Jajka

 Na tej stronie:
- omlet sernikowy z makiem;
- muffinki jajeczne z warzywami;
- szakszuka po mojemu.
 
 

OMLET SERNIKOWY Z MAKIEM

czyli dużo sera, dużo maku i patelnia idzie w ruch. Omlet jest puchaty, makowy, bardzo sycący i cudnie pachnie.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki na 1 omlet:
- 2 jajka;
- 200 g twarogu bez laktozy przeciśniętego przez praskę;
- 1 budyń waniliowy albo śmietankowy bez glutenu;
- 1 - 2 łyżki maku mielonego gotowego do spożycia;
- opcjonalnie 1 - 2 łyżki cukru;
- chlust oleju do smażenia.

Twaróg mieszamy z żółtkami, budyniem, i cukrem. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy ją z masą serową. Dodajemy mak i delikatnie mieszamy całość.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Patelnie stawiamy na mały ogień, wlewamy chlust oleju. Kiedy olej się rozgrzeje wylewamy naszą masę serowo - makową i formujemy omlet. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy z obu stron cały czas na maleńkim ogniu. I gotowe. Podajemy z cukrem pudrem.
  KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY



MUFFINKI JAJECZNE Z WARZYWAMI

kolorowe, pyszne mini omleciki pieczone w piekarniku w foremkach dosłownie przez kilka chwil. Pełne warzyw, sera i ziół. Smakują świetnie same, z chlebem, z bułą z masłem. Po wyciągnięciu z piekarnika od razu podajemy na stół.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Składniki:
- 6 jajek;
- 12 łyżek mleka roślinnego (na przykład sojowego) albo mleka bl;
-  kawałek drobniutko pokrojonej czerwonej papryki;
- kawałek drobniutko pokrojonego twardego sera, albo/i mozzarelli albo/i sera żółtego bl;
- drobniutko pokrojonych kilka liści bazylii albo/i szczypiorku albo/i oregano;
- sól i pieprz do smaku;
- 1 płaska łyżka masła plus kawałek masła bl do posmarowania foremek;
- papierowe papilotki do muffinek.  

Możemy do naszych muffinek dodać inne składniki, które akurat mamy. Inne zioła czy sery. Sami komponujemy nasze muffinki.
MUFFINY BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Zaczynamy od piekarnika ponieważ muffinki przygotowuje się bardzo szybko. 
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni grzanie góra - dół bez termoobiegu. 
Papilotki do muffinek solidnie smarujemy masłem. Jeśli ich nie posmarujemy nasze muffinki będą trudno odchodzić. Wysmarowane masłem papilotki wkładamy do foremki do muffinek.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, wrzucamy masło, wsypujemy szczyptę soli i pieprzu. I widelcem albo małą trzepaczką solidnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. 
Warzywa, ser/y, zioła drobno kroimy. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Warzywa, ser/y, zioła układamy na dnie każdej papilotki. Zalewamy masą jajeczną i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę na 15 - 20 minut. 
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Masze muffinki powinny się ładnie przyrumienić a ser się rozpuścić. I gotowe. Wyciągamy z pieca i od razu podajemy ciepłe na stół.  
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY



 SZAKSZUKA PO MOJEMU

Uwielbiam na śniadanie, albo ciepłą kolację. Ogromna ilość pomidorów, ziół i sera zatopiona w jajkach. Po prostu pycha.
Składniki na patelnię:
- 1 duży pomidor;
- 3 plastry dowolnego żółtego sera bez laktozy;
- 4 jajka;
- solidny chlust oleju bezwonnego do smażenia;
- sól i pieprz do smaku;
- opcjonalnie bazylia, odrobinę czerwonej papryki pokrojonej w kosteczkę do posypania.
Na patelnię wlewamy olej. Kiedy olej będzie lekko ciepły wkładamy pomidory pokrojone na plastry o dowolnej grubości. Pomidory smażymy 2 - 3 minuty, aby się lekko przysmażyły. Nie ruszamy ich na patelni.
Następnie wbijamy jajka.
Następnie kładziemy ser.
I zamykamy pokrywką. Pieczemy dobry kwadrans, aż ser się rozpuści, a płyn wyparuje i gotowe.
Na samym końcu posypujemy bazylią, papryką. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i na stół.