Mięso - kurczak

 Na tej stronie:
- ekspresowe domowe nuggetsy;
- filet z kurczaka w panierce bez jajek.


EKSPRESOWE DOMOWE NUGGETSY 

czyli super smaczne jedzonko w 15 minut. Nuggetsy są delikatne, mięciutkie, najlepsze zamaczane w sosie czosnkowym albo ketchupie.
Przepis na 16 - 20 sztuk.
Składniki:
- 350 - 450 fileta z kurczaka albo z indyka;
- 2 średniej wielkości ziemniaki surowe;
- 1 cebula kolor dowolny;
- 1 jajko;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej;
- opcjonalnie papryka albo czosnek jeśli chcemy smakowe nuggetsy;
- solidne dwa chlusty oleju do smażenia. 
 
Wszystkie składniki wrzucamy do miski z ostrzem "s" i mielimy, aż powstanie jednolita masa. Mokrymi rękami robimy małe kotleciki.
Patelnie ustawiamy na średni ogień, wlewamy olej. Kiedy się nagrzeje układamy nuggetsy. 
Smażymy z obu stron na rumiany kolor. I gotowe.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
Nuggetsy podajemy od razu.
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY
KUCHNIA BEZ GLUTENU BEZ LAKTOZY


FILET Z KURCZAKA W PANIERCE BEZ JAJEK 

prosty, bardzo soczysty. Najlepszy z frytkami z selera i ketchupem, posypany granatem. 
Składniki na 1 podwójny filet z kurczaka/pierś z kurczaka:
- 1 podwójny filet z kurczaka;
- 1/2 cytryny;
- do posypania 2-3 łyżki mąki ryżowej i 2 - 3 łyżki skrobi ziemniaczanej;
- szczypta soli i pieprzu;
- chlust oleju do smażenia . 

Mięso szybko opłukujemy w zimnej wodzie. 
Następnie ostrym nożem nacinamy po jednej stronie mięso w prawo i w lewo, aby utworzyła się kratka. 
Mięso polewamy obficie sokiem z cytryny z każdej strony. 
Mąki mieszamy w głębokimi talerzu. Mięso obtaczamy w mąkach. Na samym końcu posypujemy solą i pieprzem. 
I kładziemy na rozgrzaną patelnię z rozgrzanym olejem - średni ogień. Smażymy z każdej strony na rumiany kolor. I gotowe. Teraz tylko ściągamy mięso z patelni i podajemy.