Kukurydza

 Na tej stronie:
- amerykański kukurydziany chleb dyniowy;


AMERYKAŃSKI KUKURYDZIANY CHLEB DYNIOWY  

ciasto mieszamy widelcem, potem siup do garnka i do pieca. Pieczemy pomału najpierw z przykrywką potem bez, aby chlebek był rumiany. Chlebuś jest słodki za sprawą dyni i żółty przez mąkę kukurydzianą. Jest bardzo smaczny.
Przepis od amerykańskiej gospodyni domowej, która zawsze powtarza: piecz od razu dwa i jeden sobie zamroź na potem. 
CHLEB - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki:
- 1 szklanka puree z dowolnej dyni;
- 1 szklanka mąki kukurydzianej;
- 3/4 szklanki mąki ryżowej;
- 1/4 szklanki mąki jaglanej; 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu;
- 1 łyżeczka sody;
- 1 łyżka octu jabłkowego albo innego octu owocowego;
- 1 szklanka mleka bez laktozy;
- 1/ 4 szklanki cukru albo 2 łyżki dowolnego miodu.

Składniki są na mały chlebek i na mały garnek 20-22 cm. Garnek żeliwny do pieczenia można zastąpić glinianym zamykanym naczyniem, albo żaroodpornym naczyniem zamykanym. 
 
Do miski wrzucamy suche składniki - mieszamy. 
Następnie wrzucamy pozostałe składniki i mieszamy widelcem na gładką masę.  
Następnie ciasto przelewamy do gara. Pieczemy 30 minut pod przykryciem, następnie 20-30 minut bez przykrycia do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym na 200 stopni C grzanie góra- dół, bez termoobiegu. 
Chlebuś wyciągamy i czekamy, aż wystygnie. 
CHLEB - KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY