- 1 płaska łyżeczka czarnuszki.
Gruszkę obieramy ze skórki. Gruszkę, rzodkiew, fetę kroimy na podobnej wielkości kostkę. Wrzucamy do miski.
Składniki na sos mieszamy. Sosem zalewamy naszą kostkę. Delikatnie mieszamy. Wkladamy choć na chwilę do lodówki. I gotowe.
SAŁATKA KOLOROWY KURCZAK
Uwielbiam takie sałatki na ciepło. Chrupiące, pyszne, domowe. I proporcje zależą zawsze od nas, jak i wielkość talerza
Składniki na 2-3 talerze:- 1 podwójny filet z kurczaka bez żyłek, umyte i wysuszony;
- 1 woreczek komory ryżowej albo ok.1/2 szklanki sypkie komory ryżowej;
- garść szpinaku;
- garść malin;
- garść fasolki z puszki dowolnego koloru;
- troszkę twardego sera do posypania;
- troszkę natki pietruszki albo mięty do posypania;
- sol i pieprz do smaku;
- chlust oleju do smażenia.
Na patelnię wlewamy trochę oleju.
Do garnka wlewamy zimną wodę.
Kiedy olej się rozgrzeje wrzucamy pierś z kurczaka.
Do garnka ląduje 1 woreczek z komosą ryżową.
Wszystko się gotuje, a my myjemy szpinak, maliny, mogą być truskawki, troszkę mięty albo natki pietruszki też się przyda. Otwieramy puszkę z fasolką.
Filet z kurczaka obracamy na drugą stronę. Komosę odcedzamy, wyciągamy z woreczka i wrzucamy z powrotem do garnka, aby jeszcze napeczniała i była ciepła.
Na talerz wrzucamy szpinak. Kurczaka ściągamy z patelni i kładziemy na deskę. Dajemy mu chwilkę. Następnie kroimy go na dowolne kawałki i wrzucamy do garnka z komosą. Garnek zamykamy i począsamy raz - dwa. I gotowe. Kurczaka obtoczonego komosą kładziemy na szpinak, posypujemy malinami, fasolą...może troszkę twardego sera startego na grubych oczkach, troszkę zieleniny.....I można podawać do stołu. Sól i pieprz też podajemy.
SAŁATKA CUKINIA Z GRUSZKĄ
posypana płatkami migdałów, chrupiąca, mega aromatyczna i to fajne połączenie cukinii i gruszki.
Składniki na 1 miskę:
- 2 twarde gruszki;
- 2 - 3 małe cukinie najlepiej wąskie;
- 1 łyżka płatków migdałów;
- 2 łyżki śmietany bez laktozy;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego;
- opcjonalnie zielona pietruszka do posypania;
- pieprz i sok i kilka kropli cytryny do smaku.
Gruszki i cukinie myjemy ciepłą wodą. Jeśli gruszki mają twardą skórkę obieramy je.
Jeśli cukinia ma pestki łyżeczką wybieramy je.
Następnie cukinie i gruszki dowolnie kroimy.Wrzucamy do miski.
Z jogurty, śmietany, kilku kropli cytryny, szczypty soli i pieprzy robimy sos. Sosem zalewamy pokrojoną cukinię i gruszki. Delikatnie mieszamy. Posypujemy płatkami migdałów, zieloną pietruszką i gotowe.
TRUSKAWKOWA GRECKA SAŁATKA
Pierwszy raz jadłam sałatkę grecką z owocami na Krecie. Mój ulubiony kucharz dorzucił do greckiej raz kiwi, raz truskawkę, raz kawałek gruszki. Grecka uwielbia owoc byle jeden i w ogromnych ilościach.
Składniki:- troszkę zielenina u mnie rukola i sałata;
- kilka pomidorków koktajlowych;
- 1 ogórek zielony albo 3 ogórki gruntowe;
- garść truskawek;
- ser feta bez laktozy u mnie owczy.
Składniki na sos:
- 3 łyżki oliwy albo oleju lnianego albo oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczka octu balsamicznego;
- szczypta pieprzu.
Do posypania opcjonalnie kilka jadalnych kwiatków.
Zasada podstawowa: sałatki greckiej nie mieszamy bo zrobi się "ciapa", a truskawki puszczą sok.
Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. Wówczas sałatka jest świeżą, soczysta i aromatyczna.
Ważna jest kolejność: zaczynamy od bazy czyli zieleniny a potem od najtwardszego ogórka po mięciutkie truskawki.
Bierzemy talerz, albo miskę i wrzucamy zieleninę. Większe kawałki sałaty trzeba w rękach porwać.
Następnie wrzucamy pokrojonego dowolnie ogórka. Jeśli nasz ogórek jest lekko oklapły to warto obrać skórkę, bo sałatka będzie gorzka.
Następnie wrzucamy pomidorki i ser - dowolnie pokrojone.
Na samym końcu wrzucamy pokrojone na pół truskawki.
Przygotowujemy sos i polewamy nim naszą sałatkę tuż przed podaniem. I gotowe.
SAŁATKA Z KALAFIORA, GRUSZKI I OGÓRKA
bo czasem fajnie jest pochrupać surowego kalafiora, wymieszanego ze smakiem świeżego ogórka i soczystej gruszki. Sałatka świetnie sprawdzi się do obiadu z ziemniakami czy też na śniadanie czy na kolacje z bułą ryżową.
Składniki:
- 1 gruszka;
- 1 świeży ogórek;
- 1/2 kalafiora;
- jogurt sojowy, albo jogurt bez laktozy;
- sól i pieprz do smaku. Kalafiora opłukujemy ciepłą wodą. Następnie dzielimy go na mniejsze różyczki. W czajniku zagotowujemy wodę. Różyczki kalafiora kładziemy na sito i kiedy woda zacznie wrzeć zalewamy kalafiora wrzątkiem a następnie zimną wodą. Ogórka obieramy i tniemy na mniejsze, dowolne kawałki. Gruszkę obieramy i tniemy na dowolne, mniejsze kawałki. Różyczki kalafiora, pokrojoną gruszkę, ogórka wrzucamy do miski, dodajemy 2 łyżki jogurtu sojowego. Doprawiamy sola i pieprzem. Od razu podajemy na stół.
SAŁATKA Z ŁOSOSIA, PAPAI I AWOKADO
po prostu trzeba spróbować a potem zakochać się od pierwszego widelca, od pierwszego spojrzenia, wrażenia, od pierwszego kęsa. Papaja ma podobną strukturę do łososia, ale daje mu lekko owocowy, soczysty smak, awokado nadaje ramy tej sałatce, daje gęstość bo jest niewyczuwalne w smaku. Wszystko posypane ziarenkami papai zamyka nasze kubki smakowe dodając lekko pieprzny smak.
Składniki:
- 1 plaster łososia tj.100 g;
- 1/2 średniej papai;
- 1 dojrzałe awokado;
- chlust oliwy z oliwek;
- 1/2 cytryny do skropienia.
- 1 dojrzałe awokado;
- chlust oliwy z oliwek;
- 1/2 cytryny do skropienia.
Łosoś wędzony na zimno. Ważne, aby miał ładny, lekko pomarańczowy kolor. Łosoś może być także z puszki.
Awokado do tego dania nie nadaje się twarde, niedojrzałe awokado. Awokado ma być dojrzałe tylko wówczas nada maślany - delikatny posmak.
Papaje kroimy na pół. Wyrzucamy pestki pozostawiając jedną łyżkę na później do posypania. Następnie obieramy papaję ze skórki i kroimy dowolnie jej miąższ.
Awokado obieramy, wyciągamy pestkę i kroimy na dowolne kawałki. Od razu należy skropić awokado cytryną, aby nie zrobiło się lekko brązowe.
Łososia kroimy na dowolne kawałki. Jeśli jest to łosoś z puszki odcedzamy go i kroimy na dowolne kawałki.
Do miski wrzucamy pokrojonego łososia, awokado, papaje. Polewamy wszystkie składniki odrobiną oliwy z oliwek i sokiem z cytryny. Awokado ma samo w sobie naturalny tłuszcz więc sugeruję nie przesadzać z oliwą. Danie posypujemy pestkami papai. Pestki mają delikatny pieprzowy posmak dlatego warto zrezygnować w tym daniu z pieprzu i soli.
JESIENNA KOLOROWA SAŁATKA
Na bazarach ostatnie maliny, cukinie, orzechy, świeży szpinak. Zabieramy wszystkiego po trochu do domu i zabieramy się za przyrządzanie sałatki. Ta sałatka to bomba witamin i minerałów. Można w niej troszkę poszaleć i bawić się proporcjami, przyprawami. Wszystko jest tu dozwolone bo smak świeżych warzyw i owoców obroni się sam. Na zdrowie.
- garść świeżego szpinaku;
- mała cukinia;
- 1 cebula dowolnego koloru;
- garść pomidorków koktajlowych;
- garść malin;
- garść orzechów włoskich;
- 1 mała gruszka;
- 1 - 2 figi;
- 1 mozzarella bez laktozy;
- chlust oliwy z oliwek;
- odrobinę octu balsamicznego;
- 1 łyżeczka miodu;
- kilka kropli cytryny;
- szczypta soli i pieprzu.
Proporcje możemy zmieniać w zależności od dostępności świeżych warzyw i owoców.
Szpinak dokładnie myjemy i odstawiamy do wyschnięcia na talerzu. Cukinie płuczemy, odcinamy końcówki. Cukinie tniemy na dowolne kawałki. Pokrojoną cukinie kładziemy na liście szpinaku. Pomidorki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pomidorki rozkładamy na cukinie. Maliny lekko opłukujemy i posypujemy między kawałkami pomidorków. Gruszkę obieramy i tniemy na dowolne kawałki. Cebulę obieramy i tniemy na dowolne kawałki. Figi delikatnie płuczemy i tniemy na dowolne kawałki. Ser i orzechy tniemy na dowolne kawałki. Wszystkie składniki układamy na sałatkę.
Do naczynia wlewamy: oliwę, ocet, kilka kropli cytryny, dodajemy miód, sól i pieprz i mieszamy. Sosem polewamy sałatkę. Od razu podajemy na stół.
SAŁATKA Z ZIELONYCH OWOCÓW
Natura sama tworzy smaki i zapachy. Kiedy połączymy wszystkie zielone owoce zobaczymy, że tworzą one samodzielną harmonię smaku i nic nie trzeba dodawać. A do tego kolor zielony ma wiele fajnych odcieni. Do sałatek zawsze dodaje smoczy owoc bo uwielbiam jego smak, który świetnie się łączy z każdymi owocami. Miłej zielonej zabawy w kuchni.
Składniki:
- garść agrestu;
- garść zielonego winogrona;
- kawałek melona;
- 1 zielone kiwi;
- 1/2 limonki;
- opcjonalnie smoczy owoc.
Owoce myjemy i te co trzeba obieramy. Melona, kiwi, smoczy owoc dowolnie kroimy. Ja użyłam wycinarki i zrobiłam serduszka.
Owoce układamy na talerzu: zaczynamy od agrestu i winogron następnie kładziemy melona, kiwi, smoczy owoc. Całość delikatnie skrapiamy sokiem z limonki.
SAŁATKA Z LIŚCI BOTWINKI
coś letniego, coś chrupiącego, coś zaskakującego, coś fajnego i mocno zdrowego.
Składniki:
- pęczek liści botwinki;
- 150 orzeszków ziemnych. Jeśli nie możesz jeść orzeszków fajnie sprawdzą się także pistacje.
- 1 czerwona cebula;
- 5 suszonych pomidorów z zalewą na bazie oleju;
- 1 pęczek mięty;
- 1 limonka. Możemy ją zastąpić połówką cytryny.
- łyżka miodu.
Ja dodaje czasem zamiast jednej cebuli czerwonej pół cebuli czerwonej i białą część jednego pora. Dzięki temu sałatka delikatniejsza.
Liście botwinki dokładnie myjemy i drobniutko siekamy. Orzeszki albo pistacje drobno siekamy. Czerwoną cebulę obieramy, drobno kroimy w kosteczkę. Suszone pomidory drobniutko kroimy.
Mięte drobno siekamy.
Wszystkie
składniki wrzucamy do miski, dodajemy solidną łyżkę miodu, sok z
limonki, olej z zaprawy suszonych pomidorów. Wszystko starannie
mieszamy.
Sałatka jest gotowa po 10 minutach...smaki potrzebują się połączyć.
SAŁATKA Z JARMUŻU, MANGO I CZARNUSZKI
Składniki:
- 300 g jarmużu bez łodyg;
- 1 spore dojrzałe mango;
Składniki na sos:
- kilka kropli soku z cytryny;
- kilka kropli soku z pomarańczy;
- łyżka oliwy;
- łyżka miodu:
- łyżka czarnuszki.
Jarmuż delikatnie płuczemy, odkrywamy listki od twardej i gorzkiej łodygi i tniemy na paseczki.
Mango obieramy i dowolnie kroimy.
Wszystkie składniki sosu mieszamy.
Do miseczki wrzucamy paseczki jarmużu, pokrojone mango. Całość zalewamy sosem i dokładnie mieszamy.
SAŁATKA ZE ŚWIEŻEGO SZPINAKU Z DAKTYLAMI I MIGDAŁAMI
Długi czas nie mogłam się przekonać do świeżego szpinaku...do momentu, kiedy go nie spróbowałam. Od tego momentu go pokochałam nie tylko za ogromną dawkę żelaza, ale i za tą świeżość...kolor...i smak. Świeży szpinak połączony ze słodkością daktyli...to dopiero nieziemska przygoda na talerzu.
Składniki:
- 1 łyżka białego octu winnego;
- 1/2 średniej wielkości czerwonej cebuli drobno poszatkowanej;
- 100 g daktyli bez pestek pokrojonych dowolnie. Najlepsza odmiana daktyli to Medjool.
- 2 łyżki oliwy;
- 75 g niesolonych migdałów;
- 150 g listków młodego szpinaku;
- 1 łyżeczka soku z cytryny;
- szczypta soli.
Do miski wlewamy ocet, dodajemy cebulę, daktyle i szczyptę soli. Wszystko delikatnie mieszamy. Odstawiamy naszą miseczkę na 20minut. Po 20minutach odcedzamy i wylewamy resztki octu.
W tym czasie na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy migdały. Smażymy migdały od 4-6minut na średnim ogniu. Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Do miski wrzucamy liście szpinaku, wrzucamy odcedzone daktyle z cebulą, usmażone migdały, wlewamy łyżkę oliwę, sok z cytryny i wrzucamy szczyptę soli....i podajemy od razu na stół.
SAŁATKA Z PIECZONEGO KALAFIORA I ORZECHÓW LASKOWYCH
Kalafior surowy, lub lekko podgotowany jest świetną bazą sałatek. Smakuje wyśmienicie bowiem i na ostro i na słodko. Dziś na mym stole kalafior lekko podpieczony z pieczonymi orzechami i obficie posypany granatem i selerem. Ta sałatka świetnie smakuje z kurczakiem albo rybnymi szaszłykami.
Na co dzień ta sałatka podawana jest zarówno w Jerozolimie, jak i w Australii. Jest prosta, smaczna...a ten pieczony kalafior....i ten magiczny sos...nieziemskie smaki.
Składniki:
- 1 mały kalafior podzielony na różyczki;
- 1 duża łodyga selera naciowego;
- 30 g orzechów laskowych ze skórką;
- 10 g zielonej pietruszki;
- 1/2 pestek z granatu;
- 5 łyżek oliwy;
- opcjonalnie zielona pietruszka do posypania.
Składniki na sos:
- 1/3 łyżeczki cynamonu;
- 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego;
- 1 łyżeczka octu jabłkowego;
- 2 łyżeczki syropu klonowego;
- sól i pieprz do smaku
Rozgrzewamy piekarnik do 220stopniC (200stopniC z termoobiegiem).
Kalafior dzielimy na małe różyczki. Z granatu wydobywamy pestki. Seler naciowy obieramy z nitek i tniemy na dowolne kawałki.
Różyczki kalafiora mieszamy z 5 łyżkami oliwy szczyptą soli i pieprzu. Różyczki wrzucamy na blaszkę do pieczenie i pieczemy od 10-30 minut w zależności od naszych gustów. Kalafior może być lekko podpieczony, a można zaczekać, aż uzyska złoto - biały kolor.
Upieczony kalafior przekładamy do dużej miski.
Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 170stopniC (150stopniC z termoobiegiem). Wsypujemy orzechy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do pieca na 17 minut.
Orzechy po upieczeniu wrzucamy w całości do kalafiora lub też gruba je siekamy. Upieczone orzechy są bardzo miękkie i świetnie je się kroi.
Do miski z kalafiorem wrzucamy: orzechy, granat, seler i sos. Sałatkę możemy posypać zieloną pietruszką, koperkiem, inną zieleniną. Sałatkę mieszamy i od razu podajemy.
Sałatka świetnie smakuje do 12 godzin.
SAŁATKA FIGOWA
dawno...dawno
temu letni czas spędzałam w Grecji. Mój mały biały domek mieścił się
nieopodal morza i domku greczynki, która była mistrzem świata w
gotowaniu prostych dań. W oknach mojego białego domku rosło drzewo z
maleńkimi niczym śliwka owocami...a wokół drzewa panował istny ul. Przez
cały okres pobytu nie skusiło mnie dokładnie przyjrzeć się owym małym
pociesznym owocom. Kiedy szykowałam się do drogi powrotnej...pomyślałam,
że warto by było zabrać figi...jak się "rozciapią" zrobię z nich dżem.
Idę do mojej sąsiadki greckiej i mówię, że figi by mi się przydały...a
Ona w śmiech...bambina mówi przecież Ty masz figi przy domu.
Od tej pory wiem, że figi muszą być mooocnoo fioletowe, z ładną skórką i wcale nie muszą być duże.
Dziś na mym stole szybka sałatka z fig, sera i zieleniny a wszystko to skąpane w oleju lnianym albo oliwie z oliwek...smacznego.
Składniki:
- 2 figi;
- 1 plaster sera, który jeść możesz. Ja użyłam twardego sera koziego;
- garść kiełek. Ja użyłam kiełek buraka i słonecznika;
- 2 łyżki oliwy z oliwek. Można śmiało użyć także oleju lnianego;
- 1 łyżeczka dowolnego miodu;
- dosłownie pół łyżeczki octu balsamicznego.
Figi myjemy i tniemy na dowolne kawałki. Kiełki płuczemy. Oliwę z oliwek, miód, ocet balsamiczny mieszamy. Ser tniemy na dowolne kawałki.
Na talerzu układamy kiełki, figi. Posypujemy serem. Polewamy sosem. Sałatkę ostrożnie doprawiamy jedynie świeżo zmielonym pieprzem.
Rada: sałatka źle znosi lodówkę. Warto ją zrobić tuż przed podaniem.
SAŁATKA Z BURAKÓW I OGÓRKÓW
to jesienna sałatka...
połączenie surowych i pieczonych warzyw...
połączenie chrupiących warzyw i miękkich pieczonych.
Pachnie przepięknie...kolorami zachwyca a przy tym jest zdrowa i smaczna.
Składniki:
- 0,5 kg buraków;
- 300 g ziemniaków sałatkowych;
- puszka zielonego groszku lub 50g mrożonego groszku sparzonego we wrzątku 2 minuty i odsączonego;
- 1/2 czerownej cebuli pokrojonej w drobną kostkę;
- 1 duży zielony ogórek obrany i pokrojony w kostkę;
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego;
- sól i pieprz do smaku;
- 1 mała łyżeczka miodu.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Buraki zawijamy w folię aluminiową. Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy około 40 minut do miękkości. Następnie studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.
Upieczone buraki i ziemniaki mieszamy z pokrojoną cebulą, ogórkiem i zielonym groszkiem. Wszystko polewamy sosem zrobionym z połączenia oliwy z miodem. Po kwadransie solimy i pieprzymy do smaku.
Sałatka świetnie przechowuje się w lodówce do 24 godzin.
Rada: sałatkę można także zrobić z ugotowanych ziemniaków i buraków.
Dopraw sałatkę po kwadransie, kiedy smaki warzyw pod wpływem oliwy połączą się wzajemnie.
Rada: sałatkę można także zrobić z ugotowanych ziemniaków i buraków.
Dopraw sałatkę po kwadransie, kiedy smaki warzyw pod wpływem oliwy połączą się wzajemnie.
SAŁATKA POMIDOROWA Z BRZOSKWINIAMI, SEREM I ZIOŁAMI
Kiedy po raz pierwszy usłyszałam o połączeniu pomidorów i brzoskwiń...mocno się zastanowiłam...inna struktura...inna twardość...rany wszystko inne. Ale kiedy zrobiłam pierwszy raz tą sałatkę to wiedziałam, że będę do niej często wracać. Brzoskwinie bez skórki po prostu rozpływają się w ustach a pomidory nabierają przy tym delikatności....i ten sos z ziół...Sałatka na duży medal.
- 0.5 kg dojrzałych, twardych pomidorków;
- 3 brzoskwinie. Nie nadają się z puszki;
- 2 cebule. Kolor dowolny;
- 200 g sera, który możemy jeść. Ja używam sera owczego twardego, ale każdy inny ser też się nadaje.
- 5 gałązek bazylii;
- 3 gałązki tymianku;
- 1 gałązka kwitnącej lawendy opcjonalnie;
- 1 łyżka octu z białego wina;
- 1 łyżeczka miodu;
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- troszkę soli i pieprzu.
Pomidory myjemy i tniemy na mniejsze kawałki. Jeśli mamy pomidorki koktajlowe przecinamy je na pół. Brzoskwinie zalewamy na chwilę wrzątkiem i płuczemy zimną wodą, następnie ściągamy z nich skórkę nożem. Brzoskwinie obrane kroimy na mniejsze cząstki. Cebulę kroimy w kosteczkę.
Z bazylii, tymianku obieramy listki i szatkujemy. Jeśli używamy lawendy obieramy kwiatki.
Ocet mieszamy z miodem, solą, pieprzem, oliwą, ziołami, lawendą i ubijamy widelcem, aby powstał sos. Ser kroimy na mniejsze cząstki.
Pomidory i brzoskwinie układamy na talerzach, posypujemy cebulą, lawendą i polewamy sosem.
Rada: jeśli nie możesz jeść żadnego sera zrób sałatkę z większą ilością ziół.
Nie przesadź z lawendą w tej sałatce zrobi się ona bowiem ostrzejsza a lawenda będzie dominującym smakiem.
SAŁATKA Z TRUSKAWEK I AWOKADO
Z BAZYLIOWĄ NUTĄ
Szaleństwo truskawkowe🍓 trwa...truskawki zbieram koszykami...a potem szybko łączę je z awokado posypuje listkami bazylii...delikatnie skrapiam oliwą z oliwek...jeszcze szczypta pieprzu....i najpyszniejsza sałatka gotowa...smak nieziemski....kolory kolorowe...aj...ten smak pamięta się na długo🥑🍓
Składniki:
- garść truskawek tj.jedna mała miseczka;
- 1 dojrzałe awokado;
- 3-4 duże listki bazylii;
- oliwa z oliwek dosłownie kilka kropli do sklepienia.
Truskawki obieramy, myjemy, tniemy na połówki.
Awokado obieramy, wyciągamy pestkę...pestkę kładziemy obok a awokado kroimy. Pestka blisko awokado spowoduje, że nie zrobi się czarne. Awokado kroimy w kosteczkę.
Listki bazylii rwiemy.
Wszystkie składniki łączymy i skrapiamy odrobiną oliwy.
Sałatka nie ma pływać w oliwie ma jedynie połączyć smaki...dlatego sałatkę delikatnie nią skrapiamy a nie zalewamy.
SAŁATKA Z BIAŁEJ FASOLI I RUKOLI
...szybka sałatka do obiadu...na grill...w pudełko też się nada🌱Sałatka zaskakuje swym smakiem...niby tylko proste połączenie dwóch podstawowych składników...a fenomenalny smak🌼🌼🌼Pięknej majówki🌼
Składniki:
- puszka białej fasoli;
- garść świeżej umyte rukoli;
- 1 czerwona cebula;
- tymianek do posypania;
- szczypta soli;
- 1 łyżka oliwa z oliwek.
Fasolę opłukujemy solidnie. Patelnię wstawiamy na średni ogień wlewamy solidną łyżkę oliwy z oliwek. Po kilku sekundach wsypujemy fasolę i drobniutko pokrojoną czerwoną cebulę. Całość posypujemy tymiankiem...zapachy są obłędne przy tym smażeniu.
Kiedy fasola jest już ciepła odstawiamy patelnię i wrzucamy rukolę szybko mieszając z fasolą. Następnie sałatkę przesypujemy do innego naczynia.
Rukolę wrzucamy do ciepłej fasoli, aby złapała ciepłą oliwę z oliwek...ale ten proces musi być szybki...dosłownie na raz...dwa...trzy...aby rukola się nie ugotowała a jedynie fajnie połączyła się z oliwą i tymiankiem.
WIOSENNA SAŁATKA Z TRUSKAWEK I POMIDORKÓW
...ta tęczowa sałatka pochodzi z równie kolorowej Sycylii. Smak sera bawolego łączy się ze słodkim smakiem truskawek i mięsistym smakiem pomidorków. Sałatkę podaje się w oryginalnym przepisie na rukoli. Ja używam do niej i sałaty i miksu zieleniny, która akurat mam pod ręką. Zaczynamy sycylijska kulinarną przygodę.
Składniki:
- 100 g truskawek;
- 100 g pomidorków koktajlowych;
- 200 - 300 g rukoli lub innej zieleniny;
- 100 g sera bawolego po posypania;
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 1/2 łyżki octu balsamiczego;
- opcjonalnie sól do posypania.
Umytą rukolę wkładamy do miski, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki i truskawki. Ser kroimy na kawałeczki albo ścieramy na tarce do sera. W miseczce mieszamy oliwę i ocet. Sosem polewamy wszystkie składniki. Sałatkę można posypać solą. Wszystko delikatnie mieszamy.
Rada: jeśli nie przyswajasz żadnej laktozy pomiń ser w tej sałatce. A zamiast sera posyp sałatkę pistacjami.
SAŁATKA Z KARCZOCHA, POMIDORÓW I ZIELENINY
Kiedy ziemniaki śpiewają w garnku z wodą i solą ody do obiadu...pokrywka żwawo podskakuje...ja szybko przygotowuje pyszną sałatkę z serduszek karczocha, pomidorów i ogromnej ilości zieleniny...wszystko polewam oliwą z oliwek, dodaje szczypte soli i gotowe. Czym więcej zieleniny tym karczoszkowe serduszka pyszniejsze...aj te ziemniaki niech się szybko miękkie robią bo sałatka czeka...
Składniki:- 1 karczoch. Często używam karczochy z puszki. Znacznie skraca to czas przygotowania sałatki a walory smakowe są w pełni zachowane.
- 2 pomidory;
- zieleninę, którą mamy pod ręką nadaje się i natką pietruszki i szczypiorek czy koperek;
- oliwa z oliwek do polania;
- szczypta soli.
Karczocha wkładamy do zimnej wody. Wrzucamy odrobinę soli i wyciskamy troszkę soku z cytryny. Karczocha gotujemy do miękkości. Karczocha przecinamy i delikatnie wyciągamy łyżeczką serduszko. Jeśli mamy karczocha z puszki odcedzamy karczocha z wody i delikatnie to wyciągamy, aby go nie połamać.
Pomidory parzymy we wrzątku. Ściągamy z nich skórkę i kroimy na drobną kostkę.
Do miseczki wrzucamy karczocha, pokrojone pomidory. Zalewamy wszystko odrobiną oliwy z oliwek. Posypujemy zieleniną, posypujemy solą i całość bardzo delikatnie mieszamy...delikatnie, aby nie naruszyć serduszek.
SAŁATKA Z GOTOWANYCH WARZYW
to prosta a jednocześnie jedna z najsmaczniejszych sałatek w mojej kuchni.
Składniki:
- garść marchewek;
- garść pietruszke;
- seler;
- puszka groszku;
- szczypior;
- 1 twarde słodkie jabłko;
- 2-3 łyżek oliwy z oliwek.
Warzywa obieramy i myjemy. Wrzucamy, jako dodatkowe warzywa do garnka, w którym będziemy gotować: rosół, barszcz, galart/galaretę. Kiedy warzywa są miękkie wyciągamy je. Resztę zupy, rosołu itd. przygotowujemy według swego uznania, i przepisu.
Warzywa studzimy. Ostudzone warzywa kroimy na dowolne kawałki. Dodajemy pokrojone na dowolne kawałki jabłko i odznaczony z puszki zielony groszek. Całość delikatnie skrapiamy oliwa z oliwek. Ewentualnie doprawiamy szczypta soli i pieprzu. Warzywa posypujemy szczypiorkiem.
BŁYSKAWICZNA SAŁATKA Z PATISONÓW I POMIDORKÓW
...to moje małe jesienne odkrycie...sałatka z maleńkich konserwowych kabaczków
zwanych także patisonami i pomidorów...jest po prostu the best.
Szybka...smaczna...a kolory biją po oczach...aż szkoda jeść
Składniki:
- słoiczek patisonów konserwowych;
- pomidorki koktajlowe kolor dowolny;
- opcjonalnie szczypiorek do posypania.
Proporcje: sugeruje podobną ilość patisonków i pomidorków.
Proporcje: sugeruje podobną ilość patisonków i pomidorków.
Patisony wyciągamy delikatnie ze słoika i kroimy na mniejsze dowolne kawałki. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Wszystko wkładamy do naczynia i mieszamy. Posypujemy opcjonalnie szczypiorkiem.
Po około 5 minutach - kiedy smaki przegryzą się - sałatka jest gotowa. Nie doprawiamy ją niczym.
Sałatka świetnie przechowuje się w lodówce do dwóch dni.
SAŁATKA Z CUKINII
surowa cukinia na letnie wieczory smakuje najlepiej.
Składniki:
- 1 cukinia;
- 1 oryginalny ser feta;
- garść truskawek;
- oliwa z oliwek;
- sok z cytryny ;
- sól i pieprz do smaku.
Cukinie myjemy i kroimy na cienkie plastry - najlepiej obieraczką do warzyw.
Truskawki myjemy, obieramy. Większe truskawki można pokroić na mniejsze kawałki.
Cukinie wkładamy do dowolnego naczynia. Na cukinii układamy truskawki i dowolnie pokrojony ser. Całość posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Sałatkę podajemy od razu po przygotowaniu.
SAŁATKA GRECKA W POLSKIEJ KUCHNI
czyli a la sałatka grecka bez laktozy
Składniki:
- 1 ogórek;
- kilka pomidorków koktajlowych;
- pęczek rzodkiewek;
- kilka listków sałaty;
- zioła: bazylia, oregano...inne, które lubimy;
- zioła: bazylia, oregano...inne, które lubimy;
- oliwa z oliwek;
- sól i pieprz do smaku.
Pomidorki myjemy. Większe pomidorki krajemy na mniejsze połówki. Ogórka obieramy i myjemy. Rzodkiewki obieramy i myjemy.
Łyżką do melona robimy kuleczki z ogórka i rzodkiewek.
Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Na sałacie układamy pomidorki oraz nasze warzywne kuleczki. Wszystko posypujemy ziołami, solą i pieprzem. Lekko skrapiamy oliwą z oliwek.
SAŁATKA ROSOŁOWA....
albo...
sałatka z gotowanych warzyw.
...nazw tyle,co talerzy na stole.
Składniki:
- garść marchewek;
- garść pietruszke;
- seler
- opcjonalnie puszka kukurydzy;
- opcjonalnie puszka groszku;
- opcjonalnie szczypior;
- opcjonalnie twarde słodkie jabłko.
Warzywa obieramy i myjemy. Wrzucamy do rosołu, wywaru mięsnego, który ma być bazą do zupy, wywaru na galat/galaretę. Kiedy warzywa są miękkie wyciągamy je. Resztę zupy, rosołu itd. przygotowujemy według swego uznania, przepisu.
Warzywa studzimy. Ostudzone warzywa kroimy na dowolne kawałki...małe, średnie, duże.
Warzywa posypujemy szczypiorkiem.
Można do warzyw wrzucić dodatkowo zielony groszek, kukurydzę, jabłko, ogórka.
Warzywa gotowane w "tłuszczyku" będą jednak zawsze dominować w naszej sałatce.
SAŁATKA POMIDOROWA Z KASZĄ GRYCZANĄ
Składniki:
- 100 g kaszy gryczanej lub innej,którą akurat mamy;
- mały pęczek natki pietruszki;
- mały pęczek świeżej mięty;
- 1 średniej wielkości cebula - kolor dowolny;
- 5- 8 pomidorków koktajlowych lub 2 średniej wielkości pomidory;
- ewentualnie sok z cytryny;
- oliwa z oliwek;
- sòl i pieprz do smaku.
Pomidorki myjemy, kroimy na mniejsze kaeałki.
Natkę pietruszki i miętę myjemy i siekamy.
Cebulę obieramy i siekamy na drobną kosteczkę.
Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu.
Do miski wrzucamy ugotowaną kaszę, pomidory, cebulę, zieleninę.
Dodajemy oliwę i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatkę wkładamy do lodówki na około 2 godziny przed podaniem.
SAŁATKA Z MAKARONEM, AWOKADO, POMIDORAMI I MOZZARELLĄ
świetnie smakuje na ciepło...na zimno...
...dla małych i dużych...
Składniki ( dla 2 osób):
- 175 g makaronu bez glutenu - rodzaj i kształt dowolny;
- 1 awokado - kolor dowolny;
- 2 średnie pomidory;
- 1 mozzarella z sera bawolego;
- zielenina wg gustu. Świetnie pasuje zarówno szczypiorek, jak i pietruszka, bazylia, oregano. Zioła można łączyć ze sobą w dowolnej kombinacji i ilościach;
- 1/4 cytryny;
- sól i pieprz do smaku.
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżka białego octu;
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej;
- szczypta cukru.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI SOSU MIESZAMY ZE SOBĄ.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy zgodnie z przepisem na etykiecie.
Pomidory zalewamy wrzątkiem. Następnie kroimy w dowolnie w plasterki, krateczkę.
Mozzarellę odsączamy i kroimy dowolnie według naszej wyobraźni.
Awokado obieramy, wyciągamy pestkę. Awokado kroimy na dowolne kształty.
Na półmisku układamy w pierwszej kolejności pomidory, awokado, mozzarellę.
Makaron mieszamy z połową sosu. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron kładziemy na środek półmiska. Resztą sosu polewamy naszą sałatkę.
Dekorujemy dowolnie zieleniną.
SAŁATKA KALABRYJSKA
czyli prostota składników = finezja smaku
Sałatka kalabryjska to prosta do wykonania sałatka ziemniaczana.
Nazwa sałatki pochodzi od prowincji włoskiej.
Smak tej sałatki mimo prostoty jej składników jest równie finezyjny, jak jej wygląd.
Smak tej sałatki mimo prostoty jej składników jest równie finezyjny, jak jej wygląd.
Składniki:
- 2 średniej wielkości czerwone cebule;
- 6 średnich ziemniaków;
- 8 twardych średnich pomidorów albo większą garść małych koktajlowych pomidorków;
- pęczek ziół: oregano, pietruszki, szczypiorku, bazylii, mięty. Nadają się wszystkie wymieszane zioła w dowolnej proporcji. Wszystkie poza kolendrą.
-4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki białego lub czerwonego octu. Świetnie pasuje tutaj także ocet balsamiczny;
- sól i pieprz do smaku.
Moczenie cebuli w zimnej wodzie wpływa na jej delikatność. Jeśli nie lubisz ostrego smaku cebuli zamocz cebulę na około 30minut w zimnej wodzie. Cebula dzięki temu będzie miała delikatny smak w sałatce.
Ja moczę cebulę w liściach ziół, co niweluje jej zapach.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie w łupinkach. Kiedy są miękkie odcedzamy. Obieramy z łupinek. Kroimy na plasterki - grubość plasterków dowolna, jak kto lubi.
Ważne, aby nie za mocno nacinać ziemniaki przy sprawdzeniu ich miękkości ponieważ plastry ziemniaków będą się rozpadały przy cięciu.
Pomidory sparzamy wrzątkiem. Jeśli są to pomidorki koktajlowe przecinamy je na pół. Jeśli to duże pomidory kroimy je plastry podobnej grubości, co pomidory.
Cebulę obieramy i kroimy na bardzo cieniutkie plasterki.
Zioła kroimy/ rwiemy dowolnie.
Oliwę mieszamy z octem. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Warto nie przesadzać z solą i pieprzem ponieważ ocet ma intensywny smak i aromat.
Na talerzu - koniecznie na talerzu a nie w misce, półmisku - układamy plastry ziemniaków, na nie plastry pomidorów na nie znów plastry ziemniaków na nie znów pomidory. Wszystko posypujemy zieleniną i cebulą. Następnie polewamy całość sosem.
SAŁATKA POMIDOROWA Z AWOKADO
...czyli sałatka, która jest świetnym dodatkiem do nie jednego dania...
... zaś z dodatkiem krewetek czy kurczaka może stanowić samodzielne danie...
Składniki:
- 1 awokado;
- 1 awokado;
- 2 pomidory średniej wielkości;
- 5- 6 łodyg zielonej pietruszki;
- 5- 6 łodyg zielonej pietruszki;
- łyżka oliwy z oliwek;
- sól do smaku;
- pieprz cytrynowy a jeśli nie masz użyj ziołowego lub białego;
- łyżka łuskanego słonecznika. Ziarna słonecznik można wcześniej uprażyć.
Proporcje: jedno awokado = 2 pomidory lub 8 małych pomidorków.
Awokado obieramy ze skóry, usuwamy pestkę. Miąższ awokado kroimy w cienkie paseczki. Pomidory myjemy następnie zamaczamy we wrzącej wodzie na około 1 minutę. Pomidory kroimy w ćwiartki czy też połówki w zależności od ich wielkości.
Zieloną pietruszkę rwiemy na drobne kawałeczki.
Wszystko mieszamy ze sobą. Wlewamy oliwę z oliwek. Posypujemy pieprzem cytrynowym i...czekamy chwilkę, aż smaki się przegryzą i dopiero solimy.
Sałatka źle się przechowuje nawet w lodówce. Sugeruję przygotować ją przed samym podaniem.
Jeśli lubisz ostre smaki zamiast pietruszki - wrzuć kolendrę i dodaj jedną czerwoną papryczkę chili bez pestek.
Jeśli lubisz cebulę można ją tutaj także śmiało wrzucić.
SAŁATKA Z KOPRU WŁOSKIEGO I POMARAŃCZY
Składniki:
- 1 mały koper włoski (fenkuł);
- 1 średnie pomarańcze;
- łyżeczka oliwy z oliwek;
- sól i pieprz do smaku.
Proporcje: jeden mały koper włoski = 1 pomarańcza
Proporcje: jeden mały koper włoski = 1 pomarańcza
Z kopru włoskiego jadalna jest tylko biała część. - bez głąba. Łodygi i zielona fryzurka (koperek) nadaje się jedynie do dekoracji.
Koper włoski myjemy. Odcinamy łodygi, odcinamy zielone listka. Przecinamy na pół. Jeśli można wyciągamy środek - głąb, który jest niejadalny. Jeśli nie staramy się wyciąć płaszczyki kopru i drobno je kroimy.
Do miseczki wkładamy kilka łódeczek pomarańczy...następnie kilka plasterków kopru włoskiego...następnie kilka łódeczek pomarańczy...następnie kilka plasterków kopru włoskiego itd.
Układamy na przemiennie...albo według naszej własnej koncepcji.
Następnie kropimy kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Posypujemy odrobiną pieprzu i soli.
Jeśli ktoś musi zrobić sos do sałatek..."bo się udusi"...sugeruję wymieszać łyżeczkę oliwy z oliwek z sokiem z pomarańczy dodać odrobinę soli i pieprzu...i sos do polania gotowy.
Urok tej sałatki polega na przenikaniu się smaku kopru włoskiego ze smakiem pomarańczy dlatego zbędne jest tu nadmierne doprawianie tej sałatki...lepiej mniej niż za dużo.
ORZECHOWA SAŁATKA GRECKA
Składniki:
- kiść małych pomidorków koktajlowych/ lub 3 średnie pomidory/lub dwa duże pomidory;
- jeden zielony ogórek;
- garść oliwek: nadają się i zielone i czarne i wymieszane;
- garść orzechów włoskich;
- około 3 łyżek oliwy z oliwek;
- sól i pieprz;
- ewentualnie kilka gałązek świeżej bazylii;
- ewentualnie łyżeczka oleju sezamowego.
Ogórka obieramy ze skóry i łyżeczką wydrążamy jego środek - sałatka nie będzie wówczas wodnista. Pomidory kroimy w ćwiartki. Oliwki przekrawamy na pół. Orzechy włoskie drobno siekamy.
Wszystko mieszamy ze sobą. Wlewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy poszarpane listki bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem.
Jeśli chcemy podkreślić smak sałatki można wlać do niej łyżeczkę/kilka kropel oleju sezamowego.
Jeśli sałatkę przygotowujemy z dużym wyprzedzeniem warto oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z ćwiartki cytryny i wlać tak przygotowany sos do sałatki.
SAŁATKA ZIEMNIACZANA
Składniki:
- 3 duże ziemniaki - około 300g;
- 19-20 rzodkiewek - 1 duży pęczek;
- mała puszka groszku/ pół dużej puszki groszku tj. 150g;
- pęczek zielonej pietruszki;
- 1 mała czerwona albo biała cebula/ lub pół dużej cebuli.
Składniki na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek;
- 1 łyżka octu winnego z białego wina/lub z czerwonego wina;
- 1 łyżka musztardy;
- sól i pieprz do smaku.
Ziemniaki gotujemy i kroimy w kostkę. Rzodkiewki i cebulę kroimy w kostkę. Pietruszkę drobno tniemy. Groszek odsączamy z zalewy.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Całość zalewamy z sosem. Sałatka ziemniaczana potrzebuje około 20minut, aby wszystkie składniki się "przegryzły".
Sałatka świetnie sprawdza się, jako danie do pracy "na wynos z domu".